Povežite se s nama

Kultura

Kraljevina Belgija će biti zemlja partner 48. Varaždinskih baroknih večeri 2018. godine

Objavljeno:

- dana

EKSKLUZIVNO

Belgija će najvjerojatnije biti partner Varaždinskih baroknih večeri 2018. godine. Iako do Festivala ima još osam mjeseci iz Koncertnog ureda već pregovaraju o partnerstvu VBV-a za slijedeću godinu.

Varaždinski festival ne treba tražiti zemlju partnera, strani diplomati u Hrvatskoj se sami javljaju sa željom da to bude njihova zemlja.

Partnerstvo na VBV-u nije samo formalno. Štoviše, zemlja partner i njezina tradicija su okosnica programa. Također, ministarstva kulture zemalja partnera obilno finaciraju nastupe glazbenika iz svojih zemalja i popratne programe vezane uz njihovu kulturu.

Tako je lani tema Festivala bio španjolski barok dok će ove godine u Varaždinu nastupati najbolji mađarski glazbenici s baroknim repertoarom. 

Slijedeće godine bi se, rekao nam je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda, organizatora Festivala, gosti trebali upoznati sa belgijskom baroknom kulturom.

Izvor:
Foto:

Kultura

U četvrtak navratite do Galerije HDLU-a u Varaždinu na otvorenje izložbe „Kunstzone 2022.“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predvečerje neposredno prije početka varaždinske turističke manifestacije Špancirfest, u četvrtak, 18. kolovoza, u Galeriju HDLU Varaždin otvara se već tradicionalna izložba pod nazivom „Kunstzone 2022.“.

Otvorenje izložbe u Kuli stražarnici Staroga grada predviđeno je u 19 sati.

Sudjeluju: Ljiljana Belavić Kliček, Igor Brkić, Ivana Gabričević, Sandra Horvat, Jasmina Jakopanec, Nedjeljko Krčar, Krunoslav Martinović, Valentina Meštrić, Jurica Mihinjač, Rajko Novak, Veljko Posavec, Mateja Rusak i Sunčanica Tuk.

Bit će izloženo 45 slika i skulptura srednjeg i manjeg formata.

Ovo je deveta izložba u 2022. godini od ukupno 14 planiranih koju organizira Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin u svojoj galeriji.

Broj posjetitelja koji su pogledali izložbe približava se onom broju od prije pandemije koronavirusa, pa je tako od početka godine do kraja srpnja izložbe pogledalo 2832 posjetitelja, domaćih i iz raznih krajeva svijeta. Izložba Kunstzone prilog je članova HDLU-a Varaždin turističkom događaju Špancirfestu od 2016. godine, prve u vlastitoj galeriji.

Izložba je otvorena do 4. rujna.

Nastavite čitati

Kultura

Centar tradicijske kulture Varaždin vratio se s festivala u Poljskoj i donio prestižnu nagradu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi Centra tradicijske kulture Varaždin vratili su se sa desetodnevnog gostovanja u Poljskoj, odnosno sa festivala Tʏᴅᴢɪᴇń Kᴜʟᴛᴜʀʏ Bᴇꜱᴋɪᴅᴢᴋɪᴇᴊ (Beskidski kulturni tjedan) koji je već 59 godina neizostavan dio kulturnih događanja cijele Poljske.

Najveći je to folklorni festival u samoj Poljskoj i srednjoj Europi, koji svake godine okuplja više desetaka gostujućih grupa iz cijelog svijeta. U 10 dana održali su čak 9 koncerata te nastupili u 6 gradova jugozapadne Poljske: Żywiec, Wisła, Istebna, Oświecim, Szczyrk te Maków Podhalański.

Gostovanje na festivalu članovi CTK Varaždin upotpunili su posjetom grada Krakowa i Bielsko-Białe, a posjetili su i memorijalni centar i muzej Auschwitz-Birkenau te dodali folklornoj priči još jednu edukativnu notu. U sklopu festivala već tradicionalno se održava i međunarodno folklorno natjecanje.

Ove godine u gradu Żywiecu održali su se 31. Internacionalni folklorni susreti na kojima se u nekoliko kategorija natjecalo čak 14 folklornih grupa iz raznih zemalja – a članovi CTK Varaždin vratili su se kući punih ruku.

Folklorni ansambl Centra tradicijske kulture Varaždin na natjecanju se predstavio sa bogatim repertoarom te je za izvedbu koreografije dr.Ivana Ivančana “Žensko kolo iz Ražanca” osvojio prestižnu nagradu za najbolju izvedbu koreografije ženskog autohtonog plesa.

Grad Varaždin svojim je generalnim pokroviteljstvom omogućio putovanje Centra tradicijske kulture Varaždin na ovaj eminentan festival te je dobio još jedno značajno priznanje za njihovu dugogodišnju kvalitetu rada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje