Povežite se s nama

Kultura

HNK Varaždin treba programski i organizacijski razvijati u skladu s nacionalnim statusom

Objavljeno:

- dana

Više nema dvojbi o tome razmišljaju li Grad Varaždin i članovi Kulturnog vijeća o ukidanju nacionalnog statusa HNK-a u Varaždinu.

Naime, u odgovoru na pitanje gradskog vijećnika Nikole Plaveca, postavljeno na 15. sjednici Gradskog vijeća, postoje li razlozi za takav potez Grada, zamjenica varaždinskoga gradonačelnika Sandra Malenica odgovorila je niječno.

– Grad Varaždin ni u kojem trenutku nije razmišljao o ukidanju nacionalnog statusa Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Štoviše, stav je Grada Varaždina da se navedena ustanova i programski i organizacijski treba razvijati u skladu s nacionalnim statusom te da će je osnivač podupirati u tome koliko je to najviše moguće – tvrdi Malenica i dodaje da je tema nacionalnog statusa HNK-a u Varaždinu na prijedlog predsjednika Kulturnog vijeća Grada Varaždina Davora Bobića uvrštena na dnevni red 22. sjednice Vijeća, koja je održana 3. prosinca 2018. godine.

Umjetnički potencijal

U raspravi o ovoj temi članovi Kulturnog vijeća usuglasili su se da se Kazalište treba i dalje razvijati u skladu s nacionalnim statusom.

– Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu je iznimno važan čimbenik razvoja kulture na varaždinskom području, a kroz kajkaviziranje velikih klasičnih djela i čuvar kajkavštine na sceni. Svojim umjetničkim i kreativnim potencijalom ostvaruje programe dramske i glazbeno-scenske umjetnosti na najvišoj izvedbenoj razini, a ljubav prema kazališnoj umjetnosti širi na djecu i mlade kroz Dječju i lutkarsku scenu, Baletni studio i Dramski studio. Suvremenost kazališta ocrtava se u izvedbama eksperimentalnih predstava, a posljednjih godina sve su intenzivnije pripreme za obnovu glazbene grane, s idejom da se u ustanovi u prvom redu izvode barokne opere uz najveći mogući angažman varaždinskih glazbenika i pjevača – piše dalje Malenica.

Grad Varaždin je, tvrdi Malenica, „zbog svega navedenog svjestan velike važnosti i potencijala varaždinsko HNK, u kojeg je kao osnivač uložio velike napore kako bi ono dobilo nacionalni status“.

Dodajmo da je do 6. veljače otvoren natječaj za nove članove Kulturnog vijeća, te ćemo uskoro doznati tko će donositi odluke važne za kulturno i umjetničko stvaralaštvo u Varaždinu.

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje