Povežite se s nama

Crna kronika

Kupac se javio zbog autoradija, a potom je vlasnika prevario za više tisuća kuna putem interneta

Objavljeno:

- dana

Policijski službenici Policijske postaje Mursko Središće zaprimili su kaznenu prijavu građanina zbog počinjenog kaznenog djela računalne prijevare na njegovu štetu, javljaju iz PU međimurske.

Naime, u srijedu, 29. lipnja, primio je poruku putem mobilne aplikacije u kojoj nepoznata osoba iskazuje namjeru za kupnjom autoradija koji je oglasio putem internetskog oglasnika.

Potom mu je zainteresirani kupac poslao poveznicu (link) na koju je trebao dostaviti svoje osobne podatke, radi uplate novca. U spomenuti obrazac oštećeni je unio broj svoje bankovne kartice i pripadajući CVV broj, nakon čega je utvrdio da mu je s bankovnog računa neovlašteno skinuto nekoliko tisuća kuna.

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti počinjenja opisanog kaznenog djela i otkrio počinitelj.

Kako bi se izbjegli ovakvi i slični događaji, upozoravamo građane da budu oprezni prilikom kupovine putem interneta, odnosno drugih transakcija te donosimo nekoliko savjeta Europola – kažu iz međimurske policije.

Kupujte od provjerenih izvora

Koristite marke i trgovine koji su vam poznati ili koje ste već koristili te provjeravajte kako su ocijenjeni prodavači od kojih kupujete na pouzdanim stranicama koje su specijalizirane za online prodaju (npr. Amazon, eBay i dr.).

Provjeravajte trajna plaćanja

Prije nego što pošaljete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga putem interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.

Mnogi internet trgovci će od vas tražiti da čuvaju vaše podatke o plaćanju

Dobro razmislite prije nego što pristanete i upoznajte se sa svim rizicima koje takva odluka donosi.

Koristite kreditne kartice pri online kupovini

Većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca. Ako niste dobili ono što ste naručili, izdavatelj kreditne kartice će vam vratiti novac.

Provjerite je li prijenos podataka prikladno zaštićen

Potražite ikonu lokota na URL traci te koristite HTTPS i SSL protokole kada pregledavate internet.

Uvijek spremite sve dokumente vezane uz vaše online kupnje

Mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu.

Ako ne kupujete određeni proizvod ili uslugu putem pouzdanih internetskih stranica, nemojte davati podatke o svojoj bankovnoj kartici.

Kada kupujete online od druge osobe, nemojte slati novac unaprijed

Ako je moguće, dogovorite se da prvo dobijete robu. Nemojte slati novce nikome koga ne poznajete. Ukoliko vam se netko obrati online i traži novac, razmislite biste li dali isti iznos novca nepoznatoj osobi koju sretnete na cesti.

Nikada nikome nemojte slati broj kartice, PIN, CVV broj ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte, odnosno na neki drugi način.

Izbjegavajte online kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju (npr. Verified by Visa / Mastercard CesureCode).

Crna kronika

Radnik (45) poginuo u šumi kod Ludbrega, udar krošnje stabla bio je fatalan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

motorna pila
Foto: Ilustracija

Jučer, 24. studenog, oko 9.55 sati u mjestu Vinogradi Ludbreški, predio šume “Lijepa gorica”, zaposlenik jednog poduzeća za gospodarenje šumama, 45-godišnjak je motornom pilom rušio stabla.

U trenutku rušenja došlo je do udara krošnje stabla u nesretnog muškarca koji je zadobio teške ozlijede od kojih je na mjestu događaja preminuo, javila je PU varaždinska. Liječnik Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije konstatirao je smrt na mjestu događaja.

Tijelo nesretnog muškarca prevezeno je na Odjel patologije Opće bolnice Varaždin gdje će biti obavljena obdukcija. Očevid na mjestu događaja obavili su policijski službenici u suradnji sa inspektorom zaštite na radu.

Nastavite čitati

Crna kronika

FOTO U Varaždinu pronađeno više od 7 kg marihuane i drugih droga, 70 stabljika te streljivo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PU varaždinska

Jučer, 23. studenoga, na temelju naloga Županijskog suda u Varaždinu, policijski službenici Službe kriminalističke policije PU varaždinske, uz potporu policijskih službenika Interventne jedinice policije PU međimurske proveli su više pretraga domova i drugih prostora koje na širem području Grada Varaždina posjeduju i koriste hrvatski državljani, muškarci starosti 38, 33, 31 i 26 godina, javila je PU varaždinska.

Prilikom pretrage domova i drugih prostorija pronađeno je i privremeno oduzeto sveukupno 7175 grama sasušene biljne materije zelene boje nalik na drogu marihuanu, 23,8 grama kemijske droge Amfetamin, 4,4 grama psiho-aktivnih gljiva, kompletna oprema za „indor“ uzgoj sa zasađenih 48 stabljika zelene boje u rastu nalik na stabljike biljke indijske konoplje, koje su bile posađene u PVC tegle, 22 stabljika nalik na biljke indijske konoplje koje su bile u fazi sušenja, papirnati novac u raznim apoenima u ukupnom iznosu od 33.840 kuna i 805 eura, uređaj za vakumiranje droge, više komada preciznih digitalnih vaga, 135 komada streljiva različitih kalibara, više komada mobitela i informatičke opreme te druga oprema koja se koristi za „indor“ uzgoj indijske konoplje.

Nad osobama od kojih su predmeti oduzeti policijski službenici Službe kriminalističke policije PU varaždinske provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“ iz članka 190. Kaznenog zakona.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja, kao i potrebitih vještačenja, koja će se provesti u Centru za forenzična ispitivanja i vještačenja Ivan Vučetić u Zagrebu te nakon provede potrebitih dokaznih radnji, protiv trojice muškaraca će se podnijeti kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu redovnim putem, dok će se muškarac starosti 38 godina, dana 24.11.2022. godine, uz kaznenu prijavu predati pritvorskom nadzorniku PU varaždinske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje