Povežite se s nama

Život i društvo

Kratka priča Tibora Martana o Lujzi grofici Erdődy “Črleno osipani obrazi” najbolji prozni tekst

Objavljeno:

- dana

Natječaj “Vrelo nadahnuća”

Kratkoj priči “Črleno osipani obrazi” Tibora Martana dodijeljeno je priznanje za najbolji prozni tekst na natječaju duhovno – religioznog stvaralaštva “Vrelo nadahnuća”.

Zbornik književnih radova “Vrelo Nadahnuća” predstavljen je u sklopu programa Ludbreške Svete Nedjelje.

Kratka priča Tibora Martana pod nazivom “Črleno osipani obrazi” objavljena je u zborniku radova te joj je dodijeljeno i priznanje za najbolji prozni tekst.

Dio kratke priče je na predstavljanju Zbornika u Ludbregu, 1. rujna, interpretirao Petar Bejuk, član Dramske družine “Ozana” iz Visokog. Priča široj javnosti približava lik i djelo Lujze grofice Erdődy, odnosno njezinu humanost, srdačnost, tolerantnost i nadasve suosjećajnost prema potrebitima i bolesnoj djeci.

Objavi zbornika prethodio je Književni natječaj za najbolji prozni i pjesnički književni rad duhovne tematike u 2017. godini. Organizator natječaja je bio Radio Ludbreg. U ovogodišnjem zborniku radova zastupljeni su književni uradci autora s područja cijele Hrvatske.

Ovo nije prvi autorov književni uradak o dobročinstvima Lujze grofice Erdődy ove godine. U zborniku Večer poezije “Srce Isusa i Marije” Gornjostubičke udruge “Lipin cviet” početkom kolovoza objavljena je pjesma Tibora Martana pod nazivom “V oku kapelica” koja govori o danas srušenoj kapelici Presvetog Srca Isusova, koju je, uz ondašnju bolnicu u Možđencu početkom 20. stoljeća, bila podigla o svom trošku Lujza grofica Erdődy.

Izvor: novi-marof.hr
Foto:

Život i društvo

Ribič zapeo autom u koritu Drave, problem su riješili vatrogasci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/JVP Varaždin

Varaždinski profesionalni vatrogasci zaista pomažu u raznim nevoljama.

Tako su u ponedjeljak, 1. ožujka, primili smo dojavu o potrebi izvlačenja vozila iz korita rijeke Drave, na predjelu Beli Kipi, budući da mu je prijetilo poplavljanje.

– Dolaskom na mjesto utvrdili smo da se osobno vozilo Citroen C3 nalazi usred korita te ga je vlasnik (dojavitelj) pokušao sam izvući na obalu no bezuspješno. Prema njegovim riječima uputio se na ribolov za vrijeme kad je vodostaj bio nizak, no s obzirom da se počela rijeka Drava dizati, zaglavio je te se nije mogao sam izvući do obale. Uporabom traka za teret, povukli smo, vatrogasnim terenskim vozilom, osobno vozilo uspješno do obale. Šteta nije utvrđena – objavio je JVP Varaždin na svojoj internetskoj stranici.

Nastavite čitati

Međimurje

Kada će se sanirati putovi u Globetki korišteni pri izgradnji dalekovoda?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto čitateljice

Mještanka Dunjkovca obratila nam se s pitanjem o sanaciji putova u Globetki između Dunjkovca, Nedelišća i Čakovca.

– Hoće li itko sanirati devastirane putove u Globetki nakon postavljanja dalekovoda? Doista su u katastrofalnome stanju, a vole ih ljubitelji prirode, šetači, vlasnici ne mogu do svojih parcela… – piše Dunjkovčanka.

Općinski načelnik Darko Dania uputio nas je na tvrtku HOPS (Hrvatski operator prijenosnog sustava) koja je zadužena za izgradnju spomenutoga dalekovoda.

Dinamika ovisi i o vremenskim uvjetima

– Izgradnjom voda DV 110 kV Nedeljanec – Lenti u TS 110/35 kV Čakovec dobit će se još jedan pravac za opskrbu električnom energijom međimurske regije koja bilježi kontinuirani rast konzuma, kao i rasterećenje postojećeg DV 110 kV Nedeljanec – Čakovec.

Ugovorom za izgradnju uvoda DV 110 kV Nedeljanec – Lenti u TS 110/35 kV Čakovec predviđena je sanacija postojećih puteva koji su korišteni za vrijeme izgradnje dalekovoda. Po završetku svih radova na predmetnom dalekovodu, koji su u završnoj fazi, pristupit će se sanaciji korištenih putova.

Početak sanacije predviđen je u drugom tjednu ožujka 2021., a dinamika i završetak radova izravno ovise o vremenskim uvjetima s obzirom na to da se radovi na sanaciji ne mogu izvoditi pri velikoj zasićenosti tla vodom, odnosno za vrijeme visokih razina podzemne vode – kažu iz tvrtke HOPS.

Nastavite čitati