Povežite se s nama

Školstvo

Integracija (ni)je gotova

Objavljeno:

- dana

Predan Ugovor o pripajanju Veleučilišta Medijskom sveučilištu u Koprivnici

Proces integracije Veleučilišta u Varaždinu i Medijskog sveučilišta nikako da završi.

 Iako je krajem prošle godine, točnije 27. prosinca, u sudski registar Trgovačkog suda u Varaždinu predan Ugovor o pripajanju Veleučilišta u Varaždinu ustanovi Medijsko sveučilište, iz Veleučilišta u Varaždinu još uvijek poručuju kako proces integracije nije završio već je u završnoj fazi.

Dobitak za grad?

– Čim se dovrše sve administrativne procedure, uključujući i promjenu naziva sveučilišta, o tome ćemo obavijestiti javnost – ništa novog ni ovog puta nisu poručili s Veleučilišta u Varaždinu. Ponovili su kako će novo sveučilište funkcionirati i biti financirano na način koji su više puta iznijeli i u tom segmentu se ništa nije promijenilo, a novu ustanovu pohađat će oko 3.500 studenata u dva sveučilišna centra.

Ugovor o pripajanju Veleučilišta Medijskom sveučilištu predan 27. prosinca

Ipak, pitanje koje se postavlja je hoće li doista novo sveučilište imati dva ravnopravna sveučilišna centra? Prema Ugovoru može se jedino zaključiti da će se Veleučilište u Varaždinu pripojiti Medijskom sveučilištu kojem će sjedište biti u Koprivnici i time varaždinska visokoobrazovna institucija više neće postojati. Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš tvrdi da je Varaždin time na dobitku.
– S obzirom na to da je mogućnost da sami postanemo vlasnici Medijskog sveučilišta otpala još u vrijeme bivšeg gradonačelnika, jedini način da osnujemo sveučilište bio je da uđemo u tu priču zajedno s Koprivnicom i osnujemo regionalno sveučilište. Jednako tako, osnivanjem Medijskog sveučilišta najviše dobiva upravo Grad Varaždin i Veleučilište koji pripajanjem sveučilištu dobiva mogućnost diplomskih i postdiplomskih studija koje kao Veleučilište nikada ne bi moglo imati. Gdje će biti sjedište tog sveučilišta je apsolutno nebitno. Sveučilišta se ne osnivaju za potrebe gradova, već regije, pa i šire i umjesto da smo ponosni što konačno imamo sveučilište, zamaramo se trivijalnostima poput toga gdje će biti tabla. U krajnjoj liniji, dekan Medijskog sveučilišta je dekan Veleučilišta u Varaždinu – komentirao je varaždinski gradonačelnik.
No što će biti s financiranjem Medijskog sveučilišta od strane Grada Varaždina nakon pripajanja?
– Grad Varaždin će za financiranje izdvajati isti iznos novaca koliko je izdvajao i do sada. Tijekom prošle godine iz proračuna je izdvojeno nula kuna za rad Veleučilišta u Varaždinu. Ove godine u proračunu su osigurana sredstva u iznosu od 20.000 kn za potpore visokom školstvu, gdje se nalazi i Veleučilište – poručili su iz Grada Varaždina.

Navodi netočni, sve napravljeno prema zakonu

Vijest da je ravnatelju USKOK-a poslana kaznena prijava protiv varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša, dekana Veleučilišta u Varaždinu, odnosno rektora Medijskog sveučilišta Marina Milkovića, te koprivničke gradonačelnice, ministra znanosti, obrazovanja i sporta te direktorice Agencije za znanost i visoko obrazovanje zbog osnivanja Medijskog sveučilišta i integracije s Veleučilištem u Varaždinu objavljena u Večernjem listu brzo se proširila Varaždinom.
Dok je varaždinski gradonačelnik o navodnoj prijavi doznao iz medija i poručio da je sve napravljeno prema zakonu, iz Veleučilišta u Varaždinu poručili su da su svi navodi koji se spominju u tekstu potpuno neistiniti navodeći kako će podnijeti prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog lažnog prijavljivanja kaznenog djela.
– Smatramo da je jedini cilj bio stvaranje negativne percepcije i rušenje ugleda novog sveučilišta – poručuju iz Veleučilišta u Varaždinu.

Izvor:
Foto:

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje