Povežite se s nama

Međimurje

Još idu u školu, ali već znaju drugima pružiti prvu pomoć

Objavljeno:

- dana

NATJECANJA

U svoje slobodno vrijeme oni uče vještine zahvaljujući kojima mogu spasiti nečiji život. Riječ je o učenicima osnovnih i srednjih škola, članovima podmlatka i mladeži Crvenog križa koji cijele godine usvajaju znanja o tome kako pružiti prvu pomoć, kao i o pokretu Crvenoga križa, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima.

Svoje su znanje i vještine pokazali na gradskim natjecanjima koja su 14. ožujka održana u Varaždinu i Klenovniku.
Na natjecanju u V. osnovnoj školi Varaždin, koje je organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, sudjelovali su učenici varaždinske I., IV., V. i VI. osnovne škole te OŠ Vidovec i to u kategoriji podmlatka, dok su se u kategoriji mladeži natjecali učenici Gospodarske škole, Strojarske i prometne škole te Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole.

 

– Prvo mjesto u kategoriji podmlatka osvojila je ekipa OŠ Vidovec s mentoricom Martinom Heček-Paska, a u kategoriji mladeži ekipa Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole s mentoricama Zdenkom Ribić i Zdenkom Dugandžić – izvijestili su iz varaždinskog Crvenog križa.

Svi ste pobjednici!

U OŠ grofa Janka Draškovića u Klenovniku ivanečki Crveni križ je pak organizirao gradsko natjecanje ekipa prve pomoći s tog područja, na kojem se okupilo više od 80 djece. Natjecalo se devet ekipa u kategoriji podmlatka i dvije ekipe u kategoriji mladeži iz OŠ Bednja, OŠ Donja Voća, OŠ Ivanec, OŠ Maruševec i PŠ Druškovec, OŠ Klenovnik, OŠ Kamenica, OŠ Lepoglava i OŠ Donja Višnjica te Srednje škole Ivanec. Najbolja ekipa u kategoriji podmlatka bili su domaćini, OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik, a u kategoriji mladeži ekipa Srednje škole Ivanec.

 

Pobjedničke ekipe idu na Međužupanijsko natjecanje 18. travnja

– Za nas ste svi pobjednici već samim dolaskom na ovo natjecanje – rekao je pak učenicima Josip Polančec, predsjednik Glavnog povjerenstva na natjecanju u Klenovniku.
– Ponosni smo na sve članove ekipa i vaše mentore, ponosni što ste dio naše humanitarne organizacije, što ste tijekom protekle školske godine usvajali humane vrednote koje promiče Crveni križ, ponosni što ste usvojili vještine koje život znače. Željeli bismo da sve ovo ne završi natjecanjem, nego da i nadalje ostanete dio naše humanitarne organizacije – poručili su pak svim sudionicima iz ivanečkog Crvenog križa.

Općini Klenovnik i OŠ Klenovnik su zahvalili što su ih već treći put odlično ugostili, a zahvale su uputili i učenicima koji su uvjerljivo glumili ozlijeđene, kao i svim volonterima, sucima… Pobjedničke ekipe predstavljat će gradska društva Ivanec i Varaždin na Međužupanijskom natjecanju ekipa prve pomoći mladih, koje će biti održano 18. travnja.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Andreja, Rundek & Ekipa „Ftičeki“ na otvorenju ovogodišnjeg Ljeta u gradu Zrinskih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Danko Strahinić

U Čakovcu će se i ove godine od 25. lipnja do 10. srpnja održavati popularna manifestacija Ljeto u gradu Zrinskih. Glavni programi održavat će se na otvorenom u atriju Staroga grada Zrinskih, a u slučaju lošeg vremena izvedbe će se seliti u zatvorene prostore, dvoranu Centra za kulturu Čakovec ili na Malu scenu „Vinko Lisjak“.

Svi programu su besplatni, ali zbog ograničenog broj ljudi koji im smiju prisustvovati obavezno je podizanje besplatnih ulaznica u uredu Turističke zajednice Grada Čakovca. Dodatni popratni programi održavat će se u Fox Baru i Klubu Prostor.

Svečano otvorenje ovogodišnjeg Ljeta u gradu Zrinskih bit će u petak, 25. lipnja, u 21 sat koncertom Andreje, Rundeka & Ekipe „Ftičeki“. U koncertnom dijelu programa još će nastupiti Lidija Bajuk i Lea Šprajc (1. srpnja), Dobre vibracije (3. srpnja), J. R. August (8. srpnja) te brojni drugi bendovi, solisti i DJ-evi. Bit će održano i nekoliko kazališnih predstava, a čakovečkoj publici će se predstaviti Glumačka družina Histrion s predstavom „Tajkuni“ (27. lipnja), Kazališna grupa Lectirum s predstavom „Dekorater“ (2. srpnja), Teatar Gavran s predstavom „Savršeni partner“ (4. srpnja), dok će članovi Gradskog kazališta Zorin dom izvesti predstavu „A.jmo P.robat ČEHOV.a“ (9. srpnja).

Preostali dio programa ispunit će filmske večeri, slušaone, izložbe kao i kviz na otvorenom pod nazivom „Čakovec – Grad znanja“ autora i voditelja Roberta Srneca, koji je na rasporedu u četvrtak, 1. srpnja, također u atriju Staroga grada Zrinski.

Nastavite čitati

Međimurje

„Svaki tjedan sport jedan“: osnovnoškolcima na raspolaganju 23 kampa iz 18 različitih sportova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečki osnovnoškolci će i ove ljetne praznike moći provesti aktivno, baveći se sportom. Naime, 18. godinu zaredom Grad Čakovec i Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca domaćini su ljetnog sportskog kampa pod nazivom „Svaki tjedan sport jedan“. Ovih ljetnih praznika učenicima su na raspolaganju 23 kampa iz 18 različitih sportova.

Program ovogodišnjih kampova predstavili su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, predsjednik gradske Zajednice sportskih udruga Bojan Ružić i predsjednik Športskog streljačkog kluba Čakovec Nenad Nemec.

– Cijela je priča započela s nekoliko sportova, da bi danas mladi mogli birati između njih čak 18. Svi kampovi provode se pod stručnim vodstvom trenera i studenata Kineziološkog fakulteta. O uspješnosti ovog projekta govori i činjenica da ga kopiraju mnogi hrvatski gradovi, a četvrtu godinu zaredom prepoznaje ga i resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje kampove sufinancira s 80 posto sredstava, a ove godine to iznosi gotovo 105.000 kuna. Posebno je zanimljivo to da velika većina polaznika kampova tijekom godine ne odlazi na sportske treninge. Na kampovima mogu testirati koji im sport najbolje leži – rekao je Bojan Ružić.

Upravo činjenica da se djeca imaju priliku okušati u gotovo svim sportovima koji postoje u gradu, daje dodatnu vrijednost čitavom projektu. S time se složio i predsjednik Športskog streljačkog kluba „Čakovec“ Nenad Nemec.

– Upravo su kampovi u naš klub doveli nove mlade članove. Streljaštvo je specifičan sport, nije toliko zastupljen u medijima pa su programi poput ovog prilika da se i mlađi upoznaju sa streljaštvom – istaknuo je Nemec.

Ljetni sportski kampovi zaštitni su znak Čakovca još od 2005. godine i kroz njih su prošle brojne generacije čakovečkih osnovnoškolaca.

– Aktivno provođenje ljetnih praznika, pogotovo ako se uz zabavu i bavljenje sportom stječu zdrave navike, izuzetno je važno za djecu i mlade. Održavaju se tijekom trajanja ljetnih praznika, tako da se i oni osnovci koji će većinu praznika provesti kod kuće, mogu organizirano i pod stručnim vodstvom baviti sportom. Zadovoljni će sigurno biti i roditelji, ali i zajednica jer bavljenje sportom pridonosi socijalizaciji i zdravlju – rekla je gradonačelnica Ljerka Cividini dodajući da će Grad nastaviti podržavati ovaj projekt.

Osnovnoškolci koji će sudjelovati na najviše sportova bit će nagrađeni. Cijena sudjelovanja na kampovima je 100 kuna za djecu s područja Grada, a 150 kuna za ostale zainteresirane sudionike, bez obzira na broj kampova na koje će djeca dolaziti. Prijavnice za sudjelovanje mogu se ispuniti na recepciji Gradskih bazena „Marija Ružić“ u Čakovcu. Pored spomenutog, ovoga ljeta organizirana su i predavanja o zdravom načinu života i zdravoj prehrani.

Prvi kampovi započinju već u ponedjeljak, 21. lipnja, i to iz plivanja, kickboxinga i odbojke. Sljedeći tjedan od 28. lipnja do 2. srpnja je pak rezerviran za streličarstvo, odbojku na pijesku i nogomet.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!