Povežite se s nama

Život i društvo

Hoće li kasniti radovi na čišćenju jezera u Trakošćanu jer je više mulja nego se očekivalo?

Objavljeno:

- dana

Izgleda da radovi na izmuljivanju jezera u Trakošćanu idu sporije nego je planirano.

Radovi na čišćenju započeli su prošle godine, a nakon što je ispuštanjem vode razina jezera dovoljno spuštena, izlovljen je riblji fond te je privremeno premješten u obližnje ribnjake ŠRK-a Trakošćan Bednja. Investitor projekta su Hrvatske vode. Projekt je s ranije izgrađenom novom branom vrijedan više od 20 milijuna kuna, a cilj mu je poboljšanje kvalitete vode te zaštita biljnih i životinjskih vrsta.

Očekivanja stručnjaka bila su da od oko 400.000 metara kubnih Trakošćanskog jezera gotovo polovicu zauzima mulj, odnosno 200.000 metara kubnih. Izgleda da je upravo u ovome nastao problem između Hrvatskih voda i izvođača radova Bagerkopa Roberto d.o.o. iz Novog Marofa. Mulja je više od predviđenog, pa gotovo da još nije počelo njegovo uklanjanje iz samog jezera.

O radovima smo pitali Hrvatske vode.

– Ugovor osim samog čišćenja jezera od nataloženog sedimenta obuhvaća i opsežne pripremne radove, a koji se sastoje od uređenja privremene deponije, kao i prilagodbe šumskog puta kojim će se izvađeni sediment voziti do deponije. Ovi radovi koji prethode samom vađenju sedimenta nisu bili toliko vidljivi javnosti, odnosno posjetiteljima, budući da se ne odvijaju na samom jezeru pa je stoga razumljiv i dojam da radovi u potpunosti stoje. Dana 7. srpnja 2022. godine, kada je održana konferencija za medije, provodili su se radovi samog čišćenja jezera od nataloženog sedimenta te ste uočiti da je prilikom prolaska strojeva-dempera došlo do propadanja stroja na putu izrađenom u jezeru što je kasnije potvrđeno i od strane nadzorne službe kao opasnost za sigurnost strojeva i potencijalno dovođenje u opasnost života radnika na tim strojevima. Stoga smo morali pronaći rješenje kako izmjenom i dodatkom ugovora ostati unutar okvira Zakona o javnoj nabavi, a kojim bi omogućili provođenje ugovora sklopljenog sa izvođačem tvrtkom Bagerkop Roberto d.o.o. Napominjemo da i unatoč tome radovi nisu stali nego je na deponiji vidljivo da se dovozi materijal koji će biti korišten za izradu servisnih puteva u jezeru s kojih će se vršiti vađenje sedimenta – objasnili su iz Hrvatskih voda.

Bagerkop Roberto

Plan je bio da će se tijekom listopada ili studenog ove godine izmuljiti cijelo jezero, a nakon toga trebalo je početi zapunjavanje jezera i obnavljanje, odnosno vraćanje ribljeg fonda da bi se što prije omogućilo da jezero ponovo bude jedan skladan dio sa dvorcem. Pitali smo Hrvatske vode o roku završetka radova.

– Ugovor o javnoj nabavi radova na čišćenju akumulacijskog jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta je aktivan i s rokom izvršenja ugovora do kraja studenog 2022. godine. Prema zakonskoj osnovi, Posebne uzance o građenju – izvođač ima pravo zahtijevati produljenje roka za izvođenje radova ako je zbog promijenjenih okolnosti u odnosu na one predviđene. Budući da je nakon ispuštanja jezera utvrđeno stanje koje se ne podudara s predviđenim stanjem o količini mulja dobivenim istražnim radovima, postoji opravdan razlog za produženje roka izvršenja ugovora bude li potrebe za to. Što se tiče samog odabira izvođača, Bagerkop Roberto d.o.o. odabran je putem otvorenog postupka javne nabave. Donesena je “Odluka o odabiru najpovoljnije ponude” te su u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi izvršene sve propisane provjere. Zasad nema nikakvih elemenata temeljem kojih bi došlo do raskida ugovora tako da nam je svima u cilju da se ugovor realizira, odnosno da se jezero očisti od nataloženog sedimenta, zbog kojeg bi se jezero postupno pretvaralo u močvarno stanište te u konačnici kopneno stanište s potokom, čime bi se izgubila postojeća ekološko – krajobrazna i turistička vrijednost prostora. Nastavno na vaš osvrt o velikom poskupljenju koje je obilježilo godinu, iznos ugovora kao i izmjene istog, moguće su isključivo u okvirima Zakona o javnoj nabavi na temelju kojeg je Ugovor i sklopljen. Kako izmjene ugovora iziskuju određenu administrativnu proceduru, radovi čišćenja sedimenta u samom jezeru će krenuti u najbržem mogućem roku – piše u odgovoru Hrvatskih voda Regionalnom tjedniku.

Život i društvo

Uz pomoć svojih kupaca i pratitelja Supernova namjerava usrećiti potrebite i uljepšati im blagdane za što je dovoljan samo jedan ‘klik’

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bliži nam se najljepši i najčarobniji dio godine, vrijeme darivanja kada je važno prisjetiti se i onih koji ne mogu sebi i svojim najbližima priuštiti ono što bi voljeli. Stoga je Supernova Grupa pokrenula plemenitu akciju kojom uz simboličnu pomoć svojih posjetitelja i pratitelja namjerava usrećiti i uljepšati blagdane za više od 300 potrebitih obitelji.

Samo jedan klik dovoljan je za virtualno paljenje lampica na SUPER božićnom drvcu postavljenom na internetskoj stranici Supernova Grupe koja će zatim za svaku upaljenu lampicu donirati po 1 € obiteljima kojima je pomoć najpotrebnija.

Lampice se pale do 23. prosinca kada će biti objavljena i ukupna vrijednost prikupljenih donacija koje će biti uplaćene na Supernova poklon kartice, a zatim uručene organizacijama Mala kuća Zadar, Kuća sretnih ciglica, Utočište Sveti Nikola, Društvo naša djeca i Zagrebački humanitarci. Navedene organizacije zatim će kartice s donacijama dodijeliti obiteljima i pojedincima o kojima skrbe. Cilj je uljepšati blagdane za više od 300 obitelji.

Ova jednostavna i humana gesta u blagdansko vrijeme podsjetit će nas da dobra djela usrećuju svakog, i onog tko daje i onog tko prima dar. Prava je vrijednost darivanja sadržana u samom činu i pažnji koje tom prigodom poklanjamo drugima. Vjerujem da ćemo potrebitim obiteljima na ovaj način barem donekle donijeti blagdanski ambijent u njihove domove, izjavili su iz Supernova Grupe.

Supernova Božićna akcija odvija se na internetskim stranicama: https://www.supernova.hr/superbor.

Nastavite čitati

Život i društvo

Četvero novih darivatelja na posljednjoj ovogodišnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Maruševcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorijama Općine Maruševec provedena je treća ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi za darivatelje sa šireg maruševečkog područja, u organizaciji Gradskog društva Crvenog Križa Ivanec, a u suradnji s Općinom Maruševec i Aktivom dobrovoljnih darivatelja krvi iz Maruševca.

Akciji su se odazvali građani šireg maruševečkog područja, njih 50, a prikupljene su 44 doze krvi za potrebe liječenja bolesnika Opće bolnice Varaždin, čiji su djelatnici iz Odjela za transfuzijsku medicinu Opće bolnice Varaždin obavljali prikupljanje krvi.

Velika obitelj darivatelja dobila je još dva nova darivatelja i dvije nove darivateljice, a akciji se uz ostale odazvao i gospodin Stjepan Galić iz Koškovca, kojemu je ovo bilo 112. darivanje krvi.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša ovim putem zahvaljuje svim darivateljima na njihovoj humanosti, plemenitosti, te njihovom nesebičnom daru tijekom čitave 2022. godine, jer svojim činom spašavaju ljudske živote svakog dana.

Iz Gradskog društva Crvenog Križa Ivanec ističu kako građani s područja Općine Maruševec u najvećem broju daruju krv te pozivaju stanovnike šireg ivanečkog područja da se pridruže budućim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi u idućoj godini, za svoje i tuđe zdravlje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje