Povežite se s nama

U fokusu

Inicijativa: radno vrijeme vrtića produljiti, roditelji rade u dvije smjene i nemaju gdje ostaviti djecu

Objavljeno:

- dana

NATALIJA MARTINČEVIĆ

Vijećnica Reformista Natalija Martinčević pokrenula je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća inicijativu za produljenje radnog vremena varaždinskih vrtića.

– Martinčević je još kao kandidatkinja za gradonačelnicu, osim smanjenja cijene, posebno isticala važnost produljena radnog vremena vrtića u Varaždinu koje nikako ne pogoduju roditeljima zaposlenima u dvije smijene. Naime, od osam objekata vrtića koji spadaju u javnu ustanovu Dječji vrtić Varaždin, čiji je osnivač Grad Varaždin, samo u jednom objektu osigurano je radno vrijeme do 20.30 sati i dežurstvo subotom, što svakako predstavlja problem zaposlenim roditeljima – ističu Reformisti u priopćenju.

Napominju da je potrebno osigurati  popodnevnu smjenu i dežurstvo subotom.

– Produljenje radnog vremena ne zahtjeva puni kapacitet rada objekta kao jutarnji termini s obzirom na to da usluge neće koristiti toliko djece kao u jutarnjim terminu. Kvalitetnom reorganizacijom i planom rada navedenih objekata mogu se zadovoljiti svi uvjeti da se pomogne roditeljima. U 2015./2016. upisano je 770 djece u Dječji vrtić Varaždin, a vjerujemo da bi se ta brojka i povećala kada bi roditelji mogli koristiti uslugu popodnevne smjene koja im je potrebna – napominje Natalija Martinčević.

ističe da treba obratiti pozornost na majke koje su većinom zaposlene u trgovinama.

– Važno je da im se osiguraju uvjeti kako bi i one mogle koristiti usluge Dječjeg vrtića Varaždin, koji im je potreban za vrijeme njihovog radnog vremena u smjenama. – zaključili su Reformisti

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje