Povežite se s nama

Život i društvo

Ivanec dobiva video nadzor – na šest frekventnih lokacija bit će postavljeno 18 kamera

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Analiza stanja sigurnosti na području grada Ivanca te informacija o postavljanju sustava video nadzora javnih površina bile su glavne teme sjednice Vijeća za prevenciju kriminaliteta koje je pod predsjedanjem gradonačelnika Milorada Batinića održana 14. svibnja u Gradskoj vijećnici.

Podatke o sigurnosnom stanju u 2023. iznio je načelnik Policijske postaje Ivanec Danijel Leskovar te konstatirao da je, u odnosu na analiziranu 2022. godinu, broj počinjenih djela u većini segmenata u opadanju, tako da se može potvrditi da je Ivanec siguran grad, objavio je Grad Ivanec.

Najveći pad je u segmentu općeg kriminaliteta (imovinski delikti) i to za čak 25 %. U prometu je lani evidentirano pet prometnih nesreća, tek jedna više negoli godinu dana ranije, a i to su bile nesreće s materijalnom štetom. Lagano povećanje bilježi se po pitanju kršenja javnog reda i mira, a policija je lani riješila 87 % počinjenih djela.

– Zahvaljujem Gradu Ivancu na suradnji s policijom, na uključivanju u preventivne aktivnosti za djecu i mlade te na prihvaćanju uključivanja u projekt postavljanja sustava video nadzora javnih površina, za što je već prikupljen i izrađen veći dio potrebne dokumentacije. Vidimo da se Ivanec intenzivno gradi, da raste, u tijeku je gradnja nove infrastrukture i sve to donosi nove izazove i zadaće. U tijeku je velik projekt Aglomeracije, gradi se trgovački centar, a proteklih dana dobiveno je rješenje za gradnju rotora prema Kauflandu. Takvim smo rješenjem vrlo zadovoljni, to više što je na obilaznici predviđena i gradnja novih rotora. Time će grad Ivanec dobiti lijepu prometnicu s primirenim prometom – izjavio je D. Leskovar.

Novost

O postavljanju sustava video nadzora na javnim površinama izvijestio je zamjenik gradonačelnika Marko Friščić. Tijekom 2023., naglasio je, izvršena je procjena ugroženosti grada Ivanca i izrađen je sigurnosni elaborat.

U skladu s time, postavljanje video nadzora planirano je na prometnim površinama u Ivancu, što nema veze s klasičnim video nadzorom brzine prometovanja vozila na cestama, zatim, na javnim površinama, odnosno na lokacije kojima se okuplja veći broj ljudi, te na javnim zgradama kao što su škole, vrtići i dr.

-Video nadzor prvo će biti postavljen na lokacijama koje su ocijenjene kao najkritičnije s aspekta oštećivanja i uništavanja javne imovine. Kamere će biti postavljene na glavnim ulazima i izlazima iz grada, u gradskom centru (spomenik braniteljima, gradski park, Centar Kukuljević, skate park i dr.), a prvih šest odabranih lokacija pokrivat će 18 kamera. U planu je da se u dogledno vrijeme video nadzorom pokrije cijeli grad – izvijestio je M. Friščić.

Video nadzor bit će strogo kontroliran; snimanje na serveru u zatvorenom prostoru, pristup će biti ograničen samo za jednu do dvije osobe, a za pregled sadržaja i sama policija trebat će predočiti nalog.

Načelnik PP D. Leskovar posebno je naglasio da će video nadzor policiji uvelike olakšati rad kod prikupljanja dokaza i identifikacije počinitelja kaznenih i prekršajnih djela.

Život i društvo

Sutra će policija nadzirati pješake i bicikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu 26. lipnja 2024. godine 8 do 16 sati, sve policijske postaje provodit će operativnu akciju „Nadzor pješaka, vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava“.

Akcijom će rukovoditi Služba za javni red i sigurnost, a provodi se u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama Policijske uprave međimurske.

Akcija se provodi u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Novi Marof poziva građane da prijave štete od tuče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak donio je dana 20.6.2024. godine Odluku o proglašenju prirodne nepogode – tuča, za područja Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum, koja je prouzročila velike materijalne štete na poljoprivredi, komunalnoj infrastrukturi i prometu dana 16.6.2024. godine.

Gradsko povjerenstvo za procjenu štete od prirodnih nepogoda zaprimat će prijave šteta od oštećenika (s područja Grada Novog Marofa) sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda i Pravilniku o registru šteta od prirodnih nepogoda, nakon čega su dužni prvu i konačnu procijenjenu štetu prijaviti županijskom povjerenstvu putem Registra štete.

Šteta se prijavljuje na Obrascu PN, putem e-maila: [email protected], poštom na adresu Grad Novi Marof, Trg hrvatske državnosti 1, Novi Marof, ili osobno u nadležnom odjelu Grada Novog Marofa, 1. kat, soba br. 7, zaključno do 14. srpnja 2024. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje