Što čitati

Karin Slaughter, Krhotine, prev. Mirta Jambrović, Znanje, Zagreb, kolovoz 2013.

Čini mi se da je američki krimić (kao i njemu srodni žanrovi) u popriličnoj krizi. Nije riječ samo o eksploziji europskog (čitaj: nordijskog) trilera, nego kao da Amerikanci više ne znaju pisati tako dobro kao što su to nekad znali Hammett, Chandler, Spillane ili McBain. Primjerice: James Patterson mi je neprobavljiv, Cody McFadyen me nije oduševio, a razvikani „Sindikat jidiških policajaca“ Michaela Chabona ostavio me ravnodušnim.

A onda je stigla divna Karin Slaughter. Njezine „Krhotine“ potpuno su me osvojile. Pregledno izložen, životni zaplet, s teškom atmosferom američkog Juga već bi bio dovoljna preporuka, ali ono što doista „čini razliku“ je lik inspektora Willa Trenta. Naišli smo na svakakve istražitelje, ali ideja da inspektor bude disleksičan već je na prvu pomisao – suluda. Ali ne i kod Karin Slaughter, koja je tu ideju razvila do savršenstva.

Kako to već zna biti kod ljudi koji su svoj hendikep nadoknadili razvivši druge sposobnosti, tako je i Will Trent izvanredno lucidan i pronicljiv. Ipak, najbolji trenuci romana nisu u dijelovima kada Trent briljira opažajima i zaključcima, nego kada ga usporava njegova disleksija. Prizor kada mu jedan lik pokazuje rukopis glavnog osumnjičenika, po kojemu bi svakome trebalo biti jasno da je upravo autor tog rukopisa ubojica, ali ne i Trentu, koji ne može razaznati što na tom papiru piše, a pravi se da može, jednostavno je – antologijski.

U izdanju Znanja dostupan je i prijevod „Triptiha“, prvog romana o Willu Trentu, a Algoritam je prije objavio i „Zaslijepljenu“. Nisam ih još pročitao, ali učinit ću to s velikim očekivanjima i, ne sumnjam, velikim zadovoljstvom.

Izvor:
Foto:

Komentari

Komentara