Povežite se s nama

Život i društvo

Kronično ih nedostaje: pedijatri bi dnevno trebali pregledati 34 djece, a u Hrvatskoj ih pregledaju od 70 do 80

Objavljeno:

- dana

Saborska zastupnica Narodne stranke – REFORMISTI Natalija Martinčević danas je, 15. lipnja, u Hrvatskom saboru govorila o kroničnom nedostatku pedijatara u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

– Primarni pedijatri bi prema standardima Europske unije trebali dnevno pregledati 34 djece, a u Hrvatskoj ih pregledaju od 70 do 80, zbog čega značajno pada kvaliteta rada i produljuju se liste čekanja, a mali pacijenti i kada dobiju termin za pregled moraju satima čekati u pretrpanim čekaonicama. Naime, u Hrvatskoj već sada nedostaje 75 pedijatara kako bi se popunila mreža, a od postojećih 248 pedijatara čak ih je 94 starijih od 60 godina što znači da ćemo teoretski za pet godina, ako svi ostanu raditi do kraja radnog vijeka ostati i bez tih 94 – istaknula je Martinčević.

I dodala:

– S obzirom na to da specijalizacija u najboljem slučaju traje pet godina, krajnje je vrijeme da počnemo misliti na sutra, jer se već danas zbog ovako velikog nedostatka pedijatara postavlja pitanje kadrovske održivosti ovog sustava. Pedijatar je najkompetentniji stručnjak u sveobuhvatnoj brizi za zdravstvenu skrb o djetetu, a ne zaboravimo kako su prema Konvenciji o pravima djeteta, djeca sve osobe do navršene 18. godine. Nekada su djeca do 18 godine mogla biti u skrbi pedijatra, a sada je nažalost zbog manjka pedijatara ta granica umjetno snižena na 14 godina, a sve se više nastoji pomaknuti čak i na 7 godina. Veliki dio roditelja nije zadovoljan takvim odlukama nadležnih i smatraju da prema Konvenciji koju je potpisala RH svako dijete ima pravo na najbolje moguću zdravstvenu zaštitu, a to su za djecu sasvim sigurno pedijatri. Nevjerojatno je da primarni pedijatri uopće nisu pozvani na sudjelovanje u radu radne skupine za reformu zdravstva, a Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju kao legitimni predstavnik primarnih pedijatara, konstantno se zaobilazi kao kompetentni partner. Tako se godinama primarna pedijatrija urušava. Kome je to u interesu? Našoj djeci sigurno nije! – istaknula je Martinčević.

Život i društvo

Zagrebački Dinamo dolazi u Cesticu i odigrat će utakmicu u humanitarne svrhe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Odigrat će se humanitana nogometna utakmica za Udrugu “Život i radost” iz Cestice.

To je udruga koja okuplja djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom.

U goste 12. kolovoza u 18 sati NK Poletu iz Cestice dolazi zagrebački Dinamo.

Igra se na stadionu Graba Cestica, a minimalna donacija je 20 kuna. Sva prikupljena sredstva idu Udruzi ŽIR.

Pokrovitelj događaja je Općina Cestica.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zatvaranjem slavine prilikom pranja zubi može se uštedjeti dnevno i do 5 litara vode po osobi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U današnjem svijetu obilježenom strelovitim tehnološkim i gospodarskim napretkom, jednim od najvećih društvenih izazova postalo je pitanje kako u postojećim uvjetima postići skladan suživot s prirodom.

Vrlo je važna štednja vode, što će u budućnosti biti sve bitnije, piše stampar.hr.

Kakvu će vodu stanovnici Hrvatske piti u budućnosti ovisit će o:

 • razini ekološke svijesti svakog pojedinca
 • primjeni suvremene tehnologije u pročišćavanju otpadnih voda iz industrija i kućanstava
 • kontroliranoj primjeni agrotehničkih sredstava (pesticida)
 • kontroliranom i neškodljivom odlaganju svih kategorija otpada
 • planiranju prometnica u skladu s potrebama zaštite voda
 • nadziranju prijevoza opasnih tvari.

Kako trošimo vodu i kako vodu štedjeti?

 • Tuširajte se – za tuširanje je potrebno upola manje vode, nego za kupanje u kadi!

Najviše vode se, uz ispiranje WC kotlića, u kućanstvu potroši na održavanje higijene tijela. Kupanjem u kadi  troši se 130 – 160 litara vode, dok je za tuširanje potrebno 30 – 50 litara.

 • Vodu iz slavina puštajte u što slabijem mlazu!
 • Koristite slavine s jednom ručkom umjesto dvoručnih jer ne mora bespotrebno teći voda iz slavine dok se namješta željena temperatura.
 • Ugradite vodokotliće s dvojnim ispustom vode!
 • Uobičajeni WC kotlići troše 9 litara vode kod jednog ispiranja. Ugradnjom vodokotlića s dvojnim ispustom vode (s mlazom manjeg i većeg kapaciteta) potrošnja vode može se svesti na 5-6 litara za jedno ispiranje.
 • Kontrolirajte brtve na slavinama i vodomjere, provjerite kaplje li u vašem domu voda nekontrolirano?

Kontrolom brtve na slavinama može se ostvariti značajna ušteda. Zbog kvara na slavini dnevno može iskapati oko 17 litara vode, što je godišnje oko 6.200 l pitke vode. Zamjenom potrošenih gumica za brtvljenje na slavinama, čija je cijena svega 5 kuna, može se napraviti značajnije smanjenje potrošnje pitke vode.

 • Ukoliko ste u mogućnosti koristite perilice za strojno pranje posuđa!

Ručnim pranjem posuđa troši se i do 80% više vode, nego prilikom pranja u perilici posuđa. Moderne perilice za posuđe troše mnogo manje vode i električne energije u odnosu na starije modele te mogu pridonijeti štednji vode i energije.

 • Tijekom pranja zubiju, ruku, šamponiranja kose ili brijanja, zatvorite slavinu!

Zatvaranjem slavine prilikom pranja zubi može se uštedjeti dnevno i do 5 litara vode po osobi. Zubi se mogu kvalitetno oprati i sa 2 dl vode korištenjem čaše, umjesto da voda teče tijekom pranja.

 • Pri pranju ruku može se uštedjeti dnevno i do 10 litara vode, ukoliko voda ne teče cijelo vrijeme iz slavina.
 • U toplim mjesecima čuvajte boce s vodom u hladnjaku, umjesto otvaranja slavina i puštanja vode da teče kako bi bila hladnija.
 • Koristite praonice automobila!

Pranje automobila najbolje je obaviti u automatiziranim praonicama vozila jer se ručnim pranjem vozila uglavnom potroši više vode, nego u automatiziranim praonicama.

 • Vodu od ispiranja salate i ostalog povrća koristite za zalijevanje cvijeća!
 • Sakupljajte kišnicu za zalijevanje vrta, travnjaka i cvijeća!

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje