Povežite se s nama

Međimurje

Inspektori i međimurska policija u tri sata prekontrolirali 458 vozila između Čakovca i Pribislavca

Policijska uprava međimurska

Objavljeno:

- dana

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec, Policijske postaje Čakovec i Interventne jedinice policije u suradnji s inspekcijskim službenikom Ministarstva mora prometa infrastrukture i službenika mobilne jedinice carine su u utorak, 29. siječnja, od 14 do 17 sati, između grada Čakovca i Pribislavca proveli akciju pojačanog nadzora prometa.

Cilj pojačanih postupanja je represivnim mjerama zahvatiti što veći broj počinitelja prekršaja usmjerenih na suzbijanje prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja u naseljenom mjestu i izvan naseljenog mjesta, upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, nekorištenje sigurnosnog pojasa, suzbijanje grubog kršenja prometne discipline te ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama. Posebna pozornost posvećena je sudionicima u prometu mlađe životne dobi, a koji su i najčešći počinitelji prometnih prekršaja.

Prilikom provođenja aktivnosti uz ostalo, obavljen je nadzor audio-video uređajem DANE.

Tijekom operativne akcije utvrđena su ukupno 82 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

– prekršaj upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol od 0,50 do 1,00 g/kg,

– prekršaj nepropisnog pretjecanja,

– šest prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,

– devet prekršaja nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje,

– dva prekršaja tehničke neispravnosti vozila,

– prekršaj upravljanja vozilom nakon isteka važenje prometne dozvole za više od

15 dana,

– prekršaj upravljanja motornim vozilom prije stjecanja prava na samostalno

upravljanje,

– 44 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

– 17 ostalih prekršaja.

Od ostalih Zakona utvrđeno je sedam prekršaja od čega:

– tri prekršaja iz članka 29. Zakona o osobnoj iskaznici,

– prekršaj iz članka 48. stavka 1. Zakona o radnim vremenima mobilnih radnika i

uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu,

– prekršaj iz članka 54. stavak 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga (oduzeto 11,1 grama marihuane te jedan „joint“ mase 1,1 grama),

– dva prekršaja iz članka 29. stavak. 1. Zakona o posebnom porezu na motorna vozila,

– prekršaj iz članka 13. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Na nadzornom punktu obavljen je nadzor 458 vozila (427 osobnih automobila i 31 teretnih automobila).

Inspektor cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture utvrdio obavio je nadzor nad osam teretnih automobila kojom prilikom je utvrdio prekršaj iz članka 48. stavka 1. Zakona o radnim vremenima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu te prekršaj iz članka 13. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Službenici mobilne jedinice carine obavili su nadzor 15 osobnih automobila te četiri teretna automobila na korištenje nedozvoljenog pogonskog goriva kojom prilikom nije bilo utvrđenih prekršaja, dok su utvrđena dva prekršaja iz članka 29. stavak. 1. Zakona o posebnom porezu na motorna vozila.

Međimurje

U Kotoribi krštena mala Sara, peto dijete u obitelji Krušelj, te proslavljen dijamantni pir Slavice i Đure Matoteka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogobrojni vjernici, koji su u nedjelju, 29. siječnja, ispunili kotoripsku crkvu Sedam Žalosti Blažene Djevice Marije i Svetog Križa, svjedočili su krštenju djevojčice Sare Krušelj, petog djeteta u obitelji Andreje i Andrije Krušelj, te proslavi dijamantnog pira supružnika Slavice i Đure Matoteka.

Svečanu je svetu misu predslavio varaždinski biskup Bože Radoš, a župnik Ivan Kljunić zaslužan je što je supružnicima Matotek stigao i Blagoslov Svetoga Oca za obnovu bračnih zavjeta kojeg im je biskup Radoš pročitao i predao na kraju Svete mise. 

– Bio je ovo radostan dan za sve župljane Kotoribe, a posebno su suze radosnice zasjale u očima mnogobrojnih članova dviju obitelji koje su sve prisutne okupile u molitvi – rekli su iz Varaždinske biskupije.

Župni su zborovi pjesmom uveličali misno slavlje.

Nastavite čitati

Međimurje

Na III. OŠ Čakovec održana radionica o utjecaju digitalnih medija na mentalno zdravlje djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta „Zajedno za obitelj!“ djelatnice Obiteljskog centra, Područne službe Međimurske, održale su tribinu za širu javnost i stručnjake III. Osnovne škole Čakovec naziva „Utjecaj digitalnih medija na mentalno zdravlje djece“.

Ovim putem željelo se je ukazati na pozitivne i negativne aspekte korištenja istih, uz pružanje smjernica za njihovo odgovorno korištenje.

Primjerima iz prakse sudionicima je istaknuta važnost roditeljskog nadzora i pravovremenog reagiranja na neprimjerenu upotrebu medija, a koliko je navedena problematika aktualna, vidljivo je i u potrebi i pozivu drugih škola Međimurske županije za daljnjim promoviranjem i educiranjem roditelja i stručnjaka u navedenoj temi.

Obiteljski centar kroz svoj rad uključuje korisnike s opisanom problematikom, tijekom kojeg se nastoji educirati roditelje i pružiti im potporu, dok se s djecom radi na jačanju samopoštovanja i izgradnji komunikacijskih i socijalnih vještina.

Tijekom trajanja projekta Obiteljski centar, Područna služba Međimurska, nastoji senzibilizirati širu javnost o važnosti provedbe procesa deinstitualizacije i prava ranjivih skupina, s ciljem unapređenja kvalitete života i aktivnosti uključivanja u društvo.

Aktivnosti se provode u sklopu projekta UP.02.2.2.12.0031 „Zajedno za obitelj!“ koji je financiran iz Državnog proračun Republike Hrvatske (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje