Povežite se s nama

Život i društvo

I prepelice OPG-a Borovec iz Zbelave čekaju snijeg – ne padne li, stradat će žito a one ostati gladne

Objavljeno:

- dana

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Krešimira Borovca iz Zbelave već godinama se bavi uzgojem prepelica. Obradive površine su im na otvorenom, a na 4 hektara siju kukuruz, ječam i pšenicu radi njihove ishrane.

Ovo vrijeme bez snježnih oborina je jako loše za žitarice i ako se tako nastavi, prinosi će biti katastrofalni, uvjeren je Krešimir Borovec, koji sve češće upire pogled u nebo.

– Nažalost, ne isplati se osiguravati usjeve jer za svoje površine i eventualnu štetu, ne bih dobio ni 100 kuna. Jedno je što se govori u Ministarstvu poljoprivrede, dok je u stvarnosti potpuno drugačije. Primjerice, ako vam na 2-3 hektara strada kukuruz od poplava ili grada, dobit ćete odštetu od svega nekoliko stotina kuna – pojasnio je naš sugovornik.

Ljeti svaki dan vrijedni članovi njegove obitelji prodaju svoje proizvode na varaždinskoj tržnici, dok tijekom zime dolaze povremeno.

– Sve su to naši proizvodi s polja kod Zbelave. Cijene ove godine ne mijenjamo pa kilogram krumpira od ubiranja stoji 3 kune, kilogram graha 30, dok su cijene luku od 8 do 10 kuna. Bavimo se i s uzgojem prepelica čija jaja su dosta tražena u zimskom razdoblju, jer jačaju imunitet organizmu. Ljudi ih kupuju i kao dodatak prehrani djece, jer je riječ o iznimno zdravoj namirnici – ističe Borovec.

Na placu se, dodaje, teško prodaju poljoprivredni proizvodi, jer 80 posto kupaca čine umirovljenici koji paze na svaku kunu.

– Kada sumiramo sve troškove proizvodnje, nameće se zaključak da je teško živjeti od ovog posla u kojem prevladava uzgoj povrtlarskih kultura. Tek će se vidjeti hoćemo li ove godine uspjeti prodati sve što proizvedemo – zaključio je Krešimir Borovec.

Život i društvo

Prošloga tjedna s koronavirusom umrle tri osobe Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

U Varaždinskoj županiji je prošli tjedan PCR-om potvrđeno 18 Covid-19 pozitivnih osoba, što je 28 % manje u odnosu na prethodni tjedan. Brzim antigenskim testom u istom razdoblju potvrđene su 24 pozitivne osobe, što je manje u odnosu na prethodni tjedan kada je pozitivna bila 41 osoba, javio je 30. siječnja županijski Stožer.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin na današnji dan je 15 pacijenata. S Covidom-19 su prošloga tjedna umrle tri osobe.

Broj aktivnih slučajeva na današnji dan je osam.

Na današnji dan 14-dnevna incidencija za Varaždinsku županiju iznosi 27 novooboljelih osoba na 100.000 stanovnika.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije napominju da je od izuzetne važnosti da se osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti cijepe trećom ili četvrtom dozom protiv Covida-19 da se bolest ne bi komplicirala te da ne završe na bolničkom liječenju.

Cijepljenje protiv Covida-19, gripe i pneumokoka u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije može se obaviti utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Cijepljenje se može obaviti i u ambulantama izabranih liječnika uz prethodni dogovor i najavu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreg: Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi uzbudljiva sportska natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Welcome spring festival, najveći outdoor festival u Varaždinskoj županiji, održat će se treći puta zaredom kroz niz uzbudljivih vikend događanja u Ludbregu i tako okupiti ljubitelje sporta, rekreacije, zdravog i aktivnog života.

Punih pet vikenda, uz to što je poznat kao „centar svijeta“, Ludbreg će biti i centar raznolikih rekreativnih i sportskih događanja kojima se otvara sezona sportsko-rekreativnih manifestacija i dočekuje proljeće.

Welcome Spring festival svakog vikenda tijekom ožujka donosi posjetiteljima uzbudljiva sportska natjecanja popraćena zanimljivim programom. Organizatori pripremaju utrke za trkače, bicikliste, kajakaše, ali i sadržaje za izletnike željne iskušavanja novih stvari i boravka u prirodi.

Događaj započinje 4. ožujka dobro poznatom Crazy Hill Trail utrkom. Dan kasnije Ludbreg će biti domaćin Mini Crazy Hill run utrke namijenjene učenicima osnovnih škola. Nastavlja se 11. ožujka dječjim planinarskim pohodom, dok se dan kasnije, 12. ožujka, održava Planinarski pohod Kalnik – Ludbreg.

Istoga dana, u nedjelju, 12. ožujka, Ludbreg će se održati Watermark Kayak race, odnosno otvoreno prvenstvo grada Ludbrega na rijeci Bednji.

Trećeg vikenda, 18. ožujka, održat će se tradicionalna cestovna trkačka utrka Centrum Mundi, dok je nedjelja 19. ožujka rezervirana za nordijsko hodanje.

Predzadnjeg vikenda održavanja festivala, u subotu, 25. ožujka, održat će se Centrum mundi 2023., orijentacijsko trčanje, urbani sprint i štafeta za djecu osnovnih škola. U nedjelju, 26. ožujka, u Ludbregu se vozi uvijek zanimljiva gravel biciklistička utrka koja spaja brzinu cestovnih i uzbudljivost off-road vožnji. Za vrijeme trajanja utrke na Otoku mladosti održava se Give me 5!, program osmišljen kao sportsko-obiteljsko druženje.

Posljednjeg vikenda, 1. travnja, organizatori priređuju natjecanje za osobe s invaliditetom, a istog dana održava se i tWine&Walk, eno-gastro rekreacijska manifestacija.

Organizatori festivala su Grad Ludbreg, Turistička zajednica područja Centar svijeta, Trail Full Cycling Experience i BSV.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje