Povežite se s nama

Sport

Hrvatska ima vrhunske igrače, vrijeme je da napravimo veliki rezultat na velikom natjecanju!

Objavljeno:

- dana

Naš komentator Europskog prvenstva u Francuskoj

Godina je 1996. datum 11. lipnja skupina D na Europskom prvenstvu u Engleskoj. Hrvatska kao debitant na europskim prvenstvima otvara Euro utakmicom protiv Turske. Još su svježa sjećanja na Nottingham, bijeg Vlaovića i prvu povijesnu pobjedu na Europskom prvenstvu. 20 godina kasnije povijest se ponavlja doduše 1 dan kasnije 12. lipnja, ista skupina D, isti protivnici Hrvatska i Turska, nadamo se i isti krajnji ishod.

Hrvatska i Turska imaju bogatu povijest međusobnih susreta. Možemo reći da su susreti protiv Turaka na neki način i obilježili povijest hrvatskog nogometa. Imali smo s Turcima prekrasnih, ali i gorkih trenutaka. Od već spomenutog otvaranja Eura 96. preko bolne večeri na Prateru 2008. pa sve do nezaboravne utakmice u Istanbulu gdje smo s tri komada u njihovoj mreži otputovali na Euro u Poljsku i Ukrajinu. Uvijek su to bile izuzetno teške utakmice, a ništa manje ne očekujemo ni u Parizu.

Iz teške skupine

Turci su do Eura došli kao najbolja treće plasirana momčad kvalifikacija u izuzetno teškoj skupini s Češkom, Islandom, Nizozemskom, Kazakhstanom i Latvijom. Nisu briljirali na početku kvalifikacija, dva poraza u prve dvije utakmice nisu ulijevala puno optimizma. Međutim kako su kvalifikacije odmicale Turska je igrala sve bolje na kraju s pobjedama protiv Islanda, Češke i Nizozemske dočepali su se direktnog plasmana na Euro.

Gledajući sastav Turaka većina igrača dolazi iz domaće lige. Kompletna obrana uključujući golmana dolazi iz Turske lige i izuzetno je iskusna, Gonul (31), Topal (30) i Erkin (27) sva trojica i Fenerbahčea plus Balta (33) iz Galatasaraya čine obranu Turaka. Svi osim Balte dolaze iz istog kluba uigrani su, koordinirani, primaju malo golova i ulijevaju ekipi puno samopouzdanja. U veznoj liniji Turci uglavnom igraju s 2 zadnja vezna, a to su u najviše slučajeva bili mladi Ozan Tufan (21) i iskusni Selçuk Inan (31) ispred kojih na mjestu polušpice igra Oguzhan Özyakup (23) iz Bešiktaša.

Arda Turan

Apsolutno prvo ime Turaka je Arda Turan koji iza sebe nema sezonu iz snova. U Barceloni se baš i nije naigrao ali pamtimo briljantne partije iz Atletica koje nas pozivaju na oprez. Definitivno igrač na kojeg izbornik Čačić mora obratiti pozornost. Drugi igrač na kojeg se mora obratiti pozornost je Hakan Calhanoglu igrač Bayera iz Leverkusena. Igra odlično u Bundesligi, kreativan, opasan po gol, odlična desna noga i izuzetno dobar prekid. Za samu špicu izbornik Fatih Terim se najčešće odlučuje za Buraka Yilmaza igrača koji je promijenio nekoliko turskih klubova, a najdublji trag ostavio je u Galatasarayu. Danas kruh zarađuje u Kineskom Beijing Guoanu. Kad sve zbrojimo Turci su momčad koja zaslužuje respekt, tvrdi, odgovorni s dvije klase Ardom Turanom i Hakanom Calhanogluom mogu biti veoma neugodni.

Vrijeme je za veliki rezultat

Što se nas tiče ne treba trošiti previše riječi. Sve se zna. Gledajući s aspekta pojedinačnog i momčadskog mislim da smo definitivno bolji od Turaka, te se tako trebamo postaviti od prve minute, nametnuti se, uzeti posjed lopte i graditi igru. Jako je važno ući u turnir s pobjedom, ona nam daje samopouzdanje za sljedeće utakmice i pozitivnu atmosferu u i oko reprezentacije što je neophodno za napraviti veliki rezultat. Hrvatska ima vrhunske igrače koji su nosioci igre u vrhunskim klubovima i vjerujem da je došlo vrijeme da napravimo veliki rezultat na velikom natjecanju. 

Hrvatska vjeruje u vas!

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Sport

3. NL Sjever: Trećeplasirani Varteks u derbiju kod Poleta u Sv. Martinu na Muri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovo 22. kolo bit će rezervirano za derbije, a Varteks ulazi u ključnu fazu sezone.

Nekakva tiha želja rukovodstva kluba jest pokušati uloviti kvalifikacije za jedinstvenu 2. NL Sjever (treći rang natjecanja). Za to bi Bumbari trebali završiti na najmanje 3. mjestu i biti bolji od Pitomače, jer su se jedino Varteks i Pitomača prijavili za ligu više.

Ali niti to nije nešto s čim u klubu razbijaju glavu, prioritet je ove godine posložiti i pripremiti stadion, na kojem radovi traju, a Druga liga tek nakon toga.

Što se tiče sljedećeg protivnika, nema tajni da šef struke Bumbara izuzetno respektira Polet, kojeg je i gledao na utakmici u Pitomači prošlog tjedna.

Polet je prvak, zasluženo. Lider lige, a prevazišli su ovaj rang, po svemu – istaknuo je trener Zoran Vukelić, ali nije Varteks bez šansi. U dvije dosadašnje utakmice je Varteks bio prilično ravnopravan Poletu, kao skoro pa niti jedna ekipa u ligi.

– Sve što možemo očekivati, jedan klasični derbi, u kojem ćemo biti totalno rasterećeni. Priželjkujem da ćemo igrati na dobrom terenu, uz dobro suđenje i da će gledatelji uživati – ističe trener uoči subotnje utakmice u 17 sati.

Dodajmo da u 22. kolu Podravina dočekuje Koprivnicu.

Nastavite čitati

Sport

Varaždinskim Vidrama dvije medalje u Sloveniji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U slovenskom Velenju u subotu, 20. travnja održano je Otvoreno regionalno natjecanje u paraplivanju. Sudjelovalo je oko 100 paraplivača iz Hrvatske, BiH i Slovenije.

Plivački klub Vidra predstavljalo je šestero plivača, od kojih su troje po prvi put nastupili u bitno težim disciplinama. Oryna Svorina nastupila je na 100 m slobodno, Borna Obradović na 100 m leđno, Franjo Krog na 25 m slobodno, Vedran Kos nastupio je na 50 m slobodno, Nikola Dodoš na 50 m leptir, a Brunela Hrženjak na 100 m prsno. Franjo Krog je stigao do 2. mjesta u svojoj kategoriji, dok je Brunela Hrženjak po prvi put startala s odskočne pozicije i isplivala 2. mjesto u svojoj kategoriji.

– Kao i uvijek, veliko hvala gospodinu Kokijeru na prijevozu i Zajednici spotskih udruga grada Varaždina na omogućenom kombiju. Iskusniji i vještiji, pripremamo se za iduće natjecanje u Zadru sredinom svibnja – ističu iz PK Vidra.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje