Povežite se s nama

Život i društvo

Iz Grada Ivanca objasnili da se ceste od snijega čiste danonoćno te da ne znaju zašto PZC u ponedjeljak nije izašao na teren

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Nakon što su građani tijekom ponedjeljka, 23. siječnja, negodovali zbog toga što neke prometnice nisu očišćene danas se o svemu oglasio Grad Ivanec na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Objavu Grada Ivanca u nastavku prenosimo u cijelosti:

Svih 20 vozila i radnih strojeva iz vlastitog voznog parka Ivkoma d.d. te iz voznog parka sedam kooperanata od subote su danonoćno angažirani na poslovima čišćenja snijega na prometnicama u nadležnosti Grada Ivanca. Trenutačno se radi na čišćenju nogostupa i manjih, nepristupačnijih prometnica, za koje su potrebni manji strojevi, kao i makadamskih cesta u 2. prioritetu.

Kašnjenja u čišćenju i uklanjanju snijega bilo je zbog težih oštećenja dviju ralica, do kojih je došlo kod uklanjanja snijega na neodržavanim dionicama Aglomeracije, točnije, zbog podignutih, ali i neoznačenih poklopaca šahtova. Ralice su popravljene te je odmah nakon toga nastavljeno čišćenje na dionicama na kojima je bilo kašnjenja.

Zašto PZC jučer uopće nije čistio prometnice u nadležnosti ŽUC-a?

Pojedini građani na društvenim mrežama nisu štedjeli ni Ivkom d.d., ni Grad, okrivljujući ih pogotovo za neočišćene ceste koje uopće nisu u njihovoj nadležnosti, već su u nadležnosti – ŽUC-a i Varaždinske županije.

A zašto nisu, ne zna se. Zna se samo da iz nekog razloga cijeli jučerašnji dan vozila PZC-a, koja te ceste moraju čistiti, uopće nisu bile na prometnicama na području grada Ivanca pa su lokalne i županijske ceste bile neočišćene.

Na kritike o neočišćenim cestama u Prigorcu iz Ivkoma d.d. izvještavaju da je Prigorec jučer, tijekom dana, bio čišćen u četiri navrata, a u večernjim satima zimska služba je očistila i parkiralište Rapikovec.

Apel građanima

-Apeliramo na građane za razumijevanje, jer zimska služba podrazumijeva danonoćni rad u teškim uvjetima na terenu i u noćnim satima. Naši djelatnici u pogonu su od subote od 16 sati, kada je počeo padati snijeg, pa sve do danas, s time da si je svaki od njih u tom vremenu priuštio tek nekoliko sati sna. Doista dajemo sve od sebe da posao obavimo najbolje moguće u zadanim uvjetima – poručuju iz Ivkoma d.d. te apeliraju i na odgovornost samih građana.

-Molimo građane da očiste prilaze svojim kućama i dvorištima te da u njima parkiraju automobile, a ne da ih ostavljaju na prometnicama, jer u tom slučaju ralica ne može proći. Proteklih dana imali smo puno ovakvih situacija, gdje su građani parkirali vozila pokraj cesta i time zapriječili prolaz ralici, a nakon toga kritizirali da cesta nije očišćena – kažu u Ivkomu d.d. te ponovno naglašavaju:

-Ako se na nekim dionicama i kasnilo, to se dogodilo isključivo zbog oštećenja na ralicama i te su dionice očišćene odmah nakon popravka vozila – poručuju iz zimske službe.

Ne odbacujte snijeg na javne površine!

Nadalje, građanima se upućuje apel da snijeg koji čiste u svojim dvorištima ne odbacuju na javne površine. Naime, u Grad su počele stizati prijave da pojedini građani snijeg odlažu na nogostupe te time sprečavaju prohodnost i dodatno otežavaju prolazak stroja i čišćenje.

Daju fizički i radni maksimum

I dok djelatnici zimske službe daju svoj fizički i radni maksimum kako bi u otežanim uvjetima omogućili prohodnost prometnica, poslovodstvo Ivkoma d.d. ocjenjuje nekorektnima tendenciozne prozivke pojedinih sugrađana koji na društvenim mrežama s lažnih profila u javni prostor plasiraju neistine ili poluistine.

I, na kraju. Unatoč velikim teškoćama koje je prouzročio mokar i teški snijeg, cjelokupno čišćenje i posipavanje prometnica na području Grada Ivanca i dalje se nastavlja planiranim tijekom, u skladu s Planom zimske službe i prema definiranim stupnjevima prioriteta.

Život i društvo

FOTO Na Bio sajmu u Jurketincu velika ponuda domaćih sjemenja i prirodnih proizvoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jurketinec je i ove godine bio domaćin 2. Bio sajma kojemu je bio cilj organizirana razmjena domaćih sorti sjemenja među lokalnim stanovništvom, ali i među svim ljubiteljima prirodnog uzgoja.

Stare ili starinske sorte sjemenja manjih su prinosa, ali su otporne na bolesti i štetočine, a okusom i mirisom zaslužuju uzgajanje u manjim obiteljskim vrtovima. Ovakvi sajmovi važni su ne samo radi diseminacije takvih sorti sjemenja već i zbog prenošenja znanja, informacija i savjeta, ne bi li poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a poljoprivrednici  uspješniji.

Organizatori Bio sajma Đurđica bili su Općina Maruševec i Turistička zajednica područja Sjever Zagorja uz potporu OPG-a Štefanec.

Bio sajam Đurđica postao je jedan od brendova Maruševca i na njemu su se ponovo okupili izlagači sa sjevera Hrvatske koji su ga prepoznali kao mjesto gdje se može razmijeniti sjeme, sadnice i lukovice te predstaviti ekoproizvodi zainteresiranim građanima.

–Ovo je jedinstveni sajam u Varaždinskoj županiji s čijom smo organizacijom po prvi put započeli prošle godine i već smo dospjeli na kalendar sajmova takve vrste. Ove smo godine imali više izlagača iz Varaždinske, Međimurske i Virovitičko-podravske županije te više zainteresiranih posjetitelja koji su mogli pronaći nešto za svoj vrt, cvijetnjak ili voćnjak ali i probati proizvode domaće proizvodnje – kazao je načelnik Mario Klapša te najavio kako su iduće godine u planu izlagači iz susjednih država te internacionalizacija sajma.

Općina Maruševec zahvaljuje sudionicima sajma na dolasku, kao i predstavnicima Srednje škole Arboretum Opeka iz Vinice na individualnim savjetima posjetiteljima sajma o uzgoju sadnica te prezentaciji različitih vrsta ukrasnog drveća, grmlja i cvijeća.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu za vikend djelomično sunčano uz umjereni vjetar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U noći s petka na subotu padala je kiša i Varaždinci su se u subotu, 24. veljače probudili sa 7 Celzijusa.

Tijekom subote očekuje nas djelomično sunčano vrijeme uz dnevni maksimalac od 13 Celzijusa. Puhati će slab do umjereni južni i jugozapadni vjetar.

U nedjelju, slično vrijeme uz stupanj toplije – 14 Celzijusa. Također, nas očekuje južni i jugozapadni vjetar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje