Povežite se s nama

U fokusu

Čehok smanjuje prevelike troškove: Manje novca vijećnicima, ukidanje petnaestak “nepotrebnih ustanova”

Objavljeno:

- dana

Prijedlog proračuna

Grad Varaždin će uskoro dobiti proračun za 2017. godinu.

Nakon što su pala dva proračuna bivšeg gradonačelnika Gorana Habuša – što ga je na kraju koštalo vlasti i prije redovnih izbora – gradonačelnik Ivan Čehok osigurao je dovoljno ruku da podrže njegov prijedlog proračuna.

Novi proračun Grada će biti 227 milijuna kuna, izjednačeni su prihodi i rashodi.

Gradonačelnik Čehok će kao osnovnu značajku svog proračuna, istaknuti „realno balansiranje“. I to je ujedno, kaže, jedina razlika između njegovog i Habuševog proračuna.

– Proračun je predodređen trenutnim obavezama Grada i onima do kraja godine. Nemamo preveliki manevarski prostor. Nismo napuhavali prihode kako bismo onda mogli raditi kojekakve rashode kao Habuš. Išli smo s onim što Grad može privrediti – rekao je gradonačelnik i naglasio da se njegov vlast „neće ponašati kao age i begovi, nego štedljivo“.

Na što će se trošiti?

-Tu je ono što je već manje, više odobreno: obnova tri vrtića, dogradnja V. osnovne škole, izgradnja dva rotora. Velika investicija u ovoj godini je dogradnja Tehnološkog parka I sa 17 milijuna kuna bespovratno dobivenog novca – nabrojio je Ivan Čehok.  

Od većih stavki proračunom je predviđeno 53 milijuna kuna za razvoj gospodarstva, 52 milijuna za plaće zaposlenih u Gradu. Za  socijalnu skrb će se potrošiti 5,4 milijuna, za obrazovanje 6,5, deset milijuna kuna za komunalnu infrastrukturu, a za obnovu Dječjih vrtića Varaždin 7,2 milijuna kuna. Sljedeće godine se predviđa gradnja novog vrtića u Kućanu Donjem.

Dok je u  ovogodišnjem proračunu potrošnja skromna, u sljedeće bi se dvije godine, prema projekciji, trošilo puno više. Primjerice, za razvoj gospodarstva se u 2018. godini planira izdvojiti  122 milijuna kuna.

Više novaca se ubuduće namjerava ulagati u turizam. 

Odakle novac?

Trošiti će se samo onoliko koliko je i zarađeno – 227. milijuna kuna, od čega je najveći planirani prihod onaj od poslovanja, 218 milijuna. U projekciji će taj prihod dogodine biti 33 milijuna kuna veći.

Na prihodovnoj strani jedna stavka posebno upada u oči: ove je godine planirano 6,3 milijuna kuna prihoda od prodaje imovine dok se sljedeće godine prognozira čak  59 milijuna. 

Proračun je od jučer, 14. veljače, na javnoj raspravi i to će potrajati pet dana. Prva radna sjednica na kojoj će se izglasavati očekuje se odmah nakon konstituirajuće, koja je na rasporedu u ponedjeljak, 19. lipnja.

Iskustvo

Gradonačelnik je najavio smanjivanje vijećničkih naknada i naknada za članstvo u odborima, spajanje nekih ustanova i ukidanje nepotrebnih. – Petnaestak ustanova smatramo nepotrebnima – rekao je, ali još nije bio spreman konkretno reći koje su to.

Fiskalni kapacitet Grada Varaždina je 220 milijuna kuna, pokazalo se ranijih godina. Toga se očigledno držao i gradonačelnik kad je radio ovogodišnji proračun.

Ivan Čehok ima puno iskustva u slaganju proračuna . U 11 godina svojih mandata to je dobro funkcioniralo. Zagovornici tvrde da je tome razlog znanje i smisao za balans, a oponenti uspješne Čehokove godine pripisuju zlatnim vremenima.

Zato je sad pravo vrijeme za ispit: kriza je prošla, ali daleko smo od blagostanja.  

Izvor:
Foto:

U fokusu

HDZ i DP postigli dogovor o Vladi  predvođenoj i u 3. mandatu premijerom Andrejom Plenkovićem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Marko Milić, član pregovaračkog tima HDZ-a potvrdio je da je na današnjem sastanku postignuto suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade.

Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana, a potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

U grahu pronađena polovica mrtvog štakora, Konzum je proizvod povukao iz prodaje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U konzervi smeđeg graha pronađena je polovica – štakora! Tvrdi to kupac koji se požalio udruzi za zaštitu potrošača.

Proizvođač konzerviranog smeđeg graha je talijanska tvrtka, a bio je na polici velikog trgovačkog lanca u Hrvatskoj. O svemu je javnost u utorak izvijestila potrošačka udruga “Halo, inspektore” koja je objavila i fotografije.

– Potrošač je taj nemili slučaj uredno reklamirao Konzumu koji mu (još kao ni nama) nije odgovorio. Potrošač ne traži nikakvo obeštećenje, ali sasvim sigurno neće više kupovati grah te tvrtke i tog branda.

Potrošač dva dana ne može pojesti ništa od bilo kakve hrane od sjećanja na smrad i doživljenog šoka nakon što je otvorena sporna konzerva – kažu iz “Halo, inspektore”.

Reagirali su iz Konzuma te su proizvod povukli s polica.

– Žao nam je zbog situacije koja se dogodila našem kupcu. Nastavno na zaprimljenu reklamaciju kupca, u koordinaciji s proizvođačem i svim nadležnim institucijama, poduzeli smo sve potrebne radnje sukladno internoj proceduri.

Obavijestili smo proizvođača i zatražili očitovanje. Iako u ovom trenutku ne raspolažemo svim potrebnim informacijama, u kontaktu smo s proizvođačem te smo iz predostrožnosti i s ciljem zaštite naših kupaca, na vlastitu inicijativu, navedenu seriju proizvoda povukli iz prodaje.

Dodatno, proveden je inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da je Konzum proveo sve potrebne aktivnosti i provjere. Još jednom želimo izraziti naše žaljenje te ćemo svakako napraviti sve što možemo kako bi detaljno provjerili sve okolnosti i osigurali da se ovakve situacije ne ponavljaju.

Za sve ostale informacije u potpunosti smo na raspolaganju kupcima putem našeg besplatnog potrošačkog telefona 0800 400 000 ili maila [email protected] – odgovorile su Korporativne komunikacije Konzuma za Danicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje