Povežite se s nama

Zabava & Stil

Ideš mi na živce i to je OK!

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Sjećate li se svoje prve vožnje biciklom? Bili ste uzbuđeni, a istovremeno ste osjećali strah. No, malo-pomalo, kako ste vozili bicikl sve više i češće, bili ste sve sigurniji i vožnja biciklom postala je nešto poznato, uobičajeno i sigurno: stvorili ste svoju zonu sigurnosti i ugode.

A kao što je bilo s vožnjom biciklom, tako je i s ostalim stvarima u životu. Volimo si u svemu stvoriti zonu sigurnosti i ugode i ne dozvoljavati da nam životom upravljaju strahovi. Iako to donosi određenu smirenost, takav život s vremenom može postati dosadan, upozoravaju stručnjaci. Stoga evo nekoliko savjeta kako da pomaknete okvire svoje zone sigurnosti i steknete neka nova iskustva.

Prvo i osnovno, počnite češće govoriti o tome kako se osjećate. Primjerice, ako ste na poslu naviknuli svima se smješkati, prestanite to raditi! Svaki dan sigurno vam nije sretan i dajte to do znanja drugima. Čim u razgovor uključite svoje osjećaje, razgovor postaje življi, a i vi, jer osjećaji i jesu tu da bi nas činili živima.

Iz svoje zone sigurnosti možete izaći i tako da si pružite neko novo iskustvo: upišite tečaj plesa, pilatesa, joge, planinarenja ili učinite što ste oduvijek željeli: skočite padobranom! Možete napraviti i popis svega što vam u životu uzrokuje probleme i nelagodu, pa onda to i riješiti.

Napravite ono čega se pribojavate i to samo zato što ste vi tako odlučili

– Ako se bojite otići k šefu i razgovarati s njime, a znate da vas to čeka, učinite to svojevoljno. Na taj način stječete bolji osjećaj kontrole i sigurnosti u sebe. Dakle, nemojte čekati zadnji tren, preuzmite kontrolu i napravite ono čega se pribojavate i to samo zato što ste vi tako odlučili. Izlaženje iz zone ugode shvatite kao životni put, jer vam jedino ponavljanje takvih iskustava može omogućiti da se počnete osjećati ugodno s puno različitih iskustava – tvrde stručnjaci.

Izvor:
Foto:

Zabava & Stil

U Varaždinu, Čakovcu, Ivancu i N. Marofu komedija „Tko pjeva zlo ne misli“ i drugi filmovi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog važnosti očuvanja audiovizualne baštine za sljedeće naraštaje Kino mreža će u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom od 27. do 31. listopada, po peti put, održati program povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine, koji se diljem svijeta tradicionalno obilježava od 2005. godine, kada ga je utemeljio UNESCO.

Publika će tako moći pogledati tri digitalno restaurirana hrvatska filma među kojima i najpoznatiju hrvatsku ljubavnu komediju „Tko pjeva zlo ne misli“ (Krešo Golik, 1970.) i uplesti se u zgode i nezgode zagrebačke obitelji Šafranek. Film je nastao prema noveli „Iz dnevnika malog Perice“ Vjekoslava Majera. U Zagrebu polovicom 1930-ih živi obitelj Šafranek – Franjo, Ana i sin Perica. Ana upozna gospodina Fulira, koji joj se počne udvarati, iskorištavajući njeno nezadovoljstvo brakom. Franjo, nesvjestan te činjenice, odluči spojiti Fulira s Aninom sestrom Minom.

Na programu je i hrvatski dugometražni film iz 1952. godine koji je u bunkeru proveo 25 godina da bi na koncu bez velike pompe 30. travnja 1977. dobio dozvolu za javno prikazivanje. Radi se o filmu „Ciguli miguli“ redatelja Branka Marjanovića i scenarista Jože Horvata. Film je 2011. restauriran, a prati lik Ivana Ivanovića, funkcionara Komunističke partije koji dolazi u provincijski gradić kao zamjenik odsutnog referenta za kulturu.

Popularni film Obrada Gluščevića, „Vuk samotnjak“, osvojio je Srebrnu arenu i Jelena na pulskom festivalu 1972., a iste godine osvojio je i nagrade na više međunarodnih festivala. Dječak Ranko iz jednog malog sela u Lici u šumi pronalazi ozlijeđenog njemačkog ovčara zaostalog iz rata.

Na programu su i kratkometražni dokumentarni filmovi jednog od najznačajnijih redatelja hrvatske kinematografije, Krste Papića. Publika će tako imati priliku vidjeti briljantne dokumentarne filmove poput: „Halo München“, „Čvor“, „Kad te moja čakija ubode“, „Nek se čuje i naš glas“ i „Mala seoska priredba“.

Kina koja sudjeluju u programu: Kulturni i multimedijski centar Bjelovar, Centar za kulturu Čakovec, Kino Korzo (Gospić), Kino 30. svibnja (Daruvar), Kinematografi Dubrovnik, Kino Ivanec, Kino Velebit (Koprivnica), Centar za kulturu Korčula, Kino Krapina, Kino Moslavina (Kutina), Kino Labin, Kino Nova Gradiška, Kino Marof (Novi Marof), Kino Novska, Kino Urania (Osijek), Kino Valli (Pula), Kulturno prosvjetno društvo »Sloga« Pakrac, Art-kino (Rijeka), Kino Samobor, Kino Slatina, Kino Zelina (Sv. Ivan Zelina), Kuća umjetnosti Arsen / Art-kino Arsen (Šibenik), Kino Gaj (Varaždin), Kino Gorica (Velika Gorica), Kino Vrbovec, Kino Forum (Zagreb), Kino Zabok.

Točan raspored potražite na stranicama navedenih kina.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Izbor najljepše tikve, tikveni kolači, ulje, kruh i drugo na Festivalu tikvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na varaždinskome placu se u subotu, 30. listopada, od 9 do 12 sati održava 9. Festival tikvi.

Savijače od maka i tikve, zlevanke, gibanice, pite, kruh i pogače od tikve samo su dio iz ponude koja će se nuditi na događaju.

Posjetitelji će moći uživo promatrati i kako se od tikve, ali i raznog drugog povrća, izrađuju dekoracije. Svoj doživljaj na placu moći će i ovjekovječiti u “tikvinom” kutku za fotografiranje. Naravno, sve će biti popraćeno poznatim zvucima tamburice jer za dobar zvuk zaduženi su glazbenici iz sastava “Špancir”, dok će vas kroz događaj voditi Kiki Petrović.

Povodom Festivala tikve Gradska tržnica tradicionalno organizira i školski natječaj za izbor najljepše tikve. Ove godine konkurencija je najjača do sada jer se pozivu na natjecanje odazvalo čak šest varaždinskih osnovnih škola, pa će stručni žiri imati težak zadatak izabrati najbolje. Za nagrade konkuriraju I.OŠ, II.OŠ, IV.OŠ, V. OŠ, VI. OŠ i Centar Tomislav Špoljar.

Festival tikve se na varaždinskome placu održava deveti put. Jedan je to od najposjećenijih događaja, što ne čudi jer teško je odoljeti slatkim zalogajima ženskih udruga, ukusnim tikvinim slasticama, a ponajviše zaraznoj pozitivnoj energiji kakva se može osjetiti samo subotom na placu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje