Povežite se s nama

Život i društvo

Kronično ih nedostaje: pedijatri bi dnevno trebali pregledati 34 djece, a u Hrvatskoj ih pregledaju od 70 do 80

Objavljeno:

- dana

Saborska zastupnica Narodne stranke – REFORMISTI Natalija Martinčević danas je, 15. lipnja, u Hrvatskom saboru govorila o kroničnom nedostatku pedijatara u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

– Primarni pedijatri bi prema standardima Europske unije trebali dnevno pregledati 34 djece, a u Hrvatskoj ih pregledaju od 70 do 80, zbog čega značajno pada kvaliteta rada i produljuju se liste čekanja, a mali pacijenti i kada dobiju termin za pregled moraju satima čekati u pretrpanim čekaonicama. Naime, u Hrvatskoj već sada nedostaje 75 pedijatara kako bi se popunila mreža, a od postojećih 248 pedijatara čak ih je 94 starijih od 60 godina što znači da ćemo teoretski za pet godina, ako svi ostanu raditi do kraja radnog vijeka ostati i bez tih 94 – istaknula je Martinčević.

I dodala:

– S obzirom na to da specijalizacija u najboljem slučaju traje pet godina, krajnje je vrijeme da počnemo misliti na sutra, jer se već danas zbog ovako velikog nedostatka pedijatara postavlja pitanje kadrovske održivosti ovog sustava. Pedijatar je najkompetentniji stručnjak u sveobuhvatnoj brizi za zdravstvenu skrb o djetetu, a ne zaboravimo kako su prema Konvenciji o pravima djeteta, djeca sve osobe do navršene 18. godine. Nekada su djeca do 18 godine mogla biti u skrbi pedijatra, a sada je nažalost zbog manjka pedijatara ta granica umjetno snižena na 14 godina, a sve se više nastoji pomaknuti čak i na 7 godina. Veliki dio roditelja nije zadovoljan takvim odlukama nadležnih i smatraju da prema Konvenciji koju je potpisala RH svako dijete ima pravo na najbolje moguću zdravstvenu zaštitu, a to su za djecu sasvim sigurno pedijatri. Nevjerojatno je da primarni pedijatri uopće nisu pozvani na sudjelovanje u radu radne skupine za reformu zdravstva, a Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju kao legitimni predstavnik primarnih pedijatara, konstantno se zaobilazi kao kompetentni partner. Tako se godinama primarna pedijatrija urušava. Kome je to u interesu? Našoj djeci sigurno nije! – istaknula je Martinčević.

Život i društvo

Hrvatsko-američki redatelj N. Knez nastavlja snimati dokumentarce o braniteljima sa sjevera Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko – američki redatelj Nikola Knez svako malo javlja se s nekim novim dokumentarnim filmom, pretežno o stvaranju hrvatske države, odnosno hrvatskim braniteljima.

Riječ je o vrhunskom redatelju, koji je dosad na raznim međunarodnim filmskim festivalima osvojio oko 70 nagrada i priznanja, a ono što je ipak najvažnije je činjenica da svojim dokumentarnim filmovima prenosi istinu i ljepote Hrvatske.

Podsjećamo, u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, a lani je snimio i dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, varaždinskom novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Ovih dana završio je još jedan svoj film. Ovog puta o hrvatskim braniteljima iz Legrada! Naime, u ovom je mjestu jedno vrijeme proveo i svoje djetinjstvo, a potom je otišao u Texas, gdje i danas živi i radi, i gdje je osnovao Hrvatski filmski institut.

Dokumentarni film „Hrvatski branitelji iz Legrada“, u trajanju od 40 minuta, može se pogledati na Youtubeu.

– Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) sklopila je Sporazum s Općinom Legrad o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Legradu, pa će sa svečanim otvorenjem spomenika biti prikazan i Knezov film – naveo je u priopćenju Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Simply the best” nagrada za Dane vrganja u Paki i Udrugu žena Vidovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Simply the best je godišnja nagrada koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin Way to Croatia.

Ove nahrade ove su godine stigle i u Varaždinsku županiju.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki osvojili su godišnju turističku nagradu za kvalitetu i kreativnost manifestacije jer svojim raznolikim sadržajima i specifičnom gastro-ponudom obogaćuju atraktivnost turističke ponude destinacije.

Nagradu su dobili u kategoriji “Manifestacije”, podkategorija hrane i pića.

Turističkoj zajednici Grada Novoga Marofa je nagradu u kategoriji manifestacija u Biogradu dodijelila Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagrađena je i Udruga žena Vidovec iz Vidovca u kategoriji udruga. Nagrada je dodijeljena za čuvanje baštine te za gastro i druge ativnosti kojima se promovira lokalna zajednica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje