Povežite se s nama

Život i društvo

Grad Varaždin osigurao 300.000 eura za male komunalne projekte, evo što će se raditi

Objavljeno:

- dana

Za male komunalne akcije koje su predložili građani Varaždina odazvavši se na poziv da sudjeluju u participativnom dijelu proračuna tijekom 2024. godine bit će utrošeno 300 tisuća eura.

Objavljeno je to na konferenciji za novinare održanoj u sjedištu varaždinske gradske uprave u četvrtak, 15. veljače 2024. godine na kojoj su o participativnom proračunu govorili Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika i Anica Mušanović, privremena pročelnica UO za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća.

Da bi Grad Varaždin omogućio dodatno sudjelovanje građana u izradi proračuna, već treću godinu za redom provodi se projekt participativnog proračuna, navela je uvodno pročelnica Mušanović.

-Građani na taj način mogu aktivno pridonijeti razvoju grada i poboljšanju kvalitete života. Građani su u razdoblju od 25. rujna do 31. listopada 2023. godine uputili 177 prijedloga putem elektroničke pošte ili pisanim putem. Na sve prijedloge je odgovoreno elektroničkim putem, a odgovori su pripremljeni u okviru upravnih tijela grada i u suradnji s trgovačkim društvima – pojasnila je.

O projektima koji će biti financirani govorio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

-Po dolasku smo odmah počeli mini-reformu kroz povećanje udjela građana u participaciji i transparentnosti proračuna. Odlučili smo ove godine odvojiti na posebnom mjestu 300 tisuća eura za prijedloge koji pridonose dobrobiti šire zajednice. Među prijedlozima bilo je najrazličitijih, od uređenja cijelih ulica pa do sitnih zahtjeva poput postavljanja stupića i prometnih znakova – rekao je Marković najavivši da će kompletna lista prijedloga s odgovorima biti objavljena na internetskoj stranici Grada Varaždina.

– Na žalost, neki sugrađani su dobili negativne odgovore jer jednostavno u skladu s financijskim mogućnostima nismo u mogućnosti sve napraviti jer bi nam za to trebao još jedan proračun. Odlučili smo napraviti klasifikaciju projekata: pet onih koji su za dobrobit šire zajednice i pet pojedinačnih manjeg obima – objasnio je zamjenik gradonačelnika.

Marković je zatim objavio popis malih komunalnih akcija za unapređenje života u gradu. To su: Uređenje Malog placa, idejni projekt na temelju provedene akcije „Bok susedi“ i ankete građana. Zatim u suradnji sa školama i na prijedlog udruge Varaždinski biciklisti Natkriveni biciklistički parkinzi kod osnovnih škola. U Zbelavi će se financirati izgradnja sportskog igrališta, a izradit će se i projekta dokumentacija za šetalište, odnosno Parko sv. Ane. To je uključena i izrada idejnog rješenja za uređenje Bregeca, prostora između zgrada na Banfici. Od manjih projekata uključeni su Dogradnja sprava na street workout igralištima, Uređenje zelene površine na potezu Zavojna – Koprivnička, Klupe uz nogostup Jalkovečka – Marija Jurić Zagorka – Križanićeva, Ljuljačka za djecu mlađu od 3 godine u Hrašćici te Drveni most preko potoka Čunice u Zbelavi.

Među predloženim komunalnim akcijama su i one koje su već zatupljene u postojećim programima održavanja ili su bile planirane na drugim mjestima i već su realizirane  poput uređenja pješačkih mostova preko Plitvice. Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković podsjetio je na ukidanje vijeća mjesnih odbora koja su se pokazala u većini slučajeva neučinkovitim te da se otvaranjem participativnog proračuna željelo omogućiti građanima da direktnije utječu na poboljšanje kvalitete života svojim prijedlozima: Na rad predstavnika u vijećima i izbore trošila su se značajna sredstva, oko 150 tisuća eura. Dodali smo još toliko i  sada su ta sredstva preusmjerena u direktne akcije kojima se realiziraju prijedlozi  građana. To je nova razina u smjeru participacije građana – navedeno je na konferenciji za novinare.

Život i društvo

Varaždinskim gimnazijalcima nagrada na eko natječaju Fonda za zaštitu okoliša – Modna lasta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola na Dan planeta Zemlje poslalo snažnu poruku o važnosti borbe protiv brze mode i negativnih utjecaja na okoliš.

Radovi pristigli na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu natječaja Modna lasta, čiji su pobjednici objavljeni povodom Dana planeta Zemlje.

Upravo su učenički radovi inspiracija i izvor kreativnih ideja kojima svatko od nas može doprinijeti zaštiti i raznolikosti našeg okoliša, a koji je svakim danom u sve većoj opasnosti od uništenja, prvenstveno zbog konzumerizma i brze mode koja je bila fokus ovogodišnjeg kreativnog natječaja. Kroz tri zadatka, niži i viši razredi osnovnih škola, srednje škole te đaci kreativci pokazali su kako možemo usporiti brzu modu i pomoći Planetu.

Stručni žiri, u kojem su sjedili predstavnici najvećih hrvatskih medijskih kuća, influencerica Mateja Frajsberger poznatija kao Click4chic te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odabrao je tri najkreativnija rada u svakoj od kategorija.

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda odnijeli su Petra Atelj, Rut Fekeža, Paula Majstorović, Iris Tomljenović i Korina Židak iz Osnovne škole Vjenceslava Novaka Zagreb, pod mentorstvom razrednice Bojane Habjanec, dok je u kategoriji viših razreda pobjednica Viktorija Huljina iz Osnovne škole Banija koju je mentorirala Ankica Veseljić.

Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Dori Modrić, Jakovu Grabaru, Elizabeti Kasun, Viti Breški i Karli Kolenko iz Prve gimnazije Varaždin, koje je u kreativnom procesu podupirala prof. Ivana Žnidarić Kajić.

– Iznimno smo sretni zbog velikog odaziva učenika na ovogodišnji natječaj „Modna lasta“. Više od 150 prijava svjedoči o strasti i predanosti učenika, kad je riječ o očuvanju okoliša. To nas inspirira i potiče da svake godine ponovno pružimo priliku djeci i mladima da pokažu svoju kreativnost i brigu za naš planet, te ih nagradimo za njihov trud. Ovogodišnji pobjednici su pravi pokazatelji ekološke osviještenosti mlađih generacija te čvrsto vjerujemo kako ih je potrebno motivirati da se nastave razvijati u tom smjeru – izjavila je Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj ovog obrazovno-ekološkog natječaja bio je educirati i inspirirati djecu i mlade na usvajanje održivih navika za očuvanje Zemlje te je još jednom potvrdio koliko je važno motivirati ih da aktivno djeluju u zaštiti okoliša.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje