Povežite se s nama

Život i društvo

U Trnovcu povratak u stara dobra vremena: u subotu šeste Žetvene svečanosti

Objavljeno:

- dana

U SUBOTU, 8. srpnja

Kulturno-umjetničko društvo Mak u subotu, 8. srpnja, u Trnovcu organizira 6. Žetvene svečanosti, manifestaciju kojom se predstavljaju i čuvaju tradicijski običaji trnovečkog kraja.

Manifestacija počinje okupljanjem sudionika u prostorima Pastoralnog centra između 13.30 i 14 sati te blagoslovom žeteoca prije početka radova u crkvi Majke Božje Snježne u 14 sati.

U 6. Žetvenim svečanostima 10 udruga

U 14.30 formirat će se povorka sudionika koja će krenuti na polje u trnovečki „Gaj“, gdje će ih poslije 15 sati pozdraviti zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec i predsjednik KUD-a Mak Miro Koren, a potom će početi Žetvene svečanosti s košnjom žita, vezanjem i slaganjem snopova u “stavice”, sve u nošnjama ili prigodnoj odjeći koja se nekad nosila za vrijeme ovakvih radova.

Nakon užine na polju i zajedničkog fotografiranja sudionika, žetva će završiti vršidbom žita od 18.30 sati, a Žetvene svečanosti bit će zatvorene večerom sudionika od 19.30.

Ove će godine na trnovečkim Žetvenim svečanostima sudjelovati članovi deset udruga iz Slovenije i Hrvatske. Uz domaćine iz KUD-a “Mak“ čuvanje tradicijskih običaja nastavljaju Udruga „Gotali“ iz Gotalovca, Folklorna skupina “Bolnišnica“ iz Ptuja, KUD “Remetinec“ iz Remetinca, Udruga “Hajdina“ iz Kućana Donjeg, Udruga žena “Cvijet“ iz Šemovca, Udruga žena “Trnovečko Srce“ iz Trnovca, Udruga za sport, rekreaciju i kulturu iz Bartolovca, Udruga “Copacabana“ iz Trnovca i Udruga umirovljenika Općine Trnovec.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

Dječaci Dario Njegovec i Dino Vidaček kod Bele spasili sedam štenaca od smrzavanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer, 24. siječnja, odvijala se akcija spašavanja sedam štenaca koje je neki zlotvor bezdušno ostavio da se smrznu u napuštenom kamenolomu u Beli kod Novog Marofa, javili su iz varaždinske Udruge Spas.

Srećom, štence su pronašli dva dječaka iz okolice, Dario Njegovec i Dino Vidaček.

– Ti stasom mali, a u srcu veliki ljudi, ne samo da su nazvali udrugu “Spas”, nego su i ostali kraj njih, po debelom minusu, gotovo 2 sata, dok udruga nije aktivirala moju kćer, a ona mene. Uglavnom, štence sam odvezao u “Spas”, gdje su ih zbrinuli, a malim herojima kapa do poda, kao i njihovim roditeljima, jer ne vjerujem da su se takvi rodili, nego tu očito ima i puno dobrog odgoja. A zlotvoru mogu jedino poželjeti da i on jednog dana tako završi i ne bi me iznenadilo, jer karma is a beach! – poručuju iz Udruge Spas.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždinska županija sa stranim partnerima razvija sustav za rano upozoravanje na katastrofe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

civilna zaštita, koronavirus,ilustracija

Unaprijediti sustave civilne zaštite u Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji na način da se umreže i usklade sustavi za rano upozoravanje, glavna je zadaća projekta „TransCPEarlyWarning“ iz programa Interreg ADRION.

Varaždinska županija je danas, 25. siječnja, kao partner na projektu u kojem sudjeluje sedam država Jadransko-jonskog područja, bila domaćin tehničkog sastanka s parterima iz Splitsko-dalmatinske županije i Hercegovačko-neretvanskog kantona, a kojem su se virtualno priključili i ostali partneri, Talijani, Grci, Slovenci, Crnogorci i Albanci.

– Varaždinska županija jedna je od vodećih županija po uređenosti sustava civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Ulažemo znatna sredstva u sustav civilne zaštite, a posebno sufinanciramo djelovanje Vatrogasne zajednice Varaždinske županije te preko nje i vatrogastva na području županije. Svjesni smo da je utjecaj klimatskih promjena sve više vidljiv i sve više utječe na život i razvoj našeg područja. S obzirom na to da su potencijalne opasnosti na našem području poplave, klizišta, odnosno odroni, požari i potresi, jako je važno razvijati sustave koji nas mogu upozoriti na moguću ugrozu. Zato nam je drago da je i naša županija partner na projektu „TransCPEarlyWarning“, čija je vrijednost gotovo dva milijuna eura, od kojih je za Varaždinsku županiju predviđen iznos od 180 tisuća eura – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Da bi se povećala otpornost i brzina odgovora na prirodne katastrofe i tehničko-tehnološke nesreće, u sklopu projekta razvija se testna platforma za rano upozoravanje.

– Platforma će se testirati u svih sedam zemalja partnera: Italiji, Grčkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji. Dobivena iskustva koristit će se kao podloga za izradu strateškog i akcijskog plana koji nudi zajedničku viziju i rješenja za objedinjeni sustav za rano upozoravanje na Jadransko-jonskom području – naveo je Tomislav Jarmić, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo, drugostupanjski upravni postupak i civilnu zaštitu.

Osim što je tema bila status platforme, na sastanku u Županijskoj palači partnerima iz sedam zemalja je prezentirano kako funkcionira hrvatski sustav civilne zaštite na primjerima poplava i šumskih požara.

Dodajmo da projekt TransCPEarlyWarning vodi Regija Molise iz Italije, a ostatak projektnog konzorcija čine: iz Slovenije – Općina Ajdovščina i Institut Josef Stefan, iz Grčke – Institut za industrijske sustave Centra za istraživanje i inovacije ATHENA i Decentralizirana uprava Krete, iz Hrvatske – Varaždinska i Splitsko-dalmatinska županija, iz Albanije – Regionalno vijeće Drača i Šumarski fakultet, iz Bosne i Hercegovine – Uprava civilne zaštite i vatrogastva Hercegovačko-neretvanskog kantona i iz Crne Gore – Stari glavni grad Cetinje.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.993.688,88 eura od čega je za Varaždinsku županiju određen iznos 196.880,69 eura. Europski fond za regionalni razvoj projekt sufinancira u iznosu od 85 %.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje