Povežite se s nama

U fokusu

“Kao odgovor na koronakrizu sigurno će porasti broj ovisnika o kockanju i na sjeveru Hrvatske”

Objavljeno:

- dana

– U snu sam sanjao brojeve, dobitke. Znao sam se buditi u gluho doba noći i otići u kockarnicu. Dobitak mi je bio važan, no ono čime sam se punio bili su naleti adrenalina prilikom svake vrtnje rulet aparata – govori nam Varaždinac koji je bio ovisnik o kocki.

U kockarnicu je ušao sasvim slučajno, kao 18-godišnjak prije subotnjeg izlaska. Kod njega, kao i kod većine, dogodilo se da je prvi put i nešto osvojio.

Slučajno

– Kao da postoji nekakva kamera u kockarnici i da snimi čovjeka koji je prvi put unutra i odmah mu da dobitak. Tako je bilo sa mnom. U novčaniku je bio lijep novac za subotnji izlazak – objašnjava.

No, kako to obično biva, nije stao na jednom odlasku u kockarnicu. Bio je čest gost i njegov život svodio se samo na posao i igre na rulet aparatu.

– Uopće nisam imao pojam o vremenu. Svjetlo je u kockarnici prigušeno, atmosfera opuštena i jednostavno zaboravite na vrijeme, ali držala me ovisnost o adrenalinu – dodao je muškarac u četrdesetima, koji je jedno vrijeme bio i u plusu.

Jedne noći kući se vraćao s 40.000 kuna. Ipak, sreća nije dugo trajala. Gubio je sve više i više.

U Varaždinskoj županiji ovisnici o kockanju liječe se na Odjelu za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u sklopu kojeg djeluje multidisciplinarni tim stručnjaka koji čine liječnici, psihijatri, psiholozi, socijalni radnik, medicinski tehničar i defektolog

– To je kao droga, želite sve više i više. No, ne shvaćate da tonete sve dublje i dublje. U jednom trenutku potrošio sam svu ušteđevinu. Kasnije sam se nešto sitno zadužio, vratio izgubljeno i stao. Srećom, znao sam kad treba stati na loptu – ispričao nam je Varaždinac koji već 15 godina nije bio sudionik igara na sreću.

Srećom, naš sugovornik sam je shvatio da je voda došla do grla. No, vrlo često se dogodi da je ljudima koji kockaju potrebna stručna pomoć.

Motivacija

– Ako kockara uspijemo zainteresirati i motivirati, imamo šansu da kroz dugotrajni rad baziran na multidisciplinarnom pristupu održimo apstinenciju. Svrha liječenja je postići dugotrajnu apstinenciju od kockanja i promijeniti način i stil života, održati uspostavljenu trajnu apstinenciju i prihvatiti nov način života – ističe Mateja Grizelj, liječnica, specijalistica psihijatrica, voditeljica Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

U Varaždinskoj županiji ovisnici o kockanju liječe se na Odjelu za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u sklopu kojeg djeluje multidisciplinarni tim stručnjaka koji čine liječnici, psihijatri, psiholozi, socijalni radnik, medicinski tehničar i defektolog.

– Odjel radi svakim radnim danom od 7 do 20 sati, a za pregled nije potrebna uputnica, potrebno je samo prethodno naručivanje na telefonski broj 042 320 969 – naglasila je dr. Grizelj.

Ovisnike o kocki liječi i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije. Iz međimurskog Zavoda ističu da ovisnici o kocki, kao i drugi ovisnici, nerado priznaju svoj problem.

– Teško ih je motivirati za liječenje. Najčešće se odluče na liječenje tek onda kad se nađu u naizgled bezizlaznoj situaciji: veliki dugovi, gubitak posla, raspad obitelji, problemi sa zakonom i slično. Liječenje zahtijeva dugotrajan strukturirani program u kojem važno mjesto zauzimaju individualna i grupna psihoterapija, savjetovališni tretman, metode samopomoći kroz grupe liječenih ovisnika i tretman u terapijskoj zajednici (komuni). U liječenje je važno uključiti i članove obitelji zbog pružanja podrške ovisniku te razvijanja novih zdravih komunikacijskih obrazaca – rekla je Diana Uvodić-Đurić, dr. med., voditeljica Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Diana Uvodić-Đurić

Dodaje da se ovisnici o kocki uključuju, također sa svojim obiteljima, u klubove liječenih ovisnika o kocki (KLOK). Klubovi postoje u Zagrebu i u Rijeci, dok se u Međimurju, u nedostatku KLOK-a, ovisnici o igrama na sreću uključuju u klubove liječenih alkoholičara.

– S obzirom na to da sve ovisnosti imaju zajedničku podlogu nastanka i funkcioniranja, liječeni ovisnici o alkoholu dobro razumiju ovisnika o kocki i mogu mu pružiti podršku i razumijevanje, kao i korisne savjete o tome kako prevladati žudnju te očuvati apstinenciju. Posljednjih godina ovisnici o kocki sve češće se uključuju i u terapijske zajednice (komune) u kojima uče kako promijeniti životni stil te igranje na sreću isključiti iz svog dnevnog rasporeda. Oporavak uključuje i mijenjanje stila života, u kojem je igranje na sreću isključeno – dodala je Uvodić-Đurić.

Mladi ovisnici

Naš sugovornik s početka priče prvi put je u kockarnicu ušao s 18 godina.

– Kockanjem izazvani problemi svoj dobni vrh dosežu od 20. do 35. godine života. Nastupom životne zrelosti kocka se u pravilu rjeđe, ili pak s manje kockanjem izazvanih problema. Impulzivnost, ekstrovertiranost, glad za uzbuđenjem i podražajima te kompetitivnost predisponiraju muškarce za ovisnost o kocki – dodala je dr. Grizelj.

No, velik problem je i što vrlo često kockaju i maloljetnici.

– Više od 80 % hrvatskih srednjoškolaca barem je jednom u životu okušalo neki oblik kockanja. Većina njih probala je to bezazleno, uplativši loto, kupivši srećku ili pokazujući svoje sportsko znanje klađenjem na rezultat neke utakmice. Oko 35 % hrvatskih srednjoškolaca redovito se kladi na sportske rezultate, odnosno jednom tjedno ili češće od toga. Oko 12 % njih razvit će problem s kockanjem i osjetiti neke štetne psihosocijalne posljedice. U Međimurskoj županiji je 2013. godine provedeno istraživanje „Stavovi, navike i korištenje sredstava ovisnosti u djece i mladih Međimurske županije“, koje je pokazalo da je 88 % mladih (učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola i 2. razreda srednjih škola) koji su barem jednom u životu kockali – otkrila nam je dr. Diana Uvodić-Đurić te dodala da je kod mladih često kockanje povezano s drugim oblicima rizičnog ponašanja, poput delinkventnog ponašanja, rizičnih spolnih odnosa, korištenja alkohola i drugih sredstava ovisnosti.

Dostupnost

Velik problem je sve veća dostupnost igara na sreću, a s druge strane internet i mobilne aplikacije omogućuju sudjelovanje u igrama na sreću 24 sata.

– Najzastupljenije kockarske igre kod mladih su jednokratne srećke, sportske kladionice, loto, virtualne utrke, igre na automatima te internet kockanje bez novčanog uloga. Takvo kockanje može, međutim, biti uvod u internet kockanje s novčanim ulozima, pri čemu mladi krišom koriste kartice i osobne dokumente svojih roditelja ili drugih odraslih osoba. Mladi rjeđe kockaju u kasinima i klubovima u kojima nije dozvoljen pristup maloljetnim osobama – jasna je Uvodić-Đurić.

Zasad ni u jednoj ni u drugoj županiji nema značajnijeg porasta broja ovisnika o kockanju, no s obzirom na to da će koronakriza trajati i kad prođe pandemija te će ostaviti značajne posljedice na društvo, tek se očekuje porast broja ovisnika o kocki.

– Zasad ne bilježimo porast broja ovisnika o kocki uslijed koronakrize, ali moguće je da do toga dođe sljedeće godine, kao odgovor na socijalnu, kulturnu i ekonomsku krizu u društvu – zaključuju iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

U fokusu

Iz Grada otkrili kakva sudbina čeka skulpture redovnika koje je naručio Čehok

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin objavio je odgovore na vijećnička pitanja od prošle sjednice Gradskog vijeća. Među ostalim, napokon je poznata informacija što će biti sa skulpturama redovnika u Parku Ivana Pavla II., koji su dobili nacionalnu prepoznatljivost nakon što je prošle godine zbog njih izbila mini afera.

Što Grad planira sa skulpturama zanimalo je vijećnika Ivana Obadića.

Bosilj: Spomenik redovnicima stajao je 345.000 kuna, a rješenje je potpisano tri dana prije drugog kruga izbora

– Grad Varaždin će u narednom razdoblju ukloniti skulpture budući da ih sam autor do sada nije uklonio, iako je od strane Grada, odnosno odvjetničkog ureda koji zastupa Grad Varaždin, zahtjev upućen još u listopadu 2021. godine. Nakon što Grad ukloni skulpture sa lokacije u Parku Ivana Pavla II. iste će biti stručno uskladištene do pravnog razrješenja situacije koja je nastala sklapanjem Ugovora o izradi i postavi skulpture ,,Crkveni redovi Varaždina” odnosno isporukom skulptura koje nisu izrađene od ugovorenog materijala zbog čega je autor skulptura obaviješten o pokretanju postupka raskida Ugovora – odgovorili su iz Grada Varaždina.

Podsjetimo, Grad je odlučio ukloniti skulpture nakon što je sudsko vještačenje utvrdilo da nisu izrađeni od dogovorenog materijala. Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj tada je rekao da su skulpture stajale 345.000 kuna, a rješenje je potpisano tri dana prije drugog kruga izbora

Međutim, do sada iz Proračuna Grada Varaždina nisu isplaćena sredstva vezano uz izradu skulptura odnosno vezano uz Ugovor o izradi i postavi skulptura ,,Crkveni redovi Varaždina“.

U Gradu ističu i da se u međuvremenu javio autor Nikola Šanjek s prijedlogom mirnog rješavanja spora.

Spomenimo i da jedna skulptura podsješća na bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka, koji ih je i naručio.

Nastavite čitati

U fokusu

Pronađite posao po mjeri u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

Eko Taxi d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Vozač (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Potpune prijave poslati putem linka  najkasnije do 01.08.2022.

KTC d.d. zapošljava na radnom mjestu Prodavač na odjelu tehnike (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Potrebno radno iskustvo od jedne godine. Prijave poslati putem linka do 12.07.2022.

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Proizvodno – transportni radnik (m/ž). Mjesto rada Novi Marof. Nudimo regres, božićnicu, uskrsnicu, plaćen sistematski pregled jednom godišnje, Multisport karticu. Prijave poslati putem linka do 08.07.2022.

Ivančica d.d. zapošljava na radnom mjestu Asistent u marketingu (m/ž). Mjesto rada Ivanec. Traži se osoba sa dobrim komunikacijskim i organizacijskim sposobnostima. Prijave poslati putem linka do 06.07.2022.

Radio Sjeverni.FM traži djelatnika na radnom mjestu Voditelj/voditeljica programa (m/ž). Mjesto rada Varaždin. Tražimo radijskog voditelja sklonog timskom i kreativnom radu te dinamičnoj radnoj atmosferi. Prijave poslati putem linka do 01.07.2022.

Eko Taxi d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Vozač (m/ž). Mjesto rada Čakovec . Potpune prijave poslati putem linka  najkasnije do 01.08.2022.

Autokuća Gašparić d.o.o. zapošljava na radnom mjestu Asistent u odjelu postprodaje (m/ž). Mjesto rada Čakovec.Iskustvo rada u servisu, prednost iskustvu povezanom s vozilima i strojevima. Prijave poslati putem linka do 14.07.2022.

PERUTNINA PTUJ – PIPO d.o.o. za proizvodnju i trgovinu zapošljava na radnom mjestu Kontrolor/kontrolorka kvalitete u industriji mesa. Mjesto rada Čakovec. Nudimo isplatu božićnice, regresa i ostalih prigodnih nagrada. Prijave poslati putem linka do 04.07.2022.

KTC d.d. zapošljava osobu na radnom mjestu Konobar (m/ž). Mjesto rada Prelog. Prijave poslati putem linka najkasnije do 05.07.2022.

TOPLICE SVETI MARTIN društvo s ograničenom odgovornošću za revitalizaciju i rekreaciju zapošljava na radnom mjestu Radnik/ca na održavanju tehničkih postrojenja. Mjesto rada Toplice Sveti Martin. Odgovoran je za pravovremeno, pravilno i kvalitetno izvršavanje poslova i delegiranih zadataka. Prijave poslati putem linka do 15.07.2022.

Više poslova potražite klikom na link i pretražite trenutno raspoložive radne pozicije za prijavu. Sretno u potrazi!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje