Povežite se s nama

Život i društvo

Ivančanka Vinka Dubovečak sišla 1.300 metara ispod Velebita, u bezdanu izdržala pet dana

Objavljeno:

- dana

NEUSTRAŠIVA SPELEOLOGINJA

Članica Speleološke udruge „Kraševski zviri“ iz Ivanca, Vinka Dubovečak sudjelovala je od 22. lipnja do 6. srpnja na uzbudljivoj međunarodnoj speleološkoj ekspediciji „Slovačka jama 2017“.

Slovačka jama je trenutačno druga najdublja jama u Hrvatskoj (-1324 m) čiji se ulaz nalazi na području strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi, odnosno Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Speleološku ekspediciju organizirao je Speleološki odsjek PDS „Velebit“ iz Zagreba u suradnji s Komisijom za speleologiju HPS-a i JU NP Sjeverni Velebit. Na njoj je sudjelovalo 38 sudionika iz Hrvatske (22), Bugarske (12), Slovenije (2) i Makedonije (2). Glavni cilj ekspedicije bio je istraživanje spleta freatičkih i fosilnih kanala na dnu jame.

– Jama je tijekom ekspedicije opremljena užima do samog dna jame. Osim toga, postavila se i telefonska žica koja se razvukla od speleološkog kampa na površini (1310 m n.v.) do ulaza u jamu (1520 m n.v.), pa sve do 1225 m dubine u jami. Osim toga, bili su postavljena dva bivka (zaklon) koja speleolozima služe za odmor. Jedan na 350 metara dubine i drugi na 1225 m dubine. Na tim lokacijama bili su postavljeni i telefoni, kako bi ekipa na površini i u podzemlju međusobno komunicirala – ističe Dubovečak.

Najviše se istraživalo u dijelovima jame koji su nosili naziv „Limbo kanal“ (-1240 m), „Kišna vrata“ (-1286 m) te u potopljenom kanalu na samom dnu jame koji se speleoronjenjem produbio na -1324 m. Time je Slovačka jama postala 25. najdublja jama na Svijetu.

Inače, Vinka je provela pet dana na dnu jame s iskusnim bugarskim speleolozima iz kluba Caving Club and Speleo School Sofia što ju čini prvom speleologinjom na našem području koja je sudjelovala u speleološkom istraživanju na dubini preko 1000 m.

Tim događajem speleolozi SU “Kraševski zviri” Ivanec su sudjelovali na kompleksnim međunarodnim speleološkim ekspedicijama svih triju najdubljih jama u Hrvatskoj, a to su: jamski sustav Lukina jama- Trojama (-1431 m) godine 2010. i 2011., Slovačka jama (-1324 m) godine 2015., 2016. i 2017. i jamski sustav Velebita – Dva javora (-1026 m) godine 2012.

Sva tri spomenuta objekta nalaze se na području NP Sjeverni Velebit, odnosno strogom rezervatu prirode Hajdučki i Rožanski kukovi.

 

Izvor:
Foto: VD

Život i društvo

Dječaci Dario Njegovec i Dino Vidaček kod Bele spasili sedam štenaca od smrzavanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer, 24. siječnja, odvijala se akcija spašavanja sedam štenaca koje je neki zlotvor bezdušno ostavio da se smrznu u napuštenom kamenolomu u Beli kod Novog Marofa, javili su iz varaždinske Udruge Spas.

Srećom, štence su pronašli dva dječaka iz okolice, Dario Njegovec i Dino Vidaček.

– Ti stasom mali, a u srcu veliki ljudi, ne samo da su nazvali udrugu “Spas”, nego su i ostali kraj njih, po debelom minusu, gotovo 2 sata, dok udruga nije aktivirala moju kćer, a ona mene. Uglavnom, štence sam odvezao u “Spas”, gdje su ih zbrinuli, a malim herojima kapa do poda, kao i njihovim roditeljima, jer ne vjerujem da su se takvi rodili, nego tu očito ima i puno dobrog odgoja. A zlotvoru mogu jedino poželjeti da i on jednog dana tako završi i ne bi me iznenadilo, jer karma is a beach! – poručuju iz Udruge Spas.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska županija sa stranim partnerima razvija sustav za rano upozoravanje na katastrofe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

civilna zaštita, koronavirus,ilustracija

Unaprijediti sustave civilne zaštite u Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji na način da se umreže i usklade sustavi za rano upozoravanje, glavna je zadaća projekta „TransCPEarlyWarning“ iz programa Interreg ADRION.

Varaždinska županija je danas, 25. siječnja, kao partner na projektu u kojem sudjeluje sedam država Jadransko-jonskog područja, bila domaćin tehničkog sastanka s parterima iz Splitsko-dalmatinske županije i Hercegovačko-neretvanskog kantona, a kojem su se virtualno priključili i ostali partneri, Talijani, Grci, Slovenci, Crnogorci i Albanci.

– Varaždinska županija jedna je od vodećih županija po uređenosti sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Ulažemo znatna sredstva u sustav civilne zaštite, a posebno sufinanciramo djelovanje Vatrogasne zajednice Varaždinske županije te preko nje i vatrogastva na području županije. Svjesni smo da je utjecaj klimatskih promjena sve više vidljiv i sve više utječe na život i razvoj našeg područja. S obzirom na to da su potencijalne opasnosti na našem području poplave, klizišta, odnosno odroni, požari i potresi, jako je važno razvijati sustave koji nas mogu upozoriti na moguću ugrozu. Zato nam je drago da je i naša županija partner na projektu „TransCPEarlyWarning“, čija je vrijednost gotovo dva milijuna eura, od kojih je za Varaždinsku županiju predviđen iznos od 180 tisuća eura – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Da bi se povećala otpornost i brzina odgovora na prirodne katastrofe i tehničko-tehnološke nesreće, u sklopu projekta razvija se testna platforma za rano upozoravanje.

– Platforma će se testirati u svih sedam zemalja partnera: Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. Dobivena iskustva koristit će se kao podloga za izradu strateškog i akcijskog plana koji nudi zajedničku viziju i rješenja za objedinjeni sustav za rano upozoravanje na Jadransko-jonskom području – naveo je Tomislav Jarmić, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo, drugostupanjski upravni postupak i civilnu zaštitu.

Osim što je tema bila status platforme, na sastanku u Županijskoj palači partnerima iz sedam zemalja je prezentirano kako funkcionira hrvatski sustav civilne zaštite na primjerima poplava i šumskih požara.

Dodajmo da projekt TransCPEarlyWarning vodi Regija Molise iz Italije, a ostatak projektnog konzorcija čine: iz Slovenije – Općina Ajdovščina i Institut Josef Stefan, iz Grčke – Institut za industrijske sustave Centra za istraživanje i inovacije ATHENA i Decentralizirana uprava Krete, iz Hrvatske – Varaždinska i Splitsko-dalmatinska županija, iz Albanije – Regionalno vijeće Drača i Šumarski fakultet, iz Bosne i Hercegovine – Uprava civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona i iz Crne Gore – Stari glavni grad Cetinje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.993.688,88 eura od čega je za Varaždinsku županiju određen iznos 196.880,69 eura. Europski fond za regionalni razvoj projekt sufinancira u iznosu od 85 %.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje