Povežite se s nama

Međimurje

U Pribislavcu sletio sanitetski helikopter: tim iz Ljubljane predstavio budućnost učenicima!

Objavljeno:

- dana

Slijetanje helikoptera prilagođenog potrebama hitne medicinske pomoći jučer u Pribislavcu izazvalo je veliko zanimanje okupljenih.

Tim u letjelici, djelatnici hitne službe iz Ljubljane, u Vinkovcima su održali pokaznu vježbu, nakon čega su poletjeli prema međimurskome zračnom prostoru. Radi se o helikopteru Airbus H135 (bivši Eurocopter EC135) talijanske tvrtke “Eli Friulia”. Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, u dogovoru s ljubljanskim timom, organizirali su kratko predstavljanje suvremene opreme koju sadrži sanitetski helikopter učenicima četvrtih i petih razreda medicinskog smjera Srednje škole Čakovec. Sveusrdnu podršku slijetanju pružili su entuzijasti iz Aerokluba Međimurje na čelu s predsjednikom te udruge, Zlatkom Železnjakom.

Tim iz Ljubljane. Robert Sabol je treći slijeva.

Jedan od članova tima je i Robert Sabol, porijeklom iz Goričana, koji je govorio o prednostima posjedovanja helikoptera za medicinske intervencije. Sabol je zaposlenik Reševalne postaje Kliničnega centra Ljubljana u Sloveniji.

– Radim i živim u Ljubljani. Surađujem s tvrtkom Eli Friulia, koja se bavi helikopterskim spašavanjem. Ovaj helikopter je suvremen po europskim standardima. Imali smo pokaznu vježbu u Vinkovcima, pa se stvorila prilika, pri čemu sam se posebno angažirao, da u Međimurju po prvi puta sleti pravi namjenski helikopter za spašavanje. Radi se, dakle, o vozilu koje je gotovo identično opremljeno kao i cestovno vozilo hitne pomoći, s tom razlikom što se kreće nebom, a ne cestom.

Što se tiče brzine, koja je itekako važna pri hitnim intervencijama, letjelica može preći gotovo 40 kilometara u 10 minuta. To znači da bismo mogli pokriti cijelo Međimurje, ako helikoptere strateški postavimo, s odazivnim vremenom od 10 – 12 minuta – kaže. Dodaje da bi tom brzinom bilo moguće prevesti pacijenta iz Međimurja do Zagreba za dvadesetak minuta!

Međimurski župan Matija Posavec i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak također su pozdravili goste iz Slovenije. Učenicima i profesorima Srednje škole Čakovec ovo je bila prilika da razgledaju sanitetski helikopter, te da putem kratkog predavanja saznaju sve što ih je zanimalo o helikopterskoj službi medicinskog prijevoza.

– Srednja škola Čakovec odazvala se pozivu Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije. Zračnu luku su posjetili učenici koji pohađaju nastavu iz predmeta Hitni medicinski postupci. Bilo im je to zanimljivo, a ujedno i edukativno iskustvo. Postižu odlične rezultate na natjecanjima iz tog područja, pa će im posjet sigurno koristiti – kaže Josipa Bermanec, mag. med. techn., nastavnica stručnih predmeta u Srednjoj školi Čakovec, koja se učenicima pridružila pri razgledavanju letjelice.

Međimurje

Gradonačelnica Cividini primila predstavnice Udruge slijepih: „Uvijek ćete imati našu podršku“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cijelome svijetu 15. listopada obilježava se Međunarodni dan bijelog štapa. Cilj je senzibilizirati javnost na probleme i izazove s kojima se slijepe osobe, čiji je znak prepoznatljivosti bijeli štap, susreću u svakodnevnom životu.

Tim povodom predstavnice Udruge slijepih Međimurske županije u petak je primila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije Marija Ciglar i tajnica Marina Gašparić gradonačelnicu su upoznale s aktivnostima koje ova Udruga provodi s ciljem povećanja kvalitete života svojih članova.

Imaju 150 članova, provode europske projekte, a projektno surađuju sa Županijom te međimurskim gradovima i općinama.

Istaknule su da se svakodnevno suočavaju s novim izazovima, koje, u suradnji sa zajednicom, nastoje rješavati u hodu.

Gradonačelnica Cividini naglasila je da će u Gradu uvijek imati podršku i partnera za provođenje svojih aktivnosti.

Grad će i dalje financirati projekte koji za cilj imaju bolje uključivanje slijepih u društvo, ali i rušiti barijere te prepreke s kojima se ta skupina naših sugrađana svakodnevno susreće.

Inače, Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se od 1964. godine, kada je američki predsjednik Lyndon B. Johnson taj dan proglasio Danom bijelog štapa.

U našoj zemlji ovaj se dan kao Međunarodni dan slijepih osoba počeo obilježavati 1996. godine.

Nastavite čitati

Međimurje

Darko Zver (Fokus) prvi najavio kandidaturu za župana Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Darko Zver, poduzetnik i predsjednik Gradskog vijeća Čakovca, danas je objavio službenu kandidaturu za izbore za novog župana Međimurske županije.

– Ne ovisim o politici, nitko iz moje obitelji nije politički zaposlen ili ima bilo kakve koristi od politike i ja sam kompletno čist i neovisan. Meni je cilj efikasna, transparentna i moderna Međimurska županija koja će raditi za poštene i marljive Međimurce – istaknuo je Zver prilikom objave kandidature i upozorio kako se iza političke zavjese odigravaju puno veće igre u kojima je čast Međimurja na kocki.

Kaže da je velika opasnost HDZ, koji računa na malu izlaznost i interne probleme drugih stranaka pa su svoje pandže već bacili na Međimurje.

– Zbog toga se nemojte iznenaditi ako uskoro vidite Plenkovića i svu silinu ministara koji će hodočastiti u Međimurje i obećavati med i mlijeko. Ali nemojte im vjerovati – ističe Zver i navodi kako od najavljenih 15 milijardi kuna gotovo ništa neće doći u Međimurje, već će se podijeliti Plenkovićevim koalicijskim partnerima u Bjelovaru i Varaždinskoj županiji. Slična je stvar bila s planom opravka za Slavoniju za kojeg se ispostavilo da su novce iz tih programa razgrabili pojedinci bliski HDZ-u, a mladi ljudi i dalje iseljavaju.

– Međimurje muče mnogi problemi no ako bih morao izdvojiti tri teme to bi svakako bile niske plaće, transparentnost i integracija romske manjine. Prvo što ću napraviti kao novi župan bit će javna objava svih računa i svih ugovora Međimurske županije i županijskih poduzeća – naglasio je Zver te podsjetio kako u Čakovcu u samo par mjeseci provodi transparentnost u grad i gradske tvrtke, baš kako je obećao u kampanji.

Registar transparentnosti znači veću efikasnost u upravljanju proračunom, što automatski znači više novaca, veća ulaganja u škole, domove zdravlja, bolje prometnice, podršku sportskim klubovima, kulturnim i drugim udrugama. I najvažnije, ističe, poticat će se gospodarstvo koje će pratiti razvoj poduzetništva i podizanje plaća. Sve to zajedno znači bolju kvalitetu života i razvoj Međimurja.

Promjene, transparentnost i efikasnost u javnoj upravi su moguće. Zver je kao najbolje primjere u tome istaknuo kolege iz stranke Fokus koji su u Međimurje došli podržati njegovu kandidaturu. To su svi redom uspješni gradonačelnici koji su zatekli loše stanje, ali su u vrlo kratkom vremenu uspjeli svoje sredine dovesti u sam vrh najuspješnijih gradova u Hrvatskoj.

Na kraju predstavljanja Zver je ponovio svoju poruku kako će se na ovim izborima vidjeti poznata politička lica i stranke koji se žele domoći Međimurja, jer svi računaju na malu izlaznost te ljude koji će biti revoltirani i ostati doma.

– Promjene se neće dogoditi ukoliko se na vlasti stalno vrte jedne te iste garniture političara. Građani trebaju svoje povjerenje dati novim ljudima koji ne ovise o politici. Ja sam takav i s takvim programom izlazim pred birače – naglasio je Darko Zver odlučan u namjeri da kao novi župan Međimurske županije to pokaže i ostvari.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje