Povežite se s nama

Život i društvo

Kolarić: Žene ne smiju biti u strahu za svoje radno mjesto kad zatrudne

Objavljeno:

- dana

POVODOM DANA ŽENA

– Dan žena prilika je da još jednom skrenemo pozornost svima, posebice nositeljima vlasti na državnoj i lokalnoj razini te poslodavcima, koliko su žene doprinijele razvoju ovog društva na svim područjima, ali koliko se i dalje podcjenjivački i licemjerno odnosimo prema hrvatskim radnicama. Najčešće one moraju dvostruko više raditi i dvostruko se više dokazivati na radnom mjestu kako bi bile barem u jednakom položaju sa svojim muškim kolegama. Kao društvo napravili smo dosta na deklaratornoj razini, u praksi premalo i nedovoljno, kako bi žene mogle, ne reći, već osjećati se da su ravnopravne s muškarcima – istaknuo je u povodu Dana žena prvi čovjek županijskih Laburista i vijećnik u varaždinskom Gradskom vijeću Božidar Kolarić.

Svim ženama, radnicama, umirovljenicama i studenticama Laburisti čestitaju 8. ožujka, Dan žena.

– Uz iskreno i jednostavno hvala za sve što su napravile u svojim obiteljima, na radnim mjestima, u javnom životu, Hrvatski laburisti još jednom ističu da su u fokus svog političkog rada i angažmana stavili hrvatskog radnike, a posebice hrvatske radnice, koje su unatoč proklamiranoj jednakosti spolova, nažalost, još uvijek u nepovoljnijem položaju i što se tiče mogućnosti pronalaska zaposlenja, primanja i napredovanja u karijeri – ističu.

Navode da se treba potruditi i napraviti da sve žene u Hrvatsko mogu sa zadovoljstvom ići na posao, svjesne da se njihov rad cijeni jednako kao rad njihovih kolega. – Da imaju jednake mogućnosti za napredovanje i da za obavljanje istog posla dobivaju jednaku plaću. Također, moramo stvoriti uvjete u društvu u kojem radnice svog šefa na poslu neće sa strahom obavještavati da se planiraju udavati i da uskoro očekuju prinovu u obitelji iako to u većini slučajeva znači gubitak radnog mjesta. Tome možemo doprinijeti svi zajedno svakog dana. I poslodavci, ali i političari na lokalnoj i nacionalnoj razini – poručio je Kolarić.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA / carolafritzsche.de

Život i društvo

Za učenike Centra Tomislav Špoljar nastavna godina započela u sportskom duhu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici Centra Tomislav Špoljar brinu o zdravlju! Cijeli rujan u Centru bio je prožet raznim sportskim događajima.

Tako su učenici odmah prvi tjedan obilježili Hrvatski olimpijski dan. Već sljedeći tjedan uključili su se u Mliječnu stazu 2022 te su na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture skupljali kilometre za mentalno zdravlje djece i mladih. Potom su se uključili u Europski tjedan sporta koji se održavao od 23. do 30. rujna, a zadnji dan mjeseca rujna obilježili su i Europski školski sportski dan.

Bilo je tu trčanja, hodanja, raznih sportskih igara za sve uzraste. Najdraže su učenicima bile ipak štafetne igre koje je za  učenike osmislila i prilagodila njihova učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture Kristina Kralj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Poznati marofski motociklist Martin Vugrinec vratio se u školske klupe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznati motociklist i bivši učenik Srednje škole Novi Marof Martin Vugrinec u četvrtak, 29. rujna, vratio se u školske klupe i sa sadašnjim srednjoškolcima podijelio svoja iskustva iz ovog adrenalinskog sporta.

Poznati novomarofski motociklist Martin Vugrinec, poznat kao SpiderMartin svoje je afinitete prema moto svijetu pokazao već u ranoj fazi svog života što je prilikom posjeta svojoj bivšoj srednjoj školi podijelio sa sadašnjim učenicima. Već s 12 godina došao je do trkače licence, a od tog trenutka Martinovi uspjesi nižu se jedan za drugim, te je danas jedan od najtalentiranijih vozača u ovom dijelu Hrvatske.

Bila je ovo prilika da novinarska grupa Srednje škole Novi Marof s Martinom održi intervju, a talentirani Novomarofčanin otkrio im je kako je biti učenik i uz to se baviti motociklizmom, kako je tekao njegov put prema uspjehu i kako se nosio sa svojim usponima i padovima.

Priliku za razgovor sa SpiderMartinom imali su i ostali učenici škole koji su saznali nešto više o Martinu i ovom uzbudljivom sportu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje