Povežite se s nama

U fokusu

Tomislav Končevski: “Varaždin je glavni grad svih Zagoraca”

Objavljeno:

- dana

Čelnik Laburista prošpancirao Varaždinom

Varaždin je glavni grad svih Zagoraca – ustvrdio je Tomislav Končevski, predsjednik Hrvatskih laburista dok je danas, 26. kolovoza, poslijepodne šetao Špancirfestom.

Končevski je, kako veli, redovan gost na Špancirfestu tijekom svih 18 godina trajanja Festivala. – Ja sam Zagorac i logično je da dolazim u Varaždin vidjeti što se događa. Varaždin smatramo svojim glavnim gradom i za nas je ovo prekrasni događaj na sjeveru Hrvatske – rekao je i zaključio kako je Špancirfest dokaz da „smo kulturni narod, da se znamo zabavljati i iskoristiti sve ono dobro što ovaj kraj i ljudi imaju“.

Tomislav Končevski – koji je u Varaždinu bio gost predsjednika županijskih laburista, Božidara Kolarića – ima velika očekivanja od Varaždina i cijele III izborne jedinice na predstojećim izborima. Na sjeveru Hrvatske očekuju barem jedan mandat jer u ovom kraju postižu vrlo dobre izborne rezultate.  – Stranka ima čelne ljude u lokalnoj samoupravi, pet mandata u Skupštini Krapinsko – zagorske županije te vijećnike u varaždinskoj i međimurskoj županijskoj Skupštini – rekao je Končevski.

Što se slijedečeg saziva Sabora tiče, čelnik Laburista očekuje zastupnički klub, što su ostvarili i u prošlom sazivu. Činjenicu da na izbore izlaze samostalno pripisuje vjerodostojnosti stranke. –  Samostalan izlazak dobra za stranku jer će pokazati koliko ona vrijedi. Što se tiče eventualne postizborne suradnje s nekom od stranaka ili koalicija predsjednik Laburista kaže da to pitanje ostavljaju za poslije izbora.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Nezaposlenost u prosincu 2020. godina 20 % veća nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Krajem prosinca 2020. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2882 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je veći za 0,2 %, a u usporedbi s istim
mjesecom 2019. godine broj nezaposlenih veći je za 484 osobe, odnosno 20,2 %.

Tijekom prosinca evidentirano je 357 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa
prijavilo se 299 osoba, iz nekog drugog oblika rada 7, nakon škole 10, a iz neaktivnosti 41 osoba.

Tijekom prosinca 2020. godine prijavljeno je 487 slobodnih radnih mjesta, što je za 9,8 % (53
slobodna radna mjesta) manje nego u proteklom mjesecu.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2020. godine bila su:
– šivač (tražilo se 36 radnika)
– radnik na proizvodnoj liniji (31)
– čistač (29)
– medicinska sestra (25)
– krojitelj krzna i kože (20), a jednak broj radnika tražio se za posao šivač gonjišta obuće i kožarsi radnik

Tijekom prosinca prošle godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 201 osoba na temelju radnog odnosa. To je 35 % manje nego u prethodnom mjesecu i
9,8 % više nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti na kraju prosinca iznosila je u Varaždinskoj županiji 4,2 te je jednaka kao u studenom 2020.

Nastavite čitati

U fokusu

Gradsko vijeće podržalo gradnju najvećeg podatkovnog centra u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sjednici Gradskog vijeća, koja je po hitnom postupku održana u ponedjeljak elektroničkim putem, prihvaćena je odluka o prodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu CRATIS d.o.o.

Kako smo već pisali na našem portalu centar će graditi tvrtka CRATIS koja se javila na javni natječaj Grada Varaždina za prodaju zemljišta u toj zoni te ispunila sve uvjete za kupnju 12.047 kvadratnih metara zemljišta.

Najveći podatkovni centar u Hrvatskoj niknut će u gospodarskoj zoni Brezje

U prvoj fazi bit će izgrađena upravna zgrada i postrojenja podatkovnog centra a investicija se procjenjuje na oko 10 milijuna eura. Daljnje faze će se provoditi u skladu sa potrebama narednih 3-5 godina od završetka prve faze, a investicija će iznositi dodatnih 10 milijuna eura.

Na sjednici je prihvaćeno i odobrenje moratorija na izvršenje obaveza iz Ugovora o kupoprodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu MAICO d.o.o. zbog većeg pada prometa radi Koronavirusa.

U sklopu aktualnog sata na početku sjednice pitanje je postavio SDP-ov Neven Bosilj vezano uz Integralnu nagodbu i njezinu realizaciju i što se događa s balama u Brezju. Gradonačelnik je odgovorio da nije nigdje obećao termin odvoza bala, te da ga čudi što ga upravo on to pita jer su se SDP-ovi vijećnici zajedno s jednom poraženom skupinom koja se ne može pomiriti da više ne prima visoke honorare iz Grada, posebno trudili opstruirati sve aktivnosti prijavljivanjem Grada USKOK-u sumnjajući u zakonitost svih odluka Vijeća.

Njegovog stranačkog kolegu Miroslava Markovića je zanimalo zašto se iz Grada ništa ne odgovara na upite za pristup informacijama i što poduzeti da se prostorije 3. Mjesnog odbora ne privatiziraju, na što je gradonačelnik odgovorio da će sve provjeriti.

Brunu Istera, također SDP-ovog vijećnika, zanimalo je kada će im gradonačelnik omogućiti da i oporbeni vijećnici informiraju javnost o svojim aktivnostima i građanima predstave svoju istinu, na što je gradonačelnik odgovorio da je istina samo jedna, a da u izborima, u kojima se nalaze, mogu koristiti sve medije i to sami platiti.

Nastavite čitati