Povežite se s nama

Aktualno o koronavirusu

Koronavirus: u Hrvatskoj ove nedjelje 2796 novozaraženih, preminulo 68 osoba

korona, koronavirus, cijepljenje, ilustracija

Objavljeno:

- dana

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2.796 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 29.478.

Među njima je 2.381 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 310 pacijenata.

Preminulo je 68 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 631.037 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 11.218 preminulo, ukupno se oporavila 590.341 osoba od toga 4.598 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 25.841 osoba.

Do danas je ukupno testirano 3.509.545 osoba, od toga 8.277 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 4.12.2021 utrošeno je 4.245.741 doza cjepiva, a cijepljeno je 54,38% ukupnog stanovništva, odnosno 64,87% odraslog stanovništva. Na dan 4.12.2021 utrošeno je 20.703 doza cjepiva, a od toga je 3.743 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 4.12.2021 2.206.995 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.979.003 osoba ( 1.800.004 osoba cijepljeno s dvije doze te 178.999 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 58,40% odraslog stanovništva.

Aktualno o koronavirusu

Hrvatska: PCR testovima potvrđeno 11.114 novozaraženih, BAT testovi otkrili još 5556 pozitivnih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

koronavirus, korona, covid

U posljednja 24 sata zabilježeno je 11.114 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 61.671, priopćio je 21. siječnja nacionalni Stožer civilne zaštite.

Među njima je 1799 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 193 pacijenta.

Preminulo je 35 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 859.264 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 13.335 preminulo, ukupno se oporavilo 784.258 osoba, od toga 8601 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 41.682 osobe.

Do danas su ukupno testirane 4.074.484 osobe, od toga 21.253 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 20. siječnja, utrošene su 5.021.663 doze cjepiva, a cijepljeno je 56,34% ukupnog stanovništva, odnosno 67,06% odraslog stanovništva. Na dan 20. siječnja utrošeno je 15.387 doza cjepiva, a od toga je 1568 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 20. siječnja, 2.286.291 osoba cijepljena je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 2.193.513 osoba (1.999.235 osoba cijepljeno s dvije doze te 194.278 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 64,50% odraslog stanovništva.

Kako doznaje Index, brzim antigenskim testovima evidentirano je još 5556 pozitivnih osoba.

Nastavite čitati

Aktualno o koronavirusu

Ponovno rekord u Varaždinskoj županiji – danas 665 novozaraženih koronavirusom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Stožer civilne zaštite Varaždinske županije danas je, 21. siječnja, u Županijskoj palači održao konferenciju za medije. Bilježi se velik porast novozaraženih koronavirusom u Varaždinskoj županiji.

Jučer je testirano 1100 uzoraka, a pozitivnih je bilo 665. Jedna je osoba preminula. To znači da je srušen jučerašnji neslavni rekord novooboljelih u jednom danu. Također je u posljednja 24 sata zabilježno i 124 novooboljelih putem BAT – brzih antigenskih testova.

– 1049 osoba testirano je u posljednja 24 sata, potvrđeno je 665 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Bilježimo značajan porast broja novooboljelih, u zadnjih 14 dana imamo više od 2100 novih slučaja na 100.000 stanovnika, što nam govori da nam se 14-dnevna incidencija u protekla dva tjedna i više nego udvostručila. Na liječenju u OB Varaždin je 98 pacijenata, od kojih je devet pacijenata priključeno na respirator. U protekla 24 sata jedna je preminula osoba – izvijestila je Silvija Zagorec.

U Varaždinskoj županiji 458 novooboljelih, najviše ikad u jednome danu

– 67,4 % stanovništva ove županije cijepljeno je drugom dozom, na petom smo mjestu u HR. Ponovo upućujem apel našim sugrađanima koji to nisu, da se cijepe prvom, drugom ili booster dozom, jer cjepivo je trenutno jedino rješenje kako bi zaštitili sebe i svije bližnje – apelira Zagorec.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj naglasio je da je Zavod u posljednja 24 sata dostigao svoj limit u testiranju – testirano je više od 1100 uzoraka, od kojih je 65 % pozitivnih, odnosno 699 uzoraka je pozitivno.

– Očekujemo da će ovakav pritisak na laboratorij biti i u sljedećih dva do tri tjedna, s obzirom na to da je očito da u našoj županiji kola omikron, da je puno infektivniji od prethodnih varijanti koronavirusa. Ustanova je spremna, unatoč tome što i mi imamo zaražene djelatnike i koji su u izlocaiji. Vjerujem da ćemo omogućiti našim žiteljima da u velikoj mjeri koriste PCR testiranja, a što manje BAT testiranja, s obzirom na to da na temelju PCR testiranja mogu ostvariti EU covid putovnicu. I u idućim ćemo danima i tjednima organizirati cijepljenje u OB Varaždin i ovim putem pozivam sve koji imaju uvjete, a nisu primili treću dozu, da se svakako odazovu cijepljenju i zaštite. Unatoč povećanom broju pozitivnih, nema povećanog broja hospitaliziranih u Varaždinskoj županiji i vjerujem da će se takav trend nastaviti – rekao je Bosilj.

Renato Podbojec, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije naveo je da je Dom zdravlja početkom tjedna preuzeo brze antigenske testove i podijelio ih diljem ordinacija obiteljske medicine (86) i pedijatrijske ordinacije (9).

– S obzirom na to da to predstavlja dodatno opterećenje na njihov rad, Dom zdravlja Varaždinske županije reorganizirao je svoj rad te smo uz postojeći punkt uz Arenu Varaždin, povećali dnevne kapacitete PCR testiranja kako bi oni mogli nesmetano obavljati svoj redovni rad. Što se tiče provedbe brzih antigenskih testiranja, oni koji provode u svojim ordinacijama u Ivancu i Ludbregu, tamo imamo već postavljene kontejnere te smo omogućili da liječnici koji se tamo nalaze koriste te prostore i tamo uzimaju testove kako se pacijenti ne bi miješali – izjavio je Podbojec te rekao da se sutra, 22. siječnja, u ordinacijama liječnika obiteljske medicine ponovo organizira akcija cijepljenja.

– Odazovite se u ordinacije diljem Varaždinske županije, preporuča se najava liječnicima, ali ako se i ne najavite, pozivamo da dođete i da se cijepite – kazao je Podbojec.

U Varaždinskoj županiji je i službeno potvrđeno prisustvo omikron varijante virusa iz sekvenciranih uzoraka koji su uzeti još krajem 12. mjeseca, izvijestila je voditeljica Epidemiološke djelatnosti županijskog ZJZ-a Katica Ćusek Adamić.

– Mogu komentirati da mu je svega trebalo dva do tri tjedna na načini ovakvu domaniciju u cirkulaciji i da imamo ove brojke koje imamo sada. Cirkuliranje virusa će se vrlo intenzivno nastaviti i dalje, obolijevaju svi, cijepljeni i necijepljeni, preboljeli i nepreboljeli, tako da uz cijepljenje trećom dozom, vrlo je važno u ovome trenutnu pridržavat se epidemioloških mjera u smislu nošenja maski, distanciranja i ograničavanja broja okupljenih – rekla je Katica Ćusek Adamić, apelirajući da građani odgode druženja jer je to jedini način zaštite.

Pojasnila je i strukturu oboljelih ovoga tjedna – 30 % svih pozitivnih su školska djeca i vrtićka.

– To je bilo i za očekivati jer je ta populacija necijepljena i oni koji nisu do sada došli u kontakt s virusom, sada će doći, što je i prirodni put imunizacije za ovu kategoriju. Jako nam je važno sada pratiti što će se događati u smislu punjenja bolnica, hoće li ovo prvo obolijevanje kod djece prijeći na vulnerabilne skupine i u kojoj će mjeri opteretiti bolnički sustav. Kako imamo velik broj dnevnopozitivnih osoba, i to će trajati, htjela bih obavijestiti građane da epidemiološka službe neće biti u mogućnosti da kontaktira sve pozitivne osobe, pa apeliram na savjest svakog pozitivnog pojedinca da se izolira, a i da obavijesti svoje kontakte po pitanju karantene, ovisno o tome dali su procijepljeni ili oboljeli. Što se tiče definiranja datuma izolacije, neka se konzultiraju s liječnicima obiteljske medicine radi reguliranja bolovanja i drugih potreba – naglasila je Ćusek Adamić.

– OB Varaždin je u ovome valu imala najviši broj pacijenata od 252, a danas smo na 98. Čak 67 % hospitaliziranih pacijenata nije cijepljeno. Nažalost, velike brojke COVID pozitivnih pacijenata u županiji reflektiraju se i na naše djelatnike pa u ovome trenutku imamo i 52 pozitivna djelatnika. Važno je napomenuti da smo reorganizacijom hospitalizacije COVID pozitivnih pacijenata u OB Varaždin glavninu pacijenata smjestili u Klenovnik i na taj način omogućili normalno funkcioniranje OB Varaždin. Ni u jednom trenutku hladni program nije stao – poručio je Damir Poljak.

Voditeljica Odjela  za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivno liječenje Opće bolnice Varaždin prim. Renata Krobot, dr. med., osvrnula se na situaciju vezanu uz najteže bolesnike.

– U jedinici intenzivnog liječenja imamo ukupno 10 bolesnika, četiri su u Klenovniku i šest u Varaždinu. Od tih deset, devet nije cijepljeno, a taj jedan jedini nije na respiratoru – objašnjava.

Dob bolesnika koji su trenutno na liječenju u OB Varaždin u jedinici za intenzivno liječenje je sljedeća: 22 godine ima najmlađi pacijent, pa do 86 godina. Primljeni su u bolnici sa simptomima visoke temperature, opće slabosti, suhog i nadraženog kašlja, ubrzanog disanja i zahtijevali su oksigenoterapiju.

Dodajmo da je u prvih 20 dana ove godine u intenzivi preminulo osam bolesnika (od 47 do 86 godina).

Od početka epidemije, liječeno je ukupno 34-ero djece, od novorođenačke dobi do 18 godina. Sva djeca su preživjela, desetero djece razvilo je takozvani multisistemski upalni sindrom kao post covid simptom kod djece, sindrom koji može dovesti do teških situacija. Svih desetero pacijenata je liječenje započelo u našoj ustanovi, uspjeli smo premijestiti samo dvoje u Zagreb, osvrnula se Krobot.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek naglasio je da u ovome trenutku prema modelu C (online) nastavu sluša 10 škola – osnovne škole u Vidovcu, Ljubešćici, Bisagu, Svetom Đurđu, Sračincu i Martijancu te srednje Medicinska škola Varaždin, Srednja strukovna škola Varaždin, Prva gimnazija Varaždin te Glazbena škola u Varaždinu.

Prema modelu B (mješoviti oblik nastave) nastavu su organizirale Druga gimnazija Varaždin, Srednja škola Ivanec te Srednja škola Novi Marof.

– Svaka škola koja mijenja način organizacije nastave, koja ne ide prema modelu A, konzulturala se s epidemiologom i Varaždinskom županijom te potom mi dajemo suglasnost da mogu organizirati nastavu dali po modelu C ili B – rekao je pročelnik te dodao:

– Želim reći da danas imate nekoliko istraživanja i prezentiranih podataka kako od UNESCO-a tako i od Svjetske banke. 20 % država na kugli zemaljskoj moglo je odgovoriti na ovaj izazov i organizirati online nastavu koja je mogla dati kompletan pedagoški standard koji se očekuje. U Tih 20 % je i Hrvatska, a naravno da svi oni rezultati u prošlosti koje smo davali u djelu informatizacije i informatičke pismenosti u našem obrazovnom sustavu su doveli da možemo na jedan kvalitetan način odgovoriti na online nastavu. Tako da mi kao Upravni odjel i županija u cjelini možemo reći da je to nastava koja zadovoljava, ali normalno da svaki model u ovakvoj situaciji ima svoje izazove s kojima se nosi – zaključio je Huđek.

Župan Anđelko Stričak potom je zahvalio svima koji su sudjelovali u suzbijanju epidemije.

– Hvala na trudu, radu i marljivosti. Također, velika čestitka našem Stožeru da su uspjeli i odlično vodili cijeli sustav kroz četvrti val epidemije koji je sada iza nas. S obzirom na to da sada u Stožeru nema “nadriepidemiologa”, nije bilo proglašeno ratno stanje, nije bilo poziva da se sve i svatko zatvori, i Stožer se nije uspio ni sa kime posvađati. U svo to vrijeme nisu uspjeli nikoga izvrijeđati. Ja im i na tome čestitam i zahvaljujem – poručio je Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje