Povežite se s nama

U fokusu

Kazališno vijeće odabralo Torjanac, hoće li je Gradsko vijeće potvrditi?

Objavljeno:

- dana

NATJEČAJ ZA INTENDANTA – I TO JE POLITIČKO PITANJE

Na natječaj za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu došle su dvije prijave – ona dosadašnje ravnateljice Jasne Jakovljević te dugogodišnje dramaturginje Vesne Kosec-Torjanac. Kako doznajemo, kolege iz kazališnog vijeća glasale su za svoju kolegicu.

– Kazališno vijeće predložilo je da nova intendatica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu bude Vesna Kosec-Torjanac. Uz njenu prijavu na natječaj raspisan za intendanta stigla je još jedna – Jasne Jakovljević. Ovaj prijedlog ići će pred varaždinsko Gradsko vijeće te ukoliko ga Gradsko vijeće potvrdi – na Ministarstvo kulture – rekla nam je predsjednica Kazališnog vijeća Martina Kučar.

Nitko ne želi reći kako je tko glasao iako je sjednica vijeća javna, a javnosti će biti dostupan i zapisnik

Varaždinsko kazalište oduvijek je bilo kuća u kojoj se tajne prošire brzinom munje, ali i kulturna institucija u kojoj vrlo rijetko netko javno želi te iste tajne podijeliti s javnosti. U ovom slučaju javna je tajna da je dugogodišnja dramaturginja Vesna Kosec-Torjanac izabrana s jednim glasom više u Kazališnom vijeću. I u tom vijeću članovi su političkih stranaka s vlasti. Predsjednica Kučar je iz SDP-a, a među članovima je gradska vijećnica laburista Jadranka Lukavečki te Spomenka Dragović iz redova koalicijskog HSLS-a koji se sve više ponaša kao oporba.

U vijeću su još i predstavnici radnika: glumac Ivica Pucar te šaptačica Natalija Gligora Gagić. Neki od njih koje smo kontaktirali, baš kao ni predsjednica Kučar, nije nam želio reći čiji je glas prevagnuo za Kosec-Torjanac, a kako smo saznali – djelatnici kazališta glasali su za svoju kolegicu dramaturginju pa je izbor intendanta očito golo političko pitanje.

Čudan strah od toga da nam kažu tko je kako glasovao opravdali su time “da će uskoro javnosti biti dostupan zapisnik sa sjednice”. Njega ćemo, naravno, i tražiti po Zakonu o pravu na pristup informacijama, pa će sve postati jasnije.

Da je Jasna Jakovljević izbor vladajućih stranaka, pokušat će se riješiti i na drugi način. Naime, jedna od troje politički postavljenih članica Kazališnog vijeća živi u Trnovcu pa će se odluka tog tijela a pokušati poništiti tako da se nju izbaci van. No, kako doznajemo, ta ista članica živi u Trnovcu od kada je i izabrana u Kazališno vijeće. Zanimljivo je da do izbora intendanta to nikome nije smetalo.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Narančasto upozorenje Meteoalarma i za sjever Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 22. i 23. lipnja, narančasto upozorenje zbog toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.

Za danas, 22. lipnja, izdano je narančasto upozorenje za Slavoniju. Očekuje se maksimalna temperatura 33 do 37 °C. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje zbog vrućine.

Za sutra, 23. lipnja, za većinu zemlje izdano je narančasto upozorenje zbog vrućine. Očekuju se maksimalne temperature 33 do 36 °C. Narančasta je i zona oko Zagreba, u koju spadaju Varaždinska i Međimurska županija.

Narančasto znači da se očekuju toplinski valovi s temperaturama višim od 36 °C.

Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi.

“Gorjet” će cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

U fokusu

Upozorenje DHMZ-a: budite na oprezu zbog opasnosti od toplinskih valova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Upozorenje na umjerenu opasnost od toplinskih valova na snazi je od danas, 20. lipnja, a od srijede, 23. lipnja, prijeti nam velika opasnost od toplinskih valova.

Upozorenje se, između ostalog, odnosi i na šire zagrebačko područje koje uključuje Varaždinsku i Međimursku županiju, a od sutra se ono odnosi na cijelu Hrvatsku.

Danas se očekuje maksimalna temperatura od 33 do 35 Celzijevih stupnjeva, a sutra od 34 do 36 stupnjeva.

– Budite na oprezu zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – upozoravaju iz DHMZ-a.

DHMZ, 20.06.2021.

U zadnjem se desetljeću uočava trend porasta temperature u ljetnom razdoblju, što utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi.

Zbog toplinskih valova svijet već sada osjeća štetne učinke a oni će se vjerojatno i povećati. U Europi je zabilježen porast smrtnosti povezan s velikim vrućinama, a procjene ukazuju na vjerojatnost povećanja zdravstvenih rizika zbog toplinskih valova koji uzrokuju ozbiljne zdravstvene i socijalne posljedice.

Pravovremene preventivne mjere mogu smanjiti broj umrlih od toplinskih valova.

Neke od preporuka za zaštitu od velikih vrućina su: rashladite svoj dom i tijelo, pijte dovoljno tekućine, klonite se vrućine i pomozite drugima – posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami i provjerite trebaju li pomoć.

Detaljnije preporuke, kao i preporuke što učiniti ako se osjećate loše, pogledajte ovdje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!