Povežite se s nama

Život i društvo

I izbornik Zlatko Dalić stigao na svečano otvorenje Sportskog centra u Vinici

Foto: Varaždinska županija/Facebook

Objavljeno:

- dana

U Općini Vinica 5. travnja svečano je otvoren novi Sportski centar, projekt vrijedan malo manje od 400.000 eura.

Na prostoru novog sportskog centra koji se nalazi uz nogometne terene NK Vinica uređeno je igralište s umjetnom travom za mali nogomet, dva terena za badminton, zatim odbojkaško igralište na pijesku te košarkaško igralište.

Radovi su počeli s prvim danima 2023. godine, a Općina je od Ministarstva turizma i sporta za projekt dobila 533.000 kuna.

Otvorenju su uz domaćina, načelnika Općine Vinica dr.sc. Branimira Štimeca, prof., nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnik Predrag Štromar, izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, načelnici susjednih općina, a nove sportske terene blagoslovio je varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak.

Načelnik općine Vinica Štimec posebno je istaknuo važnost dolaska izbornika Dalića na ovu sportsku svečanost.

– Kada vam na otvorenje dođe jedna planetarna zvijezda poput izbornika Dalića, onda znate da stvarno vrijedite, a to je jedna velika čast za općinu Vinica i sve njene stanovnike. Danas smo svi izuzetno ponosni, a posebice zato što smo vidjeli jako puno djece koja su ovdje. Imamo ovdje terene za odbojku, košarku, mali nogomet i badminton. Siguran sam da je ovo samo početak velikog razvoja viničkog sporta – istaknuo je načelnik općine Vinica.

Župan Anđelko Stričak je u svom obraćanju istaknuo kako se ovdje radi o jednoj lijepoj, vrijednoj i kvalitetnoj investiciji koju će koristiti najmlađi stanovnici općine.

– Ovakvi sportski tereni su javno dobro i djeca se trebaju baviti čim više sportom kako bi se na taj način družila i rekreirala, a time postaju kvalitetnije i perspektivnije osobe. Sve ove investicije, ne samo da su na ponos našeg kraja i Varaždinske županije već i cijele Domovine Hrvatske – rekao je župan.

Izbornik Zlatko Dalić je okupljenoj djeci poručio neka uživaju u ovom sportskom centru te je naglasio kako su sportski tereni budućnost pozvavši sve okupljene da navijaju za našu nogometnu reprezentaciju na predstojećem Europskom prvenstvu u Njemačkoj.

Život i društvo

Prva gimnazija Varaždin upisuje učenike u osam razreda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prva gimnazija Varaždin jedna je od najpoznatiji srednjoškolskih ustanova na sjeveru Hrvatske koja je kroz svoju dugu povijest na daljnje obrazovanje uputila mlade ljude od kojih su neki postali ponajbolji stručnjaci u Hrvatskoj i šire.

Pred osmašima je upis u srednje škole, a baš Prva gimnazija Varaždin može im ponuditi niz programa koji će zadovoljiti njihove interese i potrebe.

Ove godine je došlo do velikih promjena u Prvoj gimnaziji Varaždin, pojasnila je ravnateljica Janja Banić, dipl. inf. Konkretno, na novi će se način profilirati škole. Prva gimnazija je dogovorila da će upisivati dva razreda opće gimnazije, zatim jedan razred jezične gimnazije te također jedan razred dvojezične gimnazije i četiri razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije. Novost je i to da će u prirodoslovno-matematičkoj osim programa A (učenje drugog stranog jezika) i B (umjesto dva sata učenja drugog stranog jezika uvodi se po jedan sat matematike i informatike) uvesti i program C. Program C obuhvatit će učenje dodatna dva sata matematike umjesto drugog stranog jezika.

– Učenici će se za navedene programe opredjeljivati putem aplikacije e-upisi, a uvjet je da u svakoj grupi programa bude minimalno 10 učenika. Takav smo prijedlog predložili Ministarstvu obrazovanja, završilo je e-savjetovanje, i oni su umjesto 20 i 24 učenika po razredu ovisno o programu koliko smo tražili, odobrili 26 te tako samo našoj Gimnaziji povećali kvote. Iako nije predmetom upisa u prvi razred, u ljetnom roku ćemo u treći razred upisivati učenike u program međunarodne mature, odnosno IB DP (International Baccalaureate Diploma Programme). Učenici ga mogu upisati nakon završetka prva dva razreda bilo koje srednje škole. Na taj način se može steći diploma međunarodne mature koja je jednako vrijedna kao položena državna matura i učenici se mogu upisati na bilo koji hrvatski fakultet ili bilo koji fakultet u svijetu – rekla je Banić.

U Prvoj gimnaziji Varaždin, osim na kvaliteti obrazovanja, naglasak je i na radnoj etici kod nastavnika i učenika, ali i atmosferi koja vlada u školi te vlada pravi timski duh. O tome koliko se toga događa u Prvoj gimnaziji, aktivnostima u kojima sudjeluju učenici i profesori te svim drugim aktualnostima možete pročitati na vrlo ažurnim web i Facebook stranicama ove škole.

Dan otvorenih vrata

Ipak, posjet školi najbolji je način kako saznati sve što mlade zanima pa je zato Prva gimnazija 17. svibnja organizirala Dan otvorenih vrata. U posjet su stigle grupe iz niza osnovnih škola. Prikazan im je novi film o Prvoj gimnaziji Varaždin. Bila je to prigoda da učenici saznaju sve o programima ove škole te da pogledaju virtualnu izložbu umjetničkih radova učenika Prve gimnazije koji su dobili nagrade na nacionalnoj razini za najbolje radove generirane korištenjem umjetne inteligencije. Izložba nije vidljiva u samom prostoru dvorišta i okolice Prve gimnazije, već je potrebna aplikacija i izložba se razgledava mobitelom. Cilj je prikazati virtualnu stvarnost koja nas može okruživati. Učenici-volonteri proveli su osmaše po školi. Istog dana održan je i Dan otvorene nastave, kada su profesori pripremili radionice za gimnazijalce. Oni su sami odabrali što žele raditi te su se za to prijavili on-line. Također, profesori Prve gimnazije su ispred stručnih aktiva odgovarali na sva pitanja učenika. Posjećenost je bila odlična.

Za one koji nisu stigli na Dan otvorenih vrata razgled Prve gimnazije je uvijek moguć putem linka na web ili Facebook stranici. Tamo je dostupna virtualna šetnja školom, a nedavno su dodane i neke novosti. Postoji jedna interaktivna točka, a klikom na nju se otvaraju podaci o školi. Također, postoji mogućnost autorotacije za svakog posjetitelja, ali moguće je kliknuti i dodatne izbornike sa strane. Šetnja se može obaviti na hrvatskom i engleskom jeziku pa baš svi mogu upoznati Prvu gimnaziju Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo kada će se tretirati komarci u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, provodit će mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina, 30. svibnja 2024. godine, u terminu od 5:00 – 5:30 sati, u Parku Vatroslava Jagića.

Dezinsekcija će se provoditi  sa sintetskim piretroidom PHOBI SUPER PB koji je odobren od strane Ministarstva zdravstva. Tretman suzbijanja će se provoditi metodom hladnog zamagljivanja (ULV) s motornog vozila.

Mole se građani da se u to vrijeme ne zadržavaju na otvorenom prostoru na navedenoj lokaciji i da zatvore svoje prozore. Također se mole pčelari, ako u blizini navedene lokacije imaju pčele, da ih zatvore u košnice za vrijeme provođenja tretmana suzbijanja komaraca, poručili su u Gradu Varaždinu.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, akcija suzbijanja se odgađa za sljedeći dan, odnosno do poboljšanja vremenskih prilika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje