Povežite se s nama

Međimurje

Kreće doktorski studij

Objavljeno:

- dana

Kakvi su rezultati integracije Veleučilišta Varaždin i Medijskog sveučilišta?

Dovršetkom integracije, Sveučilište Sjever, zajedno s mentorskim Sveučilištem u Rijeci, počinje izvoditi i zajednički doktorski studij, što je tek početak daljnjeg razvoja Sveučilišta

Nakon što je provedena integracija Veleučilišta Varaždin i Medijskog sveučilišta, pojavila su se pitanja što se dogodilo s imovinom i kadrovima kojima su raspolagale ustanove u Varaždinu i Koprivnici te osobito kakvi su se efekti postigli njihovim spajanjem.

Bez nekretnina

O rezultatima integracije bilo je riječi na zadnjoj sjednici varaždinskoga Gradskog vijeća održanoj u ponedjeljak. Sa Sveučlilišta Sjever poručuju da je integracija provedena bez nekretnina i danas Sveučilište djeluje u oba sveučilišna centra – Varaždinu i Koprivnici, u prostorima koji su u vlasništvu gradova osnivača.

I prije završene integracije Varaždin je u startu dobio dva nova diplomska sveučilišna studija

– Bivše Veleučilište ne samo da je vratilo osnivaču sve svoje nekretnine, nego u njih ulaže vlastita sredstva. Financijska i druga imovina, kao što je oprema, laboratoriji, knjižni fond i slično, ostala je u vlasništvu Sveučilišta Sjever, dakle u vlasništvu ustanove i na lokacijama čiji su osnivači gradovi Varaždin i Koprivnica – objašnjavaju u

Sveučilištu Sjever.

Koristi ovakve integracije, kako naglašavaju, višestruke su.
– Kada je riječ o koristima integracije, od izuzetne je važnosti da je integracijom regija Sjeverozapadne Hrvatske dobila svoje regionalno sveučilište koje će biti jedan od pokretača razvoja cijele regije, ali i šire, sukladno njezinim potrebama. Integracijom je ova regija, ujedno, prestala biti i jedina hrvatska regija bez svojeg sveučilišta. Važnost visokog obrazovanja i sveučilišta za gradove i regije u kojima djeluje te utjecaj jačanja obrazovne strukture stanovništva na životni standard i kvalitetu života, vjerujemo, nije potrebno dodatno obrazlagati – navode u Sveučilištu Sjever.

Bilo bi dobro da se Sveučilištu daruje onoliko koliko je darovano drugim ustanovama čiji osnivač nije Grad Varaždin

Još jednom podsjećaju da je integracijom ustanova, čak i prije njezina završetka, Varaždin u startu dobio dva nova diplomska sveučilišna studija.
– Dovršetkom integracije, Sveučilište Sjever, zajedno s mentorskim Sveučilištem u Rijeci, počinje izvoditi i zajednički doktorski studij, što je tek početak daljnjeg razvoja Sveučilišta. Dugoročno će se u oba sveučilišna centra otvarati i razvijati novi studiji na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini, dinamikom koja će jamčiti kvalitetu, kako obrazovnih programa, tako i nastavnog kadra, na čemu Sveučilište Sjever kontinuirano radi – navode na Sveučilištu Sjever i zaključuju da bi bilo lijepo kada bi na Gradskom vijeću vijećnici pokrenuli inicijativu da se Sveučilištu Sjever osiguraju adekvatni uvjeti i prostori za rad te da Grad Varaždin daruje barem onoliko koliko je darovano drugim ustanovama čiji osnivač nije Grad Varaždin.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Prijam kod Cividini za Čakovečke mažoretkinje: „One su promotori i duša ovoga grada“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Advent u Gradu Zrinskih tradicionalno je započeo nastupom Čakovečkih mažoretkinja uz pratnju Gradskog puhačkog orkestra u centru Čakovca.

Kako bi im čestitala, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini priredila je prijam na kojem je sudjelovalo 11 djevojaka, članica Čakovečkih mažoretkinja i Twirling kluba Čakovec, na čelu s trenericama Smiljanom Nedeljko i Leonom Posavec.

Mažoretkinje su pritom iskoristile priliku da zahvale na kontinuiranoj podršci Grada, posebice za nedavno održano Europsko prvenstvo u Poreču, gdje su mlade Čakovčanke ponovno ostvarile zapažene rezultate.

Zara Nedeljko, Katja Kolac, Ena Kovačić, Nika Kovačić, Karolina Horvat, Tara Vidović, Emily Vuk i Anita Bulat osvojile su srebro u kategoriji Batonlag Team juniori, dok su Zara Nedeljko i Katja Kolac osvojile 6. mjesto u kategoriji duet s rekvizitima kadeti.

Twirling klub Čakovec pak je na Europskom prvenstvu u Poreču također postigao odlične rezultate – Mia Nedeljko osvojila je zlato u kategoriji strutting x juvenile, a u kategoriji stutting youth nastupila je i Tara Vidović te imala zapaženi nastup.

Članice ove ekipe još su Klara Golubić, Hana Pfeifer Kacian, Taša Gotal, Franka Strnad, Leona Huzjak i Zita Miličević, a trenerski tim još čini trenerica Iva Merdanović.

Gradonačelnica je naglasila da niz godina prati njihov rad te da iznimno cijeni sve napore koje ulažu u stvaranje ovakvih vrhunskih rezultata i činjenicu da su svojom predanošću, kvalitetom i rezultatima jedan od prepoznatljivih i ljepših promotora, prava duša grada.

– Po vrhunskim Čakovečkim mažoretkinjama znam da kada je osoba jednom mažoretkinja, ostaje zauvijek mažoretkinja. Za to su zaslužne vrhunske trenerice i roditelji koji se nesebično daju u vašu udrugu. Čestitam svima i sretno na državnom prvenstvu u Požegi – rekla je Cividini.

Nastavite čitati

Međimurje

Koronavirus: u Međimurju pada broj zaraženih, evidentirano 8 novih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

koronavirus, korona, ilustracija, cjepivo

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentirana su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 6. prosinca županijski Stožer civilne zaštite.

Iz drugih županija prijavljen je 1 pozitivan slučaj kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirane su 273 osobe te su evidentirana 3 pozitivna nalaza, što je 1,1 % od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavljene su 153 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 990.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 119 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 pacijenata, otpušteno je 5 pacijenta, 4 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. Preminula je 1 osoba, muška osoba stara 88 godina.

Na današnji dan 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji na testiranja PCR metodom iznosi 835 pozitivnih na 100.000 stanovnika, što je manje u odnosu na tjedan ranije kada je incidencija bila 982.

14-dnevna incidencija iznosi 1817, dok je tjedan ranije iznosila 2278 pozitivnih na 100.000 stanovnika. U proteklih sedam dana PCR-om je testirano 2145 osoba te je udio pozitivnih u broju testiranja 42,8 %. Sve epidemiološke brojke i u ovome tjednu bilježe pad.

Građani se mogu cijepiti svakim radnim danom od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

U subotu, 11. prosinca 2021. godine, cijepljenje će se provoditi u Prelogu u školskoj sportskoj dvorani, dok će se u subotu, 18. prosinca 2021. godine, cijepljenje provoditi u Murskom Središću.

Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava, a cijepit će se s 1., 2., i 3. dozom svim dostupnim cjepivima. Svi građani, kojima je prošlo šest mjeseci od cijepljenja 2. dozom, mogu se cijepiti 3. dozom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje