Povežite se s nama

Događanja

Gulaši za prste polizati i igre za urnebesnu zabavu

Objavljeno:

- dana

Dani općine Ljubešćica

Čak 19 ekipa okupila je ovogodišnja Gulašijada, humanitarno natjecanje u pripremi gulaša koje je održano u subotu u sklopu proslave Dana Općine Ljubešćica – “Ljubešćica u srcu”. Iako žene muškarce ne viđaju tako često u kuhinjama koliko bi htjele, na ovogodišnjoj Gulašijadi upravo su pripadnici jačeg spola bili glavni kuhari koji su pripremali ovo jelo.

Iako nije bio glavni kuhar u ekipama Hrvatskog nogometnog saveza, pored koje je bila i ekipa Županijskog nogometnog saveza, “šircl” i kuhaču imao je i načelnik Općine Ljubešćica Nenad Horvatić.

– Ovogodišnja, 5. Gulašijada koja je humanitarnoga karaktera okupila je rekordni broj sudionika.

Prihod koji se prikupi od prodaje gulaša namijenjen je za pomoć branitelju s ljubeškog područja, no osim što je humanitarna, Gulašijada je i natjecateljska te će se na kraju birati ekipa čiji je gulaš najbolji – ispričao je Horvatić koji je kuhanje ipak prepustio svojem kolegi, članu Izvršnog odbora HNS-a Stjepanu Merkašu.

Ljubeška alka: jedan natjecatelj u tačkama vozio drugog koji je gađao – alku!

– Za dobar gulaš treba puno povrća koje je ekološki uzgojeno, kvalitetno meso, a ovdje se krčka srnetina, jelen i divlja svinja i začini. Tu je, naravno, i tajni sastojak koji ne smijemo otkriti, a dobroga gulaša neće biti ako nije pripreman s puno ljubavi i pažnje – otkrio je Merkaš tajnu HNS-ovog gulaša.

S obzirom na to  da su i oni, kao uostalom i svi natjecatelji, očekivali samo jedno: da će njihov gulaš biti najbolji, Merkaš je rekao kako su se za svaki drugi slučaj pripremili.

– U našoj ekipi imamo glasnogovornicu, ali i odvjetnika, za slučaj da rezultati neće biti onakvi kakve očekujemo – našalio se Merkaš.

Bale i alka

Dok su ekipe budno pazile gulaše koji su se krčkali u loncima i kotlićima, nedaleko njih ljubeški dečki i cure snage su odmjerili u seoskim igrama. Natjecatelji nisu imali nimalo lake zadatke: morali su nositi bale sijena kroz poligon s preprekama, hodati vezanih očiju kroz prepreke do cilja i staviti čep na “pletenku”, skakali su u vrećama, povlačili uže i natjecali se u “ljubeškoj alki”. Posljednja disciplina bila je vrlo zanimljiva: jedan član ekipe vozio je drugog u tačkama koji je štapom morao pogoditi alku.
– Na seoske igre prijavili smo se iz zabave. Malo smo slabiji u potezanju užeta, jer nemamo dovoljno jakih članova, no mislim da u svim ostalim disciplinama možemo pobijediti – samouvjereni su bili Antonio Štriga i Ivan Ratković, članovi malonogometne ekipe Ljubešćice koji su najbrže kroz prepreke odnijeli balu sijena kroz poligon pun prepreka.

Ljubeška subotnja večer, koja je započela ujutro akcijom mjerenja tlaka i šećera te brdsko-biciklističkom utrkom XCO Stiper 2014., završila je dobrom zabavom u šatoru kod sportske dvorane uz TS Begini.

Bogat četverodnevni program

Dani Općine Ljubešćica “Ljubešćica u srcu” obilježeni su od 1. do 4. kolovoza. Prvog dana održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Ljubešćica, nakon čega je nastupio glazbeni sastav Kumovi, a u nedjelju je održan 7. Ljubeški sajam na kojem su se predstavili poduzetnici i obrtnici s područja Općine te njihovi gosti. Održana je i predstava za djecu “Pripremimo dar za pet – cvijeće, tortu ili med”, dok je nedjeljna večer zaključena etno-susretima i zabavom uz glazbeni sastav Acoustic band. U ponedjeljak su održani malonogometni turnir i vatrogasne igre, a sve je zavšilo nastupom grupe Acord i Dore Sakač.

Izvor:
Foto:

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje