Povežite se s nama

U fokusu

Laburisti žele maknuti Medvedeca, a vladajući ga trebaju za proračun

Objavljeno:

- dana

RASPAD

Ogranak Hrvatskih laburista – stranke rada u Varaždinskim Toplicama više ne postoji. Sedam od devet članova Izvršnog odbora, naime, svoje je kuvertirane ostavke poslalo u zagrebačku središnjicu stranke. U rubrici “razlog” svi su naveli isto – osoban.

Ali, kako saznajemo iz stranačkih krugova, razlog je želja za svrgavanjem njihova dojučerašnjeg predsjednika, Stanka Medvedeca.
– Medvedec je pošten čovjek, ali ništa ne zna o diplomaciji. Privatizirao je stranku i kao neki Don Quijote, stalno se bori s vjetrenjačama. Bilo za to razloga ili ne – kažu laburisti.

Osma ruka

Toplički laburisti, naime, voljeli bi participirati u gradskoj vlasti, ali sada već bivši predsjednik uporno je odbijao bilo kakvu mogućnost službene suradnje od dana kada su napustili vladajuću koaliciju. Posljednja kap koja je prelila čašu bilo je njegovo odbijanje da prihvati mjesto predsjednika Gradskog vijeća, nakon što je HNS-ov Petar Ratković podnio ostavku.

Iako, budući da se o Ratkovićevoj ostavci nije raspravljalo na sjednici Vijeća, Ratković je službeno još uvijek predsjednik Vijeća.
No gradska vlast samo mjesec i pol prije donošenja proračuna očigledno ne želi riskirati, pa traži alternativnog predsjednika.

 

Medvedec je privatizirao stranku i kao neki Don Quijote, stalno se bori s vjetrenjačama

Trenutni omjer snaga u Vijeću koje čini 15 vijećnika je 7:7. Osmi je Stanko Medvedec, čija je ruka potrebna za izglasavanje proračuna. Ako proračun ne prođe, ide se na nove izbore, a moguć je i pad gradonačelnice Goranke Štefanić.
Budući da su gradonačelnica i suradnici i lani prolazili iste muke, ne žele si to priuštiti još jednom. Tada su im tri dana prije izglasavanja proračuna koalicijski parneri laburisti, otkazali partnerstvo, no Medvedec i Mladen Sakač digli su ruke za proračun. Ove godine nisu koalicijski partner, ali scenarij je opet isti.
Stanko Medvedec, inače, o ostavkama je saznao u e-mailu primljenom iz Zagreba. Nazvao je potpisnike, ali od njih sedmorice javilo mu se četiri. Ostala trojica su ga ignorirala.

Nema prodaje

– Napišite da Stanko Medvedec nije na prodaju – rekao nam je Medvedec. očigledno aludirajući na to da se supruga Mladena Sakača nedavno zaposlila u Specijalnoj bolnici Varaždinske Toplice kao sobarica te da nisu usuglasili stavove kad je bilo u pitanju razriješenje Dragutina Šareca. Medvedec je glasao “za”, dok je Sakač bio suzdržan. Donedavni predsjednik prijavio je svog stranačkog kolegu Sudu časti u zagrebačkoj središnjici. O prijavi protiv njega, Sakač navodno nije znao ništa.
Jedina dva laburista u Vijeću Varaždinskih Toplica već neko vrijeme uopće ne kontaktiraju. Na aluziju Medvedeca o “prodaji” jednako se deklarira koji jasno poručuje da ni on nije na prodaju.

Medvedec je, inače, prihvaćanje predsjedničkog mjesta uvjetovao podrškom deset članova Vijeća.
– Bez deset glasova nikada ne bih prihvatio, jer se ne želim svrstavati – rekao je. Gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Goranka Štefanić i njezin zamjenik, Nedeljko Mihalić nisu bili raspoloženi za komentare. Smatraju da je to unutarstranačka stvar laburista o kojoj službeno još nisu primili nikakvu informaciju.

Na insinuaciju da kriza laburista njima najviše odgovara, jer Medvedec ne popušta pred njihovim ponudama, gradonačelnica  Varaždinskih Toplica kaže kako razgovaraju sa svim vijećnicima. – Cilj je prihvaćanje proračuna kako bismo mogli nesmetano raditi, a ne politizirati. Ne želimo potrošiti 400 tisuća kuna za izbore jer za taj novac možemo asfaltirati četiri ceste – veli gradonačelnica.

Cirkusiranje

Budući da su i laburisti Varaždinske županije nedavno ostali bez predsjednika, Siniše Miličića, dužnost povjerenika obavlja Božidar Kolarić.
– Stanku Medvedecu su u zakonskim okvirima ponudili što god je htio, ali on cirkusira. Nije mi jasno kako su mogli ići na smjenu predsjednika bez predložene alternative.
Medvedec očito nema podršku Izvršnog odbora, koji je procijenio da njegov rad ne koristi Toplicama. Laburisti su se deklarirali kao stranka ljevice, pa je neprihvatljiva njegova odluka da se pri izglasavanju povjerenja potpredsjedniku Gradskog vijeća priklanjamo desnoj opciji – kaže Kolarić. Ostavkom sedam od devet članova Izvršnog odbora, ogranak laburista prestao je postojati.
– Ostavku su podnijeli upravo iz jednog, jedinog razloga – da se raspusti ogranak i time smijeni Stanko Medvedec. Ne bi bilo čudno da su član ili dva dala ostavku, vjerojatno bi zaista imali razlog. No, vrlo je lako izvući zaključak što se događa kad je njih sedmero odstupilo – zaključuje Kolarić.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Variosystems d.o.o. zapošljava zaposlenika u odjelu nabave (m/ž) u Ludbregu (m/ž). Rok prijave je 9.8. Posao obuhvaća praćenje rokova i količine isporuka materijala prema specifikacijama sustava, pregovaranje oko cijena materijala te izrade narudžbi za određene grupe materijala, izradu i ažuriranje potrvdi narudžbi i slično. Od kandidata se očekuju završeno komercijalno, ekonomsko ili tehničko obrazovanje, dodatno školovanje ili tečajevi povezani s nabavom ili gospodarskim poslovanjem, tečno znanje njemačkog jezika u govoru i pismu, a prednost je dodatno znanje engleskog jezika. Prijavite se.

Autoprijevoznik Tomislav Balažinec traži vozača u međunarodnom prometu (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave su otvorene do 5.8. Uvjeti su posjedovanje B+E ili C+E kategorije vozila te minimalno poznavanje jednog stranog jezika. Aplicirajte.

KTC d.d. zapošljava na pozicijama konobar (m/ž) u Jalžabetu i Čakovcu te pomoćni kuhar (m/ž) u Čakovcu. Potrebna je srednja stručna sprema ugostiteljskog smjera i vozačka dozvola B kategorije. Prijavite se.

Cloud d.o.o. zapošljava menadžera prodaje (m/ž) u Varaždinu. Rok prijave je 27.8. Uvjeti su osnovno znanje engleskog jezika, iskustvo u prodaji namještaja od dvije godine, komunikativnost i snalažljivost. Poslodavac osigurava smještaj i prijevoz prilikom rada u udaljenijim županijama. Provjerite više ovdje.

Massive Flooring d.o.o. zapošljava administratora na odjelu računovodstva (m/ž). Mjesto rada je Veliki Bukovec, a prijave su otvorene do 20.8. Potrebna je srednja stručna sprema ekonomskog smjera, poznavanje engleskog jezika i posjedovanje vozačke dozvole B kategorije. Traže se dvije godine radnog iskustva i računalna pismenost. Očekuje se fleksibilna i komunikativna osoba. Detalje provjerite putem linka.

Gradax d.o.o. zapošljava rukovatelja samohodnim građevinskim strojevima (m/ž) za područje Varaždinske županije. Rok prijave je 19.8. Potrebna je srednja stručna sprema i radno iskustvo od godinu dana. Posao obuhvaća rad na bagerima, valjcima i finišeru. Provjerite detalje ovdje.

MDV Plus d.o.o. traži skladišnog manipulanta (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave su otvorene do 6.8. Očekuje se minimalno završena osnovna škola, a radno iskustvo nije važno. Poslodavac nudi mogućnost rada na neodređeno. Više na linku.

ACG Europe d.o.o. zapošljava operatera stroja (m/ž) u Ludbregu. Rok prijave je 11.8. Potrebna je srednja stručna sprema tehničara za mehatroniku, strojarskog tehničara, elektrotehničara, osnovno znanje engleskog jezika u govoru i pismu, poznavanje MS Office paketa, poznavanje rada u SAP-u. Posao obuhvaća kontinuirani rad stroja za proizvodnju kapsula, smjenske aktivnosti na stroju za proizvodnju kapsula, praćenje i održavanje parametara procesa u skladu sa zadanim vrijednostima. Provjerite više ovdje.

Limarske usluge Sakač zapošljavaju građevinskog limara (m/ž) u Ljubešćici. Prijave su otvorene do 18.8. Posao podrazumijeva izradu i montažu elemenata od lima, montažu raznih limenih pokrova te izradu limenih fasada. Poželjno je radno iskustvo na navedenim poslovima, minimalno završena osnovna škola te zdravstvena sposobnost za rad na visini. Više na linku.

Podrum Štrigova d.o.o. zapošljava voditelja vinograda (m/ž). Mjesto rada je Štrigova, a prijave se zaprimaju do 15.8. Potrebno je obrazovanje za poljoprivrednog tehničara/ku, a poželjno je radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima. Posao obuhvaća obavljanje poslova planiranja organizacije svih radova u vinogradu, organizaciju rada sa ljudima na parcelama, vođenje evidencije radnika i sezonaca. Provjerite detalje ovdje.

Sretno kandidatima!

Za dodatne poslove iz Međimurske i Varaždinske županije kliknite nalink i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla. 

Vaš posao.hr. 

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Kajtazi i Ćorić u Pribislavcu: “Ne radimo podjele na Rome i nerome!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na ulazu u romsko naselje u Pribislavcu danas, 28. srpnja, održana je izvanredna konferencija za medije.

Pribislavec su, naime, posjetili ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Održali su i radni sastanak s općinarima na kojem je bilo riječi o problematici ilegalnih odlagališta i svakodnevnog spaljivanja otpada, objasnio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

S navedenim problemom (pre)često se moraju boriti pripadnici DVD-a Pribislavec i Javne vatrogasne postrojbe Čakovec. Samo tijekom srpnja tako su vatrogasci iz JVP-a čak osam puta izlazili na intervenciju. Članovi lokalnog DVD-a povremeno pak požar gase na dvjema lokacijama istovremeno!

Na početku konferencije pozdravio je okupljene i zahvalio ministru Ćoriću što se odazvao pozivu u pomoć. Dodao je da je zastupnik Kajtazi bio inicijatorom sastanka.

– Prije dva tjedna Vlada je donijela novi Nacionalni plan za Rome. To nije prvi takav dokument, oni se redovito donose od 2003., no kako ih sprovesti u djelo ako nijedna jedinica lokalne samouprave nema akcijski plan? Treba razraditi i na koji način zapošljavati mlade, sposobne ljude, a ne ih “pretvarati u invalide” naknadama i sličnim. Ima puno pozitivnih primjera među pripadnicima romske manjine, no svjetla su uvijek fokusirana samo na negativne!

Zahvaljujem ministru Ćoriću i smatram da će ovakvi obilasci romskih naselja pridonijeti rasvjetljavanju problematike i voditi uspješnim rješenjima, osobito sa smećem, koje nije samo romsko – rekao je Kajtazi. Na njega se nadovezao ministar Ćorić.

– Ovo pitanje otpada koji okružuje Pribislavec mora biti riješeno jednom za svagda, za što će se provesti odgovarajuće mjere. Divlje deponije sanirat će se u narednim mjesecima. To je, među ostalim, i pitanje ekonomske, ali i svake druge integracije romske manjine, čiji pripadnici moraju imati sva prava, ali i poštovati sve obveze i odgovornosti koje sa sobom donosi status hrvatskoga građanina. Mislim da se u tome gospodin Kajtazi i ja slažemo – rekao je Ćorić, nadodavši da u svemu veliku ulogu igraju i veća ekonomska sigurnost te važnost obrazovanja Roma.

Kajtazi i Ćorić osvrnuli su se i na problematiku cijepljenja, odgovarajući na pitanje o navodno ispodprosječnoj procijepljenosti Roma. Kajtazi je rekao da ne raspolaže konkretnim podacima, ali da su potencijalno maloj procijepljenosti svakako pridonijele i svakakve lažne informacije koje se šire društvenim mrežama.

Dodao je da se Rome posjećivalo te su im se dostavljali paketi s maskama, dezinficijensima i drugim potrepštinama. Po uzoru na Virovitičko-podravsku županiju, istaknuo je, minibusom bi se posjetilo svih 60-ak romskih naselja te bi se cijepljenje ubuduće provelo uz pomoć mobilnog centra.

Ministar Ćorić odlučno je pak ustvrdio da “nema procijepljenosti u romskim naseljima i u neromskim naseljima”:

– Imate samo procijepljenost na razini Hrvatske… Romi su građani ove zemlje, kao i svi ostali. Nitko tu nikoga ne treba ni na koji način izdvajati. Možemo eventualno govoriti o informiranim i neinformiranim građanima, s tim da je najveća odgovornost na onim informiranima koji se unatoč znanju ne cijepe. Apeliramo svaki dan pa apeliram i danas – cijepite se!

Na primjedbu o neizdvajanju ministar je zaradio pljesak i ovacije prisutnih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje