Povežite se s nama

Život i društvo

Iz Grada Ivanca objasnili da se ceste od snijega čiste danonoćno te da ne znaju zašto PZC u ponedjeljak nije izašao na teren

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Nakon što su građani tijekom ponedjeljka, 23. siječnja, negodovali zbog toga što neke prometnice nisu očišćene danas se o svemu oglasio Grad Ivanec na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Objavu Grada Ivanca u nastavku prenosimo u cijelosti:

Svih 20 vozila i radnih strojeva iz vlastitog voznog parka Ivkoma d.d. te iz voznog parka sedam kooperanata od subote su danonoćno angažirani na poslovima čišćenja snijega na prometnicama u nadležnosti Grada Ivanca. Trenutačno se radi na čišćenju nogostupa i manjih, nepristupačnijih prometnica, za koje su potrebni manji strojevi, kao i makadamskih cesta u 2. prioritetu.

Kašnjenja u čišćenju i uklanjanju snijega bilo je zbog težih oštećenja dviju ralica, do kojih je došlo kod uklanjanja snijega na neodržavanim dionicama Aglomeracije, točnije, zbog podignutih, ali i neoznačenih poklopaca šahtova. Ralice su popravljene te je odmah nakon toga nastavljeno čišćenje na dionicama na kojima je bilo kašnjenja.

Zašto PZC jučer uopće nije čistio prometnice u nadležnosti ŽUC-a?

Pojedini građani na društvenim mrežama nisu štedjeli ni Ivkom d.d., ni Grad, okrivljujući ih pogotovo za neočišćene ceste koje uopće nisu u njihovoj nadležnosti, već su u nadležnosti – ŽUC-a i Varaždinske županije.

A zašto nisu, ne zna se. Zna se samo da iz nekog razloga cijeli jučerašnji dan vozila PZC-a, koja te ceste moraju čistiti, uopće nisu bile na prometnicama na području grada Ivanca pa su lokalne i županijske ceste bile neočišćene.

Na kritike o neočišćenim cestama u Prigorcu iz Ivkoma d.d. izvještavaju da je Prigorec jučer, tijekom dana, bio čišćen u četiri navrata, a u večernjim satima zimska služba je očistila i parkiralište Rapikovec.

Apel građanima

-Apeliramo na građane za razumijevanje, jer zimska služba podrazumijeva danonoćni rad u teškim uvjetima na terenu i u noćnim satima. Naši djelatnici u pogonu su od subote od 16 sati, kada je počeo padati snijeg, pa sve do danas, s time da si je svaki od njih u tom vremenu priuštio tek nekoliko sati sna. Doista dajemo sve od sebe da posao obavimo najbolje moguće u zadanim uvjetima – poručuju iz Ivkoma d.d. te apeliraju i na odgovornost samih građana.

-Molimo građane da očiste prilaze svojim kućama i dvorištima te da u njima parkiraju automobile, a ne da ih ostavljaju na prometnicama, jer u tom slučaju ralica ne može proći. Proteklih dana imali smo puno ovakvih situacija, gdje su građani parkirali vozila pokraj cesta i time zapriječili prolaz ralici, a nakon toga kritizirali da cesta nije očišćena – kažu u Ivkomu d.d. te ponovno naglašavaju:

-Ako se na nekim dionicama i kasnilo, to se dogodilo isključivo zbog oštećenja na ralicama i te su dionice očišćene odmah nakon popravka vozila – poručuju iz zimske službe.

Ne odbacujte snijeg na javne površine!

Nadalje, građanima se upućuje apel da snijeg koji čiste u svojim dvorištima ne odbacuju na javne površine. Naime, u Grad su počele stizati prijave da pojedini građani snijeg odlažu na nogostupe te time sprečavaju prohodnost i dodatno otežavaju prolazak stroja i čišćenje.

Daju fizički i radni maksimum

I dok djelatnici zimske službe daju svoj fizički i radni maksimum kako bi u otežanim uvjetima omogućili prohodnost prometnica, poslovodstvo Ivkoma d.d. ocjenjuje nekorektnima tendenciozne prozivke pojedinih sugrađana koji na društvenim mrežama s lažnih profila u javni prostor plasiraju neistine ili poluistine.

I, na kraju. Unatoč velikim teškoćama koje je prouzročio mokar i teški snijeg, cjelokupno čišćenje i posipavanje prometnica na području Grada Ivanca i dalje se nastavlja planiranim tijekom, u skladu s Planom zimske službe i prema definiranim stupnjevima prioriteta.

Život i društvo

Najjača ruka na sjeveru Hrvatske: Josip je prvak Europe, a u Kazahstanu želi i na krov svijeta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Privatna arhiva

U čitavom nizu uspješnih sportaša, rekordera, reprezentativac i prvaka koji dolaze iz Međimurja, skriva se jedan u pomalo neuobičajenom sportu. Naime, Josip Francki Novak iz Pribislavac višestruki je hrvatski i europski prvak u – obaranju ruku. S obzirom da se ovim sportom nigdje u blizini, barem organizirano, ne može baviti, zanimalo nas je kako je Josip uopće došao u kontakt s obaračima ruku.

– Sasvim slučajno. Negdje početkom 2018. godine sam kao 16-ogodišnjak s bratom bio na zagrebačkom Velesajmu gdje se održavala manifestacija predstavljanja različitih sportova i klubova. Uz uobičajeni interes za nogometom, rukometom, borilačkim sportovima… pažnju mi je privukla prezentacija obaranja ruku. Odmah sam se okušao i bilo mi je zanimljivo. Pozvali su me da se pridružim Klubu za obaranje ruke Spartanci i otada sam njihov član – prisjeća se Josip Francki Novak prvog kontakta s ovim sportom.

Hrvati pomrsili račune svjetskim silama

I ne samo da je postao novi član Kluba, Josip je u kratkom vremenu počeo pokazivati urođeni talent za obaranje ruku što mu je odmah donijelo i prve zapažene natjecateljske rezultate.

– Nakon svega tri mjeseca treniranja postao sam juniorski prvak Hrvatske.

Pokazalo se da je prva medalja bila samo motiv više za nastavak bavljenja obaranjem ruku. U četiri godine posvećenosti sportu Josip iza sebe ima uistinu impresivnu nisku rezultata. Državne naslove gotovo da više niti ne broju, a njima je lani dodao i titulu prvaka Europe, dok je na Svjetskom prvenstvu osvojio brončano odličje. Tu su i drugi pojedinačni rezultati, od kojih svakako izdvaja osvajanje turnira Svjetskog kupa u Mađarskoj.

U nacionalnim okvirima Josip se od prošle godine natječe u seniorskoj konkurenciji, dok na međunarodnoj sceni nastupa u Youth kategoriji koja okuplja borce od 18 do 23 godina starosti. Već sada sa svojih tek 20 godina u konkurenciji boraca do 90 kilograma, Josip je za svoje protivnike gotovo nesavladiva prepreka. Osim ogromnog talenta za ovakve je uspjehe potreban i predani rad.

– Treninzi su gotovo svakodnevni. Mnogi misle da obarači ruku vježbaju samo ruke, ali podjednako smo posvećeni treniranju i jačanju cijelog tijela. Postoji bazični dio vježbi kao i u svim drugim sportovima te drugi dio vježbi usmjeren na specifičnosti ovog sporta. Kako na turnirima i prvenstvima nastupam i s desnom i s lijevom rukom, moji su treninzi utoliko intenzivniji. Mnogi borci se fokusiraju samo na jednu ruku, a ja želim biti podjednako uspješan s obje – otkriva nam Josip.

I dok se u Hrvatskoj o ovom sportu zna malo, izvan granica on je itekako popularan posebno na europskom istoku i Aziji. Bugarska, Rumunjska, Moldavija, Gruzija te Kazahstan, Rusija i Turska predvode listu najuspješnijih nacija.

– I ništa nije slađe kada se u takvu konkurenciju u borbu za medalje umiješa netko iz Hrvatske. A ima nas nekoliko koji se možemo pohvaliti međunarodnim medaljama – govori Josip koji je jedini Međimurac koji se profesionalno bavi obaranjem ruku.

Obaranje ruku u drugim državama prati i velika medijska pozornost. Televizijski prijenosi, pune dvorane, bučno navijanje, interes sponzora… samo potvrđuju da bi ovaj sport i u Hrvatskoj mogao jače zaživjeti.

– Želja mi je u Međimurju osnovati klub s obzirom da dobivam puno upita oko mogućnosti treniranja i bavljenja obaranjem ruku. Tko se ovog trenutka želi time organizirano baviti mora potegnuti do Križevaca ili Zagreba gdje se nalaze nama najbliži klubovi.

O Josipovoj karijeri brinu trener Borna Hlevnjak i izbornik reprezentacije Aleksandar Jakovac. Odlični rezultati i pozivi u reprezentaciju ovom uspješnom mladom međimurskom sportašu omogućili da proputuje gotovo polovicu svijeta. A što ga sve očekuje u 2023. godini?

– Prepuna je izazova i velikih turnira. Uskoro putujem na jedno međunarodno natjecanje u Italiju koje će mi poslužiti kao provjera forme pred Prvenstvo Hrvatske koje je na rasporedu 1. travnja. Slijedi Europsko prvenstvo u lipnju u Moldaviji, a nakon toga i turnir Svjetskog kupa u Zagrebu pod nazivom „ZG Strong“. Vrhunac godine je Svjetsko prvenstvo u Kazahstanu početkom rujna gdje ću jurišati na još jedinu titulu prvaka koja mi nedostaje u mojoj kolekciji – otkriva nam Josip.

Toproll, hook i press tehnike

Da ovdje nije riječ samo o pukoj snazi u jednoj ruci već o temeljitoj pripremi i ozbiljnom taktiziranju, otkrivaju nam sljedeće Josipove riječi.

– Nikada se ne borim na jednaki način. Ima dosta taktiziranja, a sve je to dio pripreme za nastupe na natjecanjima. Poznajem sve svoje protivnike pa s obzirom tko se nalazi na suprotnoj strani stola, određujem način na koji ću se boriti. Generalno gledajući, u obaranju ruku postoje tri osnovne tehnike: toproll, hook i press, kao i čitav niz izvedenica kojima se borci služe da bi došli do što boljih rezultata. Za svako od tehnike potrebno je mnogo vježbe. I to ne samo na snazi već i na tehnikalijama da biste je što bolji mogli izvesti, a da pritom ne učinite pogrešku zbog kojih bi vas suci mogli penalizirati, a samim time i diskvalificirati – objašnjava Josip i dodaje da preferira toproll tehniku.

– Toproll je vrlo uspješan potez za obaranje fizički jačeg protivnika, no s manje iskustva, pri čemu stvarate veliki pritisak na protivnikove prste uslijed čega mu se ruka otvara, a vama se omogućuje dodatna silina potiska. Ako ovu tehniku izvedete dovoljno brzo i eksplozivno protivnik se neće stići snaći – zaključuje Josip kojem borilački sportovi nisu strani s obzirom da je niz godina trenirao karate u KK Međimurje i KK Globus.

Nastavite čitati

Život i društvo

U 2022. godini DVD Petrijanec izašao je na 10 intervencija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 4. veljače, Dobrovoljno vatrogasno društvo Petrijanec održalo je 112. redovnu izvještajnu sjednicu Skupštine.

Nakon uvodnog pozdrava predsjednika Darjana Lukačeka, izabrano je radno voditeljstvo te donesen dnevni red. Andrijana Kolarić, tajnica društva, podnijela je izvješće o radu, a zapovjednik Valentino Jovan izvješće zapovjedništva. Blagajnik David Bačan podnio je izvješće o financijsko-materijalnom poslovanju, a Antun Bačan izvješće verifikacijskog povjerenstva.

U 2022. godini ovaj DVD je izašao na deset intervencija od čega dva požara dimnjaka te osam požara otvorenog prostora.

Iz plana rada i financijskog plana valja istaknuti nabavku novog navalnog vozila, koja je u postupku te se realizacija očekuje krajem ove godine.

Nakon što su sva izvješća i planovi jednoglasno usvojeni od strane članova Skupštine, dodijeljena su priznanja i odlikovanja pa je tako Filip Golub primio brončanu vatrogasnu plamenicu, Stjepan Golub spomenicu vatrogasni veteran, Dražen Horbec spomenicu za 30 godina aktivnosti u vatrogasnoj organizaciji, Ivan Kostanjevac spomenicu za 40 godina aktivnosti u vatrogasnoj organizaciji a Stjepan Mihalina spomenicu za 50 godina aktivnosti.

Odlukom Skupštine, Ivan Sambolec proglašen je počasnim zapovjednikom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrijanec.

Uz vatrogasce iz susjednih općina, županija te Republike Slovenije sjednici su prisustvovali i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, općinska vijećnica Ines Krobot, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedjeljko Vukalović te predsjednica Vatrogasne zajednice općine Petrijanec Nataša Šincek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje