Povežite se s nama

Sport

Hrvatska ima vrhunske igrače, vrijeme je da napravimo veliki rezultat na velikom natjecanju!

Objavljeno:

- dana

Naš komentator Europskog prvenstva u Francuskoj

Godina je 1996. datum 11. lipnja skupina D na Europskom prvenstvu u Engleskoj. Hrvatska kao debitant na europskim prvenstvima otvara Euro utakmicom protiv Turske. Još su svježa sjećanja na Nottingham, bijeg Vlaovića i prvu povijesnu pobjedu na Europskom prvenstvu. 20 godina kasnije povijest se ponavlja doduše 1 dan kasnije 12. lipnja, ista skupina D, isti protivnici Hrvatska i Turska, nadamo se i isti krajnji ishod.

Hrvatska i Turska imaju bogatu povijest međusobnih susreta. Možemo reći da su susreti protiv Turaka na neki način i obilježili povijest hrvatskog nogometa. Imali smo s Turcima prekrasnih, ali i gorkih trenutaka. Od već spomenutog otvaranja Eura 96. preko bolne večeri na Prateru 2008. pa sve do nezaboravne utakmice u Istanbulu gdje smo s tri komada u njihovoj mreži otputovali na Euro u Poljsku i Ukrajinu. Uvijek su to bile izuzetno teške utakmice, a ništa manje ne očekujemo ni u Parizu.

Iz teške skupine

Turci su do Eura došli kao najbolja treće plasirana momčad kvalifikacija u izuzetno teškoj skupini s Češkom, Islandom, Nizozemskom, Kazakhstanom i Latvijom. Nisu briljirali na početku kvalifikacija, dva poraza u prve dvije utakmice nisu ulijevala puno optimizma. Međutim kako su kvalifikacije odmicale Turska je igrala sve bolje na kraju s pobjedama protiv Islanda, Češke i Nizozemske dočepali su se direktnog plasmana na Euro.

Gledajući sastav Turaka većina igrača dolazi iz domaće lige. Kompletna obrana uključujući golmana dolazi iz Turske lige i izuzetno je iskusna, Gonul (31), Topal (30) i Erkin (27) sva trojica i Fenerbahčea plus Balta (33) iz Galatasaraya čine obranu Turaka. Svi osim Balte dolaze iz istog kluba uigrani su, koordinirani, primaju malo golova i ulijevaju ekipi puno samopouzdanja. U veznoj liniji Turci uglavnom igraju s 2 zadnja vezna, a to su u najviše slučajeva bili mladi Ozan Tufan (21) i iskusni Selçuk Inan (31) ispred kojih na mjestu polušpice igra Oguzhan Özyakup (23) iz Bešiktaša.

Arda Turan

Apsolutno prvo ime Turaka je Arda Turan koji iza sebe nema sezonu iz snova. U Barceloni se baš i nije naigrao ali pamtimo briljantne partije iz Atletica koje nas pozivaju na oprez. Definitivno igrač na kojeg izbornik Čačić mora obratiti pozornost. Drugi igrač na kojeg se mora obratiti pozornost je Hakan Calhanoglu igrač Bayera iz Leverkusena. Igra odlično u Bundesligi, kreativan, opasan po gol, odlična desna noga i izuzetno dobar prekid. Za samu špicu izbornik Fatih Terim se najčešće odlučuje za Buraka Yilmaza igrača koji je promijenio nekoliko turskih klubova, a najdublji trag ostavio je u Galatasarayu. Danas kruh zarađuje u Kineskom Beijing Guoanu. Kad sve zbrojimo Turci su momčad koja zaslužuje respekt, tvrdi, odgovorni s dvije klase Ardom Turanom i Hakanom Calhanogluom mogu biti veoma neugodni.

Vrijeme je za veliki rezultat

Što se nas tiče ne treba trošiti previše riječi. Sve se zna. Gledajući s aspekta pojedinačnog i momčadskog mislim da smo definitivno bolji od Turaka, te se tako trebamo postaviti od prve minute, nametnuti se, uzeti posjed lopte i graditi igru. Jako je važno ući u turnir s pobjedom, ona nam daje samopouzdanje za sljedeće utakmice i pozitivnu atmosferu u i oko reprezentacije što je neophodno za napraviti veliki rezultat. Hrvatska ima vrhunske igrače koji su nosioci igre u vrhunskim klubovima i vjerujem da je došlo vrijeme da napravimo veliki rezultat na velikom natjecanju. 

Hrvatska vjeruje u vas!

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Sport

U Nedeljancu će se održati 30. Memorijalni nogometni turnir

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na igralištu Nogometnog kluba Nedeljanec u subotu, 27. srpnja održat će se 30. Memorijalni turnir u spomen na sve preminule igrače i članove kluba.

Uz domaćina nastupit će Mladost iz Margčana, Plitvica iz Gojanca i Polet iz Cestice.

– Za razliku od dosadašnjih memorijalnih turnira koji su se održavali uglavnom u nedjelju ovaj put smo odlučili održati u subotu i to u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima. Uz obilje dobrog nogometa, neće nedostajati ića i pića, stoga Vas sve pozivamo da dođete! – ističu iz NK Nedeljanec.

Nastavite čitati

Sport

Nikola Lukman napravio prvi međimurski nogometni časopis

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sportski novinar i član Udruge sportskih novinara Međimurja ostvario je još jedan novinarski san.

Nikola Lukman je 2018. godine pokrenuo lokalni sportski portal Međimurska Sportska Mreža koji danas na društvenim mrežama ima više od 26 000 pratitelja dok godišnja čitanost portala seže do 7 milijuna pogleda.

Nakon prvog sna kojeg je ostvario 2018. godine, Lukman je oduvijek imao tihu patnju. Njegova tiha patnja bilo je tiskano izdanje nogometnog časopisa. Ono o čemu je maštao, na vidjelo je došlo 21. lipnja 2024. godine. Tog dana je u sklopu tjednika „Međimurske novine“ izašao prvi međimurski nogometni časopis pod imenom „Međimurski nogomet“.

– Od srca zahvaljujem Tomislavu Novaku, direktoru Međimurskih nogometa koji me saslušao, a onda mi dao i zeleno svijetlo kako bi u zajedničkoj suradnji napravili prvi međimurski nogometni časopis. Sama priprema časopisa trajala je nekoliko mjeseci, a tog, 21. lipnja srce mi je bilo ispunjeno. Mjesec dana kasnije još uvijek nisam svjestan ostvarenja jednog djela sna – poručio je Nikola Lukman, poznati međimurski sportski zaljubljenik.  

U prvom izdanju časopisa „Međimurski nogomet“ može se pronaći razne priče međimurskih nogometaša, sportskih djelatnika, ali i priče o najuspješnijim međimurskim klubovima.

Ako i vi želite pročitati prvo izdanje „Međimurskog nogometa“, kliknite na ovaj link i pronađite elektronsko izdanje.

Link za Međimurski nogomet – https://issuu.com/mnovine/docs/me_imurske_novine_prilog_1501_me_imurski_nogomet

Nikola Lukman je član Hrvatskog zbora sportskih novinara od 2020. godine, a godinu kasnije dobio je nagradu za lokalno novinarstvo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje