Povežite se s nama

Kultura

Iduće nedjelje koncert Varaždinskog komornog orkestra i vrhunskog gitarista Srđana Bulata

Objavljeno:

- dana

U nedjelju, 9. veljače, u velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu s početkom u 19.30 koncert će održati Varaždinski komorni orkestar s gitaristom Srđanom Bulatom.

Bit će to treći pretplatnički koncert 26. sezone VKO-a.

Na programu će biti:

Antonín Dvořák: NOKTURNO za gudače u H-duru, Op. 40

Aleksandr Skrjabin: ANDANTE I SCHERZO za gudače

Max Reger: LIRSKI ANDANTE za gudače, Wo0 III/7

  1. Marković: KONCERTNI STAVAK za gitaru i gudače
  2. Arnold: SERENADA za gitaru i gudače (1955.)

Victor Herbert: SERENADA za gudački orkestar, Op. 12

Srđan Bulat je osvajač najviših nagrada na gotovo svim najprestižnijim svjetskim natjecanjima za klasičnu gitaru.

Godine 2010. diplomirao je gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka, a 2014. je diplomirao s pohvalama na Royal Academy of Music u Londonu kao prvi gitarist s ovih prostora koji je dovršio poslijediplomski studij u ovoj ustanovi.

Vrhunski hrvatski orkestar i solist garantiraju sjajan glazbeni događaj.

Uz pretplatnike, ulaznice prodaje blagajna HNK u Varaždinu, a učenici i studenti imaju besplatan ulaz na Galeriju.

Kultura

Porin ovih dana stigao u ruke nagrađenih Varaždinaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovoga tjedna napokon je u ruke varaždinskih dobitnika maestra Anđelka Igreca i zbora “Chorus angelicus” stigao kip glazbene nagrade Porin.

Ovom najprestižnijom hrvatskom glazbenom nagradom u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe nagrađena je izvedba “Muke po Mateju” J. S. Bacha održana na 52. Varaždinskim baroknim večerima povodom 25. obljetnice osnivanja Varaždinske biskupije.

Osim zbora “Chorus angelicus” i orkestra “Capella Savaria” iz Mađarske, mo. Anđelko Igrec za ovu izvedbu okupio je soliste koji su u svjetskom vrhu interpretacije rane glazbe.

Podsjećamo to su Ivana Lazar i Tia Pikija – soprani, Sonja Runje – alt, Franko Klisović – kontratenor,  Hugo Hymas i Emanuel Tomljenović – tenori, Grga Peroš – bariton i Krešimir Stražanac – bas.

U izvedbi je sudjelovao i Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu. Nominaciju i osvajanje nagrade Porin omogućio je nosač zvuka u izdanju Vladimira Gotala iz varaždinske nakladničke kuće Aulos, koji već gotovo pola stoljeća bilježi vrhunske izvedbe koje se održavaju u Varaždinu i Hrvatskoj.

Za muzikološki tekst uz nosač zvuka zaslužna je dr. sc. Zdenka Weber, diplomatkinja i promicateljica varaždinske i hrvatske kulture, a posebice glazbene umjetnosti.

Podsjećamo, ovo je druga nagrada Porin dodijeljena varaždinskim glazbenicima, dok je prvi također osvojio varaždinski skladatelj, dirigent i orguljaš mo. Anđelko Igrec u kategoriji najboljeg autorskog albuma za CD “Kyrie” 2010. godine.

Nastavite čitati

Kultura

Uskoro 3. festival dječjih amaterskih kazališta u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za kulturu „Rudar“ dom je kazališnih amatera i dom državne smotre hrvatske pučke drame, a ove će godine ponovo biti i dom malih kazališnih amatera.

Novost je ove godine skupina iz Sinja, Sinjsko pučko kazalište s predstavom Ivica i Marica u začaranoj šumi. Predstave će se odvijati od srijede do subote u terminima u 11.00 sati i ulaz je slobodan za sve.

-Molimo samo da se svi zainteresirani vrtići i škole prijave na mail [email protected] . Ovo je, kao što naslov govori, treće izdanje festivala koji je ime dobio po lokalnoj mitologiji i svojevrsna je uvertira u jesensku, državnu smotru hrvatske pučke drame – Murski cimeri – poručuju iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje