Povežite se s nama

Život i društvo

Iako ih je predsjednik ostavio na cjedilu, KUD Martijanec s novim vodstvom nezaustavljivo grabi naprijed

Objavljeno:

- dana

Dobra vremena

KUD Martijanec je danas financijski konsolidiran, međuljudski odnosi su dobri i sve sekcije redovito nastupaju u zemlji i inozemstvu. 

– To je rezime godišnje skupštine KUD-a, na kojoj su uz pedesetak  članova  Društva sudjelovali  i  gosti  –  načelnik  Općine  Martijanec,  Marijan  Horvat,  predstavnici  Sportsko-rekreacijske  udruge  Sudovčina  i  predstavnici  Udruge  umirovljenika  Općine  Martijanec.

Rad KUD-a Martijanec je nakon neočekivane ostavke bivšeg predsjednika 2016. godine doveden u pitanje, ali u godinu dana je sve posloženo. Predsjednica Sonja Huzjak kaže da su u oporavku pomogli donatori i Općina Martijanec.

Društvo se nije samo oporavilo nego je, štoviše, od tada uspješno sudjelovalo na cijelom nizu manifestacija.

Sekcija vezilja, tamburaša i dječjeg folklora nastupale su na priredbama poput „Dječjih vinkovačkih jeseni“,  „Špancirfesta“ „ Kešnerijadi“,  „Obrtničkom  sajmu“  i  „Cinkušu  adventskom“  u  Ludbregu,  susretu  KUD-ova  „U  susret  proljeću“  u  Cestici  do  međunarodnog  Festivala  Svetog  Martina  u  Szombathely  u  Mađarskoj. 

Održan  je  i  tradicionalni  Božićni  koncert  na  kojemu  su  kao  gosti  nastupili  KUD  Beletinec  i  Dječji  crkveni  zbor  Župe  Martijanec.  KUD  se  aktivno  uključio  i  u  proslavu  Dana  Općine  Martijanec. Nastupili su u  svečanom  programu  proslave,  ali i organizirali  Etno  dan,   kad je  održana  retrospektivna  izložba  radova  i  revija  etno-frizura  i  nakita.

Nakon svog izvještaja, Sonja Huzjak je zahvalila  voditeljima  sekcija,  svim  članovima  i  roditeljima,  donatorima  i  Općini  Martijanec  na  izuzetno  dobroj  suradnji  i  podršci  radu  KUD-a .

Novost je osnivanje etnografske  sekcije  koja  će  se  baviti  prikupljanjem,  obradom  i  pohranjivanjem  podataka  i  informacija  o  Općini  Martijanec,  organiziranjem  izložbi  etno-zbirke  te  promidžbom  povijesti  i  tradicijske  kulture  čime  će  se  okupiti  još  veći  broj  članova  i  proširiti  djelovanje  KUD-a  Martijanec.    

Izvor:
Foto:

Život i društvo

FOTO Otvoren spomenik poginulim policajcima: “Nadaleko je poznato koliko je sjever Hrvatske dao u obrani RH”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Domovinskom je ratu poginulo i nestalo 37 policajaca Policijske uprave Varaždin, a koja bi danas pokrivala Varaždinsku i Međimursku županiju, odnosno pripadnika SJP „Roda“ Varaždin i drugih ustrojstvenih jedinica.

Njima u čast danas je kod zgrade PU varaždinske u Varaždinu vrlo svečano i s puno pijeteta otvoren spomenik.

Obitelji poginulih i nestalih policajaca položile su ruže kod novog spomenika uz pjesmu policijske klape sv. Mihovil.

Uz branitelje i policajce počast su došli odati i brojni uvaženi gosti na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Stigao je i državni tajnik Darko Nekić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić i njegov međimurski kolega Ivan Sokač. Uz župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i zamjenika župana Međimurske županije Josipa Griveca došao je i Ivan Jarnjak, ratni ministar. Saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici također su se došli pokloniti žrtvama Domovinskog rata, kao i brojni drugi gosti.

Biskup u miru, mons. Mrzljak blagoslovio je spomenik.

– Od 185 policijskih službenika koji su prije 30 godina iz tadašnje Policijske uprave Varaždin otišli u Vukovar njih 21 je tamo poginuo. Ukupno 37 njih su položili živote za Domovinu, a sada smo kao mjesto pijeteta otvorili ovaj spomenik – rekao je Benčić.

Ministar Božinović istakao je da mu je žao što se sa spomenikom toliko čekalo te dodao da mu je drago što je on ipak otvoren u mandatu njegove vlade.

– Varaždinski policajci zaslužili su ovakav spomenik i priznanje. Drago mi je da su se ovdje okupili i sudionici tog razdoblja, ratnici i njihov ratni ministar te cjelokupni vrh policije. Nadaleko je poznato koliko je ovaj kraj, ondašnja Policijska uprava Varaždin, dala u obrani Republike Hrvatske. Varaždinski dragovoljci su bili na svim ratištima, a zlatnim će slovima ostati upisan njihov doprinos obrani Vukovara. U tim su ratnim danima pokazali da Hrvatska diše kao jedno – objasnio je ministar Božinović, ponovivši da je Varaždincima i Međimurcima zahvalna cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo koliko se građana dosad samopopisalo u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj traje popis stanovništva.

U prvoj fazi provedbe popisa, do 26. rujna, građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo.

U ponedjeljak počinje digitalno popisivanje stanovništva, kazne za odbijanje idu do 5000 kuna

Državni zavod za statistiku svaki dan objavljuje podatke o tome koliko se građana samo popisalo.

U četvrtak, 16. rujna, u prvoj fazi provedbe popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), do 15 sati uspješno je popisano više od 342.000 građana.

Najviše se ljudi samopopisalo u Gradu Zagrebu, njih 109.662.

U Varaždinskoj se županiji do četvrtka popisalo 11.876 građana, a u Međimurskoj njih 7341.

Samo dan ranije, 15. rujna, bilo je 9467 građana koji su se sami popisali u Varaždinskoj županiji, a u Međimurju 6011. Podaci govore o tempu kojim se građani odluče popisati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje