Povežite se s nama

Međimurje

Jedinstvena zbirka Danijela Režeka

Objavljeno:

- dana

IZLOŽBA

Međimurski gospodarstvenik Danijel Režek ima veliku ljubav: kolekcionarstvo. U svojoj ljubavi ima i posebnu strast – umjetnine s motivom bika.

Tijekom pola stoljeća pasionirane strasti skupio je nekoliko stotina primjeraka u raznim materijalima i tehnikama. Muzej Mimara će u četvrtak, 19. siječnja, otvoriti izložbu Zbirke Režek, s djelima samo toga jednog motiva iz njegove kolekcije.

Bik

Sve je počelo 1956. godine, kad je doktor znanosti Danijel Režek u Poljskoj kupio crno-bijelu porculansku figuricu bika. Od tada do danas nije otišao ni na jedno putovanje, a odlazi često, s kojega nije donio figuricu s motivom bika. Tu su bikovi iz Kine, Rusije, Kazahstana… ili pak iz Afrike, Južne i Sjeverne Amerike, Europe…
Isključivo je riječ o kiparskoj formi pučkog oblikovanja od različitih materijala – kamena, bronce, stakla, drva, metala… i različitim bojama… S bikovima iz Režekove zbirke upoznajemo i tradicijsku kulturu dalekih i različitih naroda. Tako se zbirka, osim kulturološkom komponentom, odlikuje i likovnom raznovrsnošću.

Uz najveći dio figurica iz inozemstva, u Zbirci Režek se nalaze i vrhunska djela hrvatskih kipara. Od klasika Džamonje, Bakića i Mačukatina pa do mlade Vesne Bašljan.
Režekova zbirka je još po nečemu specifična – sva su djela manjih dimenzija. Izložbu pod pokroviteljstvom zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića u Mimari otvara predsjednik HAZU Zvonko Kusić. Za razgled je otvorena do 5. veljače. Na otvorenju izložbe će biti predstavljena i monografija o Danijelu Režeku autora Milana Bešlića, povjesničara umjetnosti.

Iz Muzeja Mimara kažu da je Muzej aktivno sudjelovao u pripremama za izložbu i monografiju. Dr. Danijel Režek će zbirku, najavio je, već ujesen ove godine Zbirku učinio javnim kulturnim dobrom Međimurja, koje bi stalno bilo izloženo upravo u Mimari.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Radna akcija u vrtiću „Maslačak“: roditelji izradili nova igrala, a djeca ih obojala

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U vrtiću „Maslačak“, područnom odjelu Dječjeg vrtića „Cvrčak“, održana je radna akcija uređenja vrtićkog dvorišta.

Roditelji su nabavili materijale te od njih izradili stolove, klupice, kuhinju i glazbeni kutak. U vrtić su došli kao pravi majstori s alatom i od drveta napravili „ čuda“.

Sve je obojano zajedno s djecom koja su aktivno sudjelovala, što daje posebnu vrijednost svemu napravljenom.

Obojana su i sva postojeća igrala, a na klackalice i njihaljke stavljene su nove sjedalice.

– Vrtićko dvorište područnog odjela „Maslačak“, Dječjeg vrtića „Cvrčak“, dobilo je novi sjaj. Djeca će uživati u igri na igralima koja su napravili njihovi roditelji, a oni sami obojali po želji. Veliko hvala roditeljima, djeci i odgojiteljima na hvalevrijednoj akciji – poručili su iz vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje