Povežite se s nama

Život i društvo

U Trnovcu povratak u stara dobra vremena: u subotu šeste Žetvene svečanosti

Objavljeno:

- dana

U SUBOTU, 8. srpnja

Kulturno-umjetničko društvo Mak u subotu, 8. srpnja, u Trnovcu organizira 6. Žetvene svečanosti, manifestaciju kojom se predstavljaju i čuvaju tradicijski običaji trnovečkog kraja.

Manifestacija počinje okupljanjem sudionika u prostorima Pastoralnog centra između 13.30 i 14 sati te blagoslovom žeteoca prije početka radova u crkvi Majke Božje Snježne u 14 sati.

U 6. Žetvenim svečanostima 10 udruga

U 14.30 formirat će se povorka sudionika koja će krenuti na polje u trnovečki „Gaj“, gdje će ih poslije 15 sati pozdraviti zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec i predsjednik KUD-a Mak Miro Koren, a potom će početi Žetvene svečanosti s košnjom žita, vezanjem i slaganjem snopova u “stavice”, sve u nošnjama ili prigodnoj odjeći koja se nekad nosila za vrijeme ovakvih radova.

Nakon užine na polju i zajedničkog fotografiranja sudionika, žetva će završiti vršidbom žita od 18.30 sati, a Žetvene svečanosti bit će zatvorene večerom sudionika od 19.30.

Ove će godine na trnovečkim Žetvenim svečanostima sudjelovati članovi deset udruga iz Slovenije i Hrvatske. Uz domaćine iz KUD-a “Mak“ čuvanje tradicijskih običaja nastavljaju Udruga „Gotali“ iz Gotalovca, Folklorna skupina “Bolnišnica“ iz Ptuja, KUD “Remetinec“ iz Remetinca, Udruga “Hajdina“ iz Kućana Donjeg, Udruga žena “Cvijet“ iz Šemovca, Udruga žena “Trnovečko Srce“ iz Trnovca, Udruga za sport, rekreaciju i kulturu iz Bartolovca, Udruga “Copacabana“ iz Trnovca i Udruga umirovljenika Općine Trnovec.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

Policija najavila pojačani nadzor prometa na cijelom varaždinskom području za vikend

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin će tijekom noći sa subote na nedjelju, 10./11. lipnja, u vremenu od 21 do 5 sati, u sklopu lokalne akcije „Alkohol“ ciljano pojačano nadzirati promet te kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

Tijekom vikenda policijski službenici PU varaždinske pojačano će kontrolirati motocikliste i mopediste, kojom prilikom će se nadzirati prekršaji ove kategorije sudionika u prometu, poput nepropisne brzine kretanja, nekorištenja zaštitne kacige, prisutnosti alkohola u organizmu, tehničke neispravnosti i drugi.

Policija skreće pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također mole sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj Županiji.

Nastavite čitati

Život i društvo

U subotu u Varaždinu stanite i razgledajte „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 10. lipnja, Županijski savez poljoprivrednih udruga organizira „Sajam udruga u poljoprivredi Varaždinske županije“.

Sajam će se održat u Varaždinu, ispred Županijske palače, od 9 do 12 sati.

Uz Županijski savez poljoprivrednih udruga, na manifestaciji će se predstaviti 12 udruga članica s područja Varaždinske županije koje djeluju u različitim granama poljoprivredne proizvodnje.

Uz članove Saveza na manifestaciji će se predstaviti i Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga kuhara Varaždinske županije, Gospodarska škola Varaždin te Srednja škola „Arboretum Opeka“ Marčan. Ujedno će im se pridružiti i udruge žena iz Trnovca, Sračinca, Maruševca i Kućana koje imaju jamstveni žig za svoje proizvode (tradicijska jela) ili su u postupku ishođenja istog.

Svi građani će se moći upoznati s radom udruga, koje su za posjetitelje priredile i degustaciju svojih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje