Povežite se s nama

Život i društvo

Korzo će sutra biti središte kulturne raznolikosti, bit će tu pjesme i plesa, ali i nepalske kuhinje

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždin i Varaždinska županija u suradnji s nacionalnim manjinama s područja Grada Varaždina i Varaždinske županije obilježit će u subotu 18. svibnja 2024. godine od 10 do 13 sati na Trgu kralja Tomislava (Korzo) Dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj – predstavljanje nacionalnih manjina Grada Varaždina i Varaždinske županije.

-Pozivamo sve građane da se pridruže obilježavanju i uživaju u kulturno umjetničkom programu i tradicionalnoj gastronomiji nacionalnih manjina s područja Varaždinske županije – istaknuli su u Gradu Varaždinu.

Na Trgu kralja Tomislava (Korzo) predstavit će se albanska, bošnjačka, slovenska i srpska nacionalna manjina te predstavnici Nepala i Ukrajine.

PROGRAM:

9:00 h – PRIJEM PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA I GOSTIJU, Gradska vijećnica, svečani salon, Trg kralja Tomislava

10:00 h – SLUŽBENO OTVORENJE MANIFESTACIJE, Trg kralja Tomislava – pozornica ispred Fakulteta organizacije i informatike

  PREDSTAVLJANJE NACIONALNIH MANJINA NA POZORNICI:

10:00 h – SLOVENSKA NACIONALNA MANJINA: Kulturno-umjetničko društvo „Hajdina“

10:30 h – BOŠNJAČKA NACIONALNA MANJINA: Ženski pjevački zbor „Bulbuli“ – Kulturno društvo bošnjaka Hrvatske

11:00 h – SRPSKA NACIONALNA MANJINA: SKD Prosvjeta – pododbor Benkovac       

11:30 h – ALBANSKA NACIONALNA MANJINA: KUD Shkendija Zagreb 

12:00 h – SLOVENSKA NACIONALNA MANJINA: Slovensko kulturno društvo „Nagelj“          

* Ukrajina – predstavljanje kulture i tradicije

* Nepal – predstavljanje nacionalne kuhinje 

Život i društvo

FOTO Navijači iz našeg kraja u Njemačkoj: Ovdje je prava ludnica, sve je u kockicama, a danas očekujemo tri boda!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Europsko prvenstvo u Njemačku je krenuo i velik broj hrvatskih navijača. Među njima su i navijači iz našeg kraja.

Mi smo razgovarali s navijačima iz Kneginca, Cestice, Strmca i Črešnjeva koji su se u Njemačku zaputili prije dva dana. Tako ih je dočekao i Kristijan Detić, navijač koji se pješice zaputio od Črešnjeva do Berlina. Na put do Njemačke zaputio se 26. svibnja, a točno 20 dana kasnije došao je na odredište

Navijači s kojima smo razgovarali rekli su nam da je tamo prava ludnica i da naravno danas očekuju pobjedu.

-Krenuli smo prekjučer u ponoć, a kad smo stigli dočekala nas je prava ludnica, sve je puno kockica i naših navijača. Priključi li smo se u fan zoni i  feštamo, a danas naravno očekujemo  pobjedu i 3 boda u prvoj utakmici. Nakon utakmice ćemo još prespavati u Berlinu i u nedjelju vraćamo za Varaždin – rekli su nam navijači iz našeg kraja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Crveni križ Varaždin organizira besplatan prijevoz za starije od 65 godina na području Varaždina i njegovog prstena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin do kraja 2024. godine provodi projekt “Pelamo se? 3”.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin u sklopu programa „Pelamo se? 3“ provodi uslugu besplatnog prijevoza za osobe starije od 65 godina na području Varaždina i varaždinskog prstena.

Mogućnost besplatnog prijevoza imaju osobe starije od 65 godina koje žive na području Varaždina ili okolnih 10 općina (Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica).

Zainteresirane starije osobe mogu se javiti i rezervirati slobodan termin radnim danom od 8 do 15 sati na broj telefona: 099/370 1570.

Usluga prijevoza u sklopu ovog programa je socijalna usluga namijenjena isključivo starijim osobama u potrebi koje si same ne mogu priuštiti ili organizirati prijevoz na njima važna mjesta kao na primjer odlazak liječniku, na terapiju, u crkvu, u posjet rodbini i slično. Usluga ne podrazumijeva pratnju korisnika, ona se može organizirati ukoliko korisnik za nju ima realnu potrebu (teže se kreće i sl.) te ukoliko je korisnik nikako ne može sam organizirati. Korisnik je obavezan pratnju unaprijed dogovoriti prilikom rezervacije termina. Usluga nije namijenjena osobama koje si same mogu osigurati plaćanje navedene usluge (npr. taxi prijevoz).

Program „Pelamo se? 3“ usmjeren je na unapređenje kvalitete života starijih osoba, a glavna aktivnost programa je pružanje usluge prijevoza za osobe starije od 65 godina (kojima te usluge nisu dostupne ili su im teško dostupne) na području Varaždina i varaždinskog prstena. Opći cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i kvalitete života starijih osoba Varaždina i varaždinskog prstena.

Ukupna vrijednost programa, većinski ga financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, sa 30.360 eura, a ostatak iz vlastitih sredstava sufinancira GDCK Varaždin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje