Povežite se s nama

Život i društvo

Izraelski veleposlanik u Marofu najavio brojne mogućnosti suradnje, čak i u obrambenoj industriji

Objavljeno:

- dana

U Kulturnom centru „Ivan Rabuzin” gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač ugostio je u četvrtak veleposlanika Izraela Nj. E. Garyja Korena.

Nakon održanog sastanka, gradonačelnik Jenkač predstavio je teme o kojima je razgovarao s izraelskim veleposlanikom. Naime, govorilo se o različitim mogućnostima suradnje, a veleposlanik Koren pritom je upoznat s posebnostima Varaždinske županije te njezinim mogućnostima i turističkom ponudom.

– Razgovarali smo o daljnjoj suradnji kulturnih ustanova, suradnji s našim školama, te nastojanjima da promoviramo i spajamo hrvatsku i izraelsku kulturu. Na tome ćemo sigurno ustrajati i taj vid suradnje ćemo razvijati. Upoznali smo ambasadora s mogućnostima obostranih, zajedničkih investicija – rekao je Jenkač.

Dodao je da je na sastanku bio i direktor tvrtke Knauf Insulation koja trenutno provodi veliku investiciju na području Novog Marofa, drugu najveću u Hrvatskoj.

– Govorilo se također o mogućnostima izvoza nekih proizvoda u Izrael u budućnosti, kao i o povezivanjima što se tiče industrije, u sferi naoružanja i slično. Bio je tu i načelnik općine Ljubeščica u kojoj se priprema proizvodnja i radi na inovaciji proizvoda u obrambenoj industriji – natuknuo je Jenkač.

Ustvrdio je i kako su uspostavljeni određeni odnosi, a veleposlanik Koren prepoznao je značaj Novog Marofa i gradskih manifestacija, poput Dana vrganja i crnog tartufa.

– Veleposlanik je rekao da će doći posjetiti naše Dane vrganja te da vidi što mi nudimo u tim danima. Planinar je i sviđa mu se naše okruženje te ističe kako mu je želja planinariti marofskim bregima – zaključio je gradonačelnik.

Bit će još ovakvih posjeta

Veleposlaniku Izraela Garyju Korenu ovo je prvi posjet Novom Marofu. Međutim, definitivno nije posljednji. I u ovoj prigodi istaknuo je zahvalnost na dobroj suradnji s Hrvatskom na različitim poljima.

– Iako se najviše radi u glavnom gradu Zagrebu, čvrsto vjerujem u naš rad i izvan glavnih gradova. U Novi Marof ću se nastojati vratiti tijekom festivala, a želim upoznati i krajolik. Volim istraživati, želio bih upoznati povijest, kušati lokalno vino, čuo sam da je jako dobro – kazao je između ostalog izraelski gost i dodao kako je iznimno važan i kontakt među ljudima.

– Dat ćemo sve od sebe da ljudima iz Novog Marofa i regije bude dostupan Izrael te izraelska kultura i povijest – poručio je.

Po njemu, može se učiniti više na ekonomskom planu, te je obećao da će posjetiti nekoliko tvrtki koje bi mogle biti zanimljive, poput tvornice Knauf Insulation za kamenu mineralnu vunu i drugi izolacijski materijal. O njoj je već bilo razgovora te je moguć i dogovor oko nekih poslova.

Dotaknuo se potom i sporta u kojem je Hrvatska kao mala zemlja tako uspješna, posebice u nogometu, rekavši kako u tome Izrael može puno naučiti od Hrvatske, a onda se osvrnuo i na trenutno ratno stanje u svojoj zemlji.

– Naišli smo na veliko razumijevanje hrvatskog naroda, ne samo političara, posebice zbog povijesti i činjenice da ste vi mlada država i kada je Hrvatska nastajala kao država, morali ste se suočiti s obrambenim ratom. Izrael je uspostavljen borbom za nezavisnost 1948. godine i vi ste se u ratu borili za nezavisnost te ljudi razumiju da svaki rat odnosi ljudske žrtve. Mi smo sada u središtu rata, nadamo se da će taoci biti pušteni što je prije moguće – rekao je veleposlanik i dodao da je u stalnom kontaktu s hrvatskom Vladom, te joj je zahvalio na iskrenoj potpori.

Život i društvo

Roditelji uređivali vanjski prostor Dječjeg vrtića Bubamara u Gornjem Knegincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznato je da interakcija i suradnja roditelja i vrtića potiče i potpomaže razvoj svih djetetovih potencijala.

Zbog navedenog, suradnički odnos roditelja i vrtića ključan je kako bi se zajedničkim snagama maksimalizirale mogućnosti razvoja svakog djeteta u cjelovitu i kompetentnu osobu.

Navedeno dobro znaju i u Dječjem vrtiću Bubamara u Gornjem Knegincu, stoga je 11. travnja u prostorima vrtića održana četverosatna radionica s roditeljima prilikom koje su se uređivali vanjski prostori vrtića.

Tako su roditelji djece iz skupina Iskrice i Lavići s njihovim odgajateljicama bojali pripremljena igrala od drvene građe i ostalih recikliranih materijala kojima će se obogatiti svakodnevni boravak djece na svježem zraku. Obojan je i ukrašen stol namijenjen igranju društvenih igara, klupica i dvije gume namijenjene za odmor, stalak za slikanje, poličar napravljen od sanduka, drveni autić i provlačilica. Na gumiranim podlogama roditelji su iscrtali poligon s različitim oblicima i mogućnostima korištenja. Također, roditelji su donijeli sadnice cvijeća i začinskog bilja kojima su potom ukrašeni vrtićki kamenjar i gredice, a sadnice ružmarina, rajčice, paprike i krastavaca stavljeni su u staklenik iz kojeg će se presaditi u vrtićki vrt ili u visoke gredice. Dio roditelja pomogao je postaviti ogradu kojom je pregrađen dio vrtićkoga dvorišta te su na taj način osigurani još bolji sigurnosni uvjeti za djecu mlađe dobi za vrijeme boravka na zraku. Uz navedeno, oslikan je i prilazni zid koji će zasigurno pridonijeti ljepšem izgledu prilaza u Vrtić.

Tijekom radionice i druženja nije nedostajalo pjesme, smijeha, šale i veselja. Svi sudionici su se mogli okrijepiti sokovima, grickalicama i kavom, a vrijedne ruke vrtićkih kuharica osigurale su i lasagne za užinu. Nakon provedene radionice, roditelji su iskazali veliko zadovoljstvo obogaćenim sadržajima, a za djecu u narednim danima slijedi igra i istraživanje novih sadržaja na vrtićkom dvorištu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Oko dvije tone smeća prikupljene tijekom tradicionalne eko-akcije čišćenja na Voći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata „Voća“ te uz podršku ostalih udruga s djelovanjem na području općine Donja Voća, u nedjelju, 14. travnja, održana je ekološka akcija na Voći povodom nadolazećeg Dana planeta Zemlje.

Ova eko akcija organizira se svake godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća koja pritom osigurava vreće za smeće, rukavice te za svakog sudionika i obrok na kraju akcije. Ove godine prikupljeno oko dvije tone smeća, najviše plastika, boca i sitnog otpada uz prometnice te uz javne površine na području općine.

U Općini Donja Voća itekako su svjesni važnosti zaštite okoliša i očuvanja prirodnih resursa, jer svakim danom svjedočimo njezinoj nepredvidivosti i snazi te nas podsjeća koliko smo krhki bez prirodne ravnoteže, a čovjek je jedino živo biće koje onečišćuje okoliš u kojem živi. Općina Donja Voća u prethodnih dvije godine posebnu pažnju posvećuje zaštiti okoliša, pa je tako kroz Fond za zaštitu okoliša osigurala svim sumještanima besplatne žute i plave kante za smeće, redovno u suradnji sa školom provode edukacije, radionice i ostale edukativne aktivnosti za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Dok u mjesecima koji su pred nama, osiguravanjem sredstava kroz Fond za zaštitu okoliša, nabavlja i mobilno reciklažno dvorište te počinje s novim ciklusom predavanja, radionica i ostalih edukativno-informativnih aktivnosti.

Organizatori zahvaljuju sudionicima što se svake godine odazovu ovoj hvalevrijednoj eko akciji, uz poruku: “Naša djeca i priroda oko nas, bit će nam zahvalni, zaštitimo prirodu, zaštitimo našu Voću!”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje