Povežite se s nama

Život i društvo

Hoće li kasniti radovi na čišćenju jezera u Trakošćanu jer je više mulja nego se očekivalo?

Objavljeno:

- dana

Izgleda da radovi na izmuljivanju jezera u Trakošćanu idu sporije nego je planirano.

Radovi na čišćenju započeli su prošle godine, a nakon što je ispuštanjem vode razina jezera dovoljno spuštena, izlovljen je riblji fond te je privremeno premješten u obližnje ribnjake ŠRK-a Trakošćan Bednja. Investitor projekta su Hrvatske vode. Projekt je s ranije izgrađenom novom branom vrijedan više od 20 milijuna kuna, a cilj mu je poboljšanje kvalitete vode te zaštita biljnih i životinjskih vrsta.

Očekivanja stručnjaka bila su da od oko 400.000 metara kubnih Trakošćanskog jezera gotovo polovicu zauzima mulj, odnosno 200.000 metara kubnih. Izgleda da je upravo u ovome nastao problem između Hrvatskih voda i izvođača radova Bagerkopa Roberto d.o.o. iz Novog Marofa. Mulja je više od predviđenog, pa gotovo da još nije počelo njegovo uklanjanje iz samog jezera.

O radovima smo pitali Hrvatske vode.

– Ugovor osim samog čišćenja jezera od nataloženog sedimenta obuhvaća i opsežne pripremne radove, a koji se sastoje od uređenja privremene deponije, kao i prilagodbe šumskog puta kojim će se izvađeni sediment voziti do deponije. Ovi radovi koji prethode samom vađenju sedimenta nisu bili toliko vidljivi javnosti, odnosno posjetiteljima, budući da se ne odvijaju na samom jezeru pa je stoga razumljiv i dojam da radovi u potpunosti stoje. Dana 7. srpnja 2022. godine, kada je održana konferencija za medije, provodili su se radovi samog čišćenja jezera od nataloženog sedimenta te ste uočiti da je prilikom prolaska strojeva-dempera došlo do propadanja stroja na putu izrađenom u jezeru što je kasnije potvrđeno i od strane nadzorne službe kao opasnost za sigurnost strojeva i potencijalno dovođenje u opasnost života radnika na tim strojevima. Stoga smo morali pronaći rješenje kako izmjenom i dodatkom ugovora ostati unutar okvira Zakona o javnoj nabavi, a kojim bi omogućili provođenje ugovora sklopljenog sa izvođačem tvrtkom Bagerkop Roberto d.o.o. Napominjemo da i unatoč tome radovi nisu stali nego je na deponiji vidljivo da se dovozi materijal koji će biti korišten za izradu servisnih puteva u jezeru s kojih će se vršiti vađenje sedimenta – objasnili su iz Hrvatskih voda.

Bagerkop Roberto

Plan je bio da će se tijekom listopada ili studenog ove godine izmuljiti cijelo jezero, a nakon toga trebalo je početi zapunjavanje jezera i obnavljanje, odnosno vraćanje ribljeg fonda da bi se što prije omogućilo da jezero ponovo bude jedan skladan dio sa dvorcem. Pitali smo Hrvatske vode o roku završetka radova.

– Ugovor o javnoj nabavi radova na čišćenju akumulacijskog jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta je aktivan i s rokom izvršenja ugovora do kraja studenog 2022. godine. Prema zakonskoj osnovi, Posebne uzance o građenju – izvođač ima pravo zahtijevati produljenje roka za izvođenje radova ako je zbog promijenjenih okolnosti u odnosu na one predviđene. Budući da je nakon ispuštanja jezera utvrđeno stanje koje se ne podudara s predviđenim stanjem o količini mulja dobivenim istražnim radovima, postoji opravdan razlog za produženje roka izvršenja ugovora bude li potrebe za to. Što se tiče samog odabira izvođača, Bagerkop Roberto d.o.o. odabran je putem otvorenog postupka javne nabave. Donesena je “Odluka o odabiru najpovoljnije ponude” te su u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi izvršene sve propisane provjere. Zasad nema nikakvih elemenata temeljem kojih bi došlo do raskida ugovora tako da nam je svima u cilju da se ugovor realizira, odnosno da se jezero očisti od nataloženog sedimenta, zbog kojeg bi se jezero postupno pretvaralo u močvarno stanište te u konačnici kopneno stanište s potokom, čime bi se izgubila postojeća ekološko – krajobrazna i turistička vrijednost prostora. Nastavno na vaš osvrt o velikom poskupljenju koje je obilježilo godinu, iznos ugovora kao i izmjene istog, moguće su isključivo u okvirima Zakona o javnoj nabavi na temelju kojeg je Ugovor i sklopljen. Kako izmjene ugovora iziskuju određenu administrativnu proceduru, radovi čišćenja sedimenta u samom jezeru će krenuti u najbržem mogućem roku – piše u odgovoru Hrvatskih voda Regionalnom tjedniku.

Život i društvo

Hrvatsko-američki redatelj N. Knez nastavlja snimati dokumentarce o braniteljima sa sjevera Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko – američki redatelj Nikola Knez svako malo javlja se s nekim novim dokumentarnim filmom, pretežno o stvaranju hrvatske države, odnosno hrvatskim braniteljima.

Riječ je o vrhunskom redatelju, koji je dosad na raznim međunarodnim filmskim festivalima osvojio oko 70 nagrada i priznanja, a ono što je ipak najvažnije je činjenica da svojim dokumentarnim filmovima prenosi istinu i ljepote Hrvatske.

Podsjećamo, u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, a lani je snimio i dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, varaždinskom novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Ovih dana završio je još jedan svoj film. Ovog puta o hrvatskim braniteljima iz Legrada! Naime, u ovom je mjestu jedno vrijeme proveo i svoje djetinjstvo, a potom je otišao u Texas, gdje i danas živi i radi, i gdje je osnovao Hrvatski filmski institut.

Dokumentarni film „Hrvatski branitelji iz Legrada“, u trajanju od 40 minuta, može se pogledati na Youtubeu.

– Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) sklopila je Sporazum s Općinom Legrad o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Legradu, pa će sa svečanim otvorenjem spomenika biti prikazan i Knezov film – naveo je u priopćenju Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Simply the best” nagrada za Dane vrganja u Paki i Udrugu žena Vidovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Simply the best je godišnja nagrada koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin Way to Croatia.

Ove nahrade ove su godine stigle i u Varaždinsku županiju.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki osvojili su godišnju turističku nagradu za kvalitetu i kreativnost manifestacije jer svojim raznolikim sadržajima i specifičnom gastro-ponudom obogaćuju atraktivnost turističke ponude destinacije.

Nagradu su dobili u kategoriji “Manifestacije”, podkategorija hrane i pića.

Turističkoj zajednici Grada Novoga Marofa je nagradu u kategoriji manifestacija u Biogradu dodijelila Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagrađena je i Udruga žena Vidovec iz Vidovca u kategoriji udruga. Nagrada je dodijeljena za čuvanje baštine te za gastro i druge ativnosti kojima se promovira lokalna zajednica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje