Povežite se s nama

Kultura

Koncert u Slovačkoj još jednom dokazao značaj i ugled VBV-a

Objavljeno:

- dana

Posljednji događaj 44. Varaždinskih baroknih večeri

Hrvoje Jugović održao je u Bratislavi koncert in memoriam jednom od osnivača Varaždinskih baroknih večeri, Jurici Muraiu.

Koncertom u čast uglednom pijanistu, pedagogu i akademiku, nastavlja se tradicija održavanja koncerta Varaždinskih baroknih večeri  u  Primacijalnoj palači, sjedištu bratislavskog gradonačelnika. Na koncertu se okupilo 15 poslanika akreditiranih u Slovačkoj.  Bivši student u klasi akademika Muraia izveo je  niz Bachovih, Plattijevih, Scarlattijevih i Ebnerovih djela.

Na koncertu se okupilo 15 poslanika akreditiranih u Slovačkoj.

Dobrodošlicu okupljenima poželio je hrvatski veleposlanik Jakša Muljačić – Varaždin je pravi grad kulture i baroka, a njegov barokni festival među najznačajnim je kulturnim događanjima u Hrvatskoj, istaknuo je veleposlanik. 

Posljednji događaj VBV-a

Nakon koncerta posjetitelji su kušali vino Varaždinskih baroknih večeri.  – Drago nam je što smo i ove godine imali priliku s našim festivalom gostovati u Bratislavi i Slovačkoj koja je bila, naša prva zemlja partner kada smo odlučili Varaždinske barokne večeri povezati sa inozemnim zemljama, što se tijekom godina godina pokazalo kao odličan potez, rekao je po završetku koncerta ravnatelj VBV-a, Davor Bobić. – Koncert smo posvetili akademiku Muraiu kao prisjećanje na 15. obljetnicu smrti. Akademik Murai, rođeni Varaždinac,  iznimno je važna osoba hrvatske glazbene kulture, naglasio je Bobić.

Bio je to posljednji događaj 44. Varaždinskih baroknih večeri, nakon kojega su se organizatori odmah posvetili intenzivnim pripremama slijedećih,  jubilarnih 45. Varaždinskih baroknih večeri. Nakon Italije, iduće će godine kao zemlja partner nastupiti Francuska.

Izvor:
Foto:

Kultura

Na besplatne Ljetne filmske radionice VANIMA-e može se prijaviti do 30. lipnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sedamnaesti puta zaredom udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA organizira Ljetne filmske radionice te poziva djecu i mlade da se tijekom praznika okušaju u filmskom stvaralaštvu.

Radionice počinju 2. srpnja u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 na adresi Petra Preradovića 4 u Varaždinu.

Ljetne filmske radionice sufinancira HAVC i Grad Varaždin. Radionice su za polaznike besplatne, a kako je zbog privremenih epidemioloških mjera broj mjesta ograničen, organizatori će do 30. lipnja primati prijave do popunjavanja grupa i nakon toga obavijestiti sve prijavljene o ishodu.

Prva će biti radionica TV reportaže namijenjena djeci i mladima od 13 do 16 godina. Održat će se od 2. do 4. srpnja, a sastojat će se od teorijsko-metodičkog dijela i praktičnog rada. Voditelji radionice su studenti Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, Bela Bračko-Milešević i Petar Lebinec. Bela je apsolventica diplomskog studija kulturologije na Filozofskom fakultetu u Rijeci i studentica diplomskog studija dokumentarne režije na ADU u Zagrebu. Petar je student preddiplomski studija snimanja također na ADU u Zagrebu, a već više godina za redom voditelj niza filmskih radionica i suradnik na projektima VANIME i Hrvatskoga filmskog saveza, te autor kratkih igranih i eksperimentalnih filmova.

Od 6. do 9. srpnja u prijepodnevnim satima održat će se radionica animiranog filma za djecu od 8 do 12 godina. Prvi doticaj s izradom animiranog filma djeci će približiti VANIMIN voditeljski dvojac Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec, koji su ujedno i osnivali udrugu prije 35 godina. Radit će se animirana minijatura na zajednički odabranu temu.

Treća radionica bit će održana u popodnevnim satima od 5. do 7. srpnja, a vodit će je Monika Rusak. Riječ je o radionici fotografije za mlade od 16 do 25 godina. Bit će to svojevrsni uvod samih polaznika u svijet digitalne fotografije i u projekt Varaždinska tvornica eksperimentalnog filma koju VANIMA organizira po peti puta. Ovaj višemjesečni projekt mladu će ekipu putem fotografije uvesti u eksperimentalni film. Monika je nakon završenog preddiplomskog studija Multimedije, oblikovanja i primjene na Sveučilištu Sjever, a želeći proširiti svoje znanje iz fotografije, video obrade i grafičkog dizajna, nastavila svoje školovanje na diplomskom studiju Medijske umjetnosti i prakse na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci gdje je stekla akademski naziv magistre medijske umjetnosti i prakse. Članica je HDLU Varaždin i Filmsko-kreativnog studija VANIMA, a živi i djeluje u Varaždinu u kojem radi u svojem obrtu Creative Visuals Production.

Svi zainteresirani mogu se do 30. lipnja prijaviti putem maila [email protected], a za eventualna dodatna pitanja javiti na broj mobitela voditelja Srećka Lebinca (091/297-2953). Svaka radionica primat će po osmero polaznika, a prijave traju do popunjavanja grupa. Polaznici će sve ostale informacije dobiti 1. srpnja, nakon formiranja grupa.

Nastavite čitati

Kultura

U Varaždinu premijera predstave o problemu izumiranja životinjskih vrsta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 24. lipnja, u varaždinskom Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4, na Sceni Gllugl, u 11 sati na rasporedu je pretpremijera predstave autorskog projekta Tamare Kučinović “Bijeli nosorog”.

Bijeli nosorog progovara o problemu izumiranja životinjskih vrsta s kojima dijelimo planet.
Režiju potpisuje Tamara Kučinović, video projekcije kreirale su Katarina Arbanas i Inka Eldan, autor glazbe je Petar Eldan, autorica plakata i programske knjižice Matilda Lepoglavec, a fotograf je Damir Chityl. Dionice na violončelu izveo je Darij Milković.

U predstavi igraju Jura Ruža, Filip Eldan, Katarina Arbanas, Sara Ipša i Nikša Eldan.

Zbog ograničenog broja mjesta ulaz na pretpremijeru moguć je isključivo uz pozivnicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!