Povežite se s nama

U fokusu

Ivan Čehok: U saborskoj mirovini sam od 47. godine. Je li to etično? Nije. To je bila “situacijska reakcija”

Objavljeno:

- dana

Ivan Čehok u “Nedjeljiom u 2”

“Mislim da ćemo Radimir Čačić i ja silom prilika surađivati.”

O Čačiću

To je odgovor Ivana Čehoka na pitanje Aleksandra Stankovića o budućim odnosima s Radimirom Čačićem , na relaciji gradonačelnik – župan.

Gostujući u emisiji “Nedjeljom u 2” Čehok je, između ostaloga, odgovarao i na pitanja o razlozima sukoba s Čačićem, uz kojeg se povezivao njegov pad 2011. godine.

Čehok je rekao kako je s Čačićem u Koaliciji 2005. godine završio naivno. Čačić je uskoro razvio premijerske ambicije

– Sve je puklo nakon vožnje iz Cavtata gdje smo primili nagradu za Varaždin kao najuređeniji grad. Vozili smo se prema Dubrovniku, a uz cestu je bio jumbo plakat Radimira Čačića. Pisalo je: Učinio sam u Varaždinu, učinit ću i u Hrvatskoj. Sve zasluge za uspjeh Varaždina je pripisao sebi i kitio se tuđim perjem. Pa ja sam bio gradonačelnik. To je bio kraj – prisjeća se danas Ivan Čehok.

On županije općenito smatra nepotrebnima jer je, kako veli, Hrvatska premala za tri nivoa vlasti. Na županije se troši čak šest milijardi kuna godišnje.

O Vindiji i Drku

Bilo je riječi i o Vindiji. Nedavno je kod Stankovića u gostima biobivši zaposlenik Vindije, Rajko Dondur, i govorio o poreznom kriminalu u poduzeću. Ivan Čehok je dao do znanja da ne vjeruje Donduru i da smatra da je sve to učinio u nečijem interesu. Na pitanje voditelja zašto bi onda optužio i sebe – jer je Dondur priznao svoje sudjelovanje u prevarama – Čehok je rekao:

– Ima ljudi koji toliko mrze nekoga da su u stanju i sebe okriviti da bi toj osobi što više napakostili .

Gradonačelnik je temu o Vindiji zaključio obećanjem podrške gradske vlasti Vindiji:

– To je velika tvrtka, zapošljava, gradi novi pogon u kojemu će dodatno zaposliti ljude.

O mizernim plaćama

Nakon što se gradonačelnik Čehok pohvalio da Varaždin ima dvije najveće Poslovne zone u Hrvatskoj, a uskoro se očekuje i treća – ona u Brezju, voditelj ga je podsjetio da radnici u tim zonama imaju 350 eura plaću.

– U tom trenutku nije bilo izbora. Dolazile su tekstilne tvrtke u kojima su se zapošljavali šivači iz propalog Varteksa. Sad trebamo ići dalje. Počinje dogradnja Tehnološkog parka 1 što će dovesti inženjere. Jaki smo i po informatičarima – rekao je.

Stanković je spomenuo ono o čemu se baš i ne priča: iz Varaždina se mladi masovno iseljavaju.

Čehok je to potvrdio, zaključio da su trendovi loši i da se to mora spriječiti. Jednim od razloga smatra i blizinu granice.

Govoreći o tri optužnice i eventualnoj presudi Čehok je rekao da nije kriv. Stankovića je zanimalo barem hipotetski što bi se u tom slučaju dogodilo:

– Ako bih bio osuđen na više od pet godina, automatski se raspisuju izbori, a za dvije bi me dogradonačelnik mogao zamijeniti – rekao je.

O tužbama

O tužbama još veli da je „Ustavni sud ZKP po kojem sam optužen proglasio neustavnim“.

Što se tiče milijunske štete za Grad, za što ga terete optužnice, Čehok je rekao da je on vjerovao procjeniteljima.

– Ima li Grad založno pravo na Vašu osobnu imovinu?

– Nema. Ali i da ima ja ju ne bih sad kao gradonačelnik skidao.

O mirovini u 47. godini

Aleksandra Stankovića je zanimalo od čega je gradonačelnik živio zadnjih šest godina.

– U saborskoj mirovini sam.

– S koliko godina ste otišli u mirovinu?

– 47.

– Predavali ste etiku na Fakultetu. Je li etično otići u mirovinu s 47 godina?

– Nije. I osobno sam se zalagao protiv raznoraznih prava i beneficija. Ali to mi je dobro došlo da se pripremam za procese – ispričao je gradonačelnik.

Na pitanje zašto se nije vratio predavanjima, rekao je da nije želio akademsku zajednicu kontaminirati svojim procesima.

Kad je Stanković Varaždin stavio u kontekst Zagorja, Čehok je rekao da je to Varaždinština. – Točka između Zagorja, Međimurja i Podravine.

Izvor:
Foto: screnshoot

U fokusu

FOTO U Varaždinskim Toplicama otvoren Hotel Bernarda, stigao i premijer Andrej Plenković

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Varaždinskim Toplica u subotu, 25. svibnja svečano je otvoreno Hotel Bernarda, hotela s četiri zvjezdice.

Riječ je o investiciji tvrtke Bernarda Nova, vlasnice Bernarde Cecelje vrijednoj više od osam milijuna eura.

Hotel ima 27 soba, unutarnji i vanjski bazen, finsku, tursku i infracrvenu saunu, slanu sobu te balneo kupke. Dodatni sadržaji su restoran, pizzerija i još dodatnih 20 smještajnih jedinica. Fizikalna terapija ima značajno mjesto u Wellness centru, a u ponudi je i pilates studio, što jedinstveno je u Hrvatskoj.

Poduzetnica Bernarda Cecelja željela je vratiti nešto svojem rodnom kraju.

– Ne mogu opisati koliko sam sretna i ponosna. Stigli smo do kraja od ideje i realizacije objekta koji se prostire na površini od 10.000 četvornih metara. Susretali smo s raznim poteškoćama i mnogi su se već pitati kada će hotel biti otvoren. Samo sam ja znala koliko se tu nanizalo problema od 2015. godine pa do danas. Otvorenje Hotela veliki je zamašnjak razvoju turizma ne samo Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije, nego i cijelog kontinentalnog turizma – poručila je Cecelja.

Na otvorenje Hotela Bernarda stigao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

– U okviru NPOO-a nastojali smo jedan veliki dio sredstava, uz puno angažmana i tumačenja prema Europskoj komisiji alocirati upravo za turizam i najveći dio investicija je išao prema kontinentalnom turizmu. To je bio potez države, da kapitaliziramo turizam upravo u onim područjima gdje smatramo da je određena pomoć bila potrebna. Vaša investicija gospođo Cecelja, koja je u potpunosti privatna pokazuje tu snagu, energiju i moć stvaranja ovako prekrasnog hotela, u sjajnoj destinaciji na temelju vlastitih sredstava poslovnog plana investicija i sve na temelju proizvodnje kreveta i krevetnih sustava i nadaleko poznatih madraca – zaključio je premijer Plenković.

Nastavite čitati

U fokusu

Premijer Plenković stiže u Varaždinske Toplice i Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Premijer Plenković u subotu, 25. svibnja stiže u Varaždinske Toplice i Varaždin društvu ministra turizma i sporta Tončija Glavine.

Najprije će u 9.30 biti prisutan na otvorenju Hotela Bernarda u Varaždinskim Toplicama. Tamo će ga dočekati vlasnica hotela Bernarda Cecelja, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Nakon toga će se premijer i njegova pratnja uputiti do Varaždina, gdje će u 10.30 prisustvovati svečanom otvorenju 6. međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe–Adria i 13. izložbe bučinih ulja Hrvatske.

Za titulu šampiona te zlatne, srebrne i brončane medalje ove se godine natječe 166 bučinih ulja iz pet zemalja, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Češke. Njih 35 deklarirana su kao hladno prešana bučina ulja, dok je 131 uzorak deklariran kao djevičanska bučina ulja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje