Povežite se s nama

U fokusu

Čehok smanjuje prevelike troškove: Manje novca vijećnicima, ukidanje petnaestak “nepotrebnih ustanova”

Objavljeno:

- dana

Prijedlog proračuna

Grad Varaždin će uskoro dobiti proračun za 2017. godinu.

Nakon što su pala dva proračuna bivšeg gradonačelnika Gorana Habuša – što ga je na kraju koštalo vlasti i prije redovnih izbora – gradonačelnik Ivan Čehok osigurao je dovoljno ruku da podrže njegov prijedlog proračuna.

Novi proračun Grada će biti 227 milijuna kuna, izjednačeni su prihodi i rashodi.

Gradonačelnik Čehok će kao osnovnu značajku svog proračuna, istaknuti „realno balansiranje“. I to je ujedno, kaže, jedina razlika između njegovog i Habuševog proračuna.

– Proračun je predodređen trenutnim obavezama Grada i onima do kraja godine. Nemamo preveliki manevarski prostor. Nismo napuhavali prihode kako bismo onda mogli raditi kojekakve rashode kao Habuš. Išli smo s onim što Grad može privrediti – rekao je gradonačelnik i naglasio da se njegov vlast „neće ponašati kao age i begovi, nego štedljivo“.

Na što će se trošiti?

-Tu je ono što je već manje, više odobreno: obnova tri vrtića, dogradnja V. osnovne škole, izgradnja dva rotora. Velika investicija u ovoj godini je dogradnja Tehnološkog parka I sa 17 milijuna kuna bespovratno dobivenog novca – nabrojio je Ivan Čehok.  

Od većih stavki proračunom je predviđeno 53 milijuna kuna za razvoj gospodarstva, 52 milijuna za plaće zaposlenih u Gradu. Za  socijalnu skrb će se potrošiti 5,4 milijuna, za obrazovanje 6,5, deset milijuna kuna za komunalnu infrastrukturu, a za obnovu Dječjih vrtića Varaždin 7,2 milijuna kuna. Sljedeće godine se predviđa gradnja novog vrtića u Kućanu Donjem.

Dok je u  ovogodišnjem proračunu potrošnja skromna, u sljedeće bi se dvije godine, prema projekciji, trošilo puno više. Primjerice, za razvoj gospodarstva se u 2018. godini planira izdvojiti  122 milijuna kuna.

Više novaca se ubuduće namjerava ulagati u turizam. 

Odakle novac?

Trošiti će se samo onoliko koliko je i zarađeno – 227. milijuna kuna, od čega je najveći planirani prihod onaj od poslovanja, 218 milijuna. U projekciji će taj prihod dogodine biti 33 milijuna kuna veći.

Na prihodovnoj strani jedna stavka posebno upada u oči: ove je godine planirano 6,3 milijuna kuna prihoda od prodaje imovine dok se sljedeće godine prognozira čak  59 milijuna. 

Proračun je od jučer, 14. veljače, na javnoj raspravi i to će potrajati pet dana. Prva radna sjednica na kojoj će se izglasavati očekuje se odmah nakon konstituirajuće, koja je na rasporedu u ponedjeljak, 19. lipnja.

Iskustvo

Gradonačelnik je najavio smanjivanje vijećničkih naknada i naknada za članstvo u odborima, spajanje nekih ustanova i ukidanje nepotrebnih. – Petnaestak ustanova smatramo nepotrebnima – rekao je, ali još nije bio spreman konkretno reći koje su to.

Fiskalni kapacitet Grada Varaždina je 220 milijuna kuna, pokazalo se ranijih godina. Toga se očigledno držao i gradonačelnik kad je radio ovogodišnji proračun.

Ivan Čehok ima puno iskustva u slaganju proračuna . U 11 godina svojih mandata to je dobro funkcioniralo. Zagovornici tvrde da je tome razlog znanje i smisao za balans, a oponenti uspješne Čehokove godine pripisuju zlatnim vremenima.

Zato je sad pravo vrijeme za ispit: kriza je prošla, ali daleko smo od blagostanja.  

Izvor:
Foto:

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje