Povežite se s nama

Međimurje

Jedinstvena zbirka Danijela Režeka

Objavljeno:

- dana

IZLOŽBA

Međimurski gospodarstvenik Danijel Režek ima veliku ljubav: kolekcionarstvo. U svojoj ljubavi ima i posebnu strast – umjetnine s motivom bika.

Tijekom pola stoljeća pasionirane strasti skupio je nekoliko stotina primjeraka u raznim materijalima i tehnikama. Muzej Mimara će u četvrtak, 19. siječnja, otvoriti izložbu Zbirke Režek, s djelima samo toga jednog motiva iz njegove kolekcije.

Bik

Sve je počelo 1956. godine, kad je doktor znanosti Danijel Režek u Poljskoj kupio crno-bijelu porculansku figuricu bika. Od tada do danas nije otišao ni na jedno putovanje, a odlazi često, s kojega nije donio figuricu s motivom bika. Tu su bikovi iz Kine, Rusije, Kazahstana… ili pak iz Afrike, Južne i Sjeverne Amerike, Europe…
Isključivo je riječ o kiparskoj formi pučkog oblikovanja od različitih materijala – kamena, bronce, stakla, drva, metala… i različitim bojama… S bikovima iz Režekove zbirke upoznajemo i tradicijsku kulturu dalekih i različitih naroda. Tako se zbirka, osim kulturološkom komponentom, odlikuje i likovnom raznovrsnošću.

Uz najveći dio figurica iz inozemstva, u Zbirci Režek se nalaze i vrhunska djela hrvatskih kipara. Od klasika Džamonje, Bakića i Mačukatina pa do mlade Vesne Bašljan.
Režekova zbirka je još po nečemu specifična – sva su djela manjih dimenzija. Izložbu pod pokroviteljstvom zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića u Mimari otvara predsjednik HAZU Zvonko Kusić. Za razgled je otvorena do 5. veljače. Na otvorenju izložbe će biti predstavljena i monografija o Danijelu Režeku autora Milana Bešlića, povjesničara umjetnosti.

Iz Muzeja Mimara kažu da je Muzej aktivno sudjelovao u pripremama za izložbu i monografiju. Dr. Danijel Režek će zbirku, najavio je, već ujesen ove godine Zbirku učinio javnim kulturnim dobrom Međimurja, koje bi stalno bilo izloženo upravo u Mimari.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Članovi DOSTI-ja i ove godine uživali na ljetovanju u Rijeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije i ove je godine organiziralo tradicionalno ljetovanje u Rijeci za svoje članove.

Dvanaestero članova i članica na moru je provelo pet dana u razdoblju od 10. do 15 srpnja, odnosno 10 dana u razdoblju od 15. do 24. srpnja, ovisno o terminu koji su odabrali.

Smještaj je bio osiguran u učeničkom domu „Podmurvice“.

Na ljetovanje u Rijeku tradicionalno se odlazi već nekoliko godina zbog prilagođene plaže u uvali Kostanj, na kojoj članovi bezbrižno mogu uživati u kupanju, sunčanju i druženju.

Plaža Kostanj danas je jedna od najopremljenijih plaža za ugodno ljetovanje osoba s invaliditetom.

Prostorno rješenje omogućava osobama s invaliditetom svih uzrasta jednostavno kretanje i funkcionalno korištenje cijelog prostora za kupanje, rehabilitaciju i odmor.

– I ove godine članovi su se vratili puni pozitivnih dojmova, odmoreni i vedri, što dokazuje da more ima pozitivno djelovanje na svakog pojedinca. More mnogima služi kao rehabilitacija, odmor, opuštanje od svakodnevice i prilika za druženje s ostalim članovima Društva, tako da se svakako željno iščekuje odlazak u Rijeku i iduće godine – rekli su iz DOSTI-ja.

Nastavite čitati

Međimurje

Koncerti na Porcijunkulovu uz COVID potvrdu, a možda će vam trebati i maska na otvorenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: ilustracija

Tradicionalno Porcijunkulovo ove će se godine održati u Čakovcu od 30. srpnja do 2. kolovoza.

Program je bogat, ali odvijat će se uz epidemiološke mjere.

Nina Badrić, Željko Bebek, Opća opasnost i Klapa Iskon nastupaju na Porcijunkulovu

Organizatori su najavili mjere kojih će se morati držati posjetitelji, a mi ih prenosimo:

Sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, na koncertima manifestacije mogu prisustvovati:

  • osobe s važećom EU digitalnom COVID potvrdom
  • osobe s važećom potvrdom o preboljenju bolesti COVID-19
  • osobe s pisanom potvrdom izdanom od strane ovlaštene zdravstvene ustanove o negativnom PCR-u ili brzom antigenskom testom
  • osobe s važećom potvrdom o provedenom cijepljenju

Prilikom ulaska tako ćemo tražiti da svatko od posjetitelja posjeduje jednu od gore navedenih potvrdi.

Također, bit će obaveza nošenja maski na otvorenom ukoliko se neće moći osigurati minimalni propisani fizički razmak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!