Povežite se s nama

Međimurje

Inspektori i međimurska policija u tri sata prekontrolirali 458 vozila između Čakovca i Pribislavca

Policijska uprava međimurska

Objavljeno:

- dana

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec, Policijske postaje Čakovec i Interventne jedinice policije u suradnji s inspekcijskim službenikom Ministarstva mora prometa infrastrukture i službenika mobilne jedinice carine su u utorak, 29. siječnja, od 14 do 17 sati, između grada Čakovca i Pribislavca proveli akciju pojačanog nadzora prometa.

Cilj pojačanih postupanja je represivnim mjerama zahvatiti što veći broj počinitelja prekršaja usmjerenih na suzbijanje prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja u naseljenom mjestu i izvan naseljenog mjesta, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, nekorištenje sigurnosnog pojasa, suzbijanje grubog kršenja prometne discipline te ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama. Posebna pozornost posvećena je sudionicima u prometu mlađe životne dobi, a koji su i najčešći počinitelji prometnih prekršaja.

Prilikom provođenja aktivnosti uz ostalo, obavljen je nadzor audio-video uređajem DANE.

Tijekom operativne akcije utvrđena su ukupno 82 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

– prekršaj upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol od 0,50 do 1,00 g/kg,

– prekršaj nepropisnog pretjecanja,

– šest prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,

– devet prekršaja nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje,

– dva prekršaja tehničke neispravnosti vozila,

– prekršaj upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od

15 dana,

– prekršaj upravljanja motornim vozilom prije stjecanja prava na samostalno

upravljanje,

– 44 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

– 17 ostalih prekršaja.

Od ostalih Zakona utvrđeno je sedam prekršaja od čega:

– tri prekršaja iz članka 29. Zakona o osobnoj iskaznici,

– prekršaj iz članka 48. stavka 1. Zakona o radnim vremenima mobilnih radnika i

uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu,

– prekršaj iz članka 54. stavak 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga (oduzeto 11,1 grama marihuane te jedan „joint“ mase 1,1 grama),

– dva prekršaja iz članka 29. stavak. 1. Zakona o posebnom porezu na motorna vozila,

– prekršaj iz članka 13. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Na nadzornom punktu obavljen je nadzor 458 vozila (427 osobnih automobila i 31 teretnih automobila).

Inspektor cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture utvrdio obavio je nadzor nad osam teretnih automobila kojom prilikom je utvrdio prekršaj iz članka 48. stavka 1. Zakona o radnim vremenima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu te prekršaj iz članka 13. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Službenici mobilne jedinice carine obavili su nadzor 15 osobnih automobila te četiri teretna automobila na korištenje nedozvoljenog pogonskog goriva kojom prilikom nije bilo utvrđenih prekršaja, dok su utvrđena dva prekršaja iz članka 29. stavak. 1. Zakona o posebnom porezu na motorna vozila.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje