Povežite se s nama

Crna kronika

Kupac se javio zbog autoradija, a potom je vlasnika prevario za više tisuća kuna putem interneta

Objavljeno:

- dana

Policijski službenici Policijske postaje Mursko Središće zaprimili su kaznenu prijavu građanina zbog počinjenog kaznenog djela računalne prijevare na njegovu štetu, javljaju iz PU međimurske.

Naime, u srijedu, 29. lipnja, primio je poruku putem mobilne aplikacije u kojoj nepoznata osoba iskazuje namjeru za kupnjom autoradija koji je oglasio putem internetskog oglasnika.

Potom mu je zainteresirani kupac poslao poveznicu (link) na koju je trebao dostaviti svoje osobne podatke, radi uplate novca. U spomenuti obrazac oštećeni je unio broj svoje bankovne kartice i pripadajući CVV broj, nakon čega je utvrdio da mu je s bankovnog računa neovlašteno skinuto nekoliko tisuća kuna.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti počinjenja opisanog kaznenog djela i otkrio počinitelj.

Kako bi se izbjegli ovakvi i slični događaji, upozoravamo građane da budu oprezni prilikom kupovine putem interneta, odnosno drugih transakcija te donosimo nekoliko savjeta Europola – kažu iz međimurske policije.

Kupujte od provjerenih izvora

Koristite marke i trgovine koji su vam poznati ili koje ste već koristili te provjeravajte kako su ocijenjeni prodavači od kojih kupujete na pouzdanim stranicama koje su specijalizirane za online prodaju (npr. Amazon, eBay i dr.).

Provjeravajte trajna plaćanja

Prije nego što pošaljete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga putem interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.

Mnogi internet trgovci će od vas tražiti da čuvaju vaše podatke o plaćanju

Dobro razmislite prije nego što pristanete i upoznajte se sa svim rizicima koje takva odluka donosi.

Koristite kreditne kartice pri online kupovini

Većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca. Ako niste dobili ono što ste naručili, izdavatelj kreditne kartice će vam vratiti novac.

Provjerite je li prijenos podataka prikladno zaštićen

Potražite ikonu lokota na URL traci te koristite HTTPS i SSL protokole kada pregledavate internet.

Uvijek spremite sve dokumente vezane uz vaše online kupnje

Mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu.

Ako ne kupujete određeni proizvod ili uslugu putem pouzdanih internetskih stranica, nemojte davati podatke o svojoj bankovnoj kartici.

Kada kupujete online od druge osobe, nemojte slati novac unaprijed

Ako je moguće, dogovorite se da prvo dobijete robu. Nemojte slati novce nikome koga ne poznajete. Ukoliko vam se netko obrati online i traži novac, razmislite biste li dali isti iznos novca nepoznatoj osobi koju sretnete na cesti.

Nikada nikome nemojte slati broj kartice, PIN, CVV broj ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte, odnosno na neki drugi način.

Izbjegavajte online kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju (npr. Verified by Visa / Mastercard CesureCode).

Crna kronika

Jurio autom po Varaždinu, lovila ga policija, napuhao 2,40 promila pa završio u zatvoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 13. lipnja, oko 3 sati, u Ulici Miroslava Krleže u Varaždinu, policijski službenici PP Varaždin, uočili su osobno vozilo koje se kretalo velikom brzinom.

Isti su pokušali zaustaviti vozilo uz uporabu svjetlosnih i zvučnih signala, na što se vozač oglušio te nastavio vožnju, javila je PU varaždinska. Vozilo je pronađeno parkirano u Ulici Zrinskih i Frankopana.

Nakon šta su policijski službenici pristupili vozaču i zatražili ga osobnu iskaznicu, isti se pješke počeo samovoljno udaljavati te su nad njim uporabljena sredstva prisile.

Priveden je u Policijsku postaju Varaždin te je utvrđeno da se radi o 36-godišnjaku, koji je vozilom upravljao pod utjecajem alkohola od 2.40 promila. 36-godišnjak je sproveden sutkinji Općinskog suda u Varaždinu gdje mu je nakon saslušanja određen zatvor od pet dana, dok je osobni automobil privremeno oduzet i deponiran.

Nastavite čitati

Crna kronika

Evo što se događalo u četvrtak na suđenju Stjepanu Kovaču, bivšem gradonačelniku Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Županijskom sudu u Zagrebu u četvrtak, 13. lipnja, je nastavljeno suđenje bivšem čakovečkom gradonačelniku Stjepanu Kovaču i policajcu Mariju Severu kojeg se tereti da mu je pomogao inscenirati prijetnje uoči lokalnih izbora.

Radi se o slučaju iz 2021. godine, kada je Kovač zbog navodnih prijetnji plakao na konferenciji za medije u Čakovcu, a tom ga je prilikom grleći tješio Peđa Grbin, piše index.hr.

Bivši je čakovečki gradonačelnik tako sjedio u sudnici tijekom ispitivanja jednog od svjedoka nakon čega je otišao zbog, kako kaže, poslovnih obveza. Sudac je upozorio da bi bilo bolje da ostane.

Najzanimljiviji je bio iskaz specijalista kriminalistike koji je radio na slučaju, a koji je rekao da su on i još neki kolege sumnjali kako upravo Sever otkriva optuženima informacije iz istrage te da su za to imali validne razloge.

Posljednji je ispitan kriminalist koji je radio na slučaju prijetnji bivšem gradonačelniku Kovaču. Kazao da je Sever bio vođa grupe za kibernetiku te da su u to vrijeme radili zajedno. Dodao je da je tek nakon podnošenja prijave protiv Severa i Kovača saznao da je Kovač došao prijaviti nepoznatog počinitelja zbog klevete te da su ga iz policije uputili da podnese privatnu tužbu, a da je nakon toga podnio prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog prijetnji kako bi se utvrdilo tko ga to navodno kleveće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje