Povežite se s nama

U fokusu

HDZ: Grad Varaždin troši na odvjetnike više nego radnica Varteksa zaradi cijeli radni vijek

Objavljeno:

- dana

Klub vijećnika varaždinskog HDZ-a poslao je danas priopćenje u kojem prozivaju varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja da je višestruko povećao troškove odvjetnicima.

Priopćenje donosimo u nastavku:

Grad Varaždin od dolaska Nevena Bosilja na mjesto gradonačelnika višestruko je povećao svoje troškove prema odvjetničkim uredima koji iznose gotovo 4 milijuna kuna, a gdje je iznos prema samo jednom varaždinskom odvjetničkom uredu veći nego što, primjerice, jedna radnica varaždinskog Varteksa zaradi u cijelom svom radnom vijeku.

Iako gradonačelnik Bosilj sam odbija informacije o troškovima prema odvjetničkim uredima predočiti gradskim vijećnicima na njihovo traženje, objave o troškovima ukazuju na svu rastrošnost ove gradske garniture koja milijunske iznose troši na odvjetnike, dok s druge strane povećava cijenu vrtića, cijenu komunalne naknade, zbrinjavanja otpada itd.

Kada se zbroje svi troškovi prema odvjetničkim uredima dosadašnje Bosiljeve vladavine, dolazi se do iznosa od gotovo 4 milijuna kuna, odnosno 527 tisuća eura. A kada se pogleda Transparentni proračun, vidljivo je da je na dobitku varaždinski odvjetnički ured Brlečić & partneri koji je od Grada Varaždina za svoje usluge u nepune tri godine dobio više od 1,8 milijuna kuna. Radi se o iznosu većem nego što ga jedna radnica Varteksa zaradi u svojem radnom vijeku, u kojem provede više od 85 tisuća sati za šivaćim strojem.

Osim Brlećić & partneri sa 1,8 milijuna kuna, odvjetnički ured Jelačić & partneri j.t.d. dobio je 825 tisuća, Pavličegk, Ergarac, Medved j.t.d. 654 tisuća te Jajaš & Vukelić 557 tisuća kuna. Odvjetnički ured Matić i partneri 50 tisuća, Zuber Šanjek Senka 48 tisuća, Porobija i Špoljarić 21 tisuću te Rudžjak i partneri 5 tisuća kuna.

Znači, na adresu samo jednog odvjetničkog ureda stigla je cjeloživotna zarada jedne radnice Varteksa.

Gradonačelniče, jesu li ti podaci točni i zašto ih se bojite podijeliti sa građanima? Gradonačelniče, što skrivate i zašto toliko novaca poreznih obveznika trošite na odvjetnike?

U fokusu

Hoće li porasti cijena smještaja u Domu za starije?  Svoje mjesto čeka 2700 ljudi, a stanje je neodrživo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na današnjoj Županijskoj skupštini Varaždinske županije raspravljalo se i o poslovanju Doma za starije. Tako se moglo čuti da je na listi čekanja čak 2700 onih koji bi htjeli smještaj. Međutim, govorilo se i o troškovima.

Kad govorimo o brojkama, Dom za starije je u prošloj godini ostvario manjak u iznosu od 17.976,10 eura. S obzirom da je u 2022. godini ostvaren višak prihoda u iznosu od 1.627,92 eura, a kojim se pokrio dio manjka u 2023. godini, ukupni manjak iznosi 16.348,18 eura.

Ravnatelj Doma Alen Runac istaknuo je da bi poslovanje bilo znatnije otežano da nije bilo pomoći Županije. Međutim, napomenuo je isto tako da situacija više nije održiva i da će morati povećati cijene smještaja.

-Naše cijene su uvjerljivo najniže u Hrvatskoj. Privatni domovi su i do 250 posto skuplji. Teško je izaći na kraj s takvom konkurencijom, ne možemo im konkurirati ni s plaćama ni s ostalim izdvajanjima za djelatnike. Također, moramo misliti na kvalitetu, a ovakva situacija na tržištu je neodrživa. Prošle godine županijski domovi u Hrvatskoj su digli cijene 50 posto. I mi smo prije dvije godine podigli cijenu, ali projekcije pokazuju da bi nam trebalo nekih 930.000 eura. Bili smo i kod ministra, ali već godinu i pol naše ministarstvo radi izračune i nikako da ih napravi, a mi nemamo vremena čekati. Moramo dići cijene korištenja naših usluga, jer više tako ne možemo izdržati – kazao je Runac.

SDP-ova Ruža Jelovac istaknula je da je ovo minimalan manjak u odnosu na troškove. Također, ukazala je i na nepravdu od strane države.

-Naš dom dobiva najmanje sredstava u Hrvatskoj, najmanje subvencioniranja po korisniku od države. Da nas subvencioniraju kao i druge, imali bi i obnovljeni dom. Liste čekanja su ogromne, a to ukazuje na potrebu izgradnje novog doma. Trebamo pokrenuti inicijativu da se izravnaju sredstva za subvencioniranje, a moramo pokrenuti i inicijativu za izgradnju novih kapaciteta – rekla je Ruža Jelovac.

– I prije dvije godine raspravljali smo o stanju u domu, voda je curila na sve strane, plijesan… Dom ima kapacitet za 360 korisnika, a 2700 ljudi je na listi čekanja, neki od njih su smješteni u druge domove, ali bi htjeli prijeći u ovaj – rekao je Stričak i dodao da će održati sastanak i s upravnim vijećem i predstavnicima korisnika te razgovarati o cijenama.

Nastavite čitati

U fokusu

Na Županijskoj skupštini o problemima u zdravstvu, ali i mulju na jezeru Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Županijska skupština Varaždinske županije ima nove vijećnike. Načelnica Donje Voće Sanja Kočet stavila je iz osobnih razloga mandat u mirovanje, a zamjenjuje ju Mira Letić. Preminulog Marijana Cingulu, koji je bio član Nezavisne liste Ivana Čehoka, zamijenio je Igor Borovec.

Na današnjem aktualnom satu Skupštine Varaždinske županije vijećnici su postavljali pitanja vezana za zdravstvo, komunalne probleme, a bilo je tu i uobičajenih prepucavanja na relaciji HDZ-ov župan Stričak – Reformisti.

Tako se, među ostalim, od župana moglo čuti i da projekt izmuljavanja jezera u Trakošćanu traje ovoliko dugo zahvaljujući Čačiću.

Luka Brezovec iz redova Reformista postavio je pitanje oko Trakošćanskog jezera, a župan mu je odgovorio da je projekt pripremao Radimir Čačić.

-Da, projekt je pripremao Čačić i zato se završilo i mulju jer. Kada Čačić nešto priprema uvijek se završava u mulju. Sada kada se sve nanovo pripremilo projekt ide prema planu – rekao je Stričak.

Bilo je i više pitanja vezanih za zdravstvo.

SDP-ovog Luku Zrinskog zanimala je situacija oko smještaja roditelja djece koja su hospitalizirana u Općoj bolnici Varaždin. Zrinski je napomenuo kako su pojedini gradovi i općine iskazali podršku inicijativi da se sufinancira boravak roditelja u bolnici prilikom liječenja djece. No, kako je rekao, ima i onih koji nisu spremni izdvojiti sredstva iz proračuna.

Župan Stričak je odgovorio da će se inicijativa predstaviti koordinaciji gradonačelnika i načelnika i da će biti preporuka da se ta inicijativa podrži.

SDP-ov Nino Ivanuša također je postavio pitanje vezano za zdravstvo. Zanimalo ga je postoji li ideja poboljšanja zdravstvenog sustava.

-Ako pogledate izvršenje proračuna onda vidite da je 50 posto sredstva izdvojeno za zdravstvo. Nikada više ulaganja u zdravstvo, nikada toliko investicija, nikada toliko nabava opreme i nikada toliko specijalizacija – rekao je župan Stričak.

HNS-ovog Krunoslava Lukačića pitao je što je s projektom javnog, linijskog županijskog prijevoza, a zanimalo ga je i postoji li plan za najezdu dabrova.

Za linijski prijevoz župan je odgovorio da će biti kolegij u slijedeća dva tjedna. Što se problema s dabrovima tiče, župan je napomenuo da nadležno ministarstvo priprema rješavanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje