Povežite se s nama

U fokusu

Gradonačelnik Bosilj i župan Stričak obišli dežurne službe, no na prvu bebu u 2022. godini još ćemo pričekati

Objavljeno:

- dana

Nakon što su sinoć obišli djelatnike granične policije na međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Dubrava Križovljanska danas su župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec zajedno sa  gradonačelnikom Varaždina dr.sc. Nevenom Bosiljem i njegovim zamjenikom Miroslavom Markovićem obišli dežurne službe koje nemaju nijedan dan u godini slobodan pa tako i u novogodišnjoj noći rade i dežuraju.

Dužnosnici su obišli PU varaždinsku, sjedište Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, zatim Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije i Opću bolnicu Varaždin.

Načelnik PU varaždinske Predrag Benčić informirao je prisutne kako je novogodišnja noć protekla mirno te nije bilo ozbiljnijeg posla i potreba za bilo kakvom intervencijom.

-Novogodišnja noć je prošla u najboljem redu bez ikakvih događaja, bez kaznenih djela, narušavanja mira, prometnih nesreća. Samim time nije bilo ni ozlijeđenih građana, zbog čega možemo konstatirati da je stanje sigurnosti u novogodišnjoj noći bilo zadovoljavajuće – izjavio je Benčić.

Osvrnuo se i na proteklu godinu posebno istaknuvši kako je ona policijskim službenicima PU varaždinske donijela godišnju nagradu za jedno rješenje teškog kaznenog djela. Inače, načelnik PU Benčić je zadovoljan rezultatima koje bilježi PU varaždinska, a sve s ciljem što veće razine sigurnosti.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Varaždin Ivica Labaš je naznačio kako su prvi sata nove godine protekli mirno i korektno.

-Vatrogasci su imali samo jednu intervenciju jer se zapalila pirotehnika što je, na sreću, bilo sve što se u najluđoj noći tražilo od njih – rekao je Labaš dok se ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Mladen Smoljanec osvrnuo na proteklu godinu koja je kao i 2020. bila izazovna za cijeli zdravstveni sustav pa tako i za sustav hitne medicine.

-Osobno ne vjerujem da će 2022. biti puno lakša. Nažalost, brojevi zaraženih i dalje su vrlo visoki i da je broj intervencija u protekle dvije godine, što se tiče Zavoda za hitnu medicinu, stalno na visokoj razini-rezimirao je Smoljanec.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin, Damir Poljak koji je sa suradnicima dočekao dužnosnike osvrnuo se na aktualnu situaciju što se tiče oboljelih od koronavirusa, a samu je situaciju ocijenio dobrom.

-Varaždinska bolnica trenutno ima 140 hospitaliziranih, covid pozitivnih pacijenata i brojka je u padu što je, prema riječima prvog čovjeka bolnice, ohrabrujuće.

Inače, običaj je da se prvog dana u godini obiđe i prvorođena beba na što će se ipak trebati malo pričekati. Prema najavama ravnatelja Damira Poljaka te Ivane Risek, dr.med. pročelnice Službe za ginekologiju i opstetriciju OB Varaždin  to bi se trebalo dogoditi ili u kasnim poslijepodnevnim satima ili pak tijekom sutrašnjeg dana. Što se tiče prošle godine dobra je vijest da su rođene 1.403 bebe što je za 100 više u odnosu na 2020.

Poljak je iskoristio priliku kako bi županu i gradonačelniku zahvalio na svoj pomoći tijekom prošle godine te na donacijama. Naime, županijski dužnosnici donijeli su poklon bon za prvu bebu rođenu u ovoj godini dok su gradski dužnosnici uručili ravnatelju Opće bolnice donaciju za nabavu medicinskih uređaja: monitora vitalnih funkcija.

Župan Stričak i gradonačelnik Bosilj zahvalili su se svima koji rade u dežurnim službama na nesebičnom radu i trudu kojeg ulažu kako bi sustav funkcionirao.

-Imali smo prilike čuti iz prve ruke da sustav funkcionira. Dok je većina nas svečarski ispraćala Staru godinu i dočekivala Novu jedan dio naših sugrađana je radio odnosno vodio brigu o našoj sigurnosti policija, vatrogasci, zaposlenici u našim zdravstvenim ustanovama. Obilaskom smo htjeli poslati poruku odnosno ukazati na važnost njihova poziva – izjavio je župan Stričak te još jednom zahvalio svima na svemu što rade kako bi se žitelji Varaždinske županije osjećali sigurno.

Gradonačelnik Neven Bosilj je izrazio zadovoljstvo što nije bilo nikakvih incidenata te svima zaželio svako dobro u ovoj godini.

U fokusu

HBOR odgovorio Varteksu: Ponudili smo alternativni prijedlog, ostajemo otvoreni za daljnji dijalog

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

HBOR je danas odgovorio na navode iz priopćenja Varteksa d.d.

>> Iz Varteksa poručili: Ako se HBOR ne predomisli, pričamo o neizbježnom kraju

Odgovor HBOR-a u nastavku prenosimo u cijelosti:

U priopćenju Varteksa d.d. od 25. svibnja 2024. godine navedeno je da su HBOR i poslovna banka odbili prezentiranu ponudu za podmirenje dugovanja. Također, novoimenovani direktor Varteksa d.d. izražava sumnju u opću svrhu i smisao postojanja HBOR-a te insinuira da HBOR ne vodi brigu o očuvanju radnih mjesta niti o novcu poreznih obveznika.

Zbog toga smatramo potrebnim reagirati i iznijeti činjenično stanje.

HBOR, u suradnji s poslovnim bankama, kontinuirano već godinama ulaže značajne resurse i napore nastojeći pomoći stabilizaciji poslovanja Varteksa. Počevši od predstečajne nagodbe 2013. godine, preko financijsko-operativnog restrukturiranja 2017. godine, pa sve do dodatnih pokušaja komercijalizacije neaktivne imovine i planova za poboljšanje održivosti poslovanja i likvidnosti Varteksa.

Uvažavajući tešku situaciju Varteksa, iskazali smo dodatnu spremnost za suradnju. Uz kašnjenja i neispunjavanja ugovornih obveza i bez obzira na zadržavanje prvog reda tereta nad nekretninama Varteksa, u dogovoru s poslovnom bankom odobravali smo ustupke i odricali se dijela naplate dugovanja iz prodaje neoperativne imovine u korist Varteksa. Iz svega navedenog jasno je da HBOR itekako vodi računa o očuvanju radnih mjesta i nastavku poslovanja Varteksa.

Što se tiče Varteksove prezentirane ponude za podmirenje duga, ista je bila neprihvatljiva jer bi značajno i neopravdano narušila poziciju HBOR-a i poslovne banke. Važno je napomenuti da je HBOR, u dogovoru s poslovnom bankom, a u cilju rješavanja trenutne situacije Varteksu istovremeno ponudio alternativni prijedlog, koji Varteks uopće ne spominje u priopćenju, a na koji još uvijek nije dobiven odgovor.

Smatramo da medijski pritisci ovakve vrste na HBOR i poslovnu banku nisu potrebni niti korisni. HBOR radi u skladu s pravilima, transparentno i odgovorno, s ciljem zaštite vlastitog kapitala i održavanja financijske stabilnosti.

Ostajemo otvoreni za daljnji dijalog s Varteksom i drugim relevantnim dionicima kako bismo pronašli obostrano prihvatljivo rješenje.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinu predstavljena lista HDZ-a za predstojeće izbore za EU parlament

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinu je predstavljena lista HDZ-a za predstojeće izbore za EU parlament. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske u trećem mandatu i prvi čovjek HDZ-a, Andrej Plenković, želi da veliki broj hrvatskih građana sudjeluje na predstojećim izborima za EU parlament te da daju povjerenje onim kandidatkinjama i kandidatima, odnosno listama koje imaju kvalitetne ljude koji su se dokazali u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Drži da je upravo lista HDZ-a lista s takvim kandidatima.

– Ova lista HDZ-a je jedinstvena u odnosu na druge. Ona ima četvero aktualnih zastupnika, čak četvero bivših zastupnika, šestero od 12 kandidata je sada izabrano u Hrvatski sabor i ja ih predvodim kao predsjednik Vlade. Na drugom je mjestu potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju. Tu je i bivši ministar vanjskih poslova, bivši ministar regionalnoga razvoja i EU fondova, bivša ministrica turizma i sporta koja je bila i državna tajnica za europske poslove tijekom hrvatskog presjedanja Vijećem Europske unije. Dakle, lista ljudi koji su u potpunosti informirani o nadležnostima u parlamentu, znaju kako zastupati interese, reagirati na zakonodavne prijedloge – rekao je Plenković.

Podsjetio je na rezultate koje Hrvatska ima kada su u pitanju EU fondovi.

– U ovom desetljeću osigurali smo 25 milijardi eura iz europskih izvora, što redovitog godišnjeg proračuna, što 10,5 milijardi eura iz instrumenta EU budućih generacija, a to predstavlja 15 posto hrvatskoga BDP-a. Želimo ta sredstva staviti u funkciju ravnomjernog regionalnog razvoja i rasta prosječne razvijenosti Hrvatske na razini Europske unije – poručio je Plenković te ponovio kako je 2010. Hrvatska bila na 61 posto razvoja Europske unije, a 2016. na 62 posto.

– U mandatima dvije naše vlade mi smo sada došli na 76 posto prosječne razvijenosti Europske unije. Mi smo sada po razvoju dostigli Mađarsku koja je u EU devet godina i dva mjeseca dulje nego Hrvatska. Rast i projekcije za ovu godinu su 3,3 posto BDP-a – brojke su koje je ponudio premijer te ponovio obećanje da će do kraja ovog mandata Vlada doseći 82 posto razvijenosti Hrvatske na razini Europske unije.

Uz nositelja Andreja Plenkovića u Varaždinu su se predstavili Davor Ivo Stier, Nikolina Brnjac, Sunčana Glavak, Marko Pavić i Ante Mihanović.

Treći na listi, Davor Ivo Stier, najavio je pobjedu na izborima 9. lipnja te dodao da će ta pobjeda biti uvod u pobjedu na predsjedničkim izborima krajem godine. Pozvao je birače da na izborima glasaju za ljude koji u svom fokusu imaju interese Hrvatske, prije svega interese hrvatskog gospodarstva. Dodao je i kako je važno demokršćanskom politikom štititi vrijednosti koje Hrvatske ima.

Dosadašnja ministrica turizma te peta na listi, Nikolina Brnjac, naglasila je važnost izbora za EU parlament jer, kako je rekla, zakoni koji se donose tamo jednako su važni za Hrvatsku kao i zakoni koji se donose u Hrvatskom saboru.

Dosadašnja EU parlamentarka i sedma na listi, Sunčana Glavak, poručila je da “povijest pišu pobjednici” i da je to upravo HDZ koji je nedavno ostvario treću pobjedu na parlamentarnim izborima.

– Nema produžetaka 9. lipnja. Nakon te pobjede sve vas pozivam da završimo godinu pobjedom protiv onog lika s Pantovčaka jer ne zaslužuje više biti predsjednik, budući da je sustavno kršio Ustav – poručila je Glavak.

Marko Pavić, deveti na listi, naglasio je kako je cilj postići ravnomjeran regionalni razvoj te kako je jedan od cilja zadržavanje mladih osoba u Hrvatskoj.

Deseti na listi, Ante Mihanović iz Splita, kazao je kako je izgradnjom Pelješkog mosta, ulaskom u Schengen te eurozonu Hrvatska završila jedno poglavlje i slijedi nastavak daljnjeg razvoja i napretka zemlje. Za izbore za EU parlament kazao je da su na tim izborima važna i svjetonazorska pitanja, odnosno opredjeljenja.

Župan Varaždinske županije i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije, Anđelko Stričak, podsjetio je na svoje riječi otprije godinu dana kada je na svečanoj sjednici Varaždinske županije rekao da se Hrvatska ulaskom u Europsku uniju vratila u krilo zapadnoeuropskih zemalja gdje joj je i mjesto.

– Naše je mjesto uz gospodarski najrazvijenije, demokratski najnaprednije, socijalno najosjetljivije, tehničko-tehnološki najrazvijenije države Europe i svijeta – kazao je Stričak koji je potom zahvalio svima na angažmanu i pobjedi na nedavnim izborima.

-Pozivam vas da na predstojećim izborima za EU parlament to ponovimo, ali i ostvarimo još bolji rezultat – zaključio je Stričak.

Ministar i predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan zahvalio je svima na ostvarenju rezultata na parlamentarnim izborima i trećoj pobjedi HDZ-a u nizu, što nije bilo nimalo lagano ni jednostavno.

-To je dokaz da građani i birači prepoznaju naše politike, naše rezultate i sve što smo ostvarili u protekla dva mandata – kazao je Habijan ističući kako ne sumnja da će stranka i Vlada RH na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem tako nastaviti i dalje. Ujedno ne sumnja da će i 9. lipnja stranka ostvariti pobjedu na izborima za EU parlament.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje