Povežite se s nama

Život i društvo

Kino u Marofu uskoro kao suvremeni multiplexi?

Objavljeno:

- dana

Novo ruho marofskog kina

Marofska kino dvorana u Kulturnom centru Ivan Rabuzin uskoro će biti digitalizirana.

Digitalizaciju dvorane će Ministarstvo kulture platiti 300 tisuća kuna, što znači da je Marofčanima odobren maksimalni iznos.

S tim će se novcem nabaviti novi digitalni projektor, novo platno, novi i kvalitetniji zvučni sustav te još cijeli niz opreme.

Kino dvoranom upravlja Pučko otvoreno učilište čija ravnateljica Ivana Kušek se nada da će postupak javne nabave i ostala birokratska procedura biti gotova za nekoliko mjeseci.

 -Ministarstvo se odobrenjem maksimalnog iznosa, i digitalizacijom kino-dvorane, složilo s namjerom Kulturnog centra i gradske uprave da Kulturni centar bude mjesto okupljanja ljudi raznih godišta –rekla je ravnateljica.

U obrazloženju odobrenja maksimalnog iznosa u Ministarstvu su napisali kako „kultura nikad nije bila dostupnija, a polaznika je sve manje“. – Kako bismo promijenili poglede na kulturu –  kako na odlazak na predstave tako i na odlazak u kino – potrebno je mijenjati društvo. Digitalizacijom kina i mogućnošću prikazivanja aktualnih i svevremenskih filmova, kino postaje jak i utjecajan medij na razvitak društva, širenje poznanstva i iskustva – piše, između ostaloga, u obrazloženju.

Gradonačelnik Siniša Jenkać je zadovoljan. – U Ministarstvu su prepoznali potrebu ulaganja u sadržaj koji će našim sugrađanima omogućiti iste uvjete gledanja filmova kao i u najopremljenijim kino-dvoranama u Hrvatskoj. Grad Novi Marof i Pučko otvoreno učilište uključit će se s osiguranjem preostalog iznosa potrebnih sredstava za realizaciju projekata – najavio je gradonačelnik Jenkač.

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Prema trenutnoj prognozi ništa od ozbiljnijeg snijega na varaždinskom području narednih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Meteorolozi već nekoliko dana najavljuju snijeg i za nizinske krajeve Hrvatske.

Ipak, prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a na varaždinskom području past će tek pokoja pahulja i to pomiješana s kišom.

Kiša počinje padati već u srijedu, 30. studenoga, a nastavit će padati i u četvrtak ujutro. Baš tijekom četvrtka malo snijega moglo bi padati uz navedenu kišu.

Sve do nedjelje, 4. prosinca, bit će oblačno te bi svaki dan trebalo padati nešto kiše.

Najviša dnevna temperatura ide do 5 °C, a noću neće pasti ispod 0 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Srednjoškolci i studenti natjecali se na talent showu na njemačkom jeziku u varaždinskom HNK-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarska škola Varaždin i Udruga Ekult organizirali su osmi talent show na njemačkom jeziku „Max sucht den Superstar II“ u petak, 25. studenoga, u Koncertnoj dvorani HNK-a u Varaždinu.

Na „Maxu” su nastupili srednjoškolci i studenti, čak njih 62-oje u 25 nastupa, svi odlični glazbenici i ljubitelji njemačkog jezika.

– Nakon dvije godine online „Maxa“, ponovno smo organizirali talent show uživo, što nam je svima donijelo toliku radost i sreću da ćemo ovaj „Max“ pamtiti kao iznimno uspješan, pun dobre glazbe i još boljih emocija! – istaknule su ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen i voditeljica Maxteama Melanija Klarić, prof. njemačkog jezika.

– Što nastup na ovom talent showu znači učenicima i njihovim mentorima? Na „Maxu“ se pjeva, pleše, svira i recitira na njemačkom jeziku te mladi mogu pokazati koliko poznaju njemački jezik, kulturu i tradiciju. No, ne samo to. Natjecatelji i njihovi mentori ulažu ogroman trud kako bi pjesma koja u izvornom obliku često nije na njemačkom jeziku, zvučala dobro i „njemački“, a to nije jednostavna vježba – rekli su organizatori i dodali da tim više nastup na „Maxu“ postaje prihvaćen izazov, a uspjeh se udvostručuje kad se dvoranom prolomi pljesak.

Osim toga, mladi na „Maxu“ upoznaju nove ljude, prijatelje iz gotovo čitave Hrvatske, stječu znanja, prijateljstva i sjećanja za cijeli život te pune i obogaćuju svoj kulturni kovčežić za život, a svaki javni nastup pomaže im u izgradnji samopouzdanja, što je u mladoj dobi posebno važno, ističu organizatori.

Pobjednici ovogodišnjeg Maxa su:

1. mjesto Srednja škola Krapina:

  Saša Vidović, Karla Kunštek

  Mentorica: Jasna Sutlović – Pogačić

2. mjesto Srednja škola Zlatar

   Ana Šimunić, Petra Šimuni

   Mentorica: Melani Brezak

3. mjesto Turističko-ugostiteljska škola Šibenik

    Dorian Zovke, Maša Jakelić, Dario Morić, Lana Kursar, Daniel Jurić, Zara Perkov

    Mentorica: Danijela Badžim

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje