Povežite se s nama

Život i društvo

Ivančanka Vinka Dubovečak sišla 1.300 metara ispod Velebita, u bezdanu izdržala pet dana

Objavljeno:

- dana

NEUSTRAŠIVA SPELEOLOGINJA

Članica Speleološke udruge „Kraševski zviri“ iz Ivanca, Vinka Dubovečak sudjelovala je od 22. lipnja do 6. srpnja na uzbudljivoj međunarodnoj speleološkoj ekspediciji „Slovačka jama 2017“.

Slovačka jama je trenutačno druga najdublja jama u Hrvatskoj (-1324 m) čiji se ulaz nalazi na području strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi, odnosno Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Speleološku ekspediciju organizirao je Speleološki odsjek PDS „Velebit“ iz Zagreba u suradnji s Komisijom za speleologiju HPS-a i JU NP Sjeverni Velebit. Na njoj je sudjelovalo 38 sudionika iz Hrvatske (22), Bugarske (12), Slovenije (2) i Makedonije (2). Glavni cilj ekspedicije bio je istraživanje spleta freatičkih i fosilnih kanala na dnu jame.

– Jama je tijekom ekspedicije opremljena užima do samog dna jame. Osim toga, postavila se i telefonska žica koja se razvukla od speleološkog kampa na površini (1310 m n.v.) do ulaza u jamu (1520 m n.v.), pa sve do 1225 m dubine u jami. Osim toga, bili su postavljena dva bivka (zaklon) koja speleolozima služe za odmor. Jedan na 350 metara dubine i drugi na 1225 m dubine. Na tim lokacijama bili su postavljeni i telefoni, kako bi ekipa na površini i u podzemlju međusobno komunicirala – ističe Dubovečak.

Najviše se istraživalo u dijelovima jame koji su nosili naziv „Limbo kanal“ (-1240 m), „Kišna vrata“ (-1286 m) te u potopljenom kanalu na samom dnu jame koji se speleoronjenjem produbio na -1324 m. Time je Slovačka jama postala 25. najdublja jama na Svijetu.

Inače, Vinka je provela pet dana na dnu jame s iskusnim bugarskim speleolozima iz kluba Caving Club and Speleo School Sofia što ju čini prvom speleologinjom na našem području koja je sudjelovala u speleološkom istraživanju na dubini preko 1000 m.

Tim događajem speleolozi SU “Kraševski zviri” Ivanec su sudjelovali na kompleksnim međunarodnim speleološkim ekspedicijama svih triju najdubljih jama u Hrvatskoj, a to su: jamski sustav Lukina jama- Trojama (-1431 m) godine 2010. i 2011., Slovačka jama (-1324 m) godine 2015., 2016. i 2017. i jamski sustav Velebita – Dva javora (-1026 m) godine 2012.

Sva tri spomenuta objekta nalaze se na području NP Sjeverni Velebit, odnosno strogom rezervatu prirode Hajdučki i Rožanski kukovi.

 

Izvor:
Foto: VD

Život i društvo

Hrvatsko-američki redatelj N. Knez nastavlja snimati dokumentarce o braniteljima sa sjevera Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko – američki redatelj Nikola Knez svako malo javlja se s nekim novim dokumentarnim filmom, pretežno o stvaranju hrvatske države, odnosno hrvatskim braniteljima.

Riječ je o vrhunskom redatelju, koji je dosad na raznim međunarodnim filmskim festivalima osvojio oko 70 nagrada i priznanja, a ono što je ipak najvažnije je činjenica da svojim dokumentarnim filmovima prenosi istinu i ljepote Hrvatske.

Podsjećamo, u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, a lani je snimio i dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, varaždinskom novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Ovih dana završio je još jedan svoj film. Ovog puta o hrvatskim braniteljima iz Legrada! Naime, u ovom je mjestu jedno vrijeme proveo i svoje djetinjstvo, a potom je otišao u Texas, gdje i danas živi i radi, i gdje je osnovao Hrvatski filmski institut.

Dokumentarni film „Hrvatski branitelji iz Legrada“, u trajanju od 40 minuta, može se pogledati na Youtubeu.

– Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) sklopila je Sporazum s Općinom Legrad o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Legradu, pa će sa svečanim otvorenjem spomenika biti prikazan i Knezov film – naveo je u priopćenju Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Simply the best” nagrada za Dane vrganja u Paki i Udrugu žena Vidovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Simply the best je godišnja nagrada koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin Way to Croatia.

Ove nahrade ove su godine stigle i u Varaždinsku županiju.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki osvojili su godišnju turističku nagradu za kvalitetu i kreativnost manifestacije jer svojim raznolikim sadržajima i specifičnom gastro-ponudom obogaćuju atraktivnost turističke ponude destinacije.

Nagradu su dobili u kategoriji “Manifestacije”, podkategorija hrane i pića.

Turističkoj zajednici Grada Novoga Marofa je nagradu u kategoriji manifestacija u Biogradu dodijelila Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagrađena je i Udruga žena Vidovec iz Vidovca u kategoriji udruga. Nagrada je dodijeljena za čuvanje baštine te za gastro i druge ativnosti kojima se promovira lokalna zajednica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje