Povežite se s nama

U fokusu

Izaslanstva Cestice, Vinice i Gornjeg Kneginca poklonila se svojim mrtvima

Objavljeno:

- dana

Za blagdan Svih svetih

Općinska izaslanstva Cestice, Vinice i Gornjeg Kneginca na lokalnim su se grobljima za blagdan Svih svetih poklonili svojim mrtvima.

Najemotivnije je bilo na grobovima poginulih  branitelja.

Cestica

U Cestici je izaslanstvo predvođeno načelnikom Mirkom Korotajem zapalilo svijeće i položilo vijence braniteljima – Mirku Lazaru, Janku Kukecu i Damiru Bednjaniću – općinskim  vijećnicima i predstavnicima lokalne vlasti.

Vijenci su položeni i kod spomen križeva na grobištu poratnog razdoblja Drugog svjetskog rata Pancerica u Otok Virju i kod spomen križa uz rijeku Dravu u Velikom Lovrečanu.Izaslanstvo predvođeno načelnikom Mirkom Korotajem  zapalilo je svijeće i za preminule svećenike župe Sveta Barbara na groblju u Natkrižovljanu.

I vatrogasci DVD-a Lovrečan Dubrava su se prisjetili svojih mrtvih te im se poklonili kod  središnjeg križa na groblju u Lovrečanu i Zavrču.Vatrogasci su posjetili i grob osnivača njihovog društva, Franje Šoštarića, kojega su do smrti premlatile poratne vlasti , ali i ostalih svojih predsjednika tijekom povijesti DVD-a.

Vinica

U Vinici su predstavnici Općine i Udruge branitelja položili cvijeće i zapalili svijeće na grobu hrvatskog viteza Mladena Kasuna, hrvatskog vojnika Darija Gašparića, kod centralnog križa, kod spomen obilježja Mladenu Kasunu, prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te kod spomenika svim hrvatskim žrtvama i domoljubima kod crkve. Cvijeće su položili i svijeće zapalili predsjednik UDVDR-a Klub Vinica Ivan Krajcer, zamjenica načelnika Mirjana Jambriško i načelnik Općine Vinica, Marijan Kostanjevac. 

Gornji Kneginec

Izaslanstvo Općine Gornji Kneginec,  predvođeno općinskim načelnikom Goranom Kaniški , položilo je vijence i upalilo svijeće kod središnjeg križa na općinskom groblju u Knegincu Gornjem, te kod spomenika sedmorici poginulih, stradalih i nestalih hrvatskih branitelja s područja Općine Gornji Kneginec, a koji se nalazi na Trgu vlč. Zvonimira Rabuzina u Gornjem Knegincu.
U općinskom izaslanstvu bili su i predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata-klub Kneginec

Izvor:
Foto:

U fokusu

HBOR projekte u Varaždinskoj županiji podržao s oko 373 milijuna eura  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) bili su u četvrtak, 22. veljače, u prostoru Kulturnog centra Ivan Rabuzin, domaćini radionica u okviru kojih su prezentirane mogućnosti financiranja kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave tijekom 2024. godine.

Na radionici je bilo govora i o mogućnostima financiranja poslovnih subjekata, s naglaskom na financiranje uz snižene troškove kreditnog zaduženja.

Stručni tim HBOR-a predstavio je jamstva Banke iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za financiranje investicija komunalnih društava, a okupljenima je prezentirana i mogućnost subvencioniranja kamatne stope iz fonda NPOO-a. HBOR je u 30 godina poslovanja financirao više od 69.000 projekata u iznosu od gotovo 30 milijardi eura, a velik dio njih upravo na području Varaždinske županije.

– Samo unutar posljednjih deset godina HBOR je na području Varaždinske županije podržao gotovo 1000 projekata u vrijednosti od oko 373 milijuna eura. Smatram da smo dobro krenuli, ali i da trebamo nastaviti još boljim i jačim tempom – u uvodu je poručila Suzana Laušin-Katanec, direktorica Sektora kreditiranja HBOR-a, dodavši da Banka ima itekako što za ponuditi posebno u vremenima viših kamatnih stopa.

– Upravo je HBOR institucija koja će pomoći u pronalasku rješenja za povoljnije financiranje. Naime, jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave na raspolaganju su redovni kreditni programi HBOR-a za financiranje prihvatljivih i neprihvatljivih troškova EU projekata s rokovima otplate do 15 godina, ali i program Investicije javnog sektora. Zatim, NPOO financijski instrumenti, a od 2024. godine i financijski instrumenti u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. – poručila je Laušin-Katanec.

Prezentiran je i model izdavanja jamstva za kredite u okviru NPOO-a.

– Cilj NPOO mjera HBOR-a je potaknuti nove investicije privatnog i javnog sektora u zelenu i digitalnu tranziciju, ali i omogućiti podršku „običnim” projektima jačanja konkurentnosti – rekao je koordinator područnih ureda HBOR-a Tomislav Marković, dodavši da u ciljeve spada i horizontalni pristup mjerama bez ograničenja u veličinama poduzetnika i sektorima.

Proces izdavanja jamstva odvija se u nekoliko koraka, a započinje zahtjevom komunalnog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za odobrenjem investicijskog kredita HBOR-u, nekoj od banaka ili leasing društava. Sva daljnja komunikacija odvija se između financijskih kuća i HBOR-a.

– Kamatnu stopu je moguće subvencionirati do maksimalno 75 posto iznosa, ovisno o vrsti ulaganja i propisima o državnim potporama iz financijskih instrumenata Fonda subvencija iz NPOO-a – dodaje Marković.

A da su ovakve radionice itekako korisne i potrebne, potvrdio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Europska unija trenutno je u situaciji da kamate rastu jer Europska središnja banka na taj način usporava inflaciju. Imali smo krasan period vrlo niskih kamata koje su bile, kažimo to tako, komercijalne kamate u bankama od 1,5 do 2 posto. Sada se to mijenja, ali vjerujem da HBOR ima odgovore i može ponuditi ono što ne mogu komercijalne banke – mišljenja je Jenkač.

Gradonačelnik Novog Marofa pohvalio je i novu praksu HBOR-a koja se u potpunosti otvara prema krajnjim korisnicima.

– Do prije desetak godina do HBOR-a se teško dolazilo, a ako ste u tome i uspjeli, zahtjevi su se sporo rješavali i zapravo ste bili primorani rješenje tražiti putem komercijalnih banaka. U međuvremenu su se neke stvari ipak promijenile, a ovakva okupljanja i želja HBOR-a da postane pristupačan nama na najnižoj razini lokalne samouprave, dokaz su njihove proaktivnosti i promjena u poslovnoj politici. Vjerujem da smo svi dobili mnoštvo informacija o programima i kreditnim linijama, ali i o načinima ostvarivanja povoljnijih uvjeta za financiranje velikih projekata koji će u konačnici služiti našim građanima i podići kvalitetu njihova života – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Za branje visibaba i ostalih proljetnica propisane su drakonske kazne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

visibaba

Potrebno je dopuštenje Ministarstva, kazne za fizičke osobe kreću se od 900 do 4000 eura, za pravne je to od 3000 do više od 26.500 eura, a istim će se iznosima kažnjavati i berači visibaba, ljubica.

Visibabe, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci, znani i kao zvončići samo su neki od prvih vjesnika proljeća koji su posljednjih dana, dolaskom viših temperatura, prošarali livade. Kako bi svoje domove ispunili njihovim opojnim mirisima i ukrasili stolove volimo ih brati čim počnu nicati, no iz županijske Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje o kaznama za berače, piše Večernji list.

Za prijestupnike su tako propisane novčane kazne u iznosu nešto većem od 3.318,10 eura, a mogu se popesti čak i do 26.544,56 eura za pravnu osobu, dok će se fizičke osobe kažnjavati iznosima od 929,10 do 3.981,68 eura.

Istim će se iznosima kažnjavati i branje proljetnica poput visibaba, ljubice, pasjeg zuba ili drijemovca, ukoliko se prije, također ne ishodi dopuštenje Ministarstva, a na što je, podsjetimo, Državni inspektorat upozoravao i prijašnjih godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje