Povežite se s nama

Život i društvo

Kolarić: Žene ne smiju biti u strahu za svoje radno mjesto kad zatrudne

Objavljeno:

- dana

POVODOM DANA ŽENA

– Dan žena prilika je da još jednom skrenemo pozornost svima, posebice nositeljima vlasti na državnoj i lokalnoj razini te poslodavcima, koliko su žene doprinijele razvoju ovog društva na svim područjima, ali koliko se i dalje podcjenjivački i licemjerno odnosimo prema hrvatskim radnicama. Najčešće one moraju dvostruko više raditi i dvostruko se više dokazivati na radnom mjestu kako bi bile barem u jednakom položaju sa svojim muškim kolegama. Kao društvo napravili smo dosta na deklaratornoj razini, u praksi premalo i nedovoljno, kako bi žene mogle, ne reći, već osjećati se da su ravnopravne s muškarcima – istaknuo je u povodu Dana žena prvi čovjek županijskih Laburista i vijećnik u varaždinskom Gradskom vijeću Božidar Kolarić.

Svim ženama, radnicama, umirovljenicama i studenticama Laburisti čestitaju 8. ožujka, Dan žena.

– Uz iskreno i jednostavno hvala za sve što su napravile u svojim obiteljima, na radnim mjestima, u javnom životu, Hrvatski laburisti još jednom ističu da su u fokus svog političkog rada i angažmana stavili hrvatskog radnike, a posebice hrvatske radnice, koje su unatoč proklamiranoj jednakosti spolova, nažalost, još uvijek u nepovoljnijem položaju i što se tiče mogućnosti pronalaska zaposlenja, primanja i napredovanja u karijeri – ističu.

Navode da se treba potruditi i napraviti da sve žene u Hrvatsko mogu sa zadovoljstvom ići na posao, svjesne da se njihov rad cijeni jednako kao rad njihovih kolega. – Da imaju jednake mogućnosti za napredovanje i da za obavljanje istog posla dobivaju jednaku plaću. Također, moramo stvoriti uvjete u društvu u kojem radnice svog šefa na poslu neće sa strahom obavještavati da se planiraju udavati i da uskoro očekuju prinovu u obitelji iako to u većini slučajeva znači gubitak radnog mjesta. Tome možemo doprinijeti svi zajedno svakog dana. I poslodavci, ali i političari na lokalnoj i nacionalnoj razini – poručio je Kolarić.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA / carolafritzsche.de

Život i društvo

Varaždinska biskupija: pričesti i krizme nakon 20. svibnja, preporuka je da budu vani

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/Varaždinska biskupija

U vremenu prije epidemije nakon Uskrsa počelo se s održavanjem prvih pričesti i krizmi.

Vjernici mnogih župa u Varaždinskoj biskupiji već su od svojih župnika dobili najavu datuma održavanja privih pričesti i krizmi, ali uglavnom uz napomenu da će navedeno ovisiti o epidemiloškim mjerama. Na primjer, za učenike Centra Tomislav Šoljar već je održana svečana misa na kojoj su primili sakramente.

Održavanje istih potvrdila nam je i Varaždinska biskupija, ali iako smo tražili, nisu nam poslali raspored po župama.

– Slavlja prve svete pričesti i svete potvrde u Varaždinskoj biskupiji planiraju se od svetkovine Duhova, točnije nakon 20. svibnja 2021. godine. Župnici su u svojim župama objavili datume za ta slavlja i poznata su vjernicima. Nastojat ćemo da se slavlja odvijaju redovito, ne pod cijenu zdravlja, i sigurno, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Preporuka je da se, gdje je to moguće, slavlja održe na otvorenom. Pratimo epidemiološku situaciju i s obzirom na nju donijet će se konačan sud – odgovorio je Regionalnom tjedniku Marko Domiter, tajnik biskupa Varaždinske biskupije.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Uređuje se „Srednjoškolac“: košarkaško igralište je spremno, stižu i golovi za nogomet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik grada Varaždina Ivan Čehok je jučer, 20. travnja, na igralištu „Srednjoškolac“ uz pročelnika Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina Roberta Krajcera govorio o uređenju malonogometnog i košarkaškog igrališta u sklopu navedenog sportskog centra.

Na zahtjev samih sportaša, kao i građana ovog dijela grada krenulo se u sanaciju ovog igrališta koje je bilo zapušteno i nije se dugo vremena koristilo, istaknuo je gradonačelnik.

Uređeno je košarkaško igralište, posađeno nekoliko novih stabala, postavljene klupice kako bi građani mogli doći i provesti vrijeme s djecom u sportskim aktivnostima.

Gradonačelnik je naglasio i da će na ovoj lokaciji biti uređeni i podzemni spremnici jer je riječ o frekventnoj lokaciji te postoji realna potreba za navedenim.

Planira se i urediti novi sloj asfalta u Ulici Tome Masaryka i Slavenskoj ulici, čime će se kompletno urediti ovaj dio grada.

– Grad u ovom trenutku radi i na šest nogometnih igrališta u svim naseljima grada od Kućana do Gojanca, ali i dalje ide sanacija postojećih terena, malonogometnih i košarkaških. U planu je i igralište u Novakovoj ulici, iza kućanske rampe kao i igralište u Biškupcu te obnova još pet dječjih  igrališta, nakon što se provede javna nabava i nakon što vremenski uvjeti to dozvole. Na ovom igralištu već od prvog dana kad je sanirano, djeca igraju košarku, što je zapravo i smisao svega i na veliko zadovoljstvo građana i svih nas. Golovi za nogomet dolaze kad svi radovi budu gotovi tako da će se već ovaj tjedan ukoliko ne bude kiše ovdje igrati mali nogomet, zaključio je gradonačelnik – rekao je gradonačelnik.

Nastavite čitati