Povežite se s nama

U fokusu

Čehok smanjuje prevelike troškove: Manje novca vijećnicima, ukidanje petnaestak “nepotrebnih ustanova”

Objavljeno:

- dana

Prijedlog proračuna

Grad Varaždin će uskoro dobiti proračun za 2017. godinu.

Nakon što su pala dva proračuna bivšeg gradonačelnika Gorana Habuša – što ga je na kraju koštalo vlasti i prije redovnih izbora – gradonačelnik Ivan Čehok osigurao je dovoljno ruku da podrže njegov prijedlog proračuna.

Novi proračun Grada će biti 227 milijuna kuna, izjednačeni su prihodi i rashodi.

Gradonačelnik Čehok će kao osnovnu značajku svog proračuna, istaknuti „realno balansiranje“. I to je ujedno, kaže, jedina razlika između njegovog i Habuševog proračuna.

– Proračun je predodređen trenutnim obavezama Grada i onima do kraja godine. Nemamo preveliki manevarski prostor. Nismo napuhavali prihode kako bismo onda mogli raditi kojekakve rashode kao Habuš. Išli smo s onim što Grad može privrediti – rekao je gradonačelnik i naglasio da se njegov vlast „neće ponašati kao age i begovi, nego štedljivo“.

Na što će se trošiti?

-Tu je ono što je već manje, više odobreno: obnova tri vrtića, dogradnja V. osnovne škole, izgradnja dva rotora. Velika investicija u ovoj godini je dogradnja Tehnološkog parka I sa 17 milijuna kuna bespovratno dobivenog novca – nabrojio je Ivan Čehok.  

Od većih stavki proračunom je predviđeno 53 milijuna kuna za razvoj gospodarstva, 52 milijuna za plaće zaposlenih u Gradu. Za  socijalnu skrb će se potrošiti 5,4 milijuna, za obrazovanje 6,5, deset milijuna kuna za komunalnu infrastrukturu, a za obnovu Dječjih vrtića Varaždin 7,2 milijuna kuna. Sljedeće godine se predviđa gradnja novog vrtića u Kućanu Donjem.

Dok je u  ovogodišnjem proračunu potrošnja skromna, u sljedeće bi se dvije godine, prema projekciji, trošilo puno više. Primjerice, za razvoj gospodarstva se u 2018. godini planira izdvojiti  122 milijuna kuna.

Više novaca se ubuduće namjerava ulagati u turizam. 

Odakle novac?

Trošiti će se samo onoliko koliko je i zarađeno – 227. milijuna kuna, od čega je najveći planirani prihod onaj od poslovanja, 218 milijuna. U projekciji će taj prihod dogodine biti 33 milijuna kuna veći.

Na prihodovnoj strani jedna stavka posebno upada u oči: ove je godine planirano 6,3 milijuna kuna prihoda od prodaje imovine dok se sljedeće godine prognozira čak  59 milijuna. 

Proračun je od jučer, 14. veljače, na javnoj raspravi i to će potrajati pet dana. Prva radna sjednica na kojoj će se izglasavati očekuje se odmah nakon konstituirajuće, koja je na rasporedu u ponedjeljak, 19. lipnja.

Iskustvo

Gradonačelnik je najavio smanjivanje vijećničkih naknada i naknada za članstvo u odborima, spajanje nekih ustanova i ukidanje nepotrebnih. – Petnaestak ustanova smatramo nepotrebnima – rekao je, ali još nije bio spreman konkretno reći koje su to.

Fiskalni kapacitet Grada Varaždina je 220 milijuna kuna, pokazalo se ranijih godina. Toga se očigledno držao i gradonačelnik kad je radio ovogodišnji proračun.

Ivan Čehok ima puno iskustva u slaganju proračuna . U 11 godina svojih mandata to je dobro funkcioniralo. Zagovornici tvrde da je tome razlog znanje i smisao za balans, a oponenti uspješne Čehokove godine pripisuju zlatnim vremenima.

Zato je sad pravo vrijeme za ispit: kriza je prošla, ali daleko smo od blagostanja.  

Izvor:
Foto:

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje