Povežite se s nama

Kultura

HNK Varaždin treba programski i organizacijski razvijati u skladu s nacionalnim statusom

Objavljeno:

- dana

Više nema dvojbi o tome razmišljaju li Grad Varaždin i članovi Kulturnog vijeća o ukidanju nacionalnog statusa HNK-a u Varaždinu.

Naime, u odgovoru na pitanje gradskog vijećnika Nikole Plaveca, postavljeno na 15. sjednici Gradskog vijeća, postoje li razlozi za takav potez Grada, zamjenica varaždinskoga gradonačelnika Sandra Malenica odgovorila je niječno.

– Grad Varaždin ni u kojem trenutku nije razmišljao o ukidanju nacionalnog statusa Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Štoviše, stav je Grada Varaždina da se navedena ustanova i programski i organizacijski treba razvijati u skladu s nacionalnim statusom te da će je osnivač podupirati u tome koliko je to najviše moguće – tvrdi Malenica i dodaje da je tema nacionalnog statusa HNK-a u Varaždinu na prijedlog predsjednika Kulturnog vijeća Grada Varaždina Davora Bobića uvrštena na dnevni red 22. sjednice Vijeća, koja je održana 3. prosinca 2018. godine.

Umjetnički potencijal

U raspravi o ovoj temi članovi Kulturnog vijeća usuglasili su se da se Kazalište treba i dalje razvijati u skladu s nacionalnim statusom.

– Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu je iznimno važan čimbenik razvoja kulture na varaždinskom području, a kroz kajkaviziranje velikih klasičnih djela i čuvar kajkavštine na sceni. Svojim umjetničkim i kreativnim potencijalom ostvaruje programe dramske i glazbeno-scenske umjetnosti na najvišoj izvedbenoj razini, a ljubav prema kazališnoj umjetnosti širi na djecu i mlade kroz Dječju i lutkarsku scenu, Baletni studio i Dramski studio. Suvremenost kazališta ocrtava se u izvedbama eksperimentalnih predstava, a posljednjih godina sve su intenzivnije pripreme za obnovu glazbene grane, s idejom da se u ustanovi u prvom redu izvode barokne opere uz najveći mogući angažman varaždinskih glazbenika i pjevača – piše dalje Malenica.

Grad Varaždin je, tvrdi Malenica, „zbog svega navedenog svjestan velike važnosti i potencijala varaždinsko HNK, u kojeg je kao osnivač uložio velike napore kako bi ono dobilo nacionalni status“.

Dodajmo da je do 6. veljače otvoren natječaj za nove članove Kulturnog vijeća, te ćemo uskoro doznati tko će donositi odluke važne za kulturno i umjetničko stvaralaštvo u Varaždinu.

Kultura

Izložba “Nijanse plave” Marije Vuković otvorena za razgled u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Osim izložbi mladih autora odabranih u sklopu natječaja „Podrum ponedjeljkom“, ovaj etablirani program što ga Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira i priređuje u podrumskom prostoru Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Preradovićevoj ulici u Varaždinu, svake godine osvježavaju i obogaćuju i izložbe članova udruga s kojima VANIMA surađuje, kao i prigodne izložbe koje se priređuju uz mahom likovna događanja u gradu.

Upravo uz predstojeću 2. Likovnu koloniju „Varaždinski Purgar“, svoje radove javnosti od ponedjeljka, 10. lipnja, predstavlja Marija Vuković.

Riječ je o idejnoj začetnici kolonije koju od prošle godine uz podršku Grada Varaždina, Gradskog muzeja Varaždin, Knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ i Turističke zajednice grada Varaždina, organizira Varaždinska građanska garda, a od ove godine i udruga Dame u povijesnim haljinama.

Nastavite čitati

Kultura

Dame u povijesnim haljinama najavile 2. Likovnu koloniju „Varaždinski Purgar“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ispred vile Bedeković 12. lipnja predstavljena je novoosnovana udruga Dame u povijesnim haljinama, a članice su ujedno najavile 2. Likovnu koloniju „Varaždinski Purgar“.

Medijima su se predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki, zatim ravnatelj Knjižnice i čitaonice “Metel Ožegović” Mario Šoštarić, predsjednica udruge Dame u povijesnim haljinama Vesna Loparić te jedna od inicijatorica i organizatorica Likovne kolonije Marija Vuković, ujedno i tajnica udruge Dame u povijesnim haljinama, te Ena Velagić, dopredsjednica udruge.

Sekcija Dame u povijesnim haljinama nastala je 2022. godine unutar Udruge Varaždinska građanska garda. U suradnji s Gradskim muzejom Varaždin oživjele su žene iz gradske povijesti koje su se bavile društvenim aktivnostima u vrijeme kad žene nisu baš imale prilike javno djelovati.  Unatoč tome, one su se bavile humanitarnim radom, organizirale pučke kuhinje, posebno se bavile nezbrinutom djecom, a ponekad su bile i politički aktivne.

Budući da im je primarna djelatnost bila humanitarni rad, Dame u povijesnim haljinama nastavljaju tu tradiciju, no ne više kao sekcija unutar Varaždinske građanske garde, već odnedavno kao zasebna udruga. No, Dame i dalje surađuju s Purgarima kao sestrinske udruge, te zajedno rade na mnogobrojnim projektima. Aktivnosti Dama u povijesnim haljinama prerasle su okvire svoga rada unutar VGG-a, koji je ipak primarno povijesna postrojba i kao takva prvo nematerijalno kulturno dobro grada Varaždina.

Najveći i itekako uspješan projekt Dama jest Likovna kolonija „Varaždinski Purgar“, čija je idejna začetnica članica udruge Marija Vuković. Prva Likovna kolonija održana je u rujnu 2023. ispred Starog grada, a na njoj je sudjelovalo više od pedeset umjetnika. Nastali radovi bili su izloženi u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“, uz mogućnost otkupa, a prikupljena sredstva iskorištena su za dobavu i postavu igrala za djecu s invaliditetom. Vrjednost ove humanitarne akcije prepoznali su i članovi Rotary kluba 1181, te svojim prilogom omogućili da istovremeno budu nabavljena i postavljena dva igrala.

Druga Likovna kolonija „Varaždinski Purgar“ ove će godine imati međunarodni karakter, a održati će se u sklopu 9. Festivala varaždinskih dvorišta ispred Vile Bedeković, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom „Metel Ožegović“ i Varaždinskom građanskom gardom.

U subotu, 15. lipnja, svoje će likovne radove stvarati čak šezdesetak umjetnika iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Drugi dan festivala održava se „Mala likovna kolonija“, posvećena najmlađima koji će kroz četiri radionice pokazati svoju kreativnost. Prijave za sudjelovanje na radionicama traju do subote, 15. lipnja do podne, odnosno do popunjavanja mjesta i besplatne su za sve sudionike. Prijavu možete izvršiti putem službenih Facebook stranica udruga organizatora ili na mail [email protected] .

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje