Povežite se s nama

Život i društvo

Jesu li ulice i pločnici u Varaždinu zaista presoljeni?

Objavljeno:

- dana

Iako brojni Varaždinci smatraju da je vrijeme protekla dva tjedna bilo primjerenije ranom proljeću nego zimi te da uopće nije bilo potrebe za intenzivnim posipavanjem ulica i trgova solju, gradski komunalci nastavit će s ovom praksom.

Lomovi pa tužbe

Štoviše, zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Zlatan Avar je uvjeren da je bolje spriječiti nego liječiti posljedice lomova i padova građana na skliskim, zaleđenim pločnicima.

– U Gradu znamo da ima građana koji negoduju zbog soljenja cesta i pločnika, no bijela koprena koju povremeno vide nije znak da se s tim pretjeruje.

Ne postoji evidencija broja padova pješaka na zaleđenim gradskim ulicama, ali znamo da neki od njih nisu dobro završili. Naime, od 2016. godine do danas petnaestak građana je zbog lomova pokrenulo sudske parnice protiv Grada Varaždina, a neke od tih tužbi iznose nekoliko desetaka tisuća kuna – ukazuje Avar.

Posipavanje protiv poledice te strojno i ručno čišćenje snijega i leda s površina javne namjene obavlja se na području Grada Varaždina u zimskom razdoblju, koje prema posebnom propisu traje od 15. studenoga tekuće do 15. travnja sljedeće godine. Iz varaždinske komunalne tvrtke Čistoća pojašnjavaju da ovu djelatnost obavljaju na površinama javne namjene koje se odnose na dio uređenih nogostupa.

– Čistoća kao isporučitelj ove komunalne usluge radove započinje po nalogu ovlaštenog predstavnika Grada.

Raspolažemo s četiri multifunkcionalna stroja, od kojih su tri marke Multihog, opremljena linearnim posipačima i ralicama, jedan je marke Egholm (manjih dimenzija), opremljen rotacionim posipačem i ralicom, a tu su i dva traktora „New Holland“, opremljena ralicama i posipačima – ističe Davor Skroza, direktor Čistoće.

Ova tvrtka za borbu sa snijegom i ledom ima još tri motorne freze Honda, motorni ručni multičistač Hecht, opremljen ralicom i četkom, te još četiri ručna posipača.
Opseg komunalnih poslova posipavanja protiv poledice te strojnog i ručnog čišćenja snijega i leda s javnih površina svakodnevno utvrđuju u dogovoru s ovlaštenim predstavnikom Grada Varaždina.

– Količina soli kojom se posipavaju gradske ulice i trgovi protiv poledice u zimskom razdoblju ovisi o službenim vremenskim prognozama DHMZ-a i kreće se u rasponu od 10 do 25 grama po metru četvornom.

U zimskom razdoblju i u slučajevima kada postoji opasnost od nastanka poledice na javnim površinama, isporučitelj komunalne usluge dužan je u cijelosti ili djelomično posipati ih sredstvima koja sprečavaju njeno nastajanje.

Mjesta i način posipanja određuju se, između ostaloga, i u odnosu na klimatske uvjete, položaj, nagib i značaj javne površine – zaključio je Davor Skroza.

Život i društvo

Metorolozi: Aktualni toplinski val nije uzrokovan toplinskom kupolom, a probleme će praviti veća količina saharskog pijeska

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Fenomen popularno nazvan toplinska kupola ovih dana nije obilježje vremenske situacije nad Hrvatskom, ali je na snazi upozorenje na toplinski val koji može utjecati na zdravlje i važno je pridržavati se preporuka kako bi se izbjegle negativne posljedice, objavio je DHMZ.

– Toplinska kupola nastaje kada se anticiklona, unutar koje se prizemno nalazi vruć zrak, dugotrajno zadržava nad određenim područjem. Istovremeno je u visini prisutan tzv. Omega blocking odnosno termobarički greben (greben u polju geopotencijalne visine i u polju temperature) koji oblikuje u grčko slovo Ω (omega) i karakterizira ga dugotrajnost. Unutar toplinske kupole visoki tlak pritišće (spušta) topli zrak prema tlu, pritom se on još dodatno zagrijava što onemogućava nastajanje oblaka te posljedično i oborine. Glavno obilježje vremena u toplinskoj kupoli je vedrina te mnogo sunčanih sati što rezultira daljnjim zagrijavanjem te iznad određenog područja temperatura raste. Pojam toplinske kupole posljednjih godina postao je popularniji, osobito u američkim medijima, kako bi se objasnio mehanizam nastajanja i intenzitet toplinskog vala koji je nastao na ovaj način. Važno je naglasiti da nije svaki toplisnki val uzrokovan toplisnkom kupolom. Toplinski val uzrokovan toplinskom kupolom obično traje tjednima, izraženiji je i za njega su karakteristične vrlo visoke, često i ektremne vrijednosti temperature – objavili su danas stručnjaci na internetskoj stranici DHMZ-a.

Aktualni toplinski val nad Hrvatskom nije uzrokovan toplinskom kupolom, dodaju, i potrajat će nekoliko dana.

Uzrok ovog prvog ovogodišnjeg toplinskog vala nad Hrvatskom je termobarički greben s jugozapada s kojim nad naše krajeve stiže vrlo topao zrak. Također, pristiže i značajna količina saharskog pijeska, čija će najveća koncetracija biti u petak, 21. lipnja, kada će i vrućina biti najizraženija.

Prestanak aktualnog toplinskog vala prema trenutnim proračunima numeričkih prognostičkih modela očekuje se u nedjelju, 23. lipnja, premda će već u subotu dnevna temperatura zraka na kopnu biti niža nego u petak, istaknuli su hrvatski meteorolozi.

I slovenska agencija ARSO upozorava na veliku količinu saharskoga pijeska, a na sjeverozapadu Hrvatske najviše ga se očekuje u petak, do ranih popodnevnih sati. Slovenci također naglašavaju da će zbog pijeska u zraku biti povećana koncentracija čestica PM10 što može biti loše za zdravlje nekih skupina građana. Veća koncentracija ovih čestica može loše utjecati na malu djecu, starije ljude, oboljele koji imaju problema sa srcem i tlakom, dijabetičare i ljude s respiratornim problemima.

PM10 ili grube čestice su one koje imaju promjer manji od 10 mikrometara (μm), primjerice prašina ili pelud. Za usporedbu, zrno pijeska ima promjer oko 90 mikrometara, a PM10 čestice mogu biti još mnogo manje od toga. PM10 uglavnom sadrže željezo, aluminij i silikate, a nastaju primarno zbog loženja na kruta goriva te ispušnih plinova automobila i industrije.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOI-jevci treći u programiranju na najvećem STEM natjecanju u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dekanica Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa je zajedno s prodekanicom izv. prof. dr. sc. Martinom Tomičić Furjan i prodekanom izv. prof. dr. sc. Ivanom Malbašićem primila studente FOI-ja, koji su na ovogodišnjem natjecanju STEM Games u Umagu osvojili 3. mjesto u Tech Areni znanja.

Radi se o jednom najznačajnijih međunarodnih natjecanja za studente STEM Games, koje svake godine okuplja gotovo dvije tisuće studenata u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, a ove je godine održano sredinom svibnja u Umagu. Studenti FOI-ja osvojili su ukupno 10 medalja, a brončanu su u Tech Areni znanja donijeli Tomislav Hlevnjak, Petar Matišić, Stanko Smrček i Filip Šoštarić, dok su u drugoj momčadi bili i Sebastian Arbutina, Elena Pizek, Marko Stipić i Adrian Stojić.

Tehnološka arena (engl. Technology Arena) natjecanje je u programiranju. Pred timove je stavljeno više vrsta zadataka iz različitih grana računarstva, a njihov cilj je bio riješiti ih na što efikasniji način što više zadataka. Zadaci nose bodove ovisno o broju riješenih testnih primjera pojedinog zadatka. Bodovima dobivenim rješavanjem testnih primjera zadataka, timovi su mogli otključavati nove zadatke. Na posljetku otključao se i glavni zadatak, koji je bilo potrebno vizualizirati te osmisliti kreativno i najoptimalnije rješenje te ga predstaviti žiriju – pojašnjava njihov mentor, viši asistent FOI-ja dr. sc. Luka Milić s Katedre za informatičke tehnologije i računarstvo. Studenti FOI-ja su nagrađeni za razvoj aplikacije za unos/pregled/mijenjanje događaja, a važno je istaknuti da je po prvi put u timu bila i studentica.

U drugim studentskim natjecanjima koja se fokusiraju na teorijsko znanje i rješavanje ispita, ovdje se osim poznavanja određenih programskih jezika tražilo od nas da znamo i logički te kritički razmišljati te povezivati znanje i teoriju s praksom – pojasnili su studenti koji su se natjecali. Naglasili su da bi se voljeli i iduće godine natjecati u čemu će im Uprava FOI-ja pružiti svu pomoć u vidu omogućavanja uvjeta za adekvatnu pripremu, što je u ovakvim natjecanjima ključno.

-Ponosni smo na naše studente koji su na ovogodišnjem natjecanju STEM Games u Umagu osvojili 3. mjesto u Tech Areni znanja. Ovo je jedno od najznačajnijih međunarodnih natjecanja i činjenica da su naši studenti postigli ovakav uspjeh među gotovo dvije tisuće sudionika iznimno je priznanje za naš Fakultet. Naši studenti pokazali su ne samo izvrsno poznavanje programskih jezika, već i sposobnost logičkog i kritičkog razmišljanja. Uprava FOI-ja nastavit će pružati svu potrebnu podršku kako bi se studenti mogli dobro pripremiti za ovakva natjecanja i ubuduće. Hvala mentoru, dr. sc. Luki Miliću, i svima koji su podržali naše studente na ovom putu. Njihov uspjeh inspiracija je za sve nas i potvrda da se trud i predanost uvijek isplate – istaknula je dekanica Marina Klačmer Čalopa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje