Povežite se s nama

Život i društvo

Izaslanstvo HNK Varaždin predstavilo predsjedniku Milanoviću monografiju o 150 godina rada varaždinskog kazališta

Objavljeno:

- dana

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u srijedu izaslanstvo Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin koje mu je predstavilo monografiju „150 godina kazališta u Varaždinu“, sveobuhvatno i kapitalno djelo koje priča o bogatoj povijesti reprezentativne kazališne građevine i značajnim osobama koje su u njoj stvarale kazališnu umjetnost.

Promocija monografije održana je krajem siječnja, a u njoj su, kako je rečeno na sastanku, stručnjaci iz različitih područja obradili respektabilan stvaralački period od izgradnje zgrade HNK Varaždin 1873. do današnjih dana. U monografiji su istaknuti svi koji su HNK Varaždin održavali svojim umjetničkim i organizacijskim radom, a posebno oni koji su presudno utjecali na identitet varaždinskog kazališta.

Intendantica Senka Bulić kazala je kako je HNK Varaždin cijelu prošlu godinu na različite načine obilježavalo 150 godina svog rada, a monografija „150 godina kazališta u Varaždinu“ kruna je tog velikog jubileja. Predstavljajući monografiju kazala je kako je urednica monografije i autorica većine tekstova Vesna Kosec-Torjanac, dramaturginja varaždinskog HNK, okupila desetak stručnjaka koji vode čitatelja kroz povijest ustanove i govore o onima koji su je stvarali.

Osim intendantice Senke Bulić na sastanku u Uredu predsjednika Republike bili su glumac prvak Robert Plemić, dramski glumac Marinko Leš, dramska glumica prvakinja Ljiljana Bogojević, dramska glumica prvakinja Helena Minić Matanić i dramska glumica Elizabeta Brodić.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima.

Život i društvo

U Čukovcu kod Ludbrega sezona jagoda započela je tri tjedna ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Danica.hr

Počela je sezona slatke crvene delicije u Čukovcu kod Ludbrega, malenom mjestu kojeg zovu Selom jagoda.

Čukovec ima 300-tinjak stanovnika i čak 30 prijavljenih OPG-a koji imaju plantaže jagoda.

Mjerica od 250 grama u četvrtak je na štandu stajala 1,50 eura, što znači da je kilogram prvih slasnih podravskih jagoda šest eura.

Prije četiri godine, u travnju 2020., ista je mjerica stajala 10 kuna, odnosno 1,33 eura, što znači da zapravo i nisu nešto posebno skuplje. No, cijena će vrlo brzo dolje čim se čukovečka polja malo jače zacrvene.

Ova je godina specifična po tome da je sezona jagoda počela čak tri tjedna ranije nego prijašnjih godina.

Izvor: Danica.hr

Nastavite čitati

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje