Povežite se s nama

Sport

Kako postati uspješan?

Objavljeno:

- dana

KOJI SU SVE PREDUVJETI ZA POSTATI USPJEŠNIM SPORTAŠEM

Zašto su jedni sportaši uspješniji od drugih i kako predvidjeti tko bi mogao uspjeti, pitanja su koja odavno muče sportske djelatnike.

Onaj tko bi znao odgovor na ta pitanja postao bi „besmrtan“. Jednog odgovora, nažalost, nema. Jedan dio odgovora možda se krije u jednoj studiji koja je provedena u Americi, a u kojoj su se pratila djeca s visokim koeficijentom inteligencije. Između 250.000 djece odabrano je njih 1470 koji su imali kvocijent inteligencije od 140 do 200. Kada su ušli u odraslu dob, napravljena je anketa među njima i dobiveni su zanimljiv rezultati. Podijeljeni su tri grupe, u prvoj su bili oni uspješni, u drugoj oni relativno uspješni i u trećoj oni koji su imali najmanje koristi od svog potencijala. Autora studije najviše je zanimalo što je dovelo do tako velikih razlika između prve i treće grupe ako se zna da su bili u dječjoj dobi svi približno isti i to prilično iznad svojih vršnjaka. Kada su proučili sve njihove osobine nisu mogli pronaći značajnije razlike dok nisu došli do obiteljskog podrijetla. Naime, oni uspješni iza sebe su imali roditelje koji su završili fakultete. Njihovi domovi bili su puni knjiga i drugih izvora znanja te razumijevanja i poticaja za njihove potrebe. Oni iz treće skupine živjeli su u skromnim uvjetima uz nerazumijevanje za potrebe stjecanja znanja i školovanja te zbog toga nisu razvili svoje potencijale. Njima je nedostajalo nešto što se zove „zajednica koja bi ih pripremila za svijet“. Nisu dobili priliku da se pokažu u najboljem svjetlu. Slično je i u sportu. Ako određeni talent ne dobije priliku da se pokaže u najboljem svjetlu i uči od najboljih trenera, on će ostati potraćeni talent.

Izvor:
Foto:

Sport

Varaždinskim Vidrama dvije medalje u Sloveniji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U slovenskom Velenju u subotu, 20. travnja održano je Otvoreno regionalno natjecanje u paraplivanju. Sudjelovalo je oko 100 paraplivača iz Hrvatske, BiH i Slovenije.

Plivački klub Vidra predstavljalo je šestero plivača, od kojih su troje po prvi put nastupili u bitno težim disciplinama. Oryna Svorina nastupila je na 100 m slobodno, Borna Obradović na 100 m leđno, Franjo Krog na 25 m slobodno, Vedran Kos nastupio je na 50 m slobodno, Nikola Dodoš na 50 m leptir, a Brunela Hrženjak na 100 m prsno. Franjo Krog je stigao do 2. mjesta u svojoj kategoriji, dok je Brunela Hrženjak po prvi put startala s odskočne pozicije i isplivala 2. mjesto u svojoj kategoriji.

– Kao i uvijek, veliko hvala gospodinu Kokijeru na prijevozu i Zajednici spotskih udruga grada Varaždina na omogućenom kombiju. Iskusniji i vještiji, pripremamo se za iduće natjecanje u Zadru sredinom svibnja – ističu iz PK Vidra.

Nastavite čitati

Sport

3. ŽNL: Podravcu općinski derbi u Sračincu, na vrhu Klenovnik i Udarnik 32

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U 3. ŽNL skupina Varaždin borba za naslov vodi se između vodećeg Klenovnika i drugoplasiranog Udarnika 32.

Vodeći Klenovnik u 17 susreta skupio je 42 boda, bod više od nogometaša iz Gornjeg Kućana.

Pri vrhu je Podravac iz Svibovca, odnosno na 4. mjestu, koji je u prošlom kolu igrao općinski derbi sa Sračincem. Susret pred 250 gledatelja završio je 1:0 za goste iz Svibovca Podravskog.

U idućem kolu Sračinec gostuje kod drugoplasiranog Udarnika 32, a četvrtoplasirani Podravac dočekuje Omladinac.

Vodeći Klenovnik u subotu, 27. travnja u 17 sati ugošćuje Vratno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje