NEOBIČNA IZLOŽBA

“Ljepota lažnog sjaja” naziv je zanimljive izložbe koja će biti otvorena u petak, 11. kolovoza u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin. 

Radi se o izložbi krivotvorenih djela, slika i skulptura eminentnih hrvatskih umjetnika, zaplijenjenim na crnom tržištu umjetnina, a koje su dio fundusa Muzeja policije.

Krivotvorine i radionice – o krivotvorenju

– Ovo nije izložba o umjetnosti u slikarstvu i kiparstvu, već je to izložba o prijevarama lakovjernih ljudi posredstvom umjetnosti, kao i o beskrupuloznosti crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali neupućenih kupaca. Riječ je o izložbi koja predstavlja specifični oblik kriminala, a njome se želi pridonijeti osvješćivanju građana na nužan oprez pri kupnji skupocjenih umjetnina svih vrsta i borbi protiv crnog tržišta – objašnjavaju stručnjaci iz Muzeja policije.

Zbirku čini 60-ak izložaka, a najzastupljeniji su lažnjaci  Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića i Mersada Berbera

Zbirka Muzeja policije počela se stvarati prije desetak godina sporadično prikupljenim krivotvorinama koje su samoinicijativno, po pravomoćnosti sudskih presuda, dostavile neke policijske postaje. Sustavno prikupljanje započelo je 2009. godine, kada se, posredstvom Službe organiziranog kriminaliteta iz Uprave kriminalističke policije, kod sudova uspjelo ishoditi da se po pravomoćnosti sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već da se dodjeljuju kao izlošci Muzeju policije.

Danas ovu podzbirku Kriminalističke zbirke predmeta čini 60-ak izložaka, od kojih se najveći broj odnosi na ulja na platnu i nekoliko skulptura. Najviše je krivotvorina radova Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića i Mersada Berbera, a u manjem broju su radovi Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Ivana Lackovića Croate, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan i Nikole Reisera. Tu su i tri krivotvorene skulpture Dušana Džamonje i jedna Vojina Bakića, a od stranih autora u Zbirci su i krivotvoreni radovi Salvadora Dalija i Paula A. Renoira.

Izložba je prošle godine predstavljena u Zagrebu i imala je veliki odjek u medijima i javnosti, pa se veliko zanimanje očekuje i u Varaždinu. Dodatni interes javnosti za ovu aktualnu temu potaknut će se i s nekoliko prigodnih predavanja o “zanatu” krivotvorenja i crnom tržištu umjetninama.

Izložba je otvorena do 24. rujna.

Izvor:
Foto: Gradki muzej Varaždin

Komentari

Komentara