Povežite se s nama

Život i društvo

Hrvatska se po pojavnosti karcinoma štitnjače svrstava na visoko 12. mjestu u svijetu

Objavljeno:

- dana

Iako je smrtnost od karcinoma štitnjače u Hrvatskoj među najnižima u svijetu, zbog visoke pojavnosti karcinoma štitnjače tijekom posljednjih godina Hrvatska se suočava s velikim javnozdravstvenim izazovom.

Naime, prema podacima Hrvatskog registra za rak, karcinom štitnjače je peti najčešći karcinom u žena, a u 2020. godini je zabilježeno 668 novootkrivenih bolesnika s tom dijagnozom. Hrvatska se po pojavnosti karcinoma štitnjače svrstava na visoko 12. mjesto u svijetu, prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka.

– Bolesti štitnjače učestale su u populaciji, posebno među ženama. Čvorove u štitnjači nalazimo u svake desete mlađe i svake četvrte starije žene, a oko 5% čvorova štitnjače su karcinomi. Poremećaji funkcije štitnjače su također česti, pri čemu je najčešća hipotireoza, odnosno smanjen rad štitnjače, koji pogađa u blažem obliku svaku desetu stariju ženu i najčešće je posljedica autoimune upale štitnjače. Iako muškarci obolijevaju nešto rjeđe, također nisu imuni na ove probleme – rekao je izv. prof. dr. sc. Tomislav Jukić, specijalist nuklearne medicine, iz Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu KBC Sestre milosrdnice, upozoravajući na važnost kontinuirane brige za zdravlje štitnjače.

Dodaje da je prepoznavanje simptoma važno jer mnogi ljudi koji imaju problem sa štitnjačom nisu ni svjesni toga. Pojačan rad štitnjače lako je prepoznati po simptomima poput gubitka tjelesne mase, ubrzanog rada srca, pojačanog znojenja, nervoze, finog tremora ruku, iscrpljenosti i zaduhe pri naporu.

Smanjen rad štitnjače puno je teže prepoznati, a u klinički izraženom obliku najčešće se prezentira dobivanjem na tjelesnoj masi, uz simptome kao što su suhoća kože, krhki nokti, umor, slabost, pospanost, bezvoljnost, depresija i usporen rad srca.

Rano otkrivanje i liječenje ključni su u borbi protiv ove bolesti, pri čemu je uvijek ključna kvalitetna informiranost i podrška koju oboljeli od bolesti štitnjače i njihove obitelji mogu pronaći i kroz rad Hrvatske udruge za bolesti štitnjače koja redovno organizira različita predavanja, seminare, skupove bolesnika te svakodnevno pruža potrebnu pomoć.

Predsjednica udruge Verica Mešić, mag. oec., koja je i sama oboljela od karcinoma štitnjače, naglašava važnost podizanja svijesti o ovoj bolesti i njezinom prihvaćanju te o normalnom nastavku života i rada za vrijeme i nakon liječenja.

– Tijekom života nikada nisam bila ozbiljno bolesna, a u svojoj 35. godini života susrela sam se s karcinomom štitnjače. Apsolutno ništa nisam znala o toj bolesti, osjećala sam samo strah i nemir te neizvjesnost. Nakon odstranjivanja cijele štitnjače, i dalje sam pod liječničkom kontrolom u Referalnom centru za štitnjaču KBC-u Sestre milosrdnice. Danas živim normalno, no veliku ulogu u tome ima naša Udruga i Znanstveni odbor, koji s oboljelima volontiraju već 16 godina te pružaju veliku pomoć kroz cijeli proces ozdravljenja – rekla je Verica Mešić.

– Iz vlastitog iskustva mogu svima poručiti da razloga za nepotrebne strahove nema jer u Hrvatskoj imamo vrhunske liječnike koji uspješno liječe štitnjaču, tako da se može nastaviti s normalnim životom uz liječničku kontrolu i  propisanu terapiju. Na kraju, moja štitnjača odnosno moj nemirni Leptir me ojačao i danas “Korak po korak zajedno” pomažem ne samo oboljelima u Republici Hrvatskoj, nego i šire, što me doista čini sretnom! – dodala je Mešić.

Pri liječenju ove bolesti veliku ulogu igra i odabir prave terapije pa je kontinuirano ulaganje u istraživanje i unapređenje lijekova na ovom području imperativ uspješnog liječenja i dobrobiti pacijenata.

Život i društvo

Peticiju protiv preseljenja štićenika Pahinskog potpisao 261 mještanin Punikva, poslali je Ministarstvu rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Raste nezadovoljstvo građana Punikvi, revoltiranih namjerom Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšeg Odgojnog doma Pahinsko) da u njihovo naselje preseli svoje štićenike. Potvrđuje to i podatak da su protiv takve opcije pokrenuli peticiju koju je tijekom proteklih nekoliko dana potpisao 261 mještanin.

Budući da je riječ o državnoj ustanovi, građani su peticiju poslali Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ravnateljici Centra za pružanje usluga u zajednici Ivanec, a na znanje su je dostavili i Gradu Ivancu. U njoj su istaknuli da se zbog sigurnosnih i drugih razloga kategorički protive najavljenom smještaju štićenika u za to namijenjen objekt u Punikvama.

-Radi se o štićenicima, mladim muškim osobama, koje su Centru povjerene na čuvanje i odgoj kao ustanovi socijalne skrbi ili zbog izvršavanja odgojne mjere upućivanja u odgojnu ustanovu, koju maloljetniku izriče nadležni sud temeljem Zakona o sudovima za mladež – upozoravaju građani.

Navode također da su Punikve gusto naseljeno mjesto u kome žive pretežito mlade obitelji s malodobnom djecom, da naselje ima tek jedno malo igralište i nikakvih drugih sadržaja za djecu i mladež, što otvara pitanje o tome gdje bi štićenici provodili svoje slobodno vrijeme. Građani također ističu da se, za razliku od toga, Centar Pahinsko prostire na puno većoj površini i s puno više sadržaja potrebnih za odgoj i obrazovanje maloljetnih osoba.

U dopisu s priloženim preslikama potpisa na peticiji, građani zahtijevaju očitovanje nadležnih, razjašnjenje nastale situacije i pronalaženje adekvatnijeg smještaja za štićenike.

Također, mještani najavljuju održavanje građanskog skupa te zahtijevaju da na nj dođu i predstavnici resornog ministarstva i Centra za pružanje usluga u zajednici. Gradonačelnik Milorad Batinić još je prošlog tjedna, kada je u svom Uredu primio predstavnike Vijeća MO-a i građana, najavio svoj dolazak na zbor građana te im izrazio osobnu podršku i podršku Grada kao institucije, smatrajući da je riječ o suviše ozbiljnoj, osjetljivoj i sigurnosno rizičnoj problematici koja se ni u kom slučaju ne bi smjela provoditi ovako kao što je to sada slučaj, u tajnosti, bez konzultacija s lokalnom zajednicom i stavljanjem građana pred svršen čin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mateo Zrinski iz Breznice srebrni na Europskom prvenstvu u trapu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U talijanskome gradu Lonatu del Garda proteklog je vikenda održano Europsko prvenstvo u streljaštvu, te je u disciplini Trap – Trio juniorska reprezentacija Hrvatske u sastavu Toni Gudelj, Mateo Zrinski i Janoš Karakaš osvojila fantastično drugo mjesto i srebrnu medalju. Zlato je pripalo Česima, dok su broncu osvojili Slovaci.

U pojedinačnoj konkurenciji Janoš Karakaš zauzeo je 20. mjesto rezultatom 109 pogođenih meta, Toni Gudelj 21. mjesto, dok je Mateo Zrinski bio 22. – obojica sa 108 pogođenih meta.

Disciplina Trap – Trio, kako je popularno nazivaju lovci, hrvatskoj je juniorskoj reprezentaciji tako postala omiljena streljačka disciplina, jer su u gađanju na glinene golubove ukupnim zbirom pogođenih meta nadmašili brojne druge reprezentacije te se svrstali u sam europski vrh.

Dio tročalne hrvatske ekipe bio je član Lovačkog društva Vidra iz Breznice Mateo Zrinski, kojem su na uspjehu čestitke uputili prijatelji iz njegovog Lovačkog društva i općinski načelnik Stjepan Krobot.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje