Povežite se s nama

Sport

Gradske strukture nisu prepoznale mogućnosti koje nudi ovaj sport

Objavljeno:

- dana

STOLNI TENIS

STK Starr ove sezonu napravio je napredak u rezultatskom i organizacijskom planu te je u drugoj sezoni natjecanja u Superligi osvojio drugo mjesto, kao i i u Europskoj Superligi, te treće mjesto Kupu i plasirao se u treći krug ETTU Cupa. Predsjednik i igrač RonaldReđep ovako rekapitulira sezonu.

– Mi smo najbrže rastući klub u Varaždinu, a potvrdu toga i pohvale za rad i rezultate dobivamo iz Europske stolnoteniske federacije i HSTS, te iz klubova susjednih država. Svi su pozitivno iznenađeni kako toliko ulažemo ne samo u razvoj prve ekipe nego se posvećujemo i popularizaciji stolnog tenisa i sporta općenito, kvalitetnom radu s mladima i povećanju masovnosti bavljenja stolnim tenisom. Potvrda tog rada su i dva priznanja od strane Grada Varaždin i Saveza sportskih udruga grada Varaždina za promociju grada Varaždina na promociji grada na domaćem i međunarodnom planu.

Kako ste zadovoljni s konačnim rezultatima sezone s obzirom na očekivanja ali i uvjete rada?

– Kao sportaš uvijek želim pobijediti i dobro je da svi u klubu imaju taj pozitivan način razmišljanja da žele biti najbolji u jednoj fairplay sportskoj borbi, te da razmišljaju o napretku. Mi smo zadovoljni jer smo postigli naše vrhunske rezultate sa skromnim financijskim sredstvima. Kad bi usporedili raspoloživost naših financijskih sredstava s ostalim klubovima u vrhu hrvatske Superlige, a pogotovo s klubovima u Europskoj Superligi mi smo uvjerljivo na zadnjem mjestu. No, mi smo pokazali da jedan zdravi projekt u kojem imate stručnjake i osobe koje stvarno žele pomoći sportu mogu napraviti vrhunski rezultat. Željeli smo ostvariti dobar rezultat i puno smo radili na putu do njegova ostvarenja, ali smo također nastojali kontinuiranim radom sa mladim igračima, ulagati u budućnost razvoja stolnog tenisa u našoj regiji. S tim ciljem stvorili smo klub koji će se jednako brinuti o prvoj ekipi, ali i o mladim nadama. Također puno smo energije ulagali u organizaciju velikih natjecanja kojima indirektno i izravno smanjujemo troškove klubovima s područja sjeverne Hrvatske.

Uz te aktinosti vežu se i aktivnosti Regionalnog stolnoteniskog centra Varaždin koji je priznat od HOO i naravno od HSTS-a.

– Ove godine je u Regionalnom centru bio veliki naglasak na organizaciji značajnih stolnoteniskih natjecanja gdje sva djeca koja dolaze kod nas na treninge i kampove mogu nastupiti uz najniže troškove putovanja i smještaja. Zahvaljujući našem uspješnom radu do sada smo uspjeli dobiti organizaciju velikog broja državnih prvenstava. Ne sjećam se koji je klub ikada dobio toliko prvenstava u jednoj godini. Nabrojat ću samo one najbitnije: PH za mlađe kadete i mlađe kadetkinje te juniore i juniorke u 12 kategorija momčadski, pojedinačno i u parovima, PH U21 za mlađe seniore i mlađe seniorke pojedinačno i u parovima, PH za seniore i seniorke pojedinačno i u parovima, PH za veterane u svim kategorijama za stolnotenisače i stolnotenisačice. Organizirali smo i sve kvalifikacije Stolnoteniske regije Sjever u svim dobnim skupinama i pojedinačno i ekipno, zatim tu su i tri akcije i kampa Regionalnog stolnoteniskog centra, a ono što je organizacijski bilo najteže i ono što još nije bilo u Varaždinu to je kvalifikacijski susret muške reprezentacije s Bjelorusijom. U okviru tog nastupa zahvaljujući našim navijačima, reprezentacija je dobila potreban vjetar u leđa i pobjedom se plasirala na EP koje će se održati u rujnu u Luxemburgu. Kako je reprezentacija prva u skupini imat će povoljniji ždrijeb i svakako će biti kandidati za osvajanje momčadske medalje.

Osim toga treba spomenuti i okupljanje rekreativaca i amatera u VzPong ligi i velikom VzPong turniru krajem kolovoza za amatere i profesionalce u svim kategorijama.

– Uz brigu o profesionalnim igračima vodimo brigu i o amaterima i rekreativcima. Za njih smo organizirali VzPong ligu koju smo brendirali kroz jedan projekt Ministarstva obrazovanja i sporta, a krajem kolovoza pripremamo dvodnevni Vzpong turnir koji je postao poznat na širem području. Svake godine iznenadimo naše natjecatelje s novim konceptom, a ove godine očekujemo da ćemo oboriti rekord posjećenosti. Turnir se igra u vrijeme trajanja Špancirfesta i zahvaljujući toj turističkoj ponudi grada, postao je prepoznatljiv u Hrvatskoj, ali i šire.

Klub vodi i Stolnotenisku regiju Sjever, što sve spada u te aktivnosti?

– HSTS je prihvatio prijedlog nas igrača koji smo bili reprezentativci i igrali u jakim europskim ligama da treba osnovati regije s ciljem većeg napretka i razvoja stolnog tenisa. Mi smo se prihvatili vođenja Regije nakon što je ona s bivšim voditeljem u posljednje dvije, tri godine u potpunosti stagnirala. Praktičnki nisu bila organizirana nikakva natjecanja, niti je bilo ikakvih aktivnosti, dok Regija mora služiti kao baza za nacionalnu razinu. To je veliki i kompleksan projekt koji se sastoji od organizacije natjecanja na regionalnom nivou, svih dobnih skupina. Pogotovo se stavlja naglasak na mlade igrače koji još nisu spremni ići na nacionalna natjecanja. Mi smo kroz plan naših aktivnosti uspjeli okupiti sve klubove koji su osjetili taj novi pozitivan vjetar. Cil nam je pomaknuti stolni tenis s mrtve točke u Regiji. Ove godine organizirali smo niz turnira na kojima mogu nastupati neiskusni igrači i steći važna igračka iskustva. Nismo gledali uske klupske interese već smo uspjeli da sve „glave“ sjednu skupa i zaključimo što je najbolje za stolni tenis u Regiji, razvoju mladih, talentiranih igrača i razvoja stolnoteniske kvalitete. Ono što bih podvukao kao najvažnije što radi STK Starr i Stolnoteniska regija Sjever kao i Regionalni stolnoteniski centar Varaždin, je da djecu iz drugih zemalja i sredina privlačimo da dođu u Varaždin, da žive u Varaždinu, a ne da nakon pet, šest godina provedenih u stolnom tenisu moraju ići u Zagreb ili van Hrvatske jer tu više nema uvjeta za napredak i razvoj. Mi smo te uvjete stvorili u suradnji s Varaždinskom županijom, Međimurskom županijom i LifeClass termama Sv. Martin. Sada djeca mogu ostati u Varaždinu i postati vrhunski stolnotenisači. STK Starr je drugi u Europskoj Superligi, drugi u Superligi, treći u Kupu i pružamo šansu mladima. Mislim da smo time zaslužili da nas lokalna sredina podupre i da pomognemo zajednički jedni drugima.

Ove brojne aktivnosti moraju biti podržane i od strane sponzora i donatora.

– Situacija s donatorima i sponzorima je odlična. Naš rad su prepoznali i u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji koja je sufinancirala naše aktivnosti, dok u Gradu Varaždinu i dalje naši rezultati nisu financijski podupirani sukladno kriterijima koje zadovoljavaju.

Bez obzira što većinu naše ekipe čine igrači iz Varaždina koji su osvajali titule u mlađim uzrasnim kategorijama, igrači koji su ponikli u Varaždinu. Seniorska ekipa je obogaćena s igračima koji pomažu u razvoju mlađih igrača. Nama je to osnovni kriterij za dolazak igrača van Varaždina, tražimo one koji imaju kapaciteta i znanja za rad s mladima. U Varaždinskoj županiji i šire ima izrazito talentiranih mladih igrača koji su nažalost zbog nebrige lokalne sredine prepušteni sami sebi. Takva je situacija i s muškim stolnim tenisom u Varaždinu, koji je jedini sport koji ima dva prvoligaša u ovom vrlo masovnom olimpijskom momčadskom sportu. Ovih dana je izašao podatak da stolni tenis ima 226 nacionalnih saveza, što ga čini najmasovnijim sportom u svijetu. Stolni tenis je masovan sport i vrlo popularan u zemljama jake ekonomije kao što su Kina, Japan i Koreja. Nedugo je veliki kapitalni projekt realiziran u Krapinskim Toplicama u iznosu od 35 milijuna od strane kineskih investitora. Grad Varaždin i gradske strukture tu pokazuju premalo interesa i ne prepoznaju prilike, naime, sport i sportske mreže vode i do gospodarske i kulturne mreže. Zna se da sport ne poznaje granice, primjerice naš prvi igrač ZengJia živi u gradu koji je dva i pol puta veći od Hrvatske. Cjelokupan projekt je izvrsno primljen u Međimurskoj županiji i od naših sponzora LifeClass termi Sveti Martin. Oni u našim aktivnostima vide svoju promidžbu i promidžbu svog kraja. Navodim samo jedan podatak kao primjer, finalni meč Europske Superlige u Svetom Martinu prenosila je Sportska televizija dok je snimka tog meča u trajanju od dva sata prikazana u top terminu. Gotovo sve naše utakmice većeg značaja praćene su i kroz visoko kvalitetan live stream. No primjerice u finalu prvenstva države nije bilo predstavnika iz Grada Varaždina, a niti iz sportske zajednice. Što znači da oni to ne podržavaju ili ne razumiju razmjere tih rezultata. Stolni tenis je olimpijski sport, jedan je od najzahtjevnijih jer se natječete i pojedinačno i ekipno, u Hrvatskoj imamo Zorana Primorca koji je bio na sedam OI. Stolni tenis u Hrvatskoj ima veliku tradiciju, pogotovo u Varaždinu. Ukupno imamo tri prvoligaša, dva muška i jedan ženski.

U odnosu na druge klubove u Hrvatskoj, a i u zemljama u kojima se igra Europska Superliga koliki su prihodi od lokalne samouprave i sponzora?

– Razlika između Dubrovnika i Varaždina je 10 :1, ono što mi dobijemo od grada oni dobiju deset puta više od Dubrovnika. Imaju jednog plaćenog trenera od strane grada. GSTK Zagreb ima plaćena tri profesionalna trenera, STK Pula jednog. Na primjer STK Pula, kojeg smo četiri puta ove godine dobili ima pet puta veći prihod od grada nego mi. Slično ima i STK Split. Znači, stolni tenis kao olimpijski sport je priznat u drugim sredinama osim u Varaždinu. Da li je to namjerno ili slučajno, da li je to neznanje ili nemar, ja ne znam. Sve više mislim da to nije slučajno, a napušta nas i strpljenje, no barem nam je drago da je naš rad prepoznat u Međimurskoj županiji, da župan Posavec i dožupanica Herman razumiju koliko takvi projekti donose. Još jedan podatak tome govori u prilog – finale Europske Superlige proglašeno je sportskim događajem godine u Međimurskoj županiji. Nadam se da će se stvari promijeniti s obzirom na konstituiranje vlasti u Gradu Varaždinu.

S obzirom na ovu situaciju kakvi su planovi za sljedeću godinu?

– Kad bi mi imali budžet koji osigurava grad Dubrovnik bili bi sigurno prvaci države i igrali bi Ligu prvaka, jer imamo znanje, imamo program, imamo kvalitetu, imamo infrastrukturu, imamo ljude. Znači planovi ovise o sredstvima. Pokušat ćemo napraviti najbolje, no očekujemo da će nova gradska vlast imati više razumijevanja za klub koji je odigrao 17 europskih utakmica, 25 utakmica u domaćem prvenstvu, plus brojni domaći turniri i još k tome ja sam osvojio treće mjesto na pojedinačnom seniorskom PH, koje je bilo proglašeno najbolje organizirano ikada i najjače u posljednjih godina. Zato se nadam da ćemo dobiti ono što zaslužujemo, ni manje ni više. S pravom možemo reći da smo s onim što nam daje lokalna zajednica napravili petsto posto više.

Aktivnosti u sljedećoj sezoni započinjete turnirom VzPong zadnjeg vikenda u kolovozu.

– Gdje ćemo se sve natjecati ovisi o financijama. Nama je želja da nastupamo u Ligi prvaka, gdje smo vrlo blizu po kvaliteti naših igrača. No, ipak odlučujuće su financije. Ne zna koji sport u Varaždinu može reći da je ovog trenutka stoji u Ligi prvaka, što znači 16 najboljih klubova iz 16 velikih europskih gradova. Ukoliko nas Varaždin prepozna, a nadam se da hoće, onda možemo dovesti Ligu prvaka u Varaždin. Ukoliko nas i dalje ne budu podržavali natjecat ćemo se u onim ligama gdje se možemo pokriti. Kad govorimo o konkretnim iznosima, ukupni troškovi igranja Lige prvaka je oko 500.000 kn, s tim da ti igrači onda igraju i domaće prvenstvo i automatski se podiže ukupna kvaliteta igrača kluba i vjerojatnost većeg uspjeha. Mi smo ove godine imali rotaciju od šest igrača i to je optimum, s time da su uvijek bili uključeni i mladi. Mladi su naša klupska budućnost, a s ukupnim rezultatima smo prezadovoljni. Još da podsjetim i na našu pomoć ženskoj reprezentaciji. Dva puta se pripremala u Varaždinu u našim terminima uz sparinge s našim igračima. Nisu im davali niti deset posto šanse u kvalifikacijama sa Srbijom, ali nisu se predale, a mi smo im pružili svu našu pomoć u pripremama.Tako nakon uspješnog meča muške reprezentacije, uspješnih priprema ženske reprezentacije, najbolje organiziranog PH-a, organizacijske sposobnosti kluba su vrlo visoke a to su prepoznali svi bitni ljudi u stolnom tenisu. Sljedeće godine HSTS kreće u reorganizaciju turnira i stavit će veliki naglasak na regije te ćemo organizirati šest velikih turnira za djecu do 8 i do 10 godina. Da li će biti u Varaždinu još ne znam jer Varaždin do sada nije pokazao puno interesa za ova događanja, a druge sredine nas zovu i ponose se kad se takva događanja organiziraju u njihovom gradu ili općini, da se osiura televizijski prijenos, da se iz njihove sredine vrši live stream prijenos. Možda će se u Varaždinu nešto promijeniti, pa ćemo odluku o mjestu održavanja turnira još malo prolongirati, iako nema puno vremena jer postoje rokovi do kojih se mora prijaviti domaćin natjecanja.

Izvor:
Foto:

Sport

Varaždinski nogometaši pobijedili Rudeš i skočili na 6. mjesto SuperSport HNL-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometaši Varaždina upisali su osmu prvenstvenu pobjedu u sklopu 31. kola SuperSport HNL-a. Varaždinci su u ponedjeljak, 22. travnja svladali Rudeš u gostima s 2:0.

Tim slavljem varaždinski nogometaši na ljestvici su preskočili Goricu i sada s 36 bodova drže 6. mjesto lige.

Trener Šafarić protiv momčadi koja je već ispala iz lige nije mogao računati na kartonirane Jelenića, Lusavca i Boršića te ozlijeđenog Belcara.

Krenuli su u sastavu: Zelenika – Škaričić, Nekić, Ba, Vukčević – Marina, Postonjski, Mistrafović – Mitrovski, Dabro, Drožđek.

Brzo su Varaždinci zagospodarili terenom i svoju dominaciju kapitalizirali u 29. minuti. Postonjski je lijepo pogodio iz slobodnog udarca s oko 22 metra.

U drugom dijelu Varaždinci su imali pregršt prilika i Rudeš je bez problema mogao popiti pet komada. No, jedini gol varaždinski nogometaši su postigli u 59. minuti kada je Dabro zabio za konačnih 2:0.

Varaždincima slijedi susret 32. kola SuperSport HNL-a protiv Dinama. Utakmica se igra u subotu, 27. travnja u 17 sati.

Nastavite čitati

Sport

KK AIK osvojio pet zlata, četiri srebra i tri bronce na domaćem natjecanju u V. Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Karate klub AIK ugostio je 105 natjecatelja u kyokushin karateu iz cijele Hrvatske koji su se natjecali za bodove u prvenstvu Hrvatske.

Nakon svečanog otvaranja natjecanja gdje je prisutne pozdravio predsjednik klub Saša Josip Milec, a natjecanje proglasila otvorenim izaslanica gradonačelnice Dragice Ratković Marinela Belavić, krenula je odlična predstava domaćih karatista koji su osvojili čak pet zlata uz četiri srebra i tri bronce.

Sam početak turnira je naznačio dobar nastup članova AIK-a. Lana Šebrek Blažotić na svom prvom nastupu u juniorskoj konkurenciji osvaja zlato pobjedom u finalu protiv natjecateljice iz Zagreba. Dobar niz nastavlja Sabina Broz koja u kadetkinjama također u finalu pobjeđuje natjecateljicu iz Samobora i donosi AIK-u drugo zlato. Najbolji nastup na turniru imala je Josipa Horvat u mlađim kadetkinjama. Uz atraktivne borbe dolazi u finale u kojem pobjeđuje protivnicu iz Dugog Sela, a na kraju turnira uz zlato u svojoj kategoriju osvaja i posebnu nagradu za najbolju žensku tehniku. Mlađi natjecatelji su također bili odlični, do zlata su došle Tina Broz i Iva Sakač. Tina Broz je u cicibankama bila dominantna i u finalu nadjačava protivnicu iz Dugog Sela, dok Iva Sakač osvaja svoje prvo zlato u borbama odličnim nastupom protiv djevojčica iz Zagreba i Samobora, a u finalu pobjeđuje klupsku kolegicu Tenu Kalničanec koja tako osvaja srebro.

Za ostala tri srebra pobrinuli su se Erik Denac, Teo Gluhak i Anja Malinović. Tri bronce za AIK dodali su Ema Gluhak, Josip Broz i Tomislav Liber. Za odlične nastupe zaslužni su i današnji voditelji Roko Kalničanec i Monika Balažinec koji su savjetima pomagali borcima u nastupima. AIK je sudjelovao i u sudačkom zboru s dva suca, Sanjanom Milošević i Markom Dvorskim. Slijede pripreme za nova natjecanja, a u svibnju Roko Kalničanec nastupa za Hrvatsku na europskom prvenstvu u španjolskoj Valenciji.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje