Povežite se s nama

Međimurje

Jedinstvena zbirka Danijela Režeka

Objavljeno:

- dana

IZLOŽBA

Međimurski gospodarstvenik Danijel Režek ima veliku ljubav: kolekcionarstvo. U svojoj ljubavi ima i posebnu strast – umjetnine s motivom bika.

Tijekom pola stoljeća pasionirane strasti skupio je nekoliko stotina primjeraka u raznim materijalima i tehnikama. Muzej Mimara će u četvrtak, 19. siječnja, otvoriti izložbu Zbirke Režek, s djelima samo toga jednog motiva iz njegove kolekcije.

Bik

Sve je počelo 1956. godine, kad je doktor znanosti Danijel Režek u Poljskoj kupio crno-bijelu porculansku figuricu bika. Od tada do danas nije otišao ni na jedno putovanje, a odlazi često, s kojega nije donio figuricu s motivom bika. Tu su bikovi iz Kine, Rusije, Kazahstana… ili pak iz Afrike, Južne i Sjeverne Amerike, Europe…
Isključivo je riječ o kiparskoj formi pučkog oblikovanja od različitih materijala – kamena, bronce, stakla, drva, metala… i različitim bojama… S bikovima iz Režekove zbirke upoznajemo i tradicijsku kulturu dalekih i različitih naroda. Tako se zbirka, osim kulturološkom komponentom, odlikuje i likovnom raznovrsnošću.

Uz najveći dio figurica iz inozemstva, u Zbirci Režek se nalaze i vrhunska djela hrvatskih kipara. Od klasika Džamonje, Bakića i Mačukatina pa do mlade Vesne Bašljan.
Režekova zbirka je još po nečemu specifična – sva su djela manjih dimenzija. Izložbu pod pokroviteljstvom zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića u Mimari otvara predsjednik HAZU Zvonko Kusić. Za razgled je otvorena do 5. veljače. Na otvorenju izložbe će biti predstavljena i monografija o Danijelu Režeku autora Milana Bešlića, povjesničara umjetnosti.

Iz Muzeja Mimara kažu da je Muzej aktivno sudjelovao u pripremama za izložbu i monografiju. Dr. Danijel Režek će zbirku, najavio je, već ujesen ove godine Zbirku učinio javnim kulturnim dobrom Međimurja, koje bi stalno bilo izloženo upravo u Mimari.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO U školama održane pokazne vježbe evakuacije i spašavanja u slučaju potresa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, u većini je školskih ustanova prvog dana drugog polugodišta održana pokazna vježba evakuacije i spašavanja u slučaju potresa.

Jedna od ustanova u kojima su naučili kako postupiti u slučaju zemljotresa je Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, u kojoj je vježba održana radi sigurnosti učenika i zaposlenika škole.

– Učitelji su na prvom satu upoznali učenike s postupcima ponašanja tijekom i nakon potresa, a na pokaznoj vježbi učenici i učitelji vježbali su izlazak iz zgrade škole prema planu evakuacije – navela je Sanja Posavec iz osnovne škole u Maloj Subotici.

Vježbi su prionuli i u Murskom Središću. U tamošnjoj osnovnoj školi u 10:15 zazvonilo je školsko zvono koje je označilo imaginarni potres, tijekom kojeg je također provedena vježba evakuacije i spašavanja.

– Učenici su se sklonili ispod školskih klupa, a nakon „potresa“ su svi zajedno sa svojim učiteljicama i svim zaposlenicima škole krenuli prema školskom dvorištu, na mjesto koje je sigurno od dodatnih mogućih urušavanja – ističu iz OŠ Mursko Središće.

Voditelj evakuacije bio je Vladimir Huzjan, a svi učenici ponijeli su se veoma zrelo i pribrano te je vježba uspješno provedena.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju ove nedjelje 16 novooboljelih, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 188 osoba, od čega je evidentirano 16 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavile su se 23 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 302.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36 841 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec, hospitalizirano je 55 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19, od toga je njih 4 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 6 pacijenata.

Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 95 godina s pridruženim bolestima.

U nedjelju, 24. siječnja, sedmodnevna incidencija u Međimurskoj županiji i dalje je u trendu pada te iznosi 132 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 205 prošle nedjelje), odnosno 154 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 255 prošle nedjelje).

U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 957 osoba te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 15,1 %, što je manje nego tjedan ranije kada je iznosio 18,5%.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi  [email protected] Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati