Povežite se s nama

Život i društvo

Jesu li ulice i pločnici u Varaždinu zaista presoljeni?

Objavljeno:

- dana

Iako brojni Varaždinci smatraju da je vrijeme protekla dva tjedna bilo primjerenije ranom proljeću nego zimi te da uopće nije bilo potrebe za intenzivnim posipavanjem ulica i trgova solju, gradski komunalci nastavit će s ovom praksom.

Lomovi pa tužbe

Štoviše, zamjenik varaždinskoga gradonačelnika Zlatan Avar je uvjeren da je bolje spriječiti nego liječiti posljedice lomova i padova građana na skliskim, zaleđenim pločnicima.

– U Gradu znamo da ima građana koji negoduju zbog soljenja cesta i pločnika, no bijela koprena koju povremeno vide nije znak da se s tim pretjeruje.

Ne postoji evidencija broja padova pješaka na zaleđenim gradskim ulicama, ali znamo da neki od njih nisu dobro završili. Naime, od 2016. godine do danas petnaestak građana je zbog lomova pokrenulo sudske parnice protiv Grada Varaždina, a neke od tih tužbi iznose nekoliko desetaka tisuća kuna – ukazuje Avar.

Posipavanje protiv poledice te strojno i ručno čišćenje snijega i leda s površina javne namjene obavlja se na području Grada Varaždina u zimskom razdoblju, koje prema posebnom propisu traje od 15. studenoga tekuće do 15. travnja sljedeće godine. Iz varaždinske komunalne tvrtke Čistoća pojašnjavaju da ovu djelatnost obavljaju na površinama javne namjene koje se odnose na dio uređenih nogostupa.

– Čistoća kao isporučitelj ove komunalne usluge radove započinje po nalogu ovlaštenog predstavnika Grada.

Raspolažemo s četiri multifunkcionalna stroja, od kojih su tri marke Multihog, opremljena linearnim posipačima i ralicama, jedan je marke Egholm (manjih dimenzija), opremljen rotacionim posipačem i ralicom, a tu su i dva traktora „New Holland“, opremljena ralicama i posipačima – ističe Davor Skroza, direktor Čistoće.

Ova tvrtka za borbu sa snijegom i ledom ima još tri motorne freze Honda, motorni ručni multičistač Hecht, opremljen ralicom i četkom, te još četiri ručna posipača.
Opseg komunalnih poslova posipavanja protiv poledice te strojnog i ručnog čišćenja snijega i leda s javnih površina svakodnevno utvrđuju u dogovoru s ovlaštenim predstavnikom Grada Varaždina.

– Količina soli kojom se posipavaju gradske ulice i trgovi protiv poledice u zimskom razdoblju ovisi o službenim vremenskim prognozama DHMZ-a i kreće se u rasponu od 10 do 25 grama po metru četvornom.

U zimskom razdoblju i u slučajevima kada postoji opasnost od nastanka poledice na javnim površinama, isporučitelj komunalne usluge dužan je u cijelosti ili djelomično posipati ih sredstvima koja sprečavaju njeno nastajanje.

Mjesta i način posipanja određuju se, između ostaloga, i u odnosu na klimatske uvjete, položaj, nagib i značaj javne površine – zaključio je Davor Skroza.

Život i društvo

Varaždin: promet ponovno dvosmjeran dijelom Ulice Josipa Kozarca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na zahtjev stanara tog dijela grada, proteklih je dana nanovo prometno reguliran dio Ulice Josipa Kozarca, od Zagrebačke ulice do Dječjeg vrtića Varaždin, objekt Kozarčeva, kojim je posljednjih godinu dana bilo dozvoljeno prometovati samo u jednom smjeru.

Vijest je danas javio Grad Varaždin.

Novim rješenjem osigurana je bolja protočnost prometa te građani koji parkiraju vozila na parkiralištu i u podzemnoj garaži iza VTC-a sada mogu izlaziti s prostora parkirališta na Ulicu Josipa Kozarca u oba smjera. Uz suglasnost PU varaždinske, izmijenjen je elaborat te se građanima, stanarima Zagrebačke ulice i korisnicima parkirališta omogućilo brže i efikasnije prometno rješenje.

– Važno je da vodimo konstruktivan dijalog s našim građanima, odgovaramo na njihove prijedloge i u komunikaciji s njima dolazimo do zadovoljavajućih rješenja. Ipak je na kraju najvažnije da prometno rješenje pozitivno utječe na kvalitetu njihova života, a ne da im otežava svakodnevno kretanje – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Načelnik Sračinca: Imamo najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema nedavno provedenom popisu stanovništva u Općini Sračinec živi 4715 stanovnika, objavila je Općina Sračinec na svojoj internetskoj stranici.

U mjestu Sračinec živi 3831, a u mjestu Svibovec Podravski 884.

Prema prethodnom popisu iz 2011. godine Općina je imala ukupno 4842 stanovnika, 3897 u Sračincu i 945 u Svibovcu Podravskom.

Dakle, prema ovim podacima broj stanovnika općine pao je za 2,6 %, pad broja stanovnika u mjestu Sračinec je 1,7 %, a u mjestu Svibovec Podravski 6,4 %.

– Naravno da nisam zadovoljan s rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj i našoj županiji. No, malo sam manje nezadovoljan popisom u našoj Općini Sračinec. Imamo naime najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Varaždinskoj županiji, od 2,6 %. Vjerujem da ćemo doseljenjem u kuće i stanove koji se upravo dovršavaju, vrlo brzo imati broj stanovnika jednak onom iz 2011. godine – komentirao je popis načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje