Povežite se s nama

Život i društvo

Hoće li zbog neuređenog sustava plaća prosvjedovati profesionalni vatrogasci?

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Ako se pravilnik o klasifikaciji i o koeficijentima radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca do 3. svibnja ne objavi u Narodnim novinama, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske najavljuje prosvjed u suradnji s Udrugom sindikata profesionalnih vatrogasaca RH i drugim sindikatima.

Na ulice se planira izaći 4. svibnja, na blagdan sveog Florijana, u centru Zagrebu.

Zakon o vatrogastvu je propisao rokove za donošenje podzakonskih akata – šest mjeseci za pravilnik o koeficijentima i šezdeset dana za uredbu o dodacima za posebne uvjete rada. Do sada ništa od navedenog nije doneseno, pa su sindikalni povjerenici u vatrogastvu zaključili da nam preostaje organiziranje sindikalnih akcija, konkretno prosvjed radi skretanja pozornosti javnosti na probleme u vatrogastvu te pritiska na Vladu RH radi rješavanja pitanja minimalnih plaća profesionalnih vatrogasaca u RH.

– Po donošenju Zakona su predstavnici našeg sindikata sudjelovali u izradi pravilnika, međutim do danas nismo vidjeli doneseni pravilnik koji je u međuvremenu dorađivan te još uvijek nije objavljen. Profesionalni vatrogasci su u međuvremenu odradili čak dvije protupožarne sezone u neuređenom sustavu plaća, osim onih koji su zaključili kolektivne ugovore s osnivačima. No, takvih je jedinica lokalne samouprave još uvijek premalo, što stvara dodatne probleme profesionalnim vatrogascima. S obzirom na posljednje čvrsto obećanje glavnog vatrogasnog zapovjednika o objavi ovog pravilnika do kraja travnja, očekujemo njegovo objavljivanje. U protivnome prosvjed – izjavila je Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske.

Život i društvo

Tradicionalna manifestacija “Dani pere” u subotu proslavila jubilarnih 10 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove je subote na prostoru Etno parka Gradišće održana manifestacija “Dani pere” u organizaciji Etno udruge Greben iz Madžareva.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja ove godine obilježava jubilarnih deset godina, a odnosi se na peru, tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu. Manifestacija je spoj gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja, a udruga na taj način nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

Posjetitelji su tako mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, vidjeti kako se priprema pera, a održan je i izbor za najljepšu nošnju. Mnogi mještani na ocjenjivanje su donijeli svoju peru, a najboljim su podijeljene vrijedne nagrade.

Zadovoljstvo jubilarnim izdanjem manifestacije istaknuo je gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač.

– Dani pere je jedna od interesantnih manifestacija na području Novog Marofa. Specifična, možemo reći autohtona u Novom Marofu, uz Dane vrganja. Svakako jedan autohtoni starinski proizvod koji se lokalno proizvodio i koji se upravo ovakvim aktivnostima čuva od zaborava. Privlači mnoštvo posjetitelja i kuharica koje se žele okušati u proizvodnji, kako one starinske pere tako i modernijih pera. Hvala svima, pogotovo našoj Udruzi Greben što čuva tradiciju na jedno takvo jelo – rekao je gradonačelnik te ovim putem pozvao sve one koji još nisu probali pero, da se odazovu na buduće manifestacije ili da, uz najavu, dođu u Udrugu Greben i probaju pero.

Voditeljica ureda Turističke zajednica Grada Novog Marofa, Renata Horvatić rekla je kako je očuvanje tradicije nekog kraja neizmjerno bogatstvo za zajednicu.

– Ako manifestacija kojom se promovira uspije okupiti i druge sudionike koji svojim aktivnostima doprinose boljoj posjećenosti i vidljivosti, turistička zajednica je ponosna. Gastro turizam sve je češći motiv dolaska u neku destinaciju, stoga takve manifestacije i potičemo i podržavamo – poručila je Horvatić.

Dodajmo i da je udruga Mladi za Marof organizirala planinarski pohod iz Madžareva do Velikog Lubenjaka na Grebengradu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Policijski pas Benđi prije nogometne utakmice u Varaždinu našao bengalke zakopane pod travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU varaždinska

U subotu, 25. svibnja, prije odigravanja nogometne utakmice između NK „Varaždina“ i NK „Osijeka“, policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb, obavili su protueksplozijski pregled Gradskog stadiona Varteksa u Varaždinu.

U pregledu je korišten i službeni pas za detekciju eksploziva Benđi koji je to prilikom markirao na travnatoj površini pri vrhu južne tribine, objavila je PU varaždinska. Policijski su službenici potom uklonili travnate busene na markiranom mjestu, ispod kojih su pronađene zakopane četiri PVC vrećice sa sadržajem od ukupno 71 komada bengalki, bljeskalica, topovskih udara i dimnih kutija.

Navedeno je oduzeto i pohranjeno do uništenja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje