Povežite se s nama

U fokusu

Habijan: Nećemo podržati privremeno financiranje Grada Varaždina, Habuševa era je gotova

Objavljeno:

- dana

HDZ VJERODOSTOJAN

Nakon što je jučer navečer pao proračun gradonačelnika Gorana Habuša, danas za 17 sati sazvana je hitna sjednica Gradskog vijeća Varaždina na kojoj će Habuš ipak predložiti Odluku o privremenom financiranju.

Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a, najavio je da vijećnici te stranke privremeno financiranje neće podržati.

– Odluku ne možemo podržati prije svega zbog vjerodostojnosti. Stalno upozoravamo da ova gradska vlast Grad vodi jako loše, stalno se pojavljuju novi problemi i nove prijetnje, a sva rješenja koja smo predlagali nisu prihvaćali. Štoviše, na sve su gledali s podcjenivanjem – rekao je Habijan i istaknuo da je ovo početak jedne nove ere u Varaždinu.

Napomenuo je da je Habuš već jučer izjavio da će se u Gradu dogoditi strašne stvari zbog pada proračuna, no to uopće nije točno.

– Svim zaposlenicima Grada i gradskih ustanova plaće će uredno biti isplaćivane. A projekti neće stati, jer ih ni nema. Primjerice, projekt dogradnje 6. OŠ gradonačelnik najavljuje već dvije godine, kučanska rampa je unesena u proračun, pa izbačena. Na natječaj za energetsku obnovu vrtića ova gradska vlast je već dvaput zakasnila! Rotore također stavljaju u proračun, pa izbaciju. A u šest godina nisu povukli ni kune iz EU fondova. Stoga apeliram na gradsku vlast da prestane plašiti građane, jer su upravo oni jedini krivac za ovakvo stanje u Gradu – istaknuo je predsjednik varaždinskog HDZ-a.

Napomenuo je da se u politiku nije uključio zbog vlastitih interesa.

– Imam svoj posao s kojim sam jako zadovoljan. Nisam zadovoljan sa stanjem u Gradu. Ne živim od politike i ne mislim se grčevito držati pozicija. Ponavljam, ako moja kandidatura ne prođe na izborima u svibnju, zahvalit ću se i dalje nastaviti baviti svojim poslom – zaključio je Habijan.

 

 

 

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

Stričak dogovorio da otpad iz Poljane ide u Piškornicu! Što će biti sutra? To neka rješava Bosilj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Problem otpada u Poljani riješio je župan Stričak, a ne gradonačelnik Bosilj koji je trebao, istaknuo je danas na konferenciji za medije županijski vijećnik s Čehokove liste Mario Lešina.

– Kao jedno od rješenja se nametnulo da će se 300 tona deponirati, Piškornica je izašla  u susret i jučer je dobiveno rješenje – rekao je Lešina. Međutim, radi se o tek privremenom rješenju.

Lešina kaže kako se u Poljani dnevno skuplja oko 30 do 50 tona otpada te se nameće pitanje što će biti s otpadom koji stigne sutra.

– Nemamo rješenja ni za svježi otpad, a o balama da i ne govorimo. Deponije u Hrvatskoj se zatvaraju i sve manje je kapaciteta za odlaganje jer općine i gradovi koji još imaju otvorena odlagališta kapacitete prije svega čuvaju za sebe  – ustvrdio je Lešina i istaknuo kako je to problem kojim se mora baviti gradonačelnik Bosilj.

Pojasnio je da Čistoća mora raspisati javni natječaj jer ne može ući u izravnu pogodbu.

– To bi bio prekršaj, odnosno kazneno djelo. Kad je natječaj raspisan, Piškornica se nije javila. Sad se maše s dokumentom u kojem Piškornica poziva Čistoću. Direktor Čistoće može pokrenuti postupak pregovaranja, a pregovaraju čelnici jedinica lokalne samouprave – rekao je i dodao da je jedino trajno rješenje obrada. Napomenuo je i kako je moguće da je raniju mogućnost ugovaranja s Čistoćom opstruirao bivši župan Čačić.

– Jedino rješenje je obrada koja je bila u integralnoj nagodbi, ali ona je proglašena lopovskom pa nije došlo do potpisivanja, a sada se sa stranama koje su trebale potpisati ipak pregovara – zaključio je Lešina i rekao kako se s potpisivanjem nagodbe čekalo zbog izbora.

Inače, prošlog tjedna inspekcija zaštite okoliša naložila je da se makne nepropisno odloženi komunalni otpad u Poljani Biškupečkoj. Danas ističe taj rok.

Taj otpad se gomilao na pretovarnoj stanici koja inače služi isključivo za pretovar smeća, a ne i skladištenje.

Radi se o otpadu koji Čistoća svakodnevno prikuplja u Varaždinu, Varaždinskim Toplicama, te općinama Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sračinec, Vinica, Vidovec, Jalžabet, Sveti Ilija, Sveti Đurđ, Mali Bukovec i Veliki Bukovec.

Nastavite čitati

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!