Povežite se s nama

Međimurje

Jedinstvena zbirka Danijela Režeka

Objavljeno:

- dana

IZLOŽBA

Međimurski gospodarstvenik Danijel Režek ima veliku ljubav: kolekcionarstvo. U svojoj ljubavi ima i posebnu strast – umjetnine s motivom bika.

Tijekom pola stoljeća pasionirane strasti skupio je nekoliko stotina primjeraka u raznim materijalima i tehnikama. Muzej Mimara će u četvrtak, 19. siječnja, otvoriti izložbu Zbirke Režek, s djelima samo toga jednog motiva iz njegove kolekcije.

Bik

Sve je počelo 1956. godine, kad je doktor znanosti Danijel Režek u Poljskoj kupio crno-bijelu porculansku figuricu bika. Od tada do danas nije otišao ni na jedno putovanje, a odlazi često, s kojega nije donio figuricu s motivom bika. Tu su bikovi iz Kine, Rusije, Kazahstana… ili pak iz Afrike, Južne i Sjeverne Amerike, Europe…
Isključivo je riječ o kiparskoj formi pučkog oblikovanja od različitih materijala – kamena, bronce, stakla, drva, metala… i različitim bojama… S bikovima iz Režekove zbirke upoznajemo i tradicijsku kulturu dalekih i različitih naroda. Tako se zbirka, osim kulturološkom komponentom, odlikuje i likovnom raznovrsnošću.

Uz najveći dio figurica iz inozemstva, u Zbirci Režek se nalaze i vrhunska djela hrvatskih kipara. Od klasika Džamonje, Bakića i Mačukatina pa do mlade Vesne Bašljan.
Režekova zbirka je još po nečemu specifična – sva su djela manjih dimenzija. Izložbu pod pokroviteljstvom zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića u Mimari otvara predsjednik HAZU Zvonko Kusić. Za razgled je otvorena do 5. veljače. Na otvorenju izložbe će biti predstavljena i monografija o Danijelu Režeku autora Milana Bešlića, povjesničara umjetnosti.

Iz Muzeja Mimara kažu da je Muzej aktivno sudjelovao u pripremama za izložbu i monografiju. Dr. Danijel Režek će zbirku, najavio je, već ujesen ove godine Zbirku učinio javnim kulturnim dobrom Međimurja, koje bi stalno bilo izloženo upravo u Mimari.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje