Povežite se s nama

U fokusu

Inicijativa: radno vrijeme vrtića produljiti, roditelji rade u dvije smjene i nemaju gdje ostaviti djecu

Objavljeno:

- dana

NATALIJA MARTINČEVIĆ

Vijećnica Reformista Natalija Martinčević pokrenula je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća inicijativu za produljenje radnog vremena varaždinskih vrtića.

– Martinčević je još kao kandidatkinja za gradonačelnicu, osim smanjenja cijene, posebno isticala važnost produljena radnog vremena vrtića u Varaždinu koje nikako ne pogoduju roditeljima zaposlenima u dvije smijene. Naime, od osam objekata vrtića koji spadaju u javnu ustanovu Dječji vrtić Varaždin, čiji je osnivač Grad Varaždin, samo u jednom objektu osigurano je radno vrijeme do 20.30 sati i dežurstvo subotom, što svakako predstavlja problem zaposlenim roditeljima – ističu Reformisti u priopćenju.

Napominju da je potrebno osigurati  popodnevnu smjenu i dežurstvo subotom.

– Produljenje radnog vremena ne zahtjeva puni kapacitet rada objekta kao jutarnji termini s obzirom na to da usluge neće koristiti toliko djece kao u jutarnjim terminu. Kvalitetnom reorganizacijom i planom rada navedenih objekata mogu se zadovoljiti svi uvjeti da se pomogne roditeljima. U 2015./2016. upisano je 770 djece u Dječji vrtić Varaždin, a vjerujemo da bi se ta brojka i povećala kada bi roditelji mogli koristiti uslugu popodnevne smjene koja im je potrebna – napominje Natalija Martinčević.

ističe da treba obratiti pozornost na majke koje su većinom zaposlene u trgovinama.

– Važno je da im se osiguraju uvjeti kako bi i one mogle koristiti usluge Dječjeg vrtića Varaždin, koji im je potreban za vrijeme njihovog radnog vremena u smjenama. – zaključili su Reformisti

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje