Povežite se s nama

Život i društvo

Ide kompletna izmjena sanitarnih čvorova u Domu zdravlja Ivanec, a u planu su višegodišnja ulaganja

Objavljeno:

- dana

U Gradskoj vijećnici u Ivancu potpisani je 13. prosinca Sporazum o višegodišnjem sufinanciranju radova na obnovi prostorija Doma zdravlja Varaždinske županije u Gradu Ivancu.

Sporazum su u nazočnosti župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, predsjednika Gradskog vijeća Grada Ivanca Zdenka Đurasa te zamjenika gradonačelnika Grada Ivanca Marka Friščića potpisali gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić i ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije dr.sc. Jurica Veronek.

Ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Jurica Veronek je naglasio kako je zgrada Doma zdravlja u Ivancu izgrađena prije 50-ak godina, dok je 1984. napravljena dogradnja krovnog dijela i proširenje zgrade, a od tada do danas su se, sukladno potrebama, radile određene građevinske investicije.

-Nailazili smo na niz poteškoća, poput puknuća cijevi i slijedom razgovora sa županom da napravimo sveobuhvatni screening svih prostora Doma zdravlja, pa tako i Ivanca koji ima treću najveću zgradu u sastavu Doma zdravlja, te nakon nekoliko razgovora s gradonačelnikom Batinićem, odredili smo da su u Ivancu prioritet sanitarni čvorovi. U ovoj zgradi je više od 25 sanitarnih jedinica, četiri velika sanitarna čvora s po 18 sanitarnih jedinica. Prionuli smo na sveobuhvatnu, kompletnu izmjenu sanitarnih čvorova, a dosad zgrada nije imala toaletni prostor za osobe s invaliditetom, što smo također uključili. Kako dijelimo prostor i s drugim županijskim zdravstvenim institucijama kao što su Zavod za hitnu medicinu i Zavod za javno zdravstvo, osluškivali smo i njihove potrebe te smo ukomponirali u ovu sanaciju. Moram istaknuti kako smo ovdje u posljednje dvije godine ovdje imali značajne investicije u zgradi Doma zdravlja, poput kompletne rekonstrukcije kotlovnice i to je u protekloj godini iznosilo više od 55.000 eura, a u ovoj godini smo imali kompletnu izmjenu podova na drugom katu zgrade. Potrebe i dalje postoje, ali vjerujem da ćemo nastaviti ovom dinamikom. Veseli činjenica da je samo u protekle dvije godine u Domu zdravlja u Ivancu investirano više od 230.000 eura. Grad Ivanec daje dakle, 33.000 eura za ovu investiciju, a naglašavam da preostali iznos uređenja sanitarnih čvorova pokriva Varaždinska županija – rekao je ravnatelj Veronek koji se pritom zahvalio županu i Varaždinskoj županiji koji redovno prate Dom zdravlja u svim potrebama, a ovom investicijom se nastoje stvoriti bolji uvjeti za rad svim zaposlenicima.

Župan Stričak je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ovog sporazuma.

– Prošli tjedan smo potpisali jedan takav sporazum s Općinom Ljubešćica, početkom godine s Gradom Ludbregom, a prošle godine s Općinom Maruševec. Nastojimo s našim jedinicama lokalne samouprave zajedno krenuti u rekonstrukciju svega onoga što je potrebno u sklopu Doma zdravlja. Ne radi se o vatrogasnim mjerama, kako bi se obojali zidovi i promijenilo nekoliko pločica, nego kad se radi o nekom zahvatu, gledamo da to bude cjelokupno i sveobuhvatno. Jedino na taj način možemo produžiti vijek trajanja naših ustanova. U prošloj godini je u Dom zdravlja u Ivancu uloženo oko 55.000 eura i to za sustav grijanja i rekonstrukciju kotlovnice, ove godine se ulaže 176.000 eura za nabavu medicinske opreme, izmjenu podova na drugom katu, zatim za izradu projektno tehničke dokumentacije za energetsku obnovu i za sveobuhvatnu rekonstrukciju sanitarnih čvorova. Uzmemo li u obzir ovu i prošlu godinu, u Dom zdravlja u Ivancu je uloženo 232.000 eura, odnosno oko 1,8 milijuna kuna, što je moramo biti iskreni pozamašan iznos. Želim naglasiti kako u proteklih deset godina u zgrade Doma zdravlja Varaždinske županije nije uloženo toliko kao u ove dvije godine i taj podatak sam po sebi govori o tome u kakvom su stanju ti objekti, ali osim ovih ulaganja u zdravstvo, početkom godine smo imali cijeli niz ulaganja i u cestovnu infrastrukturu. Naime, u suradnji sa ŽUC-om i Gradom Ivancom sanirano je nekoliko klizišta te je obnovljeno nekoliko cesta. Ono što sigurno veseli sve Ivančane, a to planiramo u idućoj godini, je izgradnja osnovne škole. Vjerujem da nas sve te investicije raduju i da zajednički možemo napraviti dobar iskorak – rekao je župan.

Gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić je naznačio kako je potpisivanje ovog Sporazuma vrlo značajno za Dom zdravlja u Ivancu.

– Danas smo upriličili potpisivanje po meni dosta značajnih sporazuma i jednog ugovora. Naime, radi se o višegodišnjem sporazumu za financiranje radova na obnovi Doma zdravlja Varaždinske županije u Ivancu. To je tema o kojoj sam s ravnateljem Veronekom u ovoj godini razgovarao na nekoliko sastanaka. S obzirom na naše financijske mogućnosti, mi smo se odlučili da financiramo i radove, kako bi i Grad Ivanec dao svoj doprinos, pošto Dom zdravlja u najvećoj mjeri koriste naši građani. Financirati ćemo radove u iznosu od 33.000 eura godišnje, s time da ćemo potpisati sporazum o višegodišnjem financiranju. Dakle, to je namjera Grada Ivanca da se uključimo iako Dom zdravlja nije u našoj nadležnosti – rekao je gradonačelnik Batinić.

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Dani tehničke ispravnosti motocikala” od 22. do 27. travnja u cijeloj Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pod pokroviteljstvom Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, u suradnji s Hrvatskim autoklubom i Centrom za vozila Hrvatske, od 22. do 27. travnja provest će se preventivno-sigurnosna akcija “Dani tehničke ispravnosti motocikala”.

Akcija je usmjerena na mogućnost besplatnog pregleda motocikala, a provodi se u 38 stanica za tehnički pregled vozila na području cijele Republike Hrvatske.

Preventivno-sigurnosna akcija provodit će se u 38 stanica za tehnički pregled vozila na području cijele Republike Hrvatske.

Akcija je prvenstveno usmjerena na mogućnost obavljanja besplatnog pregleda vozila u stanicama za tehničke preglede uz poticanje vozača da pravovremeno kontroliraju ispravnost vlastitog vozila kako bi sigurno sudjelovali u prometu. Prilikom pregleda vozila kontrolirat će se tehničko stanje istog ili stanje pojedinih sklopova s naglaskom na stanje kočnica i svjetlosne signalizacije.

Cilj je isključivo preventivni, a pregled vozila obavlja se besplatno za sve vlasnike vozila, odnosno vozače koji se pojave na pregledu sa zamolbom da se njihovo vozilo pregleda i utvrdi tehnička ispravnost ili neispravnost.

Kao što nam je svima poznato motocikli i mopedi, kao i sva ostala vozila L kategorije posebno su ugrožena skupina motoriziranih sudionika u prometu, a dolaskom ljepšeg vremena svakodnevno se povećava njihovo sudjelovanje u prometu na cestama, stoga je ova akcija usmjerena isključivo na tu kategoriju vozila.

Napominjemo kako besplatni pregled vozila u ovoj akciji ne zamjenjuje redovni tehnički pregled, odnosno od ove akcije izuzeta su vozila koja u spomenutom razdoblju održavanja akcije, imaju zakonsku obvezu provođenja tehničkog pregleda i registracije. Također, potrebno je naglasiti da u sklopu ove akcije neće biti sankcioniranja vlasnika za čija se vozila utvrdi da su tehnički neispravna, nego će ih se nakon savjetovanja o načinu otklanjanja neispravnosti uputiti u ovlašteni servis.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje